H δραματοποιημένη σειρά "Τέρας: Η Ιστορία του Τζέφρι Ντάμερ" στο Netflix είναι μία γροθιά στο στομάχι, ακόμα και αν η αληθινή της ιστορία και γεγονότα είναι γνωστά σε πολλούς από εμάς, μέσα από βιβλία, άρθρα και ντοκιμαντέρ. Το "Τέρας" πραγματεύεται τη ζωή και τους φόνους του διαβόητου κατά συρροή δολοφόνου Τζέφρι Ντάμερ, που έδρασε στο κρύο Μιλγουόκι των ΗΠΑ μεταξύ 1978 με 1991, αφήνοντας πίσω του πόνο και 17 αθώα θύματα. Συγκλονιστικός ο ηθοποιός Έβαν Πίτερς που ενσαρκώνει στον Ντάμερ, δηλώνει ότι είναι "το πιο δύσκολο πράγματα που έχει κάνει μέχρι τώρα", να μπει στο "πετσί" και μυαλό του δολοφόνου.
Το "Τέρας: Η Ιστορία του Τζέφρι Ντάμερ" βρίσκεται από την πρώτη μέρα στο νούμερο 1 των προτιμήσεων των συνδρομητών του Netflix, όπως και στην Ελλάδα, σπάζοντας κάθε νέο ρεκόρ τηλεθέασης και ώρες προβολών παγκοσμίως, "ακουμπώντας" ακόμα και το "Stranger Things".
Αν σας άρεσε η σειρά, όπως και το ντοκιμαντέρ "Συζήτηση με έναν Δολοφόνο: Τζέφρι Ντάμερ" που μόλις άρχισε να προβάλλεται και όπου ακούμε τον ίδιο τον Ντάμερ να μιλάει για τους φόνους του, σας προτείνουμε άλλες 6 σειρές με serial killers για να καταδυθείτε σε έναν σκοτεινό τηλεοπτικό κόσμο, που φέρνει ανατριχίλες στη σκέψη ότι όλα αυτά είναι πραγματικά γεγονότα και αληθινές ιστορίες.
Mindhunter
Από τις καλύτερες σειρές της τελευταίες πενταετίας, το "Mindhunter" των Ντέιβιντ Φίντσερ και Τζον Πένχολ, μας άφησε "πεινασμένους" με δύο σεζόν (2017 και 2019) να ζητάμε και άλλες, μόνο που οι δημιουργοί δεν έχουν σκοπό να επιστρέψουν σύντομα με μία τρίτη. Βρισκόμαστε στα τέλη της δεκαετίας του ’70, εποχή που οι serial killers γίνονταν ακόμα πιο "ορατοί", λόγω και της ανόδου της τηλεόρασης και ό,τι έφερε αυτή (μαζικό ενδιαφέρον, αλλού υστερία). Στο "Mindhunter", ανάμεσα στη μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα, βλέπουμε δύο ντετέκτιβ του FBI να συνεργάζονται μαζί και να στήνουν μία μικρή ομάδα που θα προσπαθήσει να μπει βαθύτερα στο μυαλό των κατά συρροή δολοφόνων, να καταλάβει γιατί το κάνουν και πώς λειτουργούν. Θα πάρουν συνεντεύξεις από δολοφόνους που βρίσκονται στη φυλακή, οι περισσότεροι, καταδικασμένοι σε θάνατο, όπως οι ανατριχιαστικοί Εντ Κέμπερ και Ντέιβιντ Μπέρκοβιτς, Ρίτσαρντ Σπεκ και Έλμερ Γουέιν Χένλεϊ, αλλά και ο Τσαρλς Μάνσον (μπορεί να μην σκότωσε κανέναν ο τελευταίος, αλλά οδήγησε τους δικούς του ανθρώπους, μέσα από τη χειραγώγηση, στη δολοφονία της ηθοποιού Σάρον Τέιτ και άλλων το 1969).
Συζήτηση με έναν Δολοφόνο: Τζον Γουέιν Γκέισι
Δεν υπάρχει κάποιο μέτρο που δείχνει ποιος δολοφόνος είναι πιο σατανικός από τον άλλον ή έχει κάνει περισσότερο κακό. Όλο αυτό οδηγεί σε πολλά λάθος σημεία και βάζει τα αθώα θύματα σε δεύτερο πλάνο. Άλλο να εξετάζεις τι έφερε κάποιον στο σημείο να δολοφονεί και άλλο να γοητεύεσαι από τις πράξεις του, μέσα και από τη "μεγέθυνση" της μεγάλης ή μικρής οθόνης. Η περίπτωση του Τζον Γουέιν Γκέισι ή αλλιώς "Πόγκο, ο Κλόουν Δολοφόνος" είναι από τις πιο ανατριχιαστικές, μιας και έχουμε να κάνουμε με τον τυπικό "άνθρωπο της διπλανής πόρτας" που "δεν είχε δώσει δικαιώματα": έναν οικογενειάρχη, με καλή δουλειά, κοντά στην εκκλησία, ενεργό στην πολιτική και… φιλάνθρωπο, ο οποίος στον ελεύθερο χρόνο του, μάλιστα, ντυνόταν κλόουν και διασκέδαζε τα παιδιά της γειτονιάς. Ένας από τους κύριους λόγους που κάποιοι φοβούνται την εικόνα των κλόουν. Υπολογίζεται ότι βίασε ή και σκότωσε 33 νεαρά αγόρια μεταξύ των ετών 1972 και 1978 όπου και συνελήφθη. Στο ντοκιμαντέρ 3 επεισοδίων, τον ακούμε μέσα από ακυκλοφόρητες κασέτες και πώς μέχρι και την τελευταία στιγμή προσπαθεί να στρέψει τις έρευνες αλλού.
Συζήτηση με έναν Δολοφόνο: Τεντ Μπάντι
Άλλο ένα πολύ ενδιαφέρον μέρος της σειράς ντοκιμαντέρ "Συζήτηση με έναν Δολοφόνο", αυτή τη φορά για τον πανούργο κατά συρροή δολοφόνο Τεντ Μπάντι που έβαζε μπροστά τη γοητεία του για να παρασύρει, στα μέσα της δεκαετίας του ’70 στις ΗΠΑ, φοιτήτριες νεαρές γυναίκες στον θάνατο. Δεν σταματούσε ακόμα και αν αυτές έμεναν στις φοιτητικές εστίες. Μέσα από πρόσφατες συνεντεύξεις, πλάνα αρχείου και αποκλειστικό οπτικοακουστικό υλικό, δύο δημοσιογράφοι προσπαθούν να καταγράψουν την ιστορία του, όπως την αφηγήθηκε ο ίδιος. Από τους πιο βίαιους και σαδιστικούς δολοφόνους γυναικών, αδύνατον να μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες, δεν έμενε για καιρό σε μία πολιτεία, ταξίδευε με το αυτοκίνητό του και έσπερνε τον τρόμο από το Σιάτλ στα βορειοδυτικά μέχρι τη Φλόριντα στο Νότο.
Night Stalker: Το Κυνήγι ενός Κατά Συρροή Δολοφόνου
O μανιακός δολοφόνος που για έναν ολόκληρο χρόνο ανάγκασε το Λος Άντζελες να κοιμάται με "κλειστά παράθυρα". Έδρασε από τον Ιούνιο του 1984 μέχρι τον Αύγουστο του 1985, με ένα μπαράζ από βιασμούς και δολοφονίες, ένοπλες ληστείες σε σπίτια και ξυλοδαρμούς. Σε κάποια σπίτια, άφηνε και την υπογραφή του, μία πεντάλφα, τις περισσότερες φορές υπό την επήρεια ναρκωτικών. Μεγάλωσε σε ένα βίαιο περιβάλλον και καταστραμμένο σπίτι στο Ελ Πάσο του Τέξας και από νεαρή ηλικία μπαινοέβγαινε στη φυλακή για υποθέσεις διαρρήξεων και ναρκωτικών. Το 1980, σε ηλικία 20 ετών, εγκαταλείπει το Ελ Πάσο και μετακινείται στο Λος Άντζελες, άστεγος και χωρίς δουλειά. Το "Night Stalker" είναι ένα σκληρό ντοκιμαντέρ τεσσάρων επεισοδίων που μας περιγράφει, μέσα από μαρτυρίες και οπτικοακουστικό υλικό, τη δράση του Ρίτσαρντ Ραμίρεζ και πώς έφτασαν οι αρχές στη σύλληψή του.
Το Ερπετό
Αν δεν έχετε δει ακόμα το "Ερπετό", καιρός να ανακαλύψετε τη δραματοποιημένη σειρά του Netflix, σχετικά με τον Γαλλοβιετναμέζο κατά συρροή δολοφόνο και απατεώνα Σαρλ Σομπράζ. Ο εν λόγω "κύριος" (εν ζωή ακόμα, ευτυχώς σε κάποια φυλακή στο Νεπάλ), μαζί με μία συνεργό-δόλωμα, πλησίαζε τουρίστες που έψαχναν κάτι το διαφορετικό στη Νότια Ασία τη δεκαετία του ’70, τον καιρό των hippies και των εναλλακτικών διαδρομών, τους λήστευε και τους σκότωνε. Ίσως περισσότερα από 20 τα θύματά του, με την αστυνομία να τον αναζητά για καιρό σε κάθε απίθανη γωνιά της Ευρώπης και της Ασίας, ο ίδιος να "λαδώνει" και να το σκάει από κελιά φυλακών και αργότερα να αποκτά ακόμα και celebrity status στο Παρίσι, μέχρι να ξανακάνει τα ίδια… Η πραγματικότητα ξεπερνάει τη φαντασία.
Οι Γιοι του Σαμ: Ο Δρόμος προς το Σκοτάδι
Άλλος ένα διαβόητος δολοφόνος που έδρασε στη Νέα Υόρκη στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και έχει περάσει -επαναλαμβάνουμε, λανθασμένα- στον πάνθεον της ποπ κουλτούρας, μέσα από ταινίες, σειρές, βιβλία και κόμικς. Όταν ένας δολοφόνος μετατρέπεται σε ήρωα ή αντιήρωα με το πέρασμα των δεκαετιών, κάτι δεν κάνουμε σωστά. Η αγαπημένη -και αρκετά υποτιμημένη- ταινία "Το Καλοκαίρι του Σαμ" (1999) του Σπάικ Λι είχε να κάνει με τον κατά συρροή δολοφόνο Ντέιβιντ Μπέρκοβιτς ή αλλιώς "ο Γιος του Σαμ", από τις καλές αποτυπώσεις της ιστορίας και της εποχής. Στους "Γιους του Σαμ", τη σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix, ακολουθούμε, μέσα από αρχειακό υλικό, τον δημοσιογράφο Μόρι Τέρι που για 40 χρόνια ερευνούσε την υπόθεση και πίστευε ότι ο Ντέιβιντ Μπέρκοβιτς δεν έδρασε μόνος του…