Απεργία Σεναριογράφων και Ηθοποιών Αμερικής: "Δεν μπορείτε να υπάρξετε χωρίς εμάς"

Οι ηθοποιοί απεργούν στο πλάι των σεναριογράφων, με την πρόεδρο της Ένωσης Ηθοποιών της Αμερικής Φραν Ντρέσερ να κάνει λόγο για μία ομόφωνη, αναγκαία και συνειδητή απόφαση.

fran drescher

Η απεργία της Ένωσης Σεναριογράφων της Αμερικής (WGA) που ξεκίνησε τον Μάιο συνεχίζεται, με την Ένωση Ηθοποιών (SAG) και την Αμερικανική Ομοσπονδία Καλλιτεχνών της Τηλεόρασης και του Ραδιοφώνου (AFTRA) να δίνουν πλέον κι εκείνοι το παρόν στους δρόμους. Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, σεναριογράφοι και ηθοποιοί έχουν εγκαταλείψει writers’ rooms και σετ γυρισμάτων ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά των συνθηκών εργασίας που επιβάλλουν τα στούντιο παραγωγής.

Η Ένωση Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (AMPTP) αρνήθηκε να δεχτεί τους όρους των καλλιτεχνών, οι οποίοι αφορούσαν κυρίως τον μισθό (ο οποίος κυμαίνεται για τους περισσότερος κοντά στον βασικό), την ασφάλεια υγείας και την προστασία της τέχνης τους από νέα προγράμματα τεχνολογιών (ΑΙ). H προθεσμία για τη συμφωνία είχε οριστεί στις 12 Ιουλίου, έτσι την επόμενη μέρα η πρόεδρος του SAG-AFTRA, Φραν Ντρέσερ, ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου την παύση εργασίας των σωματείων.

strike

Οργισμένη και αποφασιστική, η Ντρέσερ είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

"Αυτό που συμβαίνει σε μας είναι αυτό που συμβαίνει σε όλους τους τομείς εργασίας. […] Όταν προτεραιότητα των εργοδοτών είναι η Γουόλ Στριτ και η πλεονεξία, και όχι οι βασικοί συντελεστές που κάνουν τη μηχανή να λειτουργεί, υπάρχει πρόβλημα και αυτό ακριβώς βιώνουμε σήμερα. Είναι μία καθοριστική στιγμή για εμάς. Όταν ήρθα πίστευα ειλικρινά πως η απεργία θα μπορούσε να αποφευχθεί. Η βαρύτητα της απόφασης αυτής είναι ξεκάθαρη τόσο σε μένα όσο και στην επιτροπή διαπραγματεύσεων και τα μέλη του συμβουλίου, οι οποίοι καταλήξαμε σε ομοφωνία πως η απεργία είναι το επόμενο βήμα. Πρόκειται για κάτι εξαιρετικά σοβαρό που επηρεάζει χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, ανθρώπους στη χώρα αλλά και τον κόσμο”.

[…] "Το γεγονός πως φτάσαμε σε αυτό το αδιέξοδο με θλίβει βαθιά, όμως δεν υπήρχε επιλογή. Τα θύματα σε αυτήν την ιστορία είμαστε εμείς. Και τον ρόλο του θύτη έχει αναλάβει ένας άπληστος φορέας. Ο τρόπος με τον οποίο μας συμπεριφέρονται άνθρωποι με τους οποίους έχουμε συνεργαστεί με αφήνει άναυδη. Δεν μπορώ, ειλικρινά, να πιστέψω πόσο πολύ απέχουμε σε τόσα επίπεδα, πως κάνουν λόγο για οικονομικές δυσκολίες ενώ αμείβουν τους CEO τους με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια. Είναι αποκρουστικό. Ντροπή τους. Αυτήν τη στιγμή, στέκονται στη λάθος μεριά της Ιστορίας.”

[…] "To επιχειρηματικό μοντέλο έχει αλλάξει εξ ολοκλήρου λόγω του streaming, της ψηφιοποίησης, του ΑΙ […] Αν δεν πάρουμε θέση τώρα, θα υποφέρουμε αργότερα. Θα κινδυνεύουμε να αντικατασταθούμε από μηχανήματα και μεγάλες εταιρείες που τους αφορά περισσότερο το χρηματιστήριο παρά εσείς και οι οικογένειές σας. Ο μέσος Αμερικάνος πολίτης δε διαθέτει περισσότερα από 500$ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης […] Εργαζόμαστε, στεκόμαστε στο ύψος μας, απαιτούμε σεβασμό και περιμένουμε η συμβολή μας να αναγνωριστεί. Μοιραστείτε τον πλούτο γιατί δεν μπορείτε να υπάρξετε χωρίς εμάς".

strike

Ως απάντηση, εκπρόσωποι της AMPTP δήλωσαν: "Οι εταιρίες-μέλη της AMPTP ξεκίνησαν να διαπραγματεύονται με την SAG-AFTRA με σκοπό να υπογραφεί ένα νέο συμβόλαιο που θα εννοούσε και τις δύο μεριές εξίσου. […] Η απεργία σίγουρα δεν ήταν το επιθυμητό αποτέλεσμα από μεριάς μας, από τη στιγμή που τα στούντιο δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τους καλλιτέχνες που κάνουν τις σειρές και τις ταινίες μας πραγματικότητα. Η Ένωση έχει δυστυχώς επιλέξει έναν δρόμο που προβλέπει οικονομικές δυσκολίες για αμέτρητους ανθρώπους που εξαρτώνται από τη βιομηχανία".

Τα social media κατακλύζουν εικόνες από την απεργία, ενώ μεγάλα ονόματα του Χόλιγουντ φαίνεται να έχουν ήδη βγει στους δρόμους. Μεταξύ αυτών οι Ολίβια Γουάιλντ, Κόλιν Φάρελ, Τζέισον Σουντέικις, Σούζαν Σαράντον, Πολ Ντάνο, Ζόε Καζάν, Ροζάριο Ντόσον, Άνταμ Σκοτ και Μαρκ Ράφαλο, ο τελευταίος ενθαρρύνοντας μάλιστα τους ηθοποιούς να στραφούν προς τον ανεξάρτητο κινηματογράφο.

Δείτε την συνέντευξη τύπου της Φραν Ντρέσερ εδώ:

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Καμία Ολυμπιάδα: Το αθηνόραμα δίνει τα δικά του χρυσά στους αθλητές της ελληνικής ΤV

Οι 33οι Ολυμπιακοί Αγώνες έφτασαν μόλις στο τέλος τους και τώρα που τους αποχαιρετίσαμε ήρθε η ώρα να αναδειχθούν οι... πραγματικοί Ολυμπιονίκες σε beach volley, ποδόσφαιρο, ιππασία και curling.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
13/08/2024

5 σειρές για να παραμείνουμε στο φίλαθλο πνεύμα

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες "Παρίσι 2024" έφτασαν στο τέλος τους, αφού μας θύμισαν την ομορφιά, τις δυσκολίες και την αδρεναλίνη του αθλητισμού. Με αφορμή το μεγαλύτερο παγκόσμιο αθλητικό γεγονός της χρονιάς, ανατρέχουμε σε πέντε αθλητικές (με την ευρύτερη έννοια) τηλεοπτικές σειρές που θα μας κρατήσουν στο κλίμα.

"Heartstopper": Τι θα γίνει άραγε με τον Τσάρλι και τον Νικ στην 3η σεζόν;

Η 3η σεζόν της βρετανικής queer σειράς που βασίζεται στα πρωτότυπα κόμικ της δημιουργού Άλις Όσμαν, επιστρέφει στο Netflix πιο ανατρεπτική από ποτέ!

Το "It" θα (ξανά)στοιχειώνει πλέον και τη μικρή οθόνη

Κυκλοφόρησε το teaser της prequel σειράς του επιτυχημένου Αυτό.

"VIΠ Καλά Γεράματα": Δείτε το τρέιλερ της νέας κωμικής σειράς του ANT1

Μία αυστηρώς κατάλληλη κωμωδία, έρχεται σε ένα γηροκομείο σκέτη τρέλα, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βογιατζάκη.

"Η Μαρία που έγινε Κάλλας": Φωτογραφίες από τα γυρίσματα της νέας μίνι σειράς

Δείτε φωτογραφίες από τα γυρίσματα της πολυαναμενόμενης σειράς της ΕΡΤ1, με τη σκηνοθετική σφραγίδα της Όλγας Μαλέα.

Πόσα ξέρετε για τις Φέι Ντάναγουεϊ και Ελίζαμπεθ Τέιλορ;

Απολαύστε δύο μοναδικά ντοκιμαντέρ για τις ζωές των δύο ασύγκριτων πρωταγωνιστριών, αποκλειστικά στο Vodafone TV.