Η ΕΡΤ2, τιμώντας τη μνήμη του Λουκιανού Κηλαηδόνη, που "έφυγε" από τη ζωή στις 7 Φεβρουαρίου 2017, μεταδίδει από τη Δευτέρα 5 έως την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024, τρεις εκπομπές αφιερωμένες στον σπουδαίο συνθέτη, στιχουργό και ερμηνευτή.
5/2, 7 μ.μ. | "Παρασκήνιο"
"Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης και η δεκαετία του ’50"
Η εκπομπή "Παρασκήνιο", στο συγκεκριμένο επεισόδιο, ανιχνεύει τη δεκαετία του '50 μέσα από το βλέμμα του Λουκιανού Κηλαηδόνη. Ο αξέχαστος μουσικοσυνθέτης-τραγουδοποιός περιγράφει την περιοχή της Κυψέλης, όπου γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, καθώς και τις στιγμές της καθημερινότητάς του, που έχουν μείνει ανεξίτηλες στην ψυχή του. Τα παιδιά τότε περνούσαν την ώρα τους στην ΕΒΓΑ της γειτονιάς, διασκέδαζαν χτυπώντας τα κουδούνια των σπιτιών, άκουγαν στο ραδιόφωνο τις περιπέτειες του Τζων Γκρηκ και διάβαζαν περιοδικά, όπως "Η Μάσκα" και τα "Κλασσικά Εικονογραφημένα".
Ο Λουκιανός μιλάει για την επιρροή που δεχόταν η νεολαία της δεκαετίας του ’50 από τις αμερικανικές κινηματογραφικές ταινίες, από τα αμερικανικά πρότυπα των αντρών, από τις αμερικανικές μουσικές και τους χορούς, όπως το ροκ εντ ρολ. Αφηγείται στιγμές από τα πάρτι, από τα ραντεβού με κοπέλες στον κινηματογράφο και νοσταλγεί μια εποχή, που πια έχει χαθεί.
Φίλος του Λουκιανού Κηλαηδόνη και νοσταλγός της δεκαετίας του ’50 μιλάει για τους τρόπους διασκέδασης της εποχής, τα μπιλιαρδάδικα, τους διαγωνισμούς χορού, τα σκασιαρχεία και τα αξέχαστα κυριακάτικα πρωινά του Γιώργου Οικονομίδη στο ΡΕΞ.
Η εκπομπή περιλαμβάνει αποσπάσματα από μουσικές παραστάσεις του Λουκιανού Κηλαηδόνη και ερμηνείες δημοφιλών τραγουδιών του, που μας ταξιδεύουν σε μια άλλη εποχή, στη δεκαετία του ’50, που όλα ήταν πιο αθώα, πιο απλά, ίσως και πιο αληθινά.
6/2, 7 μ.μ. | "Μονόγραμμα"
"Λουκιανός Κηλαηδόνης"
Η μουσική του και τα τραγούδια του, η φωνή του, το ύφος του, είναι αναγνωρίσιμα από την πρώτη κιόλας στροφή. Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο τροβαδούρος της εφηβείας των σημερινών πενηντάρηδων (και βάλε…), πτυχιούχος του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αφού ασχολήθηκε με την Αρχιτεκτονική για ένα πρωινό, αφιερώθηκε σ’ αυτό που αγαπάει και που αγαπήσαμε κι εμείς.
Τραγούδια σε στίχους δικούς του, αλλά και σε συνεργασία με σπουδαίους στιχουργούς, όπως τον Νίκο Γκάτσο, τον Γιάννη Νεγρεπόντη, τον Μάνο Ελευθερίου και τον Λευτέρη Παπαδόπουλο. Από τα "Μικροαστικά" ώς τη "Χαμηλή πτήση" και από τα "Απλά μαθήματα Πολιτικής Οικονομίας" μέχρι το "Αχ! Πατρίδα μου γλυκιά", μεσολαβούν υπέροχες μελωδίες και η πορεία του "Φτωχού και μόνου καουμπόι" διαγράφεται σταθερή και με συνέπεια. "Και πολύ κόπο", προσθέτει ο ίδιος. "Αλλά αυτό δεν αφορά κανέναν άλλον, παρά μόνο εμένα". Με τραγούδια κυρίως αυτοβιογραφικά, όπως εξομολογείται: "Οι άνθρωποι που με γνωρίζουν δεν εκπλήσσονται καθόλου απ’ αυτό, υπάρχω ανάγλυφος μέσα από τη δουλειά μου". Ακόμα, τα "Θερινά σινεμά, μ’ αγιόκλημα και γιασεμιά" ως τη συνεργασία με την Preservation Hall Jazz μπάντα της Νέας Ορλεάνης, αλλά και μουσική για θέατρο και κινηματογραφικές ταινίες.
Λάτρης των ζωντανών εμφανίσεων και των ανοιχτών χώρων, ύστερα από το Πάρτι στη Βουλιαγμένη το 1983, το ελληνικό Woodstock, όπως χαρακτηρίστηκε, με 70.000 κοινό, συνεχίζει αδιάλειπτα τις συναυλίες του, πλουτίζοντας τη μουσική, με θεατρικά και εικαστικά δρώμενα.
Το 1999, δημιουργεί μαζί με τη σύζυγό του Άννα Βαγενά, τον δικό τους χώρο θεάματος: το "Μεταξουργείο".
Προλογίζει ο Γιώργος Σγουράκης
7/2, 10.30 μ.μ. | "Τραγούδια που έγραψαν ιστορία"
"Τα θερινά σινεμά" του Λουκιανού Κηλαηδόνη (1978)
Πορτρέτο του τραγουδιού "Τα θερινά σινεμά", που ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά το 1978 σε στίχους και μουσική του Λουκιανού Κηλαηδόνη και πρώτη εκτέλεση της Βίκυς Μοσχολιού, αλλά που γνώρισε την επιτυχία όταν τραγουδήθηκε αργότερα από τον ίδιο τον Κηλαηδόνη. Το ντοκιμαντέρ, προσεγγίζει, διερευνά και αναδεικνύει τον τρόπο, την αφορμή, τις συνθήκες δημιουργίας αυτού του τραγουδιού, καθώς και την απήχηση που είχε.
Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης εξομολογείται τη μέθοδο δημιουργίας των τραγουδιών του, αποκαλύπτει το βίωμα-αφορμή της σύνθεσης του συγκεκριμένου τραγουδιού, στοχάζεται και διευκρινίζει ποιος ήταν ο στόχος του, θυμάται τον κοινωνικοπολιτικό περίγυρο μέσα στον οποίο δημιουργήθηκε, το παίζει στο πιάνο, το τραγουδάει.
Στην εκπομπή παρουσιάζονται αντικείμενα και φωτογραφίες από τη ζωή του, αφίσες και αποσπάσματα αγαπημένων ταινιών του, εικόνες από διάφορες συναυλίες του και εκτελέσεις του τραγουδιού, από θερινούς κινηματογράφους, από οικογενειακά βίντεο ανωνύμων, καθώς και από τους δρόμους της Αθήνας με ανάγλυφη τη ροή του χρόνου.