Η πιο ρομαντική τριλογία έρχεται στην ΕΡΤ2

«Πριν...» τον Δεκαπενταύγουστο, η τριλογία που αφομοιώνει με τον καλύτερο τρόπο την παράδοση του σινεμά των Ρομέρ και Ριβέτ έρχεται στους δέκτες μας.

Η πιο ρομαντική τριλογία έρχεται στην ΕΡΤ2

Ηταν το μακρινό 1995 όταν ο Ίθαν Χοκ και η Ζιλί Ντελπί ενσάρκωναν δύο νέους που μπροστά στην κάμερα του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ συναντήθηκαν ως Τζέσι και Σελίν σ’ ένα δρομολόγιο του τρένου Βουδαπέστη-Παρίσι. Περνώντας μία μόνο βραδιά στη Βιέννη και κάτι παραπάνω από 100 λεπτά επί της οθόνης, οι πρωταγωνιστές του «Πριν το Ξημέρωμα» συνομιλούν ακατάπαυστα για το σεξ, τη θρησκεία, το θάνατο, τη μετεμψύχωση, την ποίηση, τις ελπίδες, τα όνειρα και τις αυταπάτες τους μέχρι να αναχωρήσει το επόμενο τρένο, χωρίς να είναι σίγουροι για το αν και πότε θα ξαναβρεθούν. Ήταν η αρχή μίας από τις σημαντικότερες ιστορίες αγάπης στον σύγχρονο κινηματογράφο, καθώς δημιούργησε μια ρομαντική, διαλογική μα καθόλου φλύαρη τριλογία, μια σπουδή πάνω στην έννοια του χρόνου, όπου το «Πριν…» των ταινιών θα βρίσκει για πάντα αντίκτυπο τόσο στο «τώρα» όσο και το «μετά» των σχέσεων.

Εννέα χρόνια αργότερα, η 80λεπτη (σε πραγματικό και κινηματογραφικό χρόνο) συνάντησή τους στο Παρίσι τους βρήκε ώριμους και αλλαγμένους (ο Τζέσι είναι τυπικός Αμερικανός συντηρητικός και η Σελίν οικολόγος ακτιβίστρια) σε έναν περίπατο-απολογισμό της σχέσης τους και της μέχρι τώρα ζωής τους («Πριν το Ηλιοβασίλεμα», 2004), ενώ έπειτα από ακόμα εννέα χρόνια ήρθε και ο (κινηματογραφικός) τους επίλογος όπου οι δυο τους, ζευγάρι με παιδιά πλέον, θα δουν τη σχέση τους να δοκιμάζεται κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στη Μεσσηνιακή Μάνη («Πριν τα Μεσάνυχτα», 2013). Οι Ζιλί Ντελπί και Ίθαν Χοκ συνεργάστηκαν με τον Λινκλέιτερ στη συγγραφή των διαλόγων, όπου εξίσου σημαίνουσα βαρύτητα έχουν και όσα αποσιωπούνται, σε μια τριλογία που αφομοιώνει με τον καλύτερο τρόπο την παράδοση του σινεμά των Ρομέρ και Ριβέτ και που προβάλλεται την Παρασκευή 13/8 στην ΕΡΤ2 σε ένα ιδανικό back-to-back από τις 22:00.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

H εξομολογητική σιωπή του "Τhe Bear"

Η 3η σεζόν της βραβευμένης σειράς "ανοίγει" με ένα εκκωφαντικά σιωπηλό επεισόδιο, έξτρα αφοσιωμένο στη λεπτομέρεια και αποφασισμένο να πάρει ένα μεγάλο ρίσκο. Πρεμιέρα σήμερα στο Disney+.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
17/07/2024

Το "Akis’ Food Tour" έρχεται στο Netflix

Το κορυφαίο streamer είναι ο επόμενος προορισμός της ταξιδιωτικής εκπομπής μαγειρικής του Alpha, με οδηγό τον Άκη Πετρετζίκη.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Πότε αγωνίζονται οι αθλητές και αθλήτριες της Ελλάδας;

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε το αναλυτικό πρόγραμμα των Ελλήνων αθλητών και Ελληνίδων αθλητριών, χωρίς την κλήρωση στα αθλήματα και στα γκρουπ.

Η σύγχρονη Αμερική μέσα από 5 πολιτικά ντοκιμαντέρ

Από τον Τραμπ στον JFK και τον Ρίγκαν, τέσσερις σύγχρονες σειρές και μια ταινία εστιάζουν σε καθοριστικές πολιτικές φιγούρες της πρόσφατης Ιστορίας των Η.Π.Α.

Στην κορυφή της τηλεθέασης η ΕΡΤ1 με τον μεγάλο τελικό του EURO 2024

Μετα την μεγάλη βραδιά της Eurovision, το κανάλι της ΕΡΤ σπάει ένα ακόμα ρεκόρ τηλεθέασης.

Επέστρεψαν οι σειρές του FX "Chicago Med" και "Chicago Fire"

Δυο αμερικανικά δράματα "παίζουν" στη βραδινή ζώνη του FX με νέα επεισόδια κάθε Δευτέρα και Τρίτη.