"Αγάπη Παράνομη": Είδαμε το καθηλωτικό πρώτο επεισόδιο

Τι εντυπώσεις μας άφησε η πρώτη γεύση από τη νέα σειρά της ΕΡΤ1;

Αγάπη Παράνομη

Μετά το "Βαρδιάνος στα Σπόρκα" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, το "Ποίος Ήτον ο Φονεύς του Αδελφού μου" του Γεώργιου Βιζυηνού και τις "Κρίσιμες Στιγμές" της Γαλάτειας Καζαντζάκη, άλλη μία σπουδαία ιστορία βγαλμένη από τις σελίδες της ελληνικής λογοτεχνίας προστίθεται στις σειρές μυθοπλασίας της ΕΡΤ1. Πρόκειται για το διήγημα "Αγάπη Παράνομη" του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, το οποίο μεταφέρεται τηλεοπτικά σε μία μίνι σειρά έξι επεισοδίων σε σκηνοθεσία Νίκου Κουτελιδάκη και σενάριο Ελένης Ζιώγα, που έρχεται για να καθηλώσει. 

Η δραματική σειρά εποχής "Αγάπη Παράνομη" μας μεταφέρει στο 1906 σε ένα χωριό της Κέρκυρας και συγκεκριμένα στο σπίτι του μεσήλικα αγρότη Στάθη Θεριανού και της γυναίκας του, Διαμάντως, το οποίο θα γίνει το φόντο μιας εφιαλτικής ιστορίας εγκληματικού πάθους. Τα πάντα ξεκινούν όταν ο Θεριανός θα ερωτευτεί τη νεαρή συγχωριανή του, Χρυσαυγή, την πανέμορφη και περιζήτητη κόρη ενός εύπορου κτηματία. Ο ανομολόγητος πόθος του για εκείνη θα τον κάνει να θέλει να την έχει με οποιοδήποτε τρόπο κοντά του, γι’αυτό και καταφέρνει να την παντρέψει με τον γιο του, τον γοητευτικό Γιώργη, με τη Διαμάντω να αντιλαμβάνεται τη σκοτεινή πλευρά του άντρα της και να προσπαθεί μάταια να αποτρέψει το προξενιό.

Με τον αρραβώνα των δύο νέων ολοκληρώνεται και το πρώτο επεισόδιο της σειράς, η οποία ακολουθεί πιστά την ατμόσφαιρα που υποδεικνύει ο συγγραφέας. Όποιος έχει διαβάσει το διήγημα του Θεοτόκη, γνωρίζει ότι στις σελίδες του περισσότερα είναι αυτά που υπονοούνται παρά όσα δηλώνονται ξεκάθαρα από τους ήρωες. Έτσι και εδώ, οι παύσεις, οι σιωπές και τα βλέμματα μαρτυρούν πολλά περισσότερα από όσα λέγονται. Κι αυτό επιτυγχάνεται στον υπέρτατο βαθμό, χάρη στους σπουδαίους ηθοποιούς που έχει στη διάθεσή του ο Κουτελιδάκης.

Η εκπληκτική Καρυοφυλλιά Καραμπέτη που επανέρχεται μετά από χρόνια στα τηλεοπτικά δρώμενα ως Διαμάντω και ο Νίκος Ψαρράς, που μετά τη συμμετοχή του στις "Άγριες Μέλισσες" υποδύεται ξανά ένα βαρύ αρσενικό μιας άλλης εποχής, τον Στάθη Θεριανό, καταφέρνουν από τα πρώτα λεπτά να συνεπάρουν με τις ερμηνείες τους. Το ταλέντο τους είναι βέβαια αποδεδειγμένο εδώ και χρόνια, είναι όμως πραγματικά υπέροχο να βλέπεις στην τηλεόρασή σου ηθοποιούς αφοσιωμένους και ολοκληρωτικά δοσμένους στους ρόλους τους. Το εγχείρημα που αναλαμβάνουν εδώ δεν είναι καθόλου εύκολο, διότι το κείμενο του Θεοτόκη, αλλά και το σωστά μελετημένο σενάριο της Ελένης Ζιώγα, δεν μένει ούτε σε μια πρώτη ανάγνωση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, ούτε σε μια μονοδιάστατη προσέγγιση των χαρακτήρων.

Αγάπη Παράνομη

Ο Θεριανός είναι μεν ο θύτης που θα προχωρήσει σε μια αιμομικτική και βίαιη σχέση με τη νύφη του, όμως παράλληλα παρουσιάζεται και ως ένας βαθιά ενοχικός χαρακτήρας που βασανίζεται από την εσωτερική σύγκρουση ανάμεσα στην ανθρώπινη ηθική και το ζωώδες ένστικτό του. Από την άλλη, η Διαμάντω είναι κι εκείνη ένα θύμα, όχι τόσο του συζύγου της, αλλά μιας ολόκληρης πατριαρχικής κοινωνίας που την αναγκάζει να οδηγείται στη σιωπή – τουλάχιστον φανερά. Η Διαμάντω αποδεικνύεται μια τραγική ηρωίδα με σπάνια δύναμη, ένας ακέραιος χαρακτήρας που δεν θα εθελοτυφλήσει όσο κι αν αυτό πάει κόντρα σε ό,τι γνώριζε μέχρι τώρα. Είναι ένα σπουδαίο μητριαρχικό σύμβολο της ελληνικής λογοτεχνίας, που εδώ προσεγγίζεται ολοκληρωμένα και με σεβασμό τόσο από την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη όσο και από τους Ζιώγα και Κουτελιδάκη.

Πολύ καλή είναι επίσης η προσέγγιση των νεότερων ηθοποιών (Μιχαήλ Ταμπακάκης ως Γιώργης, Ευγενία Ξυγκόρου ως Χρυσαυγή και Ιζαμπέλλα Μπαλτσαβιά ως Ευγενία), ενώ ξεχωριστή αναφορά αξίζουν τα φροντισμένα σκηνικά και κοστούμια της Κικής Πίττα, αλλά και οι ταιριαστές νότες του Χρίστου Στυλιανού που υπογράφει την πρωτότυπη μουσική της σειράς.

Η "Αγάπη Παράνομη" κάνει πρεμιέρα στην ΕΡΤ1 το Σάββατο 15/1 και κάθε Σάββατο στις 22:00 με διπλό επεισόδιο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Η σύγχρονη Αμερική μέσα από 5 πολιτικά ντοκιμαντέρ

Από τον Τραμπ στον JFK και τον Ρίγκαν, τέσσερις σύγχρονες σειρές και μια ταινία εστιάζουν σε καθοριστικές πολιτικές φιγούρες της πρόσφατης Ιστορίας των Η.Π.Α.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
15/07/2024

Στην κορυφή της τηλεθέασης η ΕΡΤ1 με τον μεγάλο τελικό του EURO 2024

Μετα την μεγάλη βραδιά της Eurovision, το κανάλι της ΕΡΤ σπάει ένα ακόμα ρεκόρ τηλεθέασης.

Επέστρεψαν οι σειρές του FX "Chicago Med" και "Chicago Fire"

Δυο αμερικανικά δράματα "παίζουν" στη βραδινή ζώνη του FX με νέα επεισόδια κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

Μνημόνιο Συνεργασίας Netflix και ΕΟΤ: "Streaming" σε όλο τον κόσμο για το ελληνικό τουριστικό προϊόν

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και το μεγάλο streamer ενώνουν τις δυνάμεις τους ανοίγωντας νέες προοπτικές για κοινές ενέργειες.

Οι κινηματογραφικές προτάσεις του ΕRTFLIX για τον Ιούλιο

To ελληνικό streamer φέρνει καλοκαίρι, αμερικανικό σινεμά και δύο ευρωπαϊκά φιλμ στη μικρή οθόνη.

"Η Νεαρή Γυναίκα και η Θάλασσα" έρχονται στο Disney+ με την Ντέιζι Ρίντλεϊ σε πρώτο ρόλο

Ένα ατμοσφαιρικό βιογραφικό δράμα αφηγείται μια ιστορία έμπνευσης και ενδυνάμωσης, σύντομα στο streamer της Disney.