Οι τηλεοπτικές στιγμές πατέρα-παιδιού της σύγχρονης TV που μας έκαναν να λυγίσουμε

Γιορτή του Πατέρα με πέντε μοντέρνες και εξαιρετικά καλογραμμένες σειρές που μας χάρισαν συγκινητικές στιγμές μεταξύ μπαμπάδων και παιδιών.

Fleabag Fleabag

Fleabag (2016, 2019)

"Ο τρόπος του πατέρα μας να διαχειριστεί δυο κόρες χωρίς μητέρα, ήταν να μας αγοράζει εισιτήρια για φεμινιστικές διαλέξεις, να αρχίζει να πηδιέται με τη νονά μας και στο τέλος να σταματήσει να μας τηλεφωνεί". Έτσι συστήνει στο κοινό τον πατέρα της η Fleabag της ομότιτλης σειράς της Φίμπι-Γουόλερ Μπρίτζ, τον οποίο υποδύεται ο άριστος Μπιλ Πάτερσον. Πράγματι, επί δυο σεζόν γίναμε μάρτυρες της δυσλειτουργικής σχέσης μεταξύ πατέρα και κόρης, με την δεύτερη να προσπαθεί (άγαρμπα μεν) να έρθει κοντά στον πρώτο, και εκείνος να παραμένει πεισματικά αποστασιοποιημένος. Μέχρι το καθόλα σπαρακτικό φινάλε της σειράς, όταν λίγη ώρα πριν τον γάμο του με την Godmother (Ολίβια Κόλμαν) ο πατέρας εξαφανίζεται. Η πρωταγωνίστρια τον βρίσκει στη σοφίτα του σπιτιού του και του δίνει θάρρος να βγει μαζί της. Και εκείνος της λέει κάτι που την -και μας- πείθει πως τόσο καιρό την βλέπει, ακόμα κι αν η ίδια αισθάνεται ανύπαρκτη: "Νομίζω πως ξέρεις να αγαπάς καλύτερα από όλους μας. Για αυτό τα βρίσκεις όλα τόσο επώδυνα".
Υ.Γ. Λίγα λεπτά αργότερα, ένας άλλου είδους Πατέρας, ο Hot Priest του Άντριου Σκοτ, μάς έκανε επίσης να λυγίσουμε με έναν από τους πιο δυνατούς μονολόγους περί αγάπης που έχουμε δει στην μικρή οθόνη.

Ted Lasso
Ted Lasso

Ted Lasso (2020-2023)

Γνωρίσαμε τον Τεντ Λάσο (Τζέισον Σουντέκις) ως τον πάντα θετικό και χαμογελαστό εμψυχωτή-προπονητή της ομότιτλης σειράς. Όμως καθώς η πλοκή εξελίσσεται, η βραβευμένη δραμεντί ξεκινά να εμβαθύνει στις ψυχικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο πρωταγωνιστής, από την κατάθλιψη και τις κρίσεις πανικού μέχρι την μοναξιά και τα ανεπούλωτα τραύματά του. Στο 4ο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν, βλέπουμε τον Τεντ να περνά τα πρώτα Χριστούγεννα μετά το διαζύγιό του και χωρίς τον γιό του, στον οποίο εύχεται καλές γιορτές μέσω βιντεοκλήσης. Ο Τεντ προσπαθεί πολύ για να κρατήσει τον μικρό στην κάμερα λίγο ακόμα, όμως ο γιος του βιάζεται να κλείσει και να χαρεί την ημέρα – μακριά του. Η απόρριψη του γιού του αποτελεί αφορμή για τον Τεντ να εκτονωθεί πίνοντας άφθονο ουίσκι. Τέσσερα επεισόδια αργότερα, στο 8ο της σεζόν, ο Τεντ καλεί την ψυχοθεραπεύτρια του για να της πει κλαίγοντας πως ο πατέρας του είχε αυτοκτονήσει όταν εκείνος ήταν 16 χρονών. Και κάπως έτσι, γίνεται αντιληπτό πως η ταυτότητα του πρωταγωνιστικού χαρακτήρα καθορίζεται από τη σχέση του με την πατρότητα.

Sex Education
Sex Education

Sex Education (2019-2023)

Ίσως το highlight της τέταρτης και τελευταίας σεζόν της αγαπημένης βρετανικής σειράς, ήταν η εξέλιξη της σχέσης του Άνταμ και του πατέρα του, Μάικλ, έναν πατέρα που γνωρίσαμε αμείλικτα σκληρό και μάτσο, σε συνεχή πόλεμο με όλα του τα συναισθήματα - πέρα από τον θυμό με τον οποίο τα πήγαινε εξαιρετικά – και πέρα για πέρα ομοφοβικό. Μια από τις παράλληλες πλοκές του 4ου κεφαλαίου της σειράς, αφορά την μεταστροφή του Μάικλ και την συνεπή προσπάθειά που καταλαμβάνει για να κερδίσει την συγχώρεση του γιού του. Στο φινάλε της σεζόν, οι δυο τους συμφιλιώνονται σε μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της σειράς, με τον Μάικλ να επιδεικνύει μια ζηλευτή αυτό-συνειδητότητα και να μοιράζεται με τον γιο του μια αλήθεια πολύ σκληρή για τον καθένα, πόσο μάλλον για έναν γονιό, να παραδεχτεί: "Σε συμπαθώ πολύ. Σε αγαπάω. Είσαι ο γιος μου. Απλώς δε συμπαθώ εμένα – και σε μείωνα για αυτόν τον λόγο. Και το μετανιώνω βαθιά" - λόγια που συνοδεύονται από μια αγκαλιά που περιμέναμε καιρό να δούμε (και πάντα θα θέλουμε να λάβουμε).

Derek
Derek

Derek (2012-2014)

Όσο ακραία εριστικός είναι ο Ρίκι Ζερβέ ως stand-up κωμικός, τόσο απόλυτα συγκινητικός είναι ως σεναριογράφος, γεγονός που επισφραγίζουν οι σειρές του "After Life" (2019) και "Derek" (διαθέσιμες στο Netflix). Η δεύτερη και πρώτη χρονολογικά, πρόκειται για ένα γλυκόπικρο mockumentary με τον Ζερβέ στον ομότιτλο πρωταγωνιστικό ρόλο, ως έναν αυτιστικό ενήλικα που δουλεύει σε ένα γηροκομείο γεμάτο περιθωριοποιημένους ανθρώπους, από τους υπερήλικες εσώκλειστους μέχρι τα μέλη του προσωπικού. Ο Ντέρεκ ξεχειλίζει φροντίδα και αγαπά με έναν ανιδιοτελή τρόπο που, ως μάρτυρες του, οι θεατές και οι γύρω του νιώθουν μικροί. Η πρώτη φορά που είδαμε την σκληρή πλευρά του, ήταν στο φινάλε της πρώτης σεζόν, στο άκουσμα πως ο πατέρας του, ο οποίος τον είχε εγκαταλείψει, τηλεφώνησε στο γηροκομείο αναζητώντας να τον δει. Ο Ντέρεκ αρνήθηκε όμως οι δυο τους τελικά συναντήθηκαν μετά από μια κηδεία. Έξω από την εκκλησία, ο Ντέρεκ αντίκρισε τον πατέρα του και τον έδιωξε, μπαίνοντας στο αμάξι για να φύγει – μόνο και μόνο για να κατέβει λίγα δευτερόλεπτα αργότερα και να τρέξει πίσω του, παίρνοντάς τον αγκαλιά. Την σπαρακτική αυτή σκηνή, που καταφέρνει να συγκινήσει ακόμα και τους πιο σκληρούς, συνοδεύει το "Fix You" των Coldplay, ένα τραγούδι που μας κάνει να κλαίμε κάθε φορά εδώ και χρόνια, χωρίς καν να καταλαβαίνουμε ακριβώς γιατί.   

Schitt's Creek
Schitt's Creek

Schitt’s Creek (2015-2020)

To "Schitt’s Creek" δε θα μπορούσε να λείπει από την συγκεκριμένη λίστα, αφού πρόκειται για ένα οικογενειακό πρότζεκτ, γραμμένο από τους Γιουτζίν και Νταν Λέβι, πατέρα και γιο στην πραγματική ζωή. Οι δυο τους υποδύονται τους Τζόνι και Ντέιβιντ, πατέρα και γιο αντίστοιχα, σε μια σειρά που μπορεί να ιδωθεί ως μια ωδή στη δύναμη των οικογενειακών δεσμών έναντι σε κάθε είδους αντιξοότητες. Ζώντας πλέον ήδη 5 χρόνια στην ομότιτλη παρακμιακή πόλη, η οικογένεια Ρόουζ έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της τοπικής κοινότητας. Στο 9ο επεισόδιο της 5ης σεζόν, οι ντόπιοι οργανώνουν ένα φιλικό παιχνίδι μπέισμπολ, στο οποίο ο Τζόνι και ο Ντέιβιντ θα είναι αντίπαλοι. Γνωρίζοντας την πλήρη άγνοια του Ντέιβιντ όσον αφορά τα αθλήματα, ο Τζόνι προσπαθεί να τον προετοιμάσει, ενθαρρύνοντας τον ακατάπαυστα, χαρίζοντας του εν τέλει την νίκη, και οικειοποιώντας την χαρά του γιού του ως δική του. Ο Τζόνι πανηγυρίζει για τον Ντέιβιντ με μια παιδικότητα και περίσσια αγάπη, μια στάση που συνοψίζει την γονεϊκη προσέγγιση του τηλεοπτικού χαρακτήρα, ενός πατέρα που αγαπά, αποδέχεται και υποστηρίζει πηγαία και άνευ όρων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Επέστρεψαν οι σειρές του FX "Chicago Med" και "Chicago Fire"

Δυο αμερικανικά δράματα "παίζουν" στη βραδινή ζώνη του FX με νέα επεισόδια κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Μνημόνιο Συνεργασίας Netflix και ΕΟΤ: "Streaming" σε όλο τον κόσμο για το ελληνικό τουριστικό προϊόν

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και το μεγάλο streamer ενώνουν τις δυνάμεις τους ανοίγωντας νέες προοπτικές για κοινές ενέργειες.

Οι κινηματογραφικές προτάσεις του ΕRTFLIX για τον Ιούλιο

To ελληνικό streamer φέρνει καλοκαίρι, αμερικανικό σινεμά και δύο ευρωπαϊκά φιλμ στη μικρή οθόνη.

"Η Νεαρή Γυναίκα και η Θάλασσα" έρχονται στο Disney+ με την Ντέιζι Ρίντλεϊ σε πρώτο ρόλο

Ένα ατμοσφαιρικό βιογραφικό δράμα αφηγείται μια ιστορία έμπνευσης και ενδυνάμωσης, σύντομα στο streamer της Disney.

Η 17η σεζόν του NCIS παίζει στο STAR

Από σήμερα, 12 Ιουλίου, και κάθε Παρασκευή βράδυ.

Καλοκαιρινές πρεμιέρες και 3 άχαστα αφιερώματα στο Vodafone TV

Ιούλιος με νέες σειρές και πολυαναμενόμενες σεζόν, ένα αφιέρωμα που θα μας ανοίξει την όρεξη, έναν sci-fi μαραθώνιο και ένα αθλητικό ταξίδι στο Παρίσι.