Ο Ντάνι Μάστερσον και το δίκτυο εξουσίας που τον προστάτευε μέχρι την ισόβια κάθειρξή του

Διάσημος, μέλος της Εκκλησίας της Σαηεντολογίας και των "σωστών" κύκλων, ο Μάστερσον καταδικάστηκε αφού προστατεύτηκε απ' τον περίγυρό του επί 20 χρόνια.

μάστερσον

Σε 30 χρόνια ισόβιας φυλάκισης καταδικάστηκε την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου ο ηθοποιός Ντάνι Μάστερσον, γνωστός για τον ρόλο τους στην επιτυχημένη sit-com σειρά "That '70s Show" (1998-2006). Το Ανώτατο Δικαστήριο του Λος Άντζελες έκρινε τον ηθοποιό ένοχο για δυο βιασμούς - εκ των τριών για τους οποίους κατηγορήθηκε - τους οποίους διέπραξε στο σπίτι του από το 2001 ως το 2003. Η πρώτη καταγγελία πρώην συντρόφου του και επιζήσασας σημειώθηκε το 2017 και αποτέλεσε την αφετηρία μίας πολυετούς έρευνας, με αποκορύφωμα την ισόβια κάθειρξη του βιαστή. Γιατί το 2017 και όχι νωρίτερα; Αφήνοντας στην άκρη την εσωτερικευμένη ντροπή, τον φόβο, τη σύγχυση και το στίγμα που συνοδεύει τα άτομα-δέκτες σεξουαλικής βίας, λόγοι που πολλοί δε δέχονται ως απάντηση στο προαναφερόμενο ερώτημα, ας φέρουμε στη συζήτηση τη δυναμική εξουσίας και την εγκληματική κατάχρησή της. 

Ο Ντάνι Μάστερσον, πέρα από λευκός Αμερικάνος άνδρας, είναι γνωστός ηθοποιός, πρωταγωνιστής μιας σειράς που του επέφερε κέρδος εκατομμυρίων και φίλος ακόμα πιο επιφανών και εύπορων celebrity που διαθέτουν όλα τα μέσα (χρήματα, προβολή, πλατφόρμα, φήμη) για να επηρεάσουν την κοινή (και όχι μόνο) γνώμη. Και το κυριότερο: είναι ενεργό μέλος της Εκκλησίας της Σαηεντολογίας, μίας θρησκευτικής αίρεσης με δικούς της κανόνες και επικεφαλής, η οποία προστατεύει τους πιστούς της με κάθε μέσο και επιτίθεται στους "παραβάτες" της, επίσης με κάθε μέσο. 

μαστερσον

Πριν μερικές μέρες διέρρευσαν οι "επιστολές χαρακτήρα" του ζευγαριού Άστον Κούτσερ και της Μίλα Κούνις, συμπρωταγωνιστών και στενών φίλων του Μάστερσον, τις οποίες κατέθεσαν στο δικαστήριο προς υπεράσπιση του κατηγορουμένου, αποκαλώντας τον "πρότυπο" και εκφράζοντας το "κρίμα" ενός σεναρίου στο οποίο τα παιδιά του θα μεγάλωναν χωρίς πατέρα. Γνωστοί για την κοινωνική προσφορά και τον ακριβισμό τους αλλά και ανοιχτοί υποστηρικτές θυμάτων σεξουαλικής βίας, οι Κούτσερ και Κούνις κρίθηκαν δικαίως τόσο για το περιεχόμενο των επιστολών τους όσο και για την υποκρισία τους. Όμως το θέμα εδώ δεν είναι το διάσημο ζευγάρι και η προδοσία που μπορεί να αισθάνονται οι fans τους, αλλά το γεγονός πως δύο εξαιρετικά προνομιούχοι άνθρωποι προσπάθησαν να παρεμποδίσουν τον αγώνα των επιζωσών και να διαφυλλάξουν την ελευθερία του βιαστή. Και θα μπορούσαν κάλλιστα να τα είχαν καταφέρει. 

Ο Μάστερσον προστατεύτηκε επίσης για χρόνια από την Εκκλησία της Σαηεντολογίας, της οποία είναι ενεργό μέλος εδώ και δεκαετίες.  H Λέα Ρεμίνι, πρώην μέλος της Εκκλησίας, ηθοποιός και δημιουργός της σειράς ντοκιμαντέρ "Scientology and the Aftermath", στην οποία συμμετείχαν και οι γυναίκες που κατήγγειλαν τον Μάστερσον, έχει ήδη μυνήσει την Εκκλησία και γράφει αναφορικά με τη δίκη στο twitter: "Αυτές οι γυναίκες βίωσαν όχι μόνο τη ζωντανή κόλαση του βιασμού και την "κάλυψη" των εγκλημάτων αυτών από την οργάνωση που υποτίθεται τις προστάτευε, αλλά έχουν έρθει επίσης αντιμέτωπες με την αδίστακτη και εγκληματική παρενόχληση της Εκκλησίας και των εκπροσώπων της, από τη στιγμή που απευθύνθηκαν στις αρχές. Θα συνεχίσω να υπενθυμίζω πως στη Σαηεντολογία, αν αναφέρεις ένα άλλο μέλος στις αρχές, διαπράττεις ένα μεγάλο έγκλημα. Οι επιπτώσεις αυτού είναι απελπιστικές: χάνεις τα πάντα, την οικογένειά σου, τους φίλους σου, τη δουλειά σου".

μάστερσον

Όπως για κάθε άτομο που επιβιώνει έναν βιασμό και τις επιπτώσεις του, η διαδικασία της παραδοχής, της καταγγελίας και της αναβίωσης μέσω της δίκης, δεν είναι ποτέ εύκολη. Τα άτομα αυτά μπερδεύονται, αλλάζουν γνώμη, υποφέρουν, και κυρίως τρομοκρατούνται, τόσο από τους ίδιους τους βιαστές όσο και από τα περιβάλλοντα που "γεννούν" τους βιαστές, τους ενδυναμώνουν και τους προσατεύουν.  Γι' αυτό και η κάθειρση του Μάστερσον, ενός άνδρα-κατόχου πολλών μοφών εξουσίας, στέκεται ως σύμβολο ελπίδας εν μέσω ενός συστήματος που είναι μεν διαλυμένο, αλλά ίσως όχι ανεπανόρθωτα. 

Τα λόγια της δικαστή Σαρέιλ Ολμέδο προς τον κατηγορούμενο: 
"Κ. Μάστερσον, ξέρω πως στέκεστε εδώ ακέραιος καθώς μας βεβαιώνεται για την αθωότητά σας, και νιώθετε αδιαμφισβήτητα θύμα ενός δικαστικού συστήματος που σας αδίκησε. Όμως δεν είστε το θύμα της υπόθεσης. Οι πράξεις σας 20 χρόνια πριν στέρησαν τη φωνή και την επιλογή ενός άλλου ανθρώπου. Θα πρέπει με κάποιον τρόπο να συμφιλιωθείται με τις πράξεις σας και τις επιπτώσεις τους".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Η σύγχρονη Αμερική μέσα από 5 πολιτικά ντοκιμαντέρ

Από τον Τραμπ στον JFK και τον Ρίγκαν, τέσσερις σύγχρονες σειρές και μια ταινία εστιάζουν σε καθοριστικές πολιτικές φιγούρες της πρόσφατης Ιστορίας των Η.Π.Α.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
15/07/2024

Στην κορυφή της τηλεθέασης η ΕΡΤ1 με τον μεγάλο τελικό του EURO 2024

Μετα την μεγάλη βραδιά της Eurovision, το κανάλι της ΕΡΤ σπάει ένα ακόμα ρεκόρ τηλεθέασης.

Επέστρεψαν οι σειρές του FX "Chicago Med" και "Chicago Fire"

Δυο αμερικανικά δράματα "παίζουν" στη βραδινή ζώνη του FX με νέα επεισόδια κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

Μνημόνιο Συνεργασίας Netflix και ΕΟΤ: "Streaming" σε όλο τον κόσμο για το ελληνικό τουριστικό προϊόν

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και το μεγάλο streamer ενώνουν τις δυνάμεις τους ανοίγωντας νέες προοπτικές για κοινές ενέργειες.

Οι κινηματογραφικές προτάσεις του ΕRTFLIX για τον Ιούλιο

To ελληνικό streamer φέρνει καλοκαίρι, αμερικανικό σινεμά και δύο ευρωπαϊκά φιλμ στη μικρή οθόνη.

"Η Νεαρή Γυναίκα και η Θάλασσα" έρχονται στο Disney+ με την Ντέιζι Ρίντλεϊ σε πρώτο ρόλο

Ένα ατμοσφαιρικό βιογραφικό δράμα αφηγείται μια ιστορία έμπνευσης και ενδυνάμωσης, σύντομα στο streamer της Disney.