5 ποδοσφαιρικά ντοκιμαντέρ που αξίζει να δεις

Με αφορμή την έναρξη του Μουντιάλ, διαλέγουμε πέντε διαφορετικές ποδοσφαιρικές ιστορίες: Τα όνειρα των αουτσάιντερ, οι απαιτήσεις μιας ιστορικής φανέλας, η δόξα κόντρα στο χρήμα, ο σταρ των γηπέδων που γίνεται μέντορας, το άθλημα ως μπίζνα εκατομμυρίων.

Football series

FIFA Uncovered: Ποδόσφαιρο και Διαφθορά

H σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix παρακολουθεί την ιστορία της FIFA, μελετώντας τα μελανά της σημεία, τα παιχνίδια εξουσίας και την πολιτική πίσω από τη φιλοξενία του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Από τη σύλληψη 14 διοικητικών μελών της το 2015, τη διαθεσιμότητα και εντέλει τον αποκλεισμό του πρώην προέδρου της, Τζόζεφ Σεπ Μπλάτερ, που συνδέθηκε με το μεγαλύτερο αθλητικό σκάνδαλο διαφθοράς, μέχρι τις απροσδόκητες νίκες της Ρωσίας και του Κατάρ στις υποψηφιότητες για τα Μουντιάλ 2018 και 2022 που έφεραν στο φως ύποπτες συναλλαγές, τα τέσσερα επεισόδια αποκαλύπτουν όσα έκαναν πολλούς να αποκαλούν την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου "εγκληματική οργάνωση". 

Welcome to Wrexham

Ο Ράιν Ρέινολντς και ο Ρομπ Μακελχένι ("It's always sunny in Philadelphia"), χωρίς να έχουν συναντηθεί ποτέ, ανέπτυξαν μέσω social media μια φιλία μέσα στην πανδημία το 2020. Αυτό που κανείς δεν περίμενε, όμως, ήταν η απόφασή τους να αγοράσουν από κοινού μια ομάδα ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Έτσι, η 5ης κατηγορίας Ρέξαμ, η τρίτη παγκοσμίως παλαιότερη ποδοσφαιρική ομάδα, βρίσκεται στα χέρια τους, οι ίδιοι καταφθάνουν στην ομώνυμη εργατούπολη της βόρειας Ουαλίας και το αποτέλεσμα είναι απλώς απολαυστικό. Όχι, δεν πρόκειται για μυθοπλαστικό "ξαδερφάκι" του "Ted Lasso", αλλά για μια πέρα για πέρα αληθινή ιστορία – στοίχημα ότι θα δεις απνευστί και τα οκτώ επεισόδια που είναι διαθέσιμα στο Disney+.

"All or Nothing: Arsenal"

Το "Όλα ή Τίποτα: Arsenal" παρακολουθεί τον σπουδαίο σύλλογο στη σεζόν 2021-2022, όπου κύριος στόχος ήταν η πολυπόθητη επιστροφή στις παλιές δόξες και φυσικά στην Ευρώπη. Με το συνεργείο να διαθέτει πλήρη πρόσβαση, τα οκτώ επεισόδια καταγράφουν τις καλές αλλά και τις κακές στιγμές της Άρσεναλ και των ανθρώπων της: Η αφοσίωση και η πίεση του προπονητή Αρτέτα για την επαναφορά στην πρώτη τετράδα της Premiere League, η επεισοδιακή απομάκρυνση του αρχηγού Ομπάμεγιανγκ, τα σερί ηττών και οι τραυματισμοί σημαντικών παικτών, και τέλος τα φημισμένα ντέρμπι του βόρειου Λονδίνου κόντρα στην τοπική της αντίπαλο Τότεναμ· η σειρά ντοκιμαντέρ του Amazon Prime παρουσιάζει το ποδόσφαιρο στα καλύτερά του: ωμό, δραματικό, παθιασμένο. 

Σώστε την Ομάδα μας με τον Ντέιβιντ Μπέκαμ

Ο Ντέβιντ Μπέκαμ ξαναφορά τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και επιστρέφει στο Ανατολικό Λονδίνο, εκεί όπου ξεκίνησε η σπουδαία καριέρα του, που τον οδήγησε στην κορυφή του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Σκοπός του είναι να καθοδηγήσει τους Westward Boys, μια νεανική ομάδα ποδοσφαιρικών ακαδημιών που βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις του πρωταθλήματος, στο οποίο αγωνιζότανε κάποτε και ο ίδιος, και κινδυνεύει με υποβιβασμό. Σε συνεργασία με τους προπονητές της ομάδας, ο Μπέκαμ μοιράζεται με τους νεαρούς παίκτες προσωπικές ιστορίες και τους μεταδίδει πολύτιμα μαθήματα για την προπόνηση, τη φιλοδοξία, τη συνεργασία και την ομαδικότητα. Και τα τέσσερα επεισόδια είναι διαθέσιμα στο Disney+.

Η Περίπτωση Φίγκο: Η Μεταγραφή που Άλλαξε το Ποδόσφαιρο

Ο Πορτογάλος Λουίς Φίγκο πέρασε πέντε επιτυχημένες σεζόν στην Μπαρτσελόνα, αγαπήθηκε όσο λίγοι από την κερκίδα της, αλλά κατέληξε να μισηθεί όσο κανείς άλλος, όταν το 2000 υπέγραψε συμβόλαιο στην αιώνια αντίπαλο Ρεάλ Μαδρίτης. Μέσα από συνομιλίες με τον ίδιο και όσους μεσολάβησαν για το συμβόλαιο πολλών εκατομμυρίων που τότε έσπασε κάθε ρεκόρ, η ταινία του Netflix "Περίπτωση Φίγκο" αποκαλύπτει τη συναρπαστική ιστορία μιας από τις πιο αμφιλεγόμενες μεταγραφές στην ιστορία του ποδοσφαίρου, ένα δαιδαλώδες παρασκήνιο κρυφών συμφωνιών, μια ιστορική αθλητική αντιπαλότητα, ένα βαθύ πολιτισμικό χάσμα, αλλά και την αλήθεια του ίδιου του ποδοσφαιριστή, ο οποίος αποκαλύπτει για πρώτη φορά τα γεγονότα που τον οδήγησαν στο να λάβει αυτή την απόφαση. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Η σύγχρονη Αμερική μέσα από 5 πολιτικά ντοκιμαντέρ

Από τον Τραμπ στον JFK και τον Ρίγκαν, τέσσερις σύγχρονες σειρές και μια ταινία εστιάζουν σε καθοριστικές πολιτικές φιγούρες της πρόσφατης Ιστορίας των Η.Π.Α.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
15/07/2024

Στην κορυφή της τηλεθέασης η ΕΡΤ1 με τον μεγάλο τελικό του EURO 2024

Μετα την μεγάλη βραδιά της Eurovision, το κανάλι της ΕΡΤ σπάει ένα ακόμα ρεκόρ τηλεθέασης.

Επέστρεψαν οι σειρές του FX "Chicago Med" και "Chicago Fire"

Δυο αμερικανικά δράματα "παίζουν" στη βραδινή ζώνη του FX με νέα επεισόδια κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

Μνημόνιο Συνεργασίας Netflix και ΕΟΤ: "Streaming" σε όλο τον κόσμο για το ελληνικό τουριστικό προϊόν

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και το μεγάλο streamer ενώνουν τις δυνάμεις τους ανοίγωντας νέες προοπτικές για κοινές ενέργειες.

Οι κινηματογραφικές προτάσεις του ΕRTFLIX για τον Ιούλιο

To ελληνικό streamer φέρνει καλοκαίρι, αμερικανικό σινεμά και δύο ευρωπαϊκά φιλμ στη μικρή οθόνη.

"Η Νεαρή Γυναίκα και η Θάλασσα" έρχονται στο Disney+ με την Ντέιζι Ρίντλεϊ σε πρώτο ρόλο

Ένα ατμοσφαιρικό βιογραφικό δράμα αφηγείται μια ιστορία έμπνευσης και ενδυνάμωσης, σύντομα στο streamer της Disney.