Η νέα ιστορική-βιογραφική σειρά "Άγιος Παΐσιος" σε σκηνοθεσία Στάμου Τσάμη και σενάριο Γιώργου Τσιάκκα, η οποία ακολουθεί την ιστορία της ζωής του Αγίου Παϊσίου (κατά κόσμον Αρσενίου Εζνεπίδη) από τη γέννησή του μέχρι τη στιγμή που αποφάσισε να μονάσει, κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 10/2 στις 22:30 στο Mega. Γνωρίζουμε το εκλεκτό καστ ηθοποιών που ερμηνεύει τους χαρακτήρες της σειράς:
Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης (Νικήτας Τσακίρογλου)
Ο ιερέας των Φαράσων. Ο πνευματικός Πατέρας και απλανής πνευματικός οδηγός των Φαρασιωτών, που κράτησε ζωντανή την πίστη τους στον Χριστό και άσβεστη την αγάπη τους για την πατρίδα. Βάφτισε τον Άγιο Παΐσιο, δίνοντάς του το όνομα Αρσένιος και προφητεύοντας ότι θα γίνει μοναχός.
Πρόδρομος Εζνεπίδης (Δημήτρης Ξανθόπουλος)
Ο πατέρας του Αγίου Παϊσίου και πρόεδρος του χωριού. Ηγετική μορφή για την οικογένειά του και για τους Φαρασιώτες. Πολλές φορές αντιμετώπισε τις επιθέσεις από τους Τσέτες στα Φάρασα. Ηγήθηκε της πορείας του ξεριζωμού και οδήγησε όλους τους κατοίκους του χωριού με ασφάλεια στην Ελλάδα. Πάλεψε για να ριζώσουν οι Φαρασιώτες στην Κόνιτσα.
Ευλογία Εζνεπίδη (Χριστίνα Παυλίδου)
Η μητέρα του Αγίου Παϊσίου. Μια ταπεινή γυναίκα με βαθιά πίστη και απλότητα. Βοηθά τον Αρσένιο από μικρό παιδί να διορθώσει τα ελαττώματά του και τον οδηγεί βήμα-βήμα στην πνευματική ζωή.
Άγιος Παΐσιος (Προκόπης Αγαθοκλέους)
Ο Άγιος Παΐσιος, ένας άνθρωπος της εποχής μας που με τη μοναχική του άσκηση και
τη θυσιαστική αγάπη που έδειξε στους συνανθρώπους του έφτασε στη Θέωση και
σήμερα τιμάται ως Άγιος της Εκκλησίας μας.
Ο μικρός Αρσένιος (Παΐσιος Εξαρχος)
Ο μικρός Αρσένιος (Άγιος Παΐσιος, 10-13 ετών) μεγαλώνει στην Κόνιτσα της Ηπείρου με την οικογένειά του, η οποία του μεταδίδει τη βαθιά πίστη στον Χριστό και την αγάπη για τον συνάνθρωπο. Ζει με τις ιστορίες του Αγίου Αρσενίου και μέσα του φουντώνει η επιθυμία, από μικρή ηλικία, να ακολουθήσει τη μοναχική ζωή.
Ιορδάνης (Δημήτρης Ήμελλος)
Ο Ιορδάνης αγαπά βαθιά τη γη που τον ανέθρεψε. Πολλές φορές την υπερασπίστηκε από τις συχνές επιδρομές που έκαναν οι Τσέτες. Ο πόνος του είναι μεγάλος γιατί ξέρει ότι ο ξεριζωμός δεν είναι κάτι προσωρινό. Άνθρωπος της καθημερινής βιοπάλης με ντόμπρο χαρακτήρα, που δεν θα διστάσει ποτέ να πει τη γνώμη του. Έχοντας σαφώς ηγετικές τάσεις, δημιουργεί γύρω του μια ομάδα που πολλές φορές αμφισβητεί τις αποφάσεις του προέδρου του χωριού, Πρόδρομου Εζνεπίδη. Η παρουσία του Αγίου Αρσενίου είναι η μόνη που μπορεί να τον συγκρατήσει από ακραίες αποφάσεις και πράξεις. Μετά την Κοίμηση του Αγίου η σύγκρουση με τον πρόεδρο είναι αναπόφευκτη. Εκεί, θα χωρίσουν και οι δρόμοι τους.
ΧατζηΧριστίνα (Σμαράγδα Σμυρναίου)
Η γιαγιά του Αγίου Παϊσίου, ο στυλοβάτης του σπιτιού. Μια βαθιά θρησκευόμενη γυναίκα, με νηστείες, αγρυπνίες και προσευχές. Με αυτό τον τρόπο βοήθησε τον Άγιο Παΐσιο στα πρώτα πνευματικά του βήματα.
Πρόδρομος Κορτσινόγλου (Δρόσος Σκώτης)
Ο ιεροψάλτης. Μεγάλωσε δίπλα στον Άγιο Αρσένιο. Ήταν κοντά στον Άγιο Παΐσιο από την μικρή του ηλικία, μεταφέροντάς του τις εμπειρίες του από την επαφή του με τον Άγιο Αρσένιο.
Κυρά-Δέσποινα (Δέσποινα Γκάτζιου)
Η κυρά-Δέσποινα είναι πάντα δίπλα στην οικογένεια του Αγίου Παϊσίου. Αντιπροσωπεύει τη γυναίκα της Ανατολής, η οποία χαρακτηρίζεται από αρχέγονη σοφία και ακλόνητη πίστη στον Θεό, αρχές που μετέφερε ερχόμενη στην Ελλάδα. Η πίστη είναι χαρακτηριστικό των γυναικών αυτών, καθώς τις κράτησε όρθιες στις μεγάλες συμφορές.
Γέροντας Κύριλλος (Γιώργος Αρμένης)
Σπουδαίος ασκητής της εποχής του και ο πρώτος γέροντας που ήρθε σε επαφή με τον Παΐσιο και τον καθοδήγησε στα αρχικά του βήματα.
Βοσκός Θόδωρος (Γιάννης Στάνκογλου)
Ο Θόδωρος είναι βοσκός στα Φάρασα. Πολύ δεμένος με τα ζώα του. Δεν μπορεί να δεχθεί ότι θα φύγει ακολουθώντας τους άλλους στον δρόμο της ξενιτιάς, και θα αφήσει στους Τούρκους τη γη και τα ζωντανά του.
Ηγούμενος Καλλίνικος (Κώστας Αποστολάκης)
Σπουδαία μορφή του μοναχισμού, ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου. Έδειξε αγάπη στον Παΐσιο και τον καθοδήγησε στη ζωή του μοναχισμού.
Κυρά-Γιώργαινα (Ρηνιώ Κυριαζή)
Κατά τη διάρκεια του πολέμου, μαθαίνει ότι ο γιος της σκοτώθηκε. Θρηνεί για το παιδί της και για τους φαντάρους που χάνουν τη ζωή τους άδικα.