"Kabul": Η νέα δραματική σειρά σε συμπαραγωγή COSMOTE TV, με φόντο μια "πειραγμένη" Αθήνα

Το «α» βρέθηκε στη Χαλυβουργική, στο σετ γυρισμάτων της ευρωπαϊκής σειράς που γυρίζεται στην Ελλάδα και μίλησε με τους συντελεστές του φιλόδοξου πρότζεκτ.

Kabul Kabul

Δύο χρόνια μετά την "Τεχεράνη", η COSMOTE TV βρίσκεται και πάλι ανάμεσα σε μια πληθώρα σπουδαίων παραγωγών που ενώνουν τις δυνάμεις τους για χάρη ενός νέου υποσχόμενου τηλεοπτικού πρότζεκτ, το οποίο γυρίζεται αυτήν την στιγμή στη χώρα μας και σηματοδοτεί την πρώτη ευρωπαϊκή συμπαραγωγή της COSMOTE TV. Χωρισμένη σε 6 επεισόδια, η επερχόμενη δραματική σειρά "Kabul" βασίζεται σε αληθινά γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά την Πτώση της Καμπούλ το 2021, συνδυάζοντας παράλληλες πλοκές μυθοπλασίας με την ντοκιμαντερίστικη ματιά των Πολωνών σκηνοθετριών Κάσια Αντάμικ και Όλγκα Χάινταζ.

Kabul
Kabul

Oι συντελεστές
Με συμμετοχές στο Sundance και παγκοσμίου γνωστές για τη σειρά τους "1983", την πρώτη πολωνική παραγωγή του Netflix, το σκηνοθετικό δίδυμο συνεργάζεται και πάλι για να αφηγηθεί ένα οικογενειακό δράμα με πολιτικές προεκτάσεις. Με χρονική αφετηρία τον δεκαπενταύγουστο του 2021, η σειρά εξερευνά την χαοτική εκκένωση διπλωματών, στρατιωτών και πολιτών που αναζητούν καταφύγιο και αλληλεγγύη σε μια χώρα σε κρίση, με την άφιξη των Ταλιμπάν στην Καμπούλ.

Στη δημιουργική ομάδα της σειράς ανήκουν και oι ανερχόμενοι σεναριογράφοι Ολιβιέ Ντεμανγκέλ ("Atlantics", "November") και Τόμας Φινκιλκράουτ ("Osmosis", "Wonderman"), οι οποίοι είχαν συνεργαστεί στο παρελθόν, για τη βραβευμένη με ΒΑFTA γαλλική σειρά "Tapie" (2023).

Όσον αφορά το καστ, θα δούμε ηθοποιούς παγκοσμίου φήμης και πάσης καταγωγής (Αμερική, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ελλάδα), όπως τους Έρικ Ντέιν ("Grey’s Anatomy", "Euphoria"), Τζιν Γκουρσό ("Pax Massilia"), Βαλεντίνα Σερβί ("Medici: Masters of Florence"), Σερβίν Αλεναμπί ("Tehran"), αλλά και πληθώρα Ελλήνων – μεταξύ αυτών, οι Γιώργος Καραμίχος, Βασίλης Κουκαλάνι, Χρήστος Βασιλόπουλος, Νικολάκης Ζεγκίνογλου και Δάφνη Αλεξάντερ. Το πολυπολιτισμικό καστ συμπληρώνεται από τον συγκλονιστικό αριθμό των 4.500 κομπάρσων, ενδεικτικό του μεγέθους της εγχώριας παραγωγής.

Kabul
Kabul

Τα γυρίσματα
Μια Ευρωπαϊκή συμπαραγωγή των COSMOTE TV, Cinétévé, 2425 Films, France Televisions, European Alliance, New8, RAI και της ελληνικής Blonde (η οποία έχει αναλάβει και την εκτέλεση παραγωγής), η μίνι σειρά γυρίζεται εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα από τον Απρίλιο, με διάφορες περιοχές της Αττικής να "μεταμορφώνονται" σε μέρη της αφγανικής πρωτεύουσας. Μεταξύ αυτών, ο Βοτανικός, το ΟΑΚΑ, το Ίδρυμα Χατζηκώνστα, το Τατοί και η Χαλυβουργική στην Ελευσίνα, όπου βρέθηκε το "α" την περασμένη εβδομάδα.

Στην τεράστια έκταση των εγκαταλελειμμένων οικοδομών της Χαλυβουργικής, είδαμε το στημένο σετ της παραγωγής, τα τρέιλερ με τα μόνιτορ, τα κοστούμια, τους χώρους προετοιμασίας και μέικ απ των ηθοποιών, και μιλήσαμε με την εκτελεστική παραγωγό της σειράς, Sandrine Paquot (Cinétévé, 2425 Films) η οποία μας εξήγησε την συνειδητή απόφαση των παραγωγών να γυρίσουν την σειρά στην χώρα μας.

Πρώτος και κύριος λόγος, οι ποικίλες τοποθεσίες που ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες των γυρισμάτων – πολλές σκηνές διαδραματίζονται σε αεροδρόμια και στρατιωτικές βάσεις, στα οποία η παραγωγή απέκτησε πρόσβαση. Ένα ακόμα θετικό στοιχείο της Ελλάδας ήταν η προοπτική του καστ, συγκεκριμένα λόγω των ποικιλόμορφων εξωτερικών χαρακτηριστικών ανθρώπων που κατάγονται από ή ζουν στην χώρα, τα οποία κρίθηκαν ως τα πιο ταιριαστά για μια ιστορία με Αφγανούς πρωταγωνιστές. Και φυσικά, σημαντικός παράγοντας αποφάνθηκε το γεγονός πως η Ελλάδα αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που συνέβαλε καθοριστικά στην ομαλή διεκπεραίωση πρακτικών ζητημάτων (γραφειοκρατία, μετακινήσεις, νομοθεσίες).

Kabul
Kabul

Η οπτική της COSMOTE TV
Εκ μέρους της COSMOTE TV, μας μίλησε η Υπεύθυνη Στρατηγικής Ανάλυσης και Παραγωγών, Φαίη Τσιτσιπή, εξηγώντας τι καθιστά πρότζεκτ σαν το "Kabul", ιδιαίτερα και σημαντικά για την συνδρομητική πλατφόρμα. "Έχουμε κάποιους σταθερούς στρατηγικός συνεργάτες, όπως είναι η Blonde, η εταιρεία εκτέλεσης παραγωγής. Ξεκίνησε ουσιαστικά μια συζήτηση μαζί τους και με τους Γάλλους συμπαραγωγούς, οι οποίοι αποφάσισαν πως θέλουν να γυρίσουν όλη τη σειρά στην Ελλάδα. Εμείς συμμετείχαμε επειδή θεωρήσαμε ότι και σε επίπεδο ορατότητας και συνεργασίας – πρόκειται για την πρώτη ευρωπαϊκή συμπαραγωγή της COSMOTE TV – είναι κάτι καλό. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός πως αυτό το πρότζεκτ θα το προβάλλουμε και θα μπορούν οι συνδρομητές μας να το δουν" 

Όπως ανέφερε στη συνέχεια, το "Κabul" πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό πρότζεκτ το οποίο έχει πολύ έντονο το Χολιγουντιανό στοιχείο από άποψη μεγέθους και εικόνας - και αυτό, στη συγκεκριμένη περίπτωση, επιδρά θετικά. "Αποδεικνύεται ότι τελικά και στην Ευρώπη μπορείς να κάνεις τόσο μεγάλα πρότζεκτ, τα οποία έχουμε συνηθίσει να τα βλέπουμε από Αμερικάνους – ειδικά όσον αφορά τις τηλεοπτικές σειρές".

Ολοκληρώνοντας, η κ. Τσιτσιπή μοιράστηκε την "αγάπη" της COSMOTE TV για τη μυθοπλασία που αντλεί έμπνευση από αληθινές ιστορίες. Και η Ελλάδα έχει πολλές ενδιαφέρουσες, όπως αυτή των Κυθήρων που αφηγούνται οι "17 Κλωστές". Ως εταιρεία παραγωγής, η COSMOTE TV θα συνεχίζει να βαδίζει σε αυτό το μοτίβο, με το "Kabul" να σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου κεφαλαίου της εταιρείας αλλά και της εγχώριας κινηματογραφικής και τηλεοπτικής παραγωγής.

Το "Κabul" θα προβληθεί στην COSMOTE TV το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Όλα όσα θα δούμε τον Ιούλιο στο Cinobo

Το ελληνικό streamer ανανεώνει την ατζέντα του με μια καλτ βρετανική σειρά, δροσερές κινηματογραφικές πρεμιέρες και αγαπημένα σύγχρονα φιλμ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/07/2024

Ιούλιος στο Disney+ με "The Bear", νέους "Simpsons" και πολλά ακόμα

Η streaming πλατφόρμα "φορτώνει" πολυαναμενόμενα νέα επεισόδια και πρωτότυπες ταινίες για ένα ψυχαγωγικό καλοκαίρι.

Οι "Μαμά-δες" επιστρέφουν τη νέα σεζόν στην ΕΡΤ1

Με το θέμα της μητρότητας στο επίκεντρο, η αγαπημένη εκπομπή που αφορά κάθε οικογένεια επιστρέφει για 5η χρονιά.

"Τα Όπλα του Χόλιγουντ": Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ που βλέπουμε από σήμερα στο ACTION 24

Μια εκ των ένδον ματιά στα στα κινηματογραφικά και τηλεποπτικά σετ όπου γυρίστηκαν απαιτητικές σκηνές δράσης, με όπλα σε ρόλο συν-πρωταγωνιστών.

"Lions": Ο Ρίτσαρντ Γκαντ του "Baby Reindeer" επιστρέφει με νέα σειρά σε παραγωγή HBO και ΒΒC

O Σκωτσέζος δημιουργός που καθήλωσε το παγκόσμιο κοινό με το αυτοβιογραφικό "ταρανδάκι" του Netflix έχει πολλά ακόμα να πει.

Kαλοκαιρινές προβολές στο Netflix με παλιές και νέες ταινίες, σειρές και ντοκιμαντέρ

Από 1 Ιουλίου η streaming πλατφόρμα ανανεώνει το τηλεοπτικό της μενού με νοσταλγικά αλλά και ολοκαίνουρια φιλμ, τηλεοπτικές πρεμιέρες και νέες σεζόν σειρών.

ERTFLIX: Η ιστορία της Ελλάδας στο "COSMOTE HISTORY Ντοκιμαντέρ"

H ελληνική πλατφόρμα φιλοξενεί μια πλούσια σειρά ντοκιμαντέρ που χωρίζεται σε 8 μέρη και διεισδύει σε συγκλονιστικά κομμάτια του ελληνικού παρελθόντος.