Όλα συμβαίνουν στο "Κάμντεν"

Eίδαμε το πρώτο επεισόδιο του νέου μουσικού docuseries του Disney+, μια νοσταλγική ωδή στην ιστορική λονδρέζικη γειτονιά. Διαθέσιμο από σήμερα, 29 Μάϊου.

​​Camden Camden

Το Λονδίνο δεν είναι μια εύκολη πόλη. Από τα τρένα μέχρι τους ανθρώπους του, όλα είναι πολλά και κινούνται με φρενήρεις ρυθμούς, ακολουθώντας τις εποχές, τα τρεντς και τα κοινωνικά καθεστώτα. Όπως κάθε μεγαλούπολη, έτσι και η βρετανική πρωτεύουσα, προσαρμόζεται πρώτη, καταλήγοντας να είναι σήμερα το ευρωπαϊκό άνδρο του καπιταλισμού, υπερσύγχρονη και εξευγενισμένη. Υπάρχει όμως ένα μέρος προς τα βόρεια που, παρότι έχει αναπόφευκτα αλλάξει, εκπέμπει μια ενέργεια παλιά, απόκοσμη και πανκ. Ο λόγος για το Κάμντεν, την στάση της μαύρης γραμμής του λονδρέζικου μετρό που αποτελούσε ανέκαθεν προορισμό για οποιοδήποτε αισθάνεται με κάποιον τρόπο περιθωριακό, μια γειτονιά στοιχειωμένη από τη μουσική της ιστορία, στην οποία σημερινοί καλλιτέχνες "τρυπώνουν" για να νιώσουν ελεύθεροι, εμπνευσμένοι και ενδυναμωμένοι, ή απλώς ζωντανοί.

Camden
Camden

Η πρωτότυπη σειρά ντοκιμαντέρ του Disney+, με την υπογραφή του διακεκριμένου βιογράφου της μεγάλης οθόνης, Ασίφ Καπάντια ("Senna", "Αmy", "Diego Maradona"), ανατρέχει στο μουσικό παρελθόν της ιστορικής γειτονιάς, τραβώντας μια νοερή γραμμή από το τότε στο σήμερα. Στο πρώτο εκ των τεσσάρων επεισοδίων του "Κάμντεν", το οποίο τιτλοφορείται "Made in Camden", η ποπ πριγκίπισσα της δεκαετίας και εκτελεστική παραγωγός της σειράς, Ντούα Λίπα, ξεναγεί το κοινό στη γειτονιά που καθόρισε την ενηλικίωση της και την καριέρα της. Το Κάμντεν ήταν για την Ντούα Λίπα το μέρος όπου τραγούδησε πρώτη φορά μπροστά σε ζωντανό κοινό. Ανά τα χρόνια, πολλοί άσημοι και άπειροι μουσικοί επιχείρησαν επίσης να κάνουν τα πρώτα τους μουσικά βήματα εκεί, περνώντας από τους δρόμους και τα μπαρ της περιοχής στη σφαίρα του mainstream, κατακτώντας παγκόσμια φήμη και παίζοντας sold-out συναυλίες απέναντι σε πλήθη χιλιάδων.

Camden

Οι Culture Club, οι Madness, οι Τhe Libertines, οι Oasis, οι Coldplay (τους οποίους θα υποδεχτούμε στην Ελλάδα πρώτη φορά στις 8 και 9 Ιουνίου), η Little Simz και, φυσικά, η αξέχαστη Amy Winehouse. Μέσα από υλικό αρχείου και συνεντεύξεις, θρυλικές μπάντες και μοναδικοί solo καλλιτέχνες με αφετηρία το Κάμντεν, μια "απόλυτα judgment-free ζώνη" όπως το χαρακτηρίζει η Little Simz, αφηγούνται τις ιστορίες τους. Ακούμε τον Κρις Μάρτιν να αναβιώνει το συναίσθημα που τον διακατείχε πριν το πρώτο λάιβ των Coldplay (τότε Starfish) το 1998, και τον εκπρόσωπο της δισκογραφικής εταιρίας που ήταν εκεί και τους προσπέρασε, μόνο και μόνο για να ακούσει το πρώτο τους χιτ "Yellow" στο ραδιόφωνο, δύο χρόνια αργότερα. Το ντοκιμαντέρ συμπληρώνεται από πλάνα εντός και εκτός ιστορικών παμπ και μουσικών venue, όπως τα The Dublin Castle, The Good Mixer, KOKO και Roundhouse, αλλά και από συνομιλίες με επιχειρηματίες και μέλη του προσωπικού που έχουν περάσει δεκαετίες στο επίκεντρο της μουσικής σκηνής του Κάμντεν.

Camden

Το πρώτο επεισόδιο του προσεγμένου docuseries εστιάζει στην πτυχή της ιστορικής γειτονιάς που ταυτίζεται με τη φιλοδοξία και τη συλλογικότητα: σαν μια ανταποδοτική διαδικασία, οι ιδιοκτήτες που έδωσαν ευκαιρίες σε άγνωστους μουσικούς, οι άγνωστοι μουσικοί που άντλησαν δύναμη από όσους προηγήθηκαν και στιγμάτισαν τον τόπο (Prince, Blondie, David Bowie), και οι εκστασιασμένοι ανοιχτόμυαλοι μουσικόφιλοι, έκαναν το Κάμντεν αυτό που είναι σήμερα - ένα σύμβολο της αντι-κουλτούρας και της αποδοχής, ένα μέρος που δίνει χώρο σε όλα και παρασέρνει ακόμα και τους επισκέπτες στην σκέψη πως, εκεί, τα πάντα μπορούν να συμβούν. Όμως εξίσου αναπόσπαστο κομμάτι του Κάμντεν, είναι και η σκοτεινή πλευρά της ιστορίας του (οι καταχρήσεις, οι συγκρούσεις, οι απώλειες), στην οποία οφείλει να εμβαθύνει κανείς ώστε να συναισθανθεί την αυθεντικότητά του. Θα κινηθεί το ντοκιμαντέρ προς αυτήν την τολμηρή κατεύθυνση; Οι απαντήσεις στα επόμενα τρία επεισόδια, διαθέσιμα στο Disney+.


 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Επέστρεψαν οι σειρές του FX "Chicago Med" και "Chicago Fire"

Δυο αμερικανικά δράματα "παίζουν" στη βραδινή ζώνη του FX με νέα επεισόδια κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Μνημόνιο Συνεργασίας Netflix και ΕΟΤ: "Streaming" σε όλο τον κόσμο για το ελληνικό τουριστικό προϊόν

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και το μεγάλο streamer ενώνουν τις δυνάμεις τους ανοίγωντας νέες προοπτικές για κοινές ενέργειες.

Οι κινηματογραφικές προτάσεις του ΕRTFLIX για τον Ιούλιο

To ελληνικό streamer φέρνει καλοκαίρι, αμερικανικό σινεμά και δύο ευρωπαϊκά φιλμ στη μικρή οθόνη.

"Η Νεαρή Γυναίκα και η Θάλασσα" έρχονται στο Disney+ με την Ντέιζι Ρίντλεϊ σε πρώτο ρόλο

Ένα ατμοσφαιρικό βιογραφικό δράμα αφηγείται μια ιστορία έμπνευσης και ενδυνάμωσης, σύντομα στο streamer της Disney.

Η 17η σεζόν του NCIS παίζει στο STAR

Από σήμερα, 12 Ιουλίου, και κάθε Παρασκευή βράδυ.

Καλοκαιρινές πρεμιέρες και 3 άχαστα αφιερώματα στο Vodafone TV

Ιούλιος με νέες σειρές και πολυαναμενόμενες σεζόν, ένα αφιέρωμα που θα μας ανοίξει την όρεξη, έναν sci-fi μαραθώνιο και ένα αθλητικό ταξίδι στο Παρίσι.