Για τα καθιερωμένα νοσταλγικά ραντεβού με τα τηλεοπτικά 90s

Λίγα λόγια για την παράδοση των καλοκαιρινών επαναλήψεων.

Οι Απαράδεκτοι Οι Απαράδεκτοι

Με το τέλος του Αυγούστου έρχεται και το τέλος των τηλεοπτικών επαναλήψεων που με συνέπεια εισχωρούν στα σπίτια μας κάθε καλοκαίρι για να μας θυμίσουν κάτι από τα παλιά. Και εμείς με χαρά τούς το επιτρέπουμε. Η επαναληπτική θέαση των καλτ ελληνικών σειρών που καθόρισαν τα 90s και την πρώτη δεκαετία των 00s έχει εξελιχθεί σε μια σύγχρονη παράδοση, ένα εγγυημένο νοσταλγικό τριπ γεμάτο uncensored διαλόγους και θρυλικές ατάκες ("Μαρούσκα, το Εβιάν!"), εθνικές αναφορές και πατριαρχικά στερεότυπα, κιτς ρούχα και αδιανόητα κουρέματα, ελληνικό λαϊκό και ατόφιο χιούμορ.

Οι Στάβλοι της Εριέτας Ζαΐμη
Οι Στάβλοι της Εριέτας Ζαΐμη

Ξαναείδαμε το πανέξυπνο "Ρετιρέ" και τους εκπληκτικά "Απαράδεκτους" της Δήμητρας Παπαδοπούλου, τιμήσαμε την πρόσφατα αποβιώσασα Άννα Παναγιωτοπούλου με τις "Τρεις Χάριτες" και το "Ντόλτσε Βίτα" και ξανα-υποκλιθήκαμε φυσικά στα αριστουργήματα των Αλέξανδρου Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου "Δύο Ξένοι" και "Οι Στάβλοι της Εριέτας Ζαΐμη" - σειρές ταυτόχρονα επαναστατικές και σε σύμπνοια με τον κοινωνικό χτύπο της εποχής, οι οποίες δεν "ξέφυγαν" από τις ελληνικές παθογένειες, όμως τις έφεραν στα μέτρα τους προσφέροντας μια διαχρονικά ψυχαγωγική σάτιρα: της Ελληνίδας μάνας, των πολιτικών κυβερνήσεων, της τηλεοπτικής περσόνας, του νεόπλουτου, του ελληνικού δημοσίου.

Είσαι το Ταίρι μου
Είσαι το Ταίρι μου

Σίγουρα (;) οι εποχές έχουν αλλάξει, όμως η πολιτισμική αξία των τηλεοπτικών αυτών έργων παραμένει (υπενθυμίζουμε πως το "Τι Ψυχή θα Παραδώσεις, Μωρή;" γίνεται ταινία 25 χρόνια μετά την κυκλοφορία του), γεγονός που δεν οφείλεται τόσο στην ανάγκη μας για comfort και την ανεξάντλητη επιθυμία μας να αναβιώνουμε παιδικά ή περασμένα χρόνια όσο στα αμίμητα τηλεοπτικά σενάρια και τις ερμηνείες ηθοποιών που δικαίως ταυτίστηκαν με τους ρόλους στους οποίους δόθηκαν ολόψυχα: η Καίτη Κωνσταντίνου θα είναι για πάντα η διαβολική Σωσώ από τα "Εγκλήματα", ενώ είναι δύσκολο να δει κάποιος τον Άρη Σερβετάλη χωρίς να κάνει εικόνα την κόκκινη μοϊκάνα του Λάζαρου από το "Είσαι το Ταίρι μου".

Έως του χρόνου, λοιπόν. Και καλή μας σεζόν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Το "Nobody Wants This" είναι η νέα rom-com του Netflix που ανυπομονούμε να δούμε

Ίσως να επηρεαστήκαμε βλέποντας το dream-boy της εφηβείας μας, Ανταμ Μπρόντι a.k.a. Σεθ Κόεν του "The O.C.", στο νέο τρέιλερ που θα βρείτε παρακάτω.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/08/2024

Σεπτέμβριος στη Nova: Aυτές είναι οι πρεμιέρες που δεν πρέπει να χάσετε

Η νέα σεζόν ξεκινά με καταιγιστική διάθεση στα Novacinema και το Novalifε. Δείτε τις ταινίες και σειρές που κάνουν πρεμιέρα στις ποικίλες ζώνες της Nova.

Το Disney+ αφηγείται τις "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Πρεμιέρα στην streaming πλατφόρμα για την τελευταία και απόλυτα weird ταινία του Έλληνα δημιουργού, την Παρασκευή 30 Αυγούστου.

Οι καθημερινές σειρές "Η Παραλία", "Ηλέκτρα" & "Αρχελάου 5" έρχονται τον Σεπτέμβριο στην ΕΡΤ1

Οι σειρές μυθοπλασίας της ΕΡΤ τα έχουν όλα και έρχονται για να μας συντροφεύσουν τη νέα τηλεοπτική σεζόν.

Το σαρωτικό "Only Murders in the Building" επιστρέφει αύριο στο Disney+

Μια από τις πιο αναμενόμενες πρεμιέρες του καλοκαιριού είναι μόλις μια μέρα μακριά. Ραντεβού με την Νο1 κωμική τριάδα (και τους σούπερ guests), αύριο 27/8.