Το φαινόμενο Νίκολα Κόκλαν

Η Ιρλανδή ηθοποιός του "Bridgerton" εξελίσσεται σε ένα εναλλακτικό it-girl της σύγχρονης TV, κι εμείς ανατρέχουμε στους ρόλους που επικύρωσαν το ταλέντο της.

Nicola Coughlan, 'Big Mood' Nicola Coughlan, 'Big Mood'

Κάθε φαν της ποπ κουλτούρας και ενεργός χρήστης του Instagram θα έχει ακούσει για τους ιντερνετικά εγκεκριμένους "Irish Kings", Πολ Μέσκαλ, Άντριου Σκοτ, Μπάρι Κίγκαν και Κίλιαν Μέρφι, την τετράδα Ιρλανδών ηθοποιών που βρέθηκαν στο επίκεντρο της περασμένης κινηματογραφικής χρονιάς με τα πολυσυζητημένα φιλμ "Άγνωστοι Μεταξύ Μας", "Saltburn" και "Οπενχάιμερ". Περνώντας στο τηλεοπτικό μέτωπο, θα τολμήσουμε να "χρίσουμε" τη δική μας Irish Queen, και δε θα μπορούσε να είναι άλλη από την χαρισματική Νίκολα Κόκλαν, η οποία έχει τα τελευταία χρόνια γοητεύσει σύσσωμους κοινό και κριτικούς.

Highlight της εφηβικής σειράς "Τα Κορίτσια του Ντέρι" (Derry Girls, 2018-2022), άξια πρωταγωνίστρια της φετινής τρίτης σεζόν του απόλυτου Netflix hit "Bridgerton" (2020-) και συγκλονιστική ως η χαοτική Μάγκι της μίνι σειράς "Big Mood" (2024), η πολύπλευρη Νίκολα Κόκλαν χαράζει –στα 37 της πλέον– τη δική της εντυπωσιακή δημιουργική πορεία, μια πορεία που καθυστέρησε να ξεκινήσει, αλλά είχε ως αφετηρία, φυσικά, το θέατρο. Αποφασισμένη από μικρή να ασχοληθεί με την υποκριτική, έκανε δουλειές ήδη από την εφηβεία της και σπούδασε υποκριτική, προσπαθώντας για χρόνια μετά να εγκατασταθεί στο Λονδίνο. Οικονομικές, οικογενειακές και ψυχικές δυσκολίες την κρατούσαν στη γενέτειρά της, το Γκάλγουεϊ, μέχρι το 2016, όταν κέρδισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο θεατρικό "Jess and Joe Forever" της Ζόι Κούπερ και ανέβηκε στη σκηνή του ιστορικού Τhe Old Vic.

"Derry Girls"

Και μετά όλα άλλαξαν. Η Κόκλαν γίνεται μία εκ των τεσσάρων πρωταγωνιστριών της ημι-αυτοβιογραφικής εφηβικής σειράς που δημιούργησε η Λίσα ΜακΓκι για το Channel4, "Τα Κορίτσια του Ντέρι". Η σειρά ακολουθεί μια παρέα μαθητριών γυμνασίου, που καλείται να ενηλικιωθεί στον απόηχο των ιρλανδικών Ταραχών, αντιμέτωπη με την πανταχού επικράτουσα αστάθεια και τις κοινωνικές απαιτήσεις. Ως Κλερ, η Κόκλαν ενσαρκώνει μια πανέξυπνη αλλά καθ’ όλα φοβισμένη και προσκολλημένη στα "πρέπει" έφηβη, η οποία μιλάει ασταμάτητα και εκφραστικότατα. Στην πρώτη σεζόν, ο χαρακτήρας της παλεύει με μια κρίση σεξουαλικότητας που καταλήγει στη συνειδητοποίηση της ομοφυλοφιλίας της, ένα "ταξίδι" το οποίο η πολύπλευρη ηθοποιός χρωματίζει ταυτόχρονα με αμηχανία και έκσταση. Στις δύο επόμενες σεζόν, είδαμε τη Νίκολα και την Κλερ να "μεγαλώνουν" παράλληλα, διεκδικώντας χώρο και γιορτάζοντας τον αυτοπροσδιορισμό.

"Bridgerton"

Γυρίζοντας ακόμα "Τα Κορίτσια του Ντέρι", η Κόκλαν πέρασε από οντισιόν για τη δραμεντί εποχής "Bridgerton" και το ρόλο της Πενέλοπι Φέδερινγκτον, aka Λαίδη Γουίσλνταουν, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της τρίτης σεζόν της σειράς. Σαν μια Κλερ του 19ου αιώνα αλλά πολύ πιο εσωστρεφής, η Πενέλοπι συστήνεται στην πρώτη σεζόν ως μια χαμηλών τόνων και σχετικά περιθωριοποιημένη debutante, που διστάζει να "ξεδιπλωθεί". Αντιμετωπίζοντας τη σειρά ως μια ωδή στη γυναικεία απελευθέρωση, τη σωματική οικειότητα και τον βαθύ ρομαντισμό, και επενδύοντας ώρες σε ιστορική έρευνα και πνευματική προετοιμασία, η Κόκλαν σκιαγραφεί την εξέλιξη του χαρακτήρα της με προσοχή και τρυφερότητα. Από την τονικότητα της φωνής μέχρι την ικανότητα οπτικής επαφής, η ηθοποιός επενέβη στους "τρόπους" της Πενέλοπι κατά τη διάρκεια των τριών κεφαλαίων της ιστορίας, φέρνοντάς τη στην τρίτη σεζόν, έτοιμη και πρόθυμη να εκτεθεί.

"Big Mood"

Όμως η Πενέλοπι δεν είναι ο μοναδικός πρωταγωνιστικός ρόλος που υποδύεται η ηθοποιός τη φετινή χρονιά. Ένα μήνα πριν την δούμε στον πρώτο ρόλο του "Bridgerton", η Κόκλαν είχε επιστρέψει στο Channel4 με το "Βig Mood" (το οποίο δυστυχώς δεν έχει προβληθεί ακόμα στην Ελλάδα). Στη μαύρη κωμωδία της Καμίλα Γουάιτχιλ, η Κόκλαν "φέρνει" κομμάτια και από τους δυο προηγούμενους μεγάλους ρόλους της καριέρας της και τα προσαρμόζει στη μιλένιαλ πραγματικότητα, για να προσεγγίσει το χαρακτήρα της Μεγκ, μιας φιλόδοξης συγγραφέα με διπολική διαταραχή. Η ηθοποιός συμπρωταγωνιστεί με τη Λίντια Γουεστ ("It's a Sin") στο ρόλο της Ίντι, στήνοντας μια ιστορία γύρω από τις δοκιμασίες της φιλίας και τα ψυχικά άκρα που αγγίζουν οι θηλυκότητες κατά τη χαοτική δεκαετία των ’20 – και δίνει τον καλύτερό της εαυτό. Κι αυτό επειδή οι εναλλαγές στη διάθεση της Μεγκ "απαιτούν" από την Κόκλαν κωμική ευφυΐα και δραματική αντίληψη, στοιχεία τα οποία όχι μόνο διαθέτει, αλλά εκθέτει με απόλυτη αυτοπεποίθηση.

Από το παρουσιαστικό μέχρι το αδιαμφισβήτητο ταλέντο της και την εμφανή αφοσίωση στην τέχνη της, η Νίκολα Κόκλαν δοκιμάζεται σε ποικιλία τηλεοπτικών ειδών, ενώ συχνά υποδύεται ρόλους πολύ μικρότερης ηλικίας από την κανονική της, γεγονός που δεν την εμπόδισε στιγμή από το να συναισθανθεί τους χαρακτήρες της. Επιστρατεύοντας την παρατηρητικότητα, το συναισθηματισμό και τις αναμνήσεις της, η ηθοποιός εντοπίζει με ευκολία πανανθρώπινα, κοινά βιώματα που μοιράζεται με τα άτομα που υποδύεται. Και έτσι έρχεται κοντά τους, με τη συγκινητική παραδοχή πως "οι άνθρωποι μοιάζουμε περισσότερο απ’ ό,τι διαφέρουμε", όπως την ακούσαμε να επισημαίνει σε συνέντευξή της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Επέστρεψαν οι σειρές του FX "Chicago Med" και "Chicago Fire"

Δυο αμερικανικά δράματα "παίζουν" στη βραδινή ζώνη του FX με νέα επεισόδια κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Μνημόνιο Συνεργασίας Netflix και ΕΟΤ: "Streaming" σε όλο τον κόσμο για το ελληνικό τουριστικό προϊόν

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και το μεγάλο streamer ενώνουν τις δυνάμεις τους ανοίγωντας νέες προοπτικές για κοινές ενέργειες.

Οι κινηματογραφικές προτάσεις του ΕRTFLIX για τον Ιούλιο

To ελληνικό streamer φέρνει καλοκαίρι, αμερικανικό σινεμά και δύο ευρωπαϊκά φιλμ στη μικρή οθόνη.

"Η Νεαρή Γυναίκα και η Θάλασσα" έρχονται στο Disney+ με την Ντέιζι Ρίντλεϊ σε πρώτο ρόλο

Ένα ατμοσφαιρικό βιογραφικό δράμα αφηγείται μια ιστορία έμπνευσης και ενδυνάμωσης, σύντομα στο streamer της Disney.

Η 17η σεζόν του NCIS παίζει στο STAR

Από σήμερα, 12 Ιουλίου, και κάθε Παρασκευή βράδυ.

Καλοκαιρινές πρεμιέρες και 3 άχαστα αφιερώματα στο Vodafone TV

Ιούλιος με νέες σειρές και πολυαναμενόμενες σεζόν, ένα αφιέρωμα που θα μας ανοίξει την όρεξη, έναν sci-fi μαραθώνιο και ένα αθλητικό ταξίδι στο Παρίσι.