Αφιέρωμα στον Γιώργο Μητσάκη από την "Αυλή των Χρωμάτων"

Ο εκπληκτικός μελωδός, ταλαντούχος ποιητής, δεξιοτέχνης μπουζουξής και ερμηνευτής θα ξαναζωντανέψει για ένα βράδυ με νέες ερμηνείες των διαχρονικών τραγουδιών του.

αφιερωμα γιωργος μητσακης

Η δημοσιογράφος Αθηνά Καμπάκογλου και ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος έχουν ετοιμάσει ένα ταξίδι στη ζωή και την καλλιτεχνική πορεία ενός αληθινά μεγάλου ρεμπέτη και σπουδαίου λαϊκού τραγουδοποιού, που άφησε μεγάλη παρακαταθήκη στο ελληνικό τραγούδι. Με ένα "Αφιέρωμα στον Γιώργο Μητσάκη" συνεχίζει τις μουσικές της διαδρομές "Η Αυλή των Χρωμάτων", που μεταδίδεται το Σάββατο 14 Μαΐου, στις 10.00 μ.μ., από την ΕΡΤ2.

αφιερωμα γιωργος μητσακης

Ο Γιώργος Μητσάκης υπήρξε από τις μεγαλύτερες καλλιτεχνικές δημιουργικές μορφές, που έγραφε ο ίδιος και τους στίχους των τραγουδιών του. Μεγάλη η γκάμα των τραγουδιών του, άλλοτε πιο βαριά, άλλοτε πιο ελαφριά. Παντός καιρού και ύφους. Άλλοτε πληθωρικός, άλλοτε μετρημένος, πολλές φορές πιο "ελαφρύς και διασκεδαστικός" που δεν ταίριαζε με τη ρεμπέτικη στιβαρή εκδοχή του. Πάντα όμως αυτάρκης, αυτόνομος, με ιδιαίτερο προσωπικό ύφος και αναγνωρίσιμο μαστόρικο παίξιμο. Γεννημένος στη Κωνσταντινούπολη, έφερε μεγάλη παράδοση από τη γενέτειρά του και εισήγαγε στη μουσική του στοιχεία από τη δυτική κουλτούρα.

Μεγάλες στιγμές επιτυχίας, σημείωσε και με την παρουσία του στο λαϊκό πάλκο, δεσπόζοντας επί 50 χρόνια στη διασκέδαση της νυχτερινής Αθήνας στα πιο γνωστά κέντρα της εποχής στο "Πίγκαλς", στο "Ροσινιόλ", στου "Τζίμη του Χοντρού", στην "Κομπαρσίτα". Τις διαχρονικές ανεπανάληπτες επιτυχίες του ερμηνεύουν ιδανικά, στην "Αυλή", η σπουδαία Φωτεινή Βελεσιώτου, η ταλαντούχα ερμηνεύτρια Μαρία Φασουλάκη, ο Δημήτρης Κανέλλος, ένας ερμηνευτής με αξιοπρόσεκτη διαδρομή στον χώρο του λαϊκού τραγουδιού και ο Ισραηλινός, με ρίζες από τη Θεσσαλονίκη, Asi Yehiel. 

Ο οικοδεσπότης, Χρήστος Νικολόπουλος που δούλεψε μαζί με τον Γιώργο Μητσάκη, τον μέγα "Δάσκαλο" όπως τον αποκαλούσαν, θυμάται και μεταφέρει όμορφες στιγμές από τις συνεργασίες τους. Παρέα θα είναι ο επίσης Κωνσταντινουπολίτης μουσικός, παραγωγός, δημοσιογράφος, συγγραφέας, κινηματογραφιστής και γνώστης της σύγχρονης ιστορίας του λαϊκού τραγουδιού, Στέλιος Ελληνιάδης, καθώς και με τον δημοσιογράφο, εκδότη και μουσικό Γιώργο Κοντογιάννη, που έχει δουλέψει πολύ με το λαϊκό τραγούδι. Ο συγγραφέας, στιχουργός και καλλιτεχνικός επιμελητής της εκπομπής Κώστας Μπαλαχούτης, όπως πάντα, καδράρει μέσα από το "Μικρό Εισαγωγικό", περιεκτικά αλλά συνάμα με πληρότητα και διεισδυτική ματιά, τον πρωταγωνιστή της βραδιάς και το έργο του. Ξεκινώντας από τη δεκαετία του ’50 που γίνεται ντόρος σε κάθε άκρη, με το όνομα του Μητσάκη μέχρι τη "φυγή" του, το 1993, περιγράφει στιγμές-σταθμούς της πορείας αυτού του μοναδικού συνθέτη και στιχουργού, με την υψηλότατη στάθμη δημιουργικότητας.

αφιερωμα γιωργος μητσακης

Η συζήτηση πλαισιώνεται με αρχειακό υλικό της ΕΡΤ από συνεντεύξεις και τραγούδια του Γιώργου Μητσάκη. Τραγούδια απ’ αυτήν τη μουσική κληρονομιά, που παραμένουν επίκαιρα και ζωντανά, θα ακουστούν στο Αφιέρωμα, όπως:

"Στον Πειραιά συννέφιασε". Ένα κομμάτι σε στίχους και μουσική του "μεγάλου Δασκάλου" Γιώργου Μητσάκη. Το απέδωσαν για πρώτη φορά ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και ο Νίκος Γιουλάκης το 1960. Είναι οι γνωστές συννεφιές – βροχές του Μητσάκη, ένα από τα πολλά περιγραφικά του κομμάτια, γεμάτο συμβολισμούς και εικόνες που χρησιμοποιούσε ο μεγάλος λαϊκός δημιουργός και όπως πάντα, οδηγούσαν σε πλατιές επιτυχίες. Ερμηνεύει η Φωτεινή Βελεσιώτου.

"Νίτσα Ελενίτσα", σε μουσική και στίχους του Γιώργου Μητσάκη, που το πρωτοερμήνευσαν ο Στέλιος Καζαντζίδης και η Μαρινέλλα το 1957. Στις αρχές της δεκαετίας του ’50 ο Γιώργος Μητσάκης βρήκε στο πρόσωπο του ανερχόμενου Στέλιου Καζαντζίδη, τον ιδανικό εκφραστή μιας ομάδας κοινωνικών τραγουδιών που έθιγαν τα "κακώς κείμενα" και τη δεινή θέση στην οποία είχε περιέλθει το μεγαλύτερο τμήμα των λαϊκών στρωμάτων. Ο Μητσάκης παράλληλα, θα σηματοδοτήσει δισκογραφικά και το "πάντρεμα" του Καζαντζίδη με τη Μαρινέλλα, με εναρκτήριες εγγραφές τα: "Η πρώτη αγάπη σου είμαι εγώ", "Νίτσα Ελενίτσα", "Οι παντρεμένοι". Κομμάτια που γνώρισαν πανελλαδική αναγνώριση και στο διάβα των καιρών "ντύθηκαν" με τον μανδύα του μύθου. Τραγουδούν οι: Φωτεινή Βελεσιώτου, Δημήτρης Κανέλλος Μαρία Φασουλάκη, Asi Yehiel.

"Το κομπολογάκι". Μια τεράστια επιτυχία με έντονα το προσωπικό ύφος και παίξιμο του "μεγάλου" Γιώργου Μητσάκη. Πρωτοερμηνεύθηκε το 1946 από τον Γιώργο Μανισαλή και τον ίδιο τον δημιουργό. Το τραγούδι γράφτηκε τον χειμώνα του 1941, μέσα από μια βιωματική εμπειρία του Μητσάκη. Ερμηνεύει ο Δημήτρης Κανέλλος.

αφιερωμα γιωργος μητσακης

Ως ποτ πουρί θα ερμηνευθούν τρία τραγούδια, τρεις διαχρονικές επιτυχίες του σπουδαίου και πολυδιάστατου Γιώργου Μητσάκη που υπέγραψε τη μουσική και τους στίχους:

Τα "Παλαμάκια", το πρωτοερμήνευσαν μοναδικά το 1951, η Μαρίκα Νίνου, ο ίδιος ο Μητσάκης και ο Γιάννης Τατασόπουλος. Ένα ρεμπέτικο τραγούδι της χαράς και του κεφιού με εξαιρετική μελωδία που σημείωσε τεράστια επιτυχία.
Το τραγούδι "Η πρώτη αγάπη σου είμαι εγώ". Ένα τραγούδι με πραγματικά, πολύ αληθινό στίχο, βγαλμένο μέσα από τη ζωή. Ένα εμβληματικό νοσταλγικό κομμάτι για τους πρώτους έρωτες και τις πρώτες αγάπες. Το πρωτοερμήνευσε το 1957, το θρυλικό ντουέτο Καζαντζίδης – Μαρινέλλα και ήταν και το πρώτο κομμάτι που ηχογράφησαν μαζί.
Και το τραγούδι "Συννεφιές". Ένα κομμάτι του Γιώργου Μητσάκη που γίνεται γρήγορα μεγάλο σουξέ. Τραγούδησαν για πρώτη φορά το 1966, η Λίτσα Διαμάντη και ο Σωτήρης Χατζηαντωνίου. Μάλιστα είναι αυτό το τραγούδι που καθιερώνει, τη μόλις, τότε, 16χρονη ακορντεονίστρια και ερμηνεύτρια Λίτσα Διαμάντη (Ευαγγελία Κοσμίδου). Μέχρι τότε, η ερμηνεύτρια περιορίζονταν σε μικρές εταιρείες αλλά και δεύτερες φωνές. Λίγα χρόνια αργότερα, θα συναντήσει τον Χρήστο Νικολόπουλο και μεταξύ άλλων, θα ηχογραφήσουν το διάσημο "Νύχτα στάσου". Παίζει μπουζούκι ο Χρήστος Νικολόπουλος. Ερμηνεύουν οι:  Δημήτρης Κανέλλος, Μαρία Φασουλάκη.

Θα ακουστούν επίσης τα τραγούδια "Μια γυναίκα δύο άντρες" (πρώτη ερμηνεία: Ανδρέας Σπαγγαδώρος, Γιάννης Τατασόπουλος, το 1952), "Στην καλύβα τη δική μου" (πρώτη ερμηνεία: Στέλιος Καζαντζίδης, Μαρινέλλα, το 1965), όπως και άλλα κομμάτια του σπουδαίου συνθέτη. Την ενορχήστρωση και τη διεύθυνση της ορχήστρας αναλαμβάνει ο Νίκος Στρατηγός

Η εκπομπή θα προβληθεί το Σάββατο 14 Μαΐου στις 10.00 μ.μ., από την ΕΡΤ2.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Η σύγχρονη Αμερική μέσα από 5 πολιτικά ντοκιμαντέρ

Από τον Τραμπ στον JFK και τον Ρίγκαν, τέσσερις σύγχρονες σειρές και μια ταινία εστιάζουν σε καθοριστικές πολιτικές φιγούρες της πρόσφατης Ιστορίας των Η.Π.Α.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
15/07/2024

Στην κορυφή της τηλεθέασης η ΕΡΤ1 με τον μεγάλο τελικό του EURO 2024

Μετα την μεγάλη βραδιά της Eurovision, το κανάλι της ΕΡΤ σπάει ένα ακόμα ρεκόρ τηλεθέασης.

Επέστρεψαν οι σειρές του FX "Chicago Med" και "Chicago Fire"

Δυο αμερικανικά δράματα "παίζουν" στη βραδινή ζώνη του FX με νέα επεισόδια κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

Μνημόνιο Συνεργασίας Netflix και ΕΟΤ: "Streaming" σε όλο τον κόσμο για το ελληνικό τουριστικό προϊόν

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και το μεγάλο streamer ενώνουν τις δυνάμεις τους ανοίγωντας νέες προοπτικές για κοινές ενέργειες.

Οι κινηματογραφικές προτάσεις του ΕRTFLIX για τον Ιούλιο

To ελληνικό streamer φέρνει καλοκαίρι, αμερικανικό σινεμά και δύο ευρωπαϊκά φιλμ στη μικρή οθόνη.

"Η Νεαρή Γυναίκα και η Θάλασσα" έρχονται στο Disney+ με την Ντέιζι Ρίντλεϊ σε πρώτο ρόλο

Ένα ατμοσφαιρικό βιογραφικό δράμα αφηγείται μια ιστορία έμπνευσης και ενδυνάμωσης, σύντομα στο streamer της Disney.