Τα "Ψέματα" φέρνουν στο φως σκληρές αλήθειες

Αλήθεια ή ψέμα; Συναινετική συνεύρεση ή βιασμός; Με δυνατές ερμηνείες, η νέα δραματική σειρά μυστηρίου του Alpha ακροβατεί μεταξύ δύο αντίθετων εκδοχών της ίδιας ιστορίας και γεννά ερωτήματα που δυστυχώς δεν είναι μόνο μυθοπλαστικά.

Ψέματα

Η 38χρονη φιλόλογος και προσφάτως χωρισμένη Έλενα (Αλεξάνδρα Αϊδίνη) και ο γοητευτικός χήρος καρδιοχειρουργός Αντρέας (Χρήστος Λούλης) βγαίνουν ραντεβού. Περνούν τη νύχτα μαζί και το επόμενο πρωί εκείνος θα την ευχαριστήσει για την υπέροχη βραδιά με ένα sms, ενώ εκείνη θα τον καταγγείλει για βιασμό. Η νέα σειρά του Alpha "Ψέματα" (κάθε Πέμπτη στις 22:40) μας δίνει δύο εκ διαμέτρου αντίθετες εκδοχές της ίδιας ιστορίας, με τους ήρωες να αντιπροσωπεύουν τις διαφορετικές όψεις ενός νομίσματος που, αντί για αξία, έχει ανυπολόγιστο κόστος.

Η συναίνεση, η σεξουαλική κακοποίηση, η ψυχική υγεία, οι κοινωνικές συμβάσεις και τα στερεότυπα μπαίνουν στο μικροσκόπιο, επιβεβαιώνονται και ταυτόχρονα αμφισβητούνται. Κι αν στο μυαλό μας έχουν διακριτά όρια, εδώ ακροβατούν μεταξύ ψέματος και αλήθειας, αναγκάζοντάς σε, έστω και ασυνείδητα, να "διαλέξεις πλευρά", ακόμα κι αν διαθέτεις ελάχιστα στοιχεία. Διότι ό,τι συνέβη το επίμαχο βράδυ θα το ανακαλύψεις σταδιακά, μέσα από μια αφήγηση που προσπαθεί να δέσει τις θολές αναμνήσεις της Έλενας, η οποία πιστεύει πως ο Αντρέας τη βίασε ναρκώνοντάς τη. 

Ψέματα

"Καμιά γυναίκα που έχει κακοποιηθεί δεν έχει τίποτα άλλο πέρα από την αλήθεια της", ακούμε στο πρώτο επεισόδιο, πόση δύναμη έχει όμως αυτή η αλήθεια και πώς επηρεάζεται από το background των χειλιών που την προφέρουν; Είναι το υψηλό κοινωνικό status ικανό να σε θέσει υπεράνω υποψίας; Και πώς η τηλεόραση μπορεί να αποτυπώσει ένα τόσο επίκαιρο ζήτημα, όπως αυτό της συναίνεσης, κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις μέχρι να αποδειχθεί τελικά ποιος έχει δίκιο; "Τα ήθελε", "του κουνήθηκε" είναι οι "κατηγορίες" με τις οποίες η Έλενα φοβάται ότι θα έρθει αντιμέτωπη, στην προσπάθειά της να αποδείξει την αλήθεια της. Μήπως αυτό μας θυμίζει τον εύκολο τρόπο με τον οποίο ο κόσμος καταλήγει πλέον σε συμπεράσματα και κατηγορίες; 

Ψέματα

Τα "Ψέματα", ριμέικ γνωστής ξένης σειράς (οι ζωντανοί διάλογοι και η μεταφορά του σεναρίου από τον Νίκο Μήτσα προσφέρουν τα μέγιστα), είναι μια από τις πιο αξιόλογες τηλεοπτικές προτάσεις της σεζόν. Η εύστοχη, σύγχρονη, μεστή και χωρίς περιττούς πειραματισμούς σκηνοθεσία του Γιώργου Γκικαπέππα και η εξαιρετική κινηματογράφηση (η δουλειά του διευθυντή φωτογραφίας Θωμά Βαρβία ξεχωρίζει ήδη από τα "Κομάντα και Δράκοι") στήνουν τα καλύτερα κάδρα για τους δύο καθηλωτικούς πρωταγωνιστές.

Ο Χρήστος Λούλης, μετά τον "Σιωπηλό Δρόμο" και τους "42°", κάνει το απόλυτο τηλεοπτικό χατ-τρικ με ακόμα μία δυναμική ερμηνεία, ενώ η Αλεξάνδρα Αϊδίνη, που ξεκίνησε με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο μια αξιοπρόσεκτη κινηματογραφική διαδρομή και αιχμαλώτισε το θεατρικό κοινό με ερμηνείες όπως αυτές στη "Μεγάλη Χίμαιρα" και στις "Τρεις Αδερφές" (σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου), μας δίνει την ευκαιρία να θαυμάσουμε στην TV την αδιαμφισβήτητη ερμηνευτική της μαεστρία. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Η σύγχρονη Αμερική μέσα από 5 πολιτικά ντοκιμαντέρ

Από τον Τραμπ στον JFK και τον Ρίγκαν, τέσσερις σύγχρονες σειρές και μια ταινία εστιάζουν σε καθοριστικές πολιτικές φιγούρες της πρόσφατης Ιστορίας των Η.Π.Α.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
15/07/2024

Στην κορυφή της τηλεθέασης η ΕΡΤ1 με τον μεγάλο τελικό του EURO 2024

Μετα την μεγάλη βραδιά της Eurovision, το κανάλι της ΕΡΤ σπάει ένα ακόμα ρεκόρ τηλεθέασης.

Επέστρεψαν οι σειρές του FX "Chicago Med" και "Chicago Fire"

Δυο αμερικανικά δράματα "παίζουν" στη βραδινή ζώνη του FX με νέα επεισόδια κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

Μνημόνιο Συνεργασίας Netflix και ΕΟΤ: "Streaming" σε όλο τον κόσμο για το ελληνικό τουριστικό προϊόν

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και το μεγάλο streamer ενώνουν τις δυνάμεις τους ανοίγωντας νέες προοπτικές για κοινές ενέργειες.

Οι κινηματογραφικές προτάσεις του ΕRTFLIX για τον Ιούλιο

To ελληνικό streamer φέρνει καλοκαίρι, αμερικανικό σινεμά και δύο ευρωπαϊκά φιλμ στη μικρή οθόνη.

"Η Νεαρή Γυναίκα και η Θάλασσα" έρχονται στο Disney+ με την Ντέιζι Ρίντλεϊ σε πρώτο ρόλο

Ένα ατμοσφαιρικό βιογραφικό δράμα αφηγείται μια ιστορία έμπνευσης και ενδυνάμωσης, σύντομα στο streamer της Disney.