"Η γενιά του ΄30": Γράφουμε για το docu-drama που διαβάζει την ιστορία της ελληνικής λογοτεχνίας

Λίγο πριν από την πρεμιέρα, είδαμε αποκλειστικά το πρώτο επεισόδιο της δραματοποιημένης σειράς ντοκιμαντέρ της Cosmote TV, αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του Στράτη Μυριβήλη.

Η γενιά του 30

Κορυφαίοι πεζογράφοι και ποιητές της γενιάς του ’30 που σφράγισαν με το έργο τους τη σύγχρονη λογοτεχνία, "πρωταγωνιστούν" στη νέα δραματοποιημένη σειρά ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Γιώργου Γκικαπέππα "Η γενιά του ΄30" που κάνει πρεμιέρα Σάββατο 5/2 στις 21:00 στο COSMOTE HISTORY και στο επίσημο YouTube κανάλι COSMOTE TV. "Η γενιά του ΄30" μοιάζει με ένα αφήγημα ενός μέρους της ιστορίας της ελληνικής λογοτεχνίας, όπου κάθε σελίδα-επεισόδιο είναι ικανό τόσο να διδάξει, αφού στην ουσία παραμένει μια λεπτομερής και καλά μελετημένη βιογραφία, όσο και να δώσει ένα φρέσκο παράδειγμα στην κινηματογράφηση του ιδιαίτερα απαιτητικού είδους των docu-drama.

Το πρώτο επεισόδιο της "Γενιάς του ‘30" αφιερώνεται στη ζωή και το έργο του Στράτη Μυριβήλη, ο οποίος μέσα σε επτά χρόνια συμμετείχε σε τρεις πολέμους (Βαλκανικούς Πολέμους, Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μικρασιατική εκστρατεία) και κατέγραψε με αυθεντική και ειλικρινή γλώσσα εμπειρίες που άλλαξαν τη μορφή του αντιπολεμικού μυθιστορήματος. 

Η γενιά του 30

"Είναι και μια μέρα χαρούμενη μέσα στις άσχημες μέρες της πορείας. Μια μέρα γαλάζια και κόκκινη, με ανοιξιάτικον ουρανό, γεμάτη μαβιά μάτια, κόκκινα αγριολούλουδα και αργά μελαγχολικά τραγούδια. Ήταν ένας λόφος άλικος από τις παπαρούνες. Ξεκουραζόταν ένα ρούσικο σύνταγμα, που τραβούσε κι αυτό για το μέτωπο. Εκεί μας σταματήσανε κι εμάς … Φάγαμε μαζί, κουβεντιάσαμε ώρες δίχως να καταλαβαίνουμε γρι ο ένας απ’ τη γλώσσα του αλλουνού, όμως συνεννοηθήκαμε περίφημα. Η αγάπη κι η όχτρα έχουνε διεθνή γλώσσα". Στην αρχή του επεισοδίου, από ένα παλιό μπομπινόφωνο ακούγεται η "φωνή" του Στράτη Μυριβήλη να αφηγείται την ιστορία του (απόσπασμα από το εμβληματικό του μυθιστόρημα "Η ζωή εν τάφω") όσο η κάμερα κάνει εικόνα τις ολοζώντανες αυτές περιγραφές. Αμέσως μετά, τον λόγο παίρνει ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, όπου αναφέρει πως, όταν γνώρισε τον Μυριβήλη, έναν από τους συγγραφείς που τον "έθρεψαν" όπως χαρακτηριστικά λέει, εκείνος του είπε μια φράση που του έμεινε: "Δεν είμαι τίποτα έξω απ΄τα χαρτιά μου". Ο Βασίλης Βασιλικός είναι ένας από τους "καλεσμένους" ομιλητές του επεισοδίου, όπου μαζί με τις Νάγια Χατζηγεωργίου και Μαρία Νικολοπούλου (καθηγήτριες ΕΚΠΑ) και τους Χρήστο Χωμενίδη (συγγραφέας), Βαγγέλη Χατζηβασιλείου (κριτικός λογοτεχνίας) και Γιάννη Μπασκόζο (δημοσιογράφος, συγγραφέας) αναλαμβάνουν να μιλήσουν για τη σπουδαιότητα του έργου του κορυφαίου συγγραφέα από τη Λέσβο.

Παράλληλα, ο ηθοποιός Στέλιος Ξανθουδάκης ενσαρκώνει τον Στράτη Μυριβήλη και είτε καταγράφοντας στο μπομπινόφωνο τις ιστορίες, είτε εξωτερικεύοντας τον ειρμό της γραφής του, είτε απαντώντας σε "ερωτήσεις συνεντεύξεων", δίνει φωνή σε όσα είπε ο Μυριβήλης μέσα από την πένα του αλλά και σε όσα άφηνε να εννοηθούν, όπως για παράδειγμα τη μεγάλη του αγάπη για την ελληνική γλώσσα που έκανε τα έργα του να είναι ζωντανά και απόλυτα διαχρονικά και να "ρουφάνε" τον αναγνώστη ακόμα σήμερα, σχεδόν εκατό χρόνια μετά τη συγγραφή τους.

Η γενιά του 30

Με μια αναδρομή στο συγγραφικό του έργο, η αφήγηση γυρνά στους πολέμους όπου συμμετείχε ο Μυριβήλης και τον ενέπνευσαν στη συγγραφή διηγημάτων που αρχικά είχαν πολεμική και μετέπειτα αντιπολεμική θεματική. Στα ιδιαίτερα στοιχεία του έργου του συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι δεν έγραψε μόνο για τα τραύματα των πολεμιστών, αλλά και των ανθρώπων που έμειναν πίσω.

Το μυθιστόρημά του "Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια" ζωντανεύει κι αυτό, αυτή τη φορά μέσα από την ηρωίδα του βιβλίου. Η ηθοποιός Βασιλική Τρουφάκου γίνεται η Σαπφώ του βιβλίου, η νεαρή χήρα ενός στρατιώτη που μετά τον πόλεμο μένει να αντιμετωπίσει τη σκληρή κριτική της μικρής κοινωνίας του χωριού της, η οποία θεωρεί ότι με τις πράξεις της δεν τιμά τη μνήμη του συζύγου της που έπεσε στο μέτωπο. Όμως ο σύζυγός της, αυτός που για τους υπόλοιπους ήταν ένας ήρωας, για εκείνη ήταν ένας δυνάστης, με την αλήθεια να μένει κρυφή μέσα στους τοίχους του σπιτιού τους. Αυτή την αλήθεια, όπως γράφτηκε στις σελίδες του Μυριβήλη, μοιράζεται η Σαπφώ-Βασιλική Τρουφάκου με ιδιαίτερο αφηγηματικό νεύρο μπροστά στην κάμερα, δίνοντας φωνή στην καταπιεσμένη γυναίκα της εποχής.

Στο docu-drama ζωντανεύει επίσης με πρωτότυπο τρόπο και το διήγημα "Ο Βασίλης ο Αρβανίτης" με τον ηθοποιό Βαγγέλη Στρατηγάκο, ένα έργο που υποδηλώνει την ιδεολογική μεταστροφή του Μυριβήλη, το μυθιστορηματικό σκηνικό του οποίου, όπως εύστοχα υπογραμμίζεται, θα μπορούσε να αναπαρασταθεί από έναν ναΐφ ζωγραφικό πίνακα.

Τα επόμενα 14 αυτοτελή επεισόδια της "Γενιάς του ‘30" της COSMOTE TV που  αφιερώνονται σε εξίσου σημαντικούς πεζογράφους και ποιητές που διαμόρφωσαν με το έργο τους μια νέα μοντέρνα ταυτότητα για τον νεοελληνικό πολιτισμό, πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων οι Νίκος Ψαρράς στον ρόλο του Κοσμά Πολίτη, Όμηρος Πουλάκης στον ρόλο του Άγγελου Τερζάκη, Πέρης Μιχαηλίδης στον ρόλο του Νίκου Εγγονόπουλου, Γιάννης Νταλιάνης στον ρόλο του Παντελή Πρεβελάκη, Κωστής Καλλιβρετάκης στον ρόλο του Ηλία Βενέζη, Αντίνοος Αλμπάνης στον ρόλο του Γιώργου Σαραντάρη, Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου στον ρόλο του Γιώργου Θεοτοκά, Σπύρος Σταμούλης στον ρόλο του Δημήτρη Αντωνίου, Κωνσταντίνος Ασπιώτης στον ρόλο του Ανδρέα Εμπειρίκου κ.ά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Η σύγχρονη Αμερική μέσα από 5 πολιτικά ντοκιμαντέρ

Από τον Τραμπ στον JFK και τον Ρίγκαν, τέσσερις σύγχρονες σειρές και μια ταινία εστιάζουν σε καθοριστικές πολιτικές φιγούρες της πρόσφατης Ιστορίας των Η.Π.Α.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
15/07/2024

Στην κορυφή της τηλεθέασης η ΕΡΤ1 με τον μεγάλο τελικό του EURO 2024

Μετα την μεγάλη βραδιά της Eurovision, το κανάλι της ΕΡΤ σπάει ένα ακόμα ρεκόρ τηλεθέασης.

Επέστρεψαν οι σειρές του FX "Chicago Med" και "Chicago Fire"

Δυο αμερικανικά δράματα "παίζουν" στη βραδινή ζώνη του FX με νέα επεισόδια κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

Μνημόνιο Συνεργασίας Netflix και ΕΟΤ: "Streaming" σε όλο τον κόσμο για το ελληνικό τουριστικό προϊόν

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και το μεγάλο streamer ενώνουν τις δυνάμεις τους ανοίγωντας νέες προοπτικές για κοινές ενέργειες.

Οι κινηματογραφικές προτάσεις του ΕRTFLIX για τον Ιούλιο

To ελληνικό streamer φέρνει καλοκαίρι, αμερικανικό σινεμά και δύο ευρωπαϊκά φιλμ στη μικρή οθόνη.

"Η Νεαρή Γυναίκα και η Θάλασσα" έρχονται στο Disney+ με την Ντέιζι Ρίντλεϊ σε πρώτο ρόλο

Ένα ατμοσφαιρικό βιογραφικό δράμα αφηγείται μια ιστορία έμπνευσης και ενδυνάμωσης, σύντομα στο streamer της Disney.