«Atypical»: Τι σημαίνει να είσαι κανονικός;

Η σειρά του Netflix για την coming-of-age ιστορία ενός εφήβου που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού ολοκληρώθηκε με την τέταρτη σεζόν της, στην οποία δεν θα φοβηθεί να σου δώσει τις απαντήσεις.

«Atypical»: Τι σημαίνει να είσαι κανονικός;

Δεν είναι λίγες οι teen σειρές που απευθύνονται (και βλέπονται) εξίσου σε κοινό που έχει ξεπεράσει κατά πολύ την εφηβεία. «Sex Education», «The End of the F***ing World», «Derry Girls» είναι μερικά από τα πιο ανάλαφρα (αλλά όχι ελαφρά) παραδείγματα, ενώ τα «Riverdale» και «13 Reasons Why» συγκαταλέγονται στα πιο τολμηρά ψυχογραφήματα της δύσκολης αυτής ηλικίας. Κάπου εκεί, λοιπόν, εμφανίστηκε στο Netflix το «Atypical», μια καθαρόαιμη εφηβική σειρά, αλλά στην πιο… άτυπη μορφή του είδους.

O Σαμ, πρωταγωνιστής του «Atypical», μας συστήθηκε το 2017 ως ένας 18χρονος με κλασικές, τυπικές ανησυχίες: λιγοστούς φίλους, ακόμα λιγότερες έως μηδενικές εμπειρίες με κοπέλες, μια μητέρα που τον πνίγει με την αγάπη της, έναν κάπως απρόσιτο πατέρα και μεγάλη ανάγκη για ανεξαρτητοποίηση. Όλα τα «κανονικά» δηλαδή που απασχολούν τους εφήβους. Μόνο που ο Σαμ βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού, οπότε αυτά τα «κανονικά» διαβάζονται αλλιώς, όχι μόνο για εκείνον αλλά και για τον περίγυρό του. Και εδώ έρχεται το μεγάλο ερώτημα του «Atypical»: Τι σημαίνει να είσαι κανονικός;

«Atypical»: Τι σημαίνει να είσαι κανονικός; - εικόνα 1

«Μερικές φορές εύχομαι να ήμουν κανονικός», λέει ο Σαμ στο πρώτο επεισόδιο της σειράς για να πάρει από ένα φίλο του την απάντηση πως «κανείς δεν είναι κανονικός» – όχι παρηγορητικά, αλλά ως μέρος μιας μεγάλης αλήθειας, από αυτές που το «Atypical» δεν φοβάται να κοιτάξει κατάματα. Και μέχρι την τέταρτη και τελευταία σεζόν που έκανε πρεμιέρα στο Netflix στις αρχές του μήνα, πολλές από αυτές τις αλήθειες εδραιώθηκαν με τρόπο πρωτότυπα γλυκό αλλά και αφοπλιστικό.

Είναι νορμάλ να μην ξέρεις πού ανήκεις, είναι νορμάλ να φοβάσαι την αλλαγή, είναι νορμάλ να αλλάζεις. Και, κυρίως, είναι απολύτως νορμάλ να υφίστασαι όλη τη διαδικασία στην οποία θα υποβληθείς μέχρι να τα καταφέρεις (για κάποιους εύκολη, για κάποιους άλλους ιδιαίτερα απαιτητική), όπως νορμάλ είναι και το να μην τα καταφέρεις εντέλει. Για τον Σαμ, και ίσως για κάθε άτομο στο φάσμα του αυτισμού, η λέξη-κλειδί είναι η προσαρμοστικότητα. Είναι αυτό που πρέπει να επιτύχει σε κάθε του βήμα στη ζωή, αντιμετωπίζοντας κάποιες παραπάνω δυσκολίες από ό,τι ένας άνθρωπος εκτός φάσματος. Στην τέταρτη σεζόν, ο Σαμ (και κατ’ επέκταση όλο το ύφος της σειράς) έχει ωριμάσει και πλέον εκπλήσσει ακόμα και τον εαυτό του με την πρόοδό του: είναι φοιτητής, οδηγεί, συγκατοικεί με τον κολλητό του, έχει σχέση αλλά και αρκετούς φίλους (ηθοποιοί που είτε βρίσκονται στο φάσμα είτε είναι ΑμεΑ, σε αντίθεση με τον πρωταγωνιστή Κιρ Γκίλκριστ), και προετοιμάζεται για το μεγαλύτερό του όνειρο, ένα ταξίδι στην Ανταρτική και στους αγαπημένους του πιγκουίνους.

«Atypical»: Τι σημαίνει να είσαι κανονικός; - εικόνα 2

Η ωμή του σκέψη και η κυνική του ειλικρίνεια πολλές φορές κάνουν τα πράγματα ακόμα πιο χαοτικά για εκείνον, για τους υπόλοιπους, όμως, αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης έρχεται σαν αναγκαίο wake up call. Οι χαρακτήρες της σειράς, άμεσοι, αληθινοί, αστείοι, δραματικοί, άτυποι, αλλά ταυτόχρονα πέρα για πέρα κανονικοί, θα αναγκαστούν αργά ή γρήγορα να δουν τα πράγματα όπως ο Σαμ, χωρίς το περιτύλιγμα που πολλές φορές απλώς χρυσώνει το χάπι. Οι δυσκολίες και οι απαιτήσεις (από τον επαναπροσδιορισμό της σεξουαλικής ταυτότητας και το φόβο του αποχωρισμού μέχρι την απώλεια και την ασθένεια) είναι εκεί για όλους, και αυτό που τους μαθαίνει ο αυτισμός του Σαμ είναι να τις αντιμετωπίζουν κατά μέτωπο, χωρίς όμως ποτέ το «Atypical» να γίνεται άλλη μία διδακτική ιστορία για τη «δύναμη της θέλησης».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

H εξομολογητική σιωπή του "Τhe Bear"

Η 3η σεζόν της βραβευμένης σειράς "ανοίγει" με ένα εκκωφαντικά σιωπηλό επεισόδιο, έξτρα αφοσιωμένο στη λεπτομέρεια και αποφασισμένο να πάρει ένα μεγάλο ρίσκο. Πρεμιέρα σήμερα στο Disney+.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
17/07/2024

Το "Akis’ Food Tour" έρχεται στο Netflix

Το κορυφαίο streamer είναι ο επόμενος προορισμός της ταξιδιωτικής εκπομπής μαγειρικής του Alpha, με οδηγό τον Άκη Πετρετζίκη.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Πότε αγωνίζονται οι αθλητές και αθλήτριες της Ελλάδας;

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε το αναλυτικό πρόγραμμα των Ελλήνων αθλητών και Ελληνίδων αθλητριών, χωρίς την κλήρωση στα αθλήματα και στα γκρουπ.

Η σύγχρονη Αμερική μέσα από 5 πολιτικά ντοκιμαντέρ

Από τον Τραμπ στον JFK και τον Ρίγκαν, τέσσερις σύγχρονες σειρές και μια ταινία εστιάζουν σε καθοριστικές πολιτικές φιγούρες της πρόσφατης Ιστορίας των Η.Π.Α.

Στην κορυφή της τηλεθέασης η ΕΡΤ1 με τον μεγάλο τελικό του EURO 2024

Μετα την μεγάλη βραδιά της Eurovision, το κανάλι της ΕΡΤ σπάει ένα ακόμα ρεκόρ τηλεθέασης.

Επέστρεψαν οι σειρές του FX "Chicago Med" και "Chicago Fire"

Δυο αμερικανικά δράματα "παίζουν" στη βραδινή ζώνη του FX με νέα επεισόδια κάθε Δευτέρα και Τρίτη.