Το ντοκιμαντέρ "Είμαι Εγωίστρια;" της Τερέις Σέχτερ κάνει περμιέρα στην ΕΡΤ3 με αφορμή την Γιορτή της Μητέρας

Ένα σύγχρονο ντοκιμαντέρ γύρω από το δικαίωμα της επιλογής στρέφει τον φακό σε γυναίκες που απέρριψαν την μητρότητα. Με τολμηρή ειλικρίνεια, μας εξηγούν γιατί.

My So-Called Selfish Life My So-Called Selfish Life

Την Κυριακή 12 Μαΐου γιορτάζουμε την Γιορτή της Μητέρας με ένα αναγκαίο ντοκιμαντέρ που θα κάνει πρεμιέρα στην ΕΡΤ3 στις 22.30. Στο "Είμαι Εγωίστρια;" (Μy So-Called Selfish Life, 2022), η βραβευμένη σκηνοθέτης Τερέις Σέχτερ συνδυάζει προσωπικές ιστορίες, ποπ κουλτούρα, ιστορία και πολιτική, δείχνοντας τους τρόπους με τους οποίους η κοινωνία ενισχύει την ιδέα ότι η μητρότητα είναι καθήκον κάθε γυναίκας. Το ντοκιμαντέρ αμφισβητεί το συγκεκριμένο αφήγημα και πυροδοτεί μια συζήτηση σχετικά με την αυτοδιάθεση και τον πολιτικό έλεγχο.

My So-Called Selfish Life
My So-Called Selfish Life

Γυναίκες που αρνήθηκαν να κάνουν παιδιά ή μετάνιωσαν γι΄ αυτό, μιλούν με τόλμη στην κάμερα της Σέχτερ αποδομώντας την ντροπή και την ενοχή που συνοδεύει τις "εγωιστικές" επιλογές τους. Το ντοκιμαντέρ ξεκινά από τις αρχές του κινήματος "childfree” του μεταπολεμικού φεμινιστικού κινήματος και στέκεται στην περίπτωση της δασκάλας Μάρσια Ντρουτ-Ντέιβις, η οποία το 1974 εμφανίστηκε σε ένα αμερικανικό δελτίο ειδήσεων για να εξηγήσει γιατί δεν επιθυμεί να κάνει παιδιά, γεγονός που οδήγησε στην απόλυσή της από το σχολείο όπου δούλευε.

My So-Called Selfish Life
My So-Called Selfish Life

Από το τότε φτάνουμε στο σήμερα, και στη δυσκολία που αντιμετωπίζει μια γυναίκα που καλείται να υπερασπιστεί το δικαίωμά της να απορρίψει τη μητρότητα αλλά και τη συντροφικότητα. Οι συμμετέχουσες εξηγούν πόσο εύκολα θα δαιμονοποιηθούν και θα κριθούν επιφανειακά ως εγωκεντρικές ή θύματα της κουλτούρας αφύπνισης (woke culture), ακόμα και σήμερα. Επικεντρωμένο στην αμερικανική πραγματικότητα, το "Είμαι εγωίστρια;" σχετίζει το ζήτημα της μητρότητας όχι μόνο με το φύλο, αλλά και με άλλους παράγοντες όπως η οικονομική κατάσταση και το φυλετικό background. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

"Η Εκδίκηση της Ξανθιάς" γίνεται σειρά για το Prime Video

Ο ρόλος που καθόρισε την καριέρα της Ριζ Γουίδερσπουν, η Ελ Γουντς επιστρέφει στο λύκειο στο prequel του franchise, "Εlle", με την ηθοποιό σε ρόλο παραγωγού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/05/2024

Οι 4 σειρές που βλέπουμε στο ERTFLIX αυτόν τον μήνα

Η "βιβλιοθήκη" του ελληνικού streamer ανανεώνεται με τέσσερις προσθήκες στην κατηγορία των ξένων σειρών, αλλά και πολλές ταινίες.

To σκοτεινό τρέιλερ του νέου "House of the Dragon" είναι εδώ

Έμα Ντ'άρσι και Ολίβια Κουκ μονομαχούν για το θρόνο στη 2η σεζόν της πρωτότυπης σειράς του ΗΒΟ, η οποία θα κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα.

"Ελλήνων Δρώμενα": Η παράδοση συναντά το παρόν στο εθνογραφικό ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3

Η εβδομαδιαία εκπομπή της ΕΡΤ ταξιδεύει, καταγράφει και παρουσιάζει τις διαχρονικές πολιτισμικές εκφράσεις ανθρώπων και τόπων. Αυτά είναι τα "Ελλήνων Δρώμενα".

Nova: Δυο εβδομάδες αφιερωμένες στο Φεστιβάλ Καννών

Η Nova γιορτάζει το 77ο Φεστιβάλ Καννών με καθημερινές ανταποκρίσεις και 8 ταινίες που διεκδίκησαν ή κέρδισαν τον Χρυσό Φοίνικα, από το 1960 μέχρι σήμερα.

Το νέο "The Office" είναι γεγονός

Το σύμπαν του αγαπημένου mockumentary με τον Στιβ Καρέλ επεκτείνεται με ένα reboot που στρέφει τις κάμερες σε μια μικρή εφημερίδα της μεσοδυτικής Αμερικής.

Eurovision 2024: Ρεκόρ τηλεθέασης για την ΕΡΤ

Σχεδόν πέντε εκατομμύρια πολίτες παρακολούθησαν τον τελικό της Eurovision.