Αριστουργηματικά animation που δεν πρέπει να χάσεις στο Κανάλι της Βουλής

Το σύγχρονο ενήλικο animation μάς δίνει ραντεβού κάθε Παρασκευή στην τηλεοπτική ζώνη «Μικροκύματα», όπου θα προβάλλονται σε πρώτη μετάδοση διεθνή και βραβευμένα animation μικρού μήκους.

Αριστουργηματικά animation που δεν πρέπει να χάσεις στο Κανάλι της Βουλής

Η Βουλή-Τηλεόραση εμπλουτίζει από αυτήν την Παρασκευή 12/11 τη μεταμεσονύκτια τηλεοπτική ζώνη «Μικροκύματα», με δέκα ωριαίες συλλογές αριστουργημάτων του διεθνούς animation μικρού μήκους, σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη φορά που το σύγχρονο ενήλικο animation παρουσιάζεται στην ελληνική τηλεόραση σε τέτοια έκταση και με σταθερή ημέρα και ώρα προβολής, κάθε Παρασκευή τα μεσάνυχτα και σε επανάληψη κάθε Σάββατο στη 01:00.

Η ανθολογία περιλαμβάνει 48 animation παραγωγής 2000-2020, διάρκειας 1 έως 42 λεπτών, από Ευρωπαίους, Ασιάτες και Αμερικανούς δημιουργούς που έχουν χρησιμοποιήσει 2D & 3D Computer Graphics, stop motion, παραδοσιακές τεχνικές, puppet animation και σωρεία άλλων μεικτών ή πρωτότυπων τεχνικών.

Τα έργα έχουν αποσπάσει βραβεία και υποψηφιότητες Όσκαρ, βραβεία Εμίλ (τα ευρωπαϊκά «Όσκαρ» animation), έχουν βραβευτεί στα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ του είδους (Ανσύ, Χιροσίμα, Ζάγκρεμπ, Οτάβα κ.α.), και σε μεγάλα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ (Κάνες, Βενετία, Βερολίνο, Τορόντο, Σαντάνς), ενώ πολλά από αυτά έχουν προβληθεί και διακριθεί και στο Animasyros.

Τι θα δούμε αυτήν την Παρασκευή στα «Μικροκύματα»;

Αριστουργηματικά animation που δεν πρέπει να χάσεις στο Κανάλι της Βουλής - εικόνα 1
«Η Φυσική της Θλίψεως»

Την Παρασκευή 12/11 θα προβληθούν κατά σειρά οι ταινίες:

«Η Φυσική της Θλίψεως» (The Physics Of Sorrow, 27 λεπτά, 2019, Βουλγαρία-Καναδάς)
Το magnum opus ενός από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους καλλιτέχνες, του Θεοντόρ Ούσεφ. Ο Ούσεφ, χρησιμοποιώντας μια εντελώς προσωπική τεχνική, μίγμα χαρακτικής και εξαντλητικής επεξεργασίας κάθε καρέ σε 2D και 3D animation, διασκευάζει το ομότιτλο μυθιστόρημα του Γκιόργκι Γκοσποντίνοφ, έναν αναστοχασμό για το παρελθόν και τα βιώματα ενός Βούλγαρου μετανάστη στον Καναδά. Η ταινία κέρδισε δυο βραβεία στο Φεστιβάλ Ανσύ, ενώ επίσης βραβεύτηκε στα Φεστιβάλ του Ζάγκρεμπ και της Χιρόσιμα, φτάνοντας ως την βραχεία λίστα των υποψηφιοτήτων Όσκαρ 2020.

Αριστουργηματικά animation που δεν πρέπει να χάσεις στο Κανάλι της Βουλής - εικόνα 2
«Κενός Χώρος»

«Κενός Χώρος» (Negative Space, 5 λεπτά, 2018, Ηνωμένο Βασίλειο)
Ένα από τα πιο επιτυχημένα animation των τελευταίων χρόνων, το πολύ σύντομο έργο των Μαξ Πόρτερ, Ρόυ Κουβαχάτα, μια νοσταλγική, μελαγχολική ματιά στην ιδιότυπη σχέση ενός πατέρα με τον γιο του, με την τεχνική του stop motion. Το φιλμ συμμετείχε σε δεκάδες φεστιβάλ, πέρασε στην τελική πεντάδα των υποψηφίων για Όσκαρ 2019, τιμήθηκε με δυο βραβεία στο φεστιβάλ Ανσύ και με βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Τάμπερε.

Αριστουργηματικά animation που δεν πρέπει να χάσεις στο Κανάλι της Βουλής - εικόνα 3
«Κόρη»

«Κόρη» (Daughter, 15 λεπτά, Τσεχία)
Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα ντεμπούτα στην ιστορία του animation. Η πρωτοεμφανιζόμενη νεαρή Τσέχα Ντάρια Κατσίβα, χρησιμοποιώντας μια περίπλοκη τεχνική κινηματογράφησης με μικροκάμερες στο stop motion, παρουσιάζει μια σειρά από γεγονότα που κλυδωνίζουν τη σχέση κόρης – πατέρα σε μεγάλα πλάνα μεγάλης έντασης. Η ταινία τιμήθηκε με το σπουδαστικό Όσκαρ, προκρίθηκε στην τελική πεντάδα υποψηφίων για Όσκαρ 2020, βραβεύτηκε στα Φεστιβάλ Σαντάνς, Ανσύ, Χιρόσιμα, Ζάγκρεμπ.

Αριστουργηματικά animation που δεν πρέπει να χάσεις στο Κανάλι της Βουλής - εικόνα 4
«Αδελφή»

«Αδελφή» (Sister, 8 λεπτά, Κίνα)
Ένα ξεχωριστό, γλυκόπικρο και γεμάτο χιούμορ φιλμ του Σίκι Σονγκ, με μικτή τεχνική stop motion και 2D computer graphics animation. Μια ματιά στην Κινεζική πραγματικότητα της δεκαετίας του 90 και κάποιες άβολες αλήθειες. Στην τελική πεντάδα υποψηφίων για Όσκαρ 2020 και βραβείων Βρεττανικής Ακαδημίας, μεγάλα βραβεία σε πολλά Αμερικανικά φεστιβάλ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Πότε αγωνίζονται οι αθλητές και αθλήτριες της Ελλάδας;

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε το αναλυτικό πρόγραμμα των Ελλήνων αθλητών και Ελληνίδων αθλητριών, χωρίς την κλήρωση στα αθλήματα και στα γκρουπ.

Η σύγχρονη Αμερική μέσα από 5 πολιτικά ντοκιμαντέρ

Από τον Τραμπ στον JFK και τον Ρίγκαν, τέσσερις σύγχρονες σειρές και μια ταινία εστιάζουν σε καθοριστικές πολιτικές φιγούρες της πρόσφατης Ιστορίας των Η.Π.Α.

Στην κορυφή της τηλεθέασης η ΕΡΤ1 με τον μεγάλο τελικό του EURO 2024

Μετα την μεγάλη βραδιά της Eurovision, το κανάλι της ΕΡΤ σπάει ένα ακόμα ρεκόρ τηλεθέασης.

Επέστρεψαν οι σειρές του FX "Chicago Med" και "Chicago Fire"

Δυο αμερικανικά δράματα "παίζουν" στη βραδινή ζώνη του FX με νέα επεισόδια κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

Μνημόνιο Συνεργασίας Netflix και ΕΟΤ: "Streaming" σε όλο τον κόσμο για το ελληνικό τουριστικό προϊόν

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και το μεγάλο streamer ενώνουν τις δυνάμεις τους ανοίγωντας νέες προοπτικές για κοινές ενέργειες.