Βράδια ελληνικού σινεμά στην ΕΡΤ3

Τρία ελληνικά φιλμ για καλοκαιρινές προβολές στην ΕΡΤ3, Σάββατο 20 και Κυριακή 21 Αυγούστου.

Με το Ορφέα τον Αύγουστο Με το Ορφέα τον Αύγουστο

Με τον Ορφέα τον Αύγουστο (1996)

Η Ευρυδίκη είναι τραγουδίστρια συγκροτήματος που παίζει μουσική σε λαϊκά πανηγύρια του καλοκαιριού. Πείθεται να ακολουθήσει στην Αθήνα τον Πάνο, έναν πλούσιο έμπορο, πρόθυμο να χρηματοδοτήσει την καριέρα της και να την κάνει διάσημη. Πολύ σύντομα, απογοητευμένη από τη συμπεριφορά του, επιστρέφει στην παλιά της δουλειά. Εκεί διαπιστώνει ότι ο Ορφέας, ο μουγκός βοσκός που παίζει κλαρίνο, έχει κάνει το παραδοσιακό συγκρότημα δημοφιλές με τη δύναμη της τέχνης του. Ωστόσο, ο Πάνος, εξοργισμένος από την εγκατάλειψη και κατεστραμμένος οικονομικά, την ακολουθεί, έτοιμος να τη διεκδικήσει με κάθε τίμημα. Μια σύγχρονη εκδοχή του μύθου του Ορφέα και της Ευρυδίκης, η ταινία, με γυρίσματα στην Κόνιτσα, αποτελεί το κλείσιμο της σκηνοθετικής καριέρας του Γιώργου Ζερβουλάκου, καθώς και την επιστροφή στη μεγάλη οθόνη για τον Νίκο Ξανθόπουλο
Προβάλλεται το Σάββατο 20/7 στις 22.00

Οι προστάτες
Οι προστάτες

Οι Προστάτες (1973)

Ο ζωγράφος Παρθένης έρχεται στην Ελλάδα από τη Γαλλία, φέρνοντας νέες ιδέες για την Τέχνη του. Κοντράρεται γι’ αυτόν το λόγο με την αρτηριοσκληρωμένη κάστα των κλασικών ζωγράφων της εποχής του, και βάλλεται απ’ όλες τις πλευρές. Αντιδρά με μια πρωτότυπη διαμαρτυρία: χτίζει τα παράθυρα του σπιτιού του και απομονώνεται από τον έξω κόσμο. Ζει μέσα στη φυλακή του, αυτός, η γυναίκα του και η κόρη του Σοφία για είκοσι χρόνια και δημιουργεί έναν ολόκληρο μύθο γύρω από το μυστήριο του σπιτιού με τα κτισμένα παράθυρα... Η ταινία του Παύλου Τάσιου "Οι προστάτες", με θέμα τη ζωή του Κωνσταντίνου Παρθένη και τη διαχείριση του έργου του μετά τον θάνατό του, σκιαγραφεί ένα διαχρονικό πορτρέτο του ανυπότακτου καλλιτέχνη, ο οποίος, για να διατηρήσει την ελευθερία του, συγκρούεται με τους θεσμούς και τους φορείς της εξουσίας. Η ταινία κέρδισε το Βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1973.
Προβάλλεται το Σάββατο 20/7 στις 00.00

Λιούμπη
Λιούμπη

Λιούμπη

Η Λιούμπη (Αγάπη στα ρώσικα), μια όμορφη νεαρή μετανάστρια μπαίνει στη ζωή μιας τυπικής μεσοαστικής οικογένειας, αναλαμβάνοντας τη φροντίδα της άρρωστης ηλικιωμένης μητέρας. Ο Δημήτρης (γιος) είναι το στήριγμα της οικογένειας, ενώ παράλληλα προσπαθεί να φτιάξει τη ζωή του. Μαζί τους μένουν και η Άννα με τον άντρα της, Πέτρο, που προσπαθούν επανειλημμένα να φέρουν στον κόσμο το πρώτο τους παιδί. Η Λιούμπη, αγκαλιάζει την μάνα, στέκεται με ευαισθησία και στο δράμα της Άννας, απωθεί με αξιοπρέπεια τον Πέτρο και γνωρίζει τον έρωτα στο πρόσωπο του Δημήτρη. Ο Δημήτρης ερωτεύεται τη Λιούμπη και αποφασίζει να διαλύσει τον κάπως αταίριαστο αρραβώνα του για χάρη της. Ωστόσο, η οικογενειακή πίεση για μια "καλύτερη τύχη" και ο κοινωνικός ρατσισμός για τους μετανάστες, καταφέρνουν να υπερισχύσουν του έρωτα και να χωρίσουν το ζευγάρι. Ο Δημήτρης αδύναμος να διεκδικήσει τη θέση της Λιούμπη στη ζωή του και να κερδίσει την ευτυχία του, συμβιβάζεται στο όνομα του χρήματος και εγκλωβίζεται στο ρόλο του στυλοβάτη της οικογένειας. Η "Λιούμπη", μια ταινία για το πώς η συνήθεια νοθεύει τους πόθους και εξαχρειώνει τον έρωτα, διακρίθηκε με το πλατινένιο βραβείο καλύτερης ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Χιούστον και έλαβε το βραβείο Β΄ ανδρικού ρόλου στο 46ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Προβάλλεται την Κυριακή 21/7 στις 00.00

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Omnivore, η σειρά ντοκιμαντέρ του Rene Redzepi

Ο περιβόητος σεφ-πατρόν στρώνει από σήμερα τραπέζι στο Apple TV+, με οκτώ επεισόδια που εξερευνούν σε βάθος τον κόσμο του φαγητού.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
19/07/2024

Τι ετοιμάζει ο ANT1 για την τηλεοπτική σεζόν 2024-2025

Νέο πρόγραμμα με γνωστές και ολοκάινουριες εκπομπές, νέες σειρές μυθοπλασίας αλλά και τη συνέχεια της "Μάγισσας", τηλεπαιχνίδια, σάτιρα και αθλητισμό.

Η ΕΡΤ θυμάται τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Ένα διήμερο "ιστορίας" για τη τουρκική εισβολή στη Κύπρο με ειδικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ, καθώς και με μια συναυλία-αφιέρωμα στην Αμμόχωστο.

H εξομολογητική σιωπή του "Τhe Bear"

Η 3η σεζόν της βραβευμένης σειράς "ανοίγει" με ένα εκκωφαντικά σιωπηλό επεισόδιο, έξτρα αφοσιωμένο στη λεπτομέρεια και αποφασισμένο να πάρει ένα μεγάλο ρίσκο. Πρεμιέρα σήμερα στο Disney+.

Το "Akis’ Food Tour" έρχεται στο Netflix

Το κορυφαίο streamer είναι ο επόμενος προορισμός της ταξιδιωτικής εκπομπής μαγειρικής του Alpha, με οδηγό τον Άκη Πετρετζίκη.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Πότε αγωνίζονται οι αθλητές και αθλήτριες της Ελλάδας;

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε το αναλυτικό πρόγραμμα των Ελλήνων αθλητών και Ελληνίδων αθλητριών, χωρίς την κλήρωση στα αθλήματα και στα γκρουπ.