Οι 10 καλύτερες ταινίες που θα δεις αυτήν την εβδομάδα στην tv

Από τις πρώτες προβολές των Κλιντ Ίστγουντ και Κεν Λόουτς και το ερμηνευτικό ρεσιτάλ της Μάγκι Τζίλεγχαλ, μέχρι τη «Θυσία» του Ταρκόφσκι και το πρώτο κεφάλαιο «Star Wars», αυτές είναι οι ταινίες που δεν πρέπει να χάσεις την εβδομάδα 15-21/7.

Οι 10 καλύτερες ταινίες που θα δεις αυτήν την εβδομάδα στην tv

Από τις πρώτες προβολές των Κλιντ Ίστγουντ και Κεν Λόουτς και το ερμηνευτικό ρεσιτάλ της Μάγκι Τζίλεγχαλ, μέχρι τη «Θυσία» του Ταρκόφσκι και το πρώτο κεφάλαιο «Star Wars», αυτές είναι οι ταινίες που δεν πρέπει να χάσεις την εβδομάδα 15-21/7.

Αναζητώντας τον Έρικ (Looking For Eric, 2009)

Πέμπτη 15/7, 22.00, ΕΡΤ2

Η απολαυστική, κοινωνικά αιχμηρή και ονειρικά αισιόδοξη κομεντί του Κεν Λόουτς, ύμνος στις έννοιες της αλληλεγγύης, της κοινότητας και της συλλογικής δράσης σε πρώτη τηλεοπτική προβολή. Ο Έρικ είναι ένας μεσήλικος ταχυδρόμος, οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο οποίος περνά μια βαθιά ψυχολογική κρίση. Καθώς βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην κατάθλιψη, ο πρώην άσος της ομάδας του Ερίκ Καντονά εμφανίζεται από το πουθενά με μερικές πολύτιμες οδηγίες ζωής.

Το Βαποράκι (The Mule, 2018)

Πέμπτη 15/7, 22.00, STAR

Έχοντας χρεοκοπήσει ως ανθοκαλλιεργητής, ο 88χρονος Ερλ Στόουν δέχεται να δουλέψει ως σοφέρ-βαποράκι ενός μεξικάνικου καρτέλ ναρκωτικών. Πρώτη τηλεοπτική προβολή για μια αληθινή ιστορία που στα χέρια του Κλιντ Ίστγουντ γίνεται ένας γλυκόπικρος στοχασμός πάνω στο πέρασμα του χρόνου κι ένας νοσταλγικός αποχαιρετισμός σε έναν κόσμο (αξιών) που έχει χαθεί ανεπιστρεπτί. Πρωταγωνιστούν και οι Μπράντλεϊ Κούπερ, Νταϊάν Γουίστ, Μάικλ Πένια.

Η Θυσία (Offret / Sacrificatio, 1986)

Παρασκευή 16/7, 22.00, ΒΟΥΛΗ

Σε μια ήσυχη και απόμερη περιοχή της Σουηδίας, ο Αλεξάντερ και η οικογένειά του γιορτάζουν τα γενέθλιά του όταν πληροφορούνται πως απειλούνται από πυρηνικό όλεθρο. Ο Αλεξάντερ γιορτάζει τα γενέθλιά του μαζί με τους φίλους του σε ένα σουηδικό νησί. Το βράδυ πληροφορείται από την τηλεόραση ότι ο κόσμος καταστράφηκε από πυρηνικό πόλεμο και πως όλοι είναι μολυσμένοι. Προσεύχεται τότε στο Θεό και ζητά να επαναφέρει τον κόσμο πριν από την καταστροφή, με τίμημα να απαρνηθεί τους δικούς του και να μείνει σιωπηλός σε όλη του τη ζωή. Η ιδιωτική θυσία του για τη σωτηρία όλου του κόσμου αποτελεί μια απόλυτη, ριζική και παράλογη απόφαση, για να καταπολεμηθεί το ίδιο το παράλογο της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο Ταρκόφσκι κινηματογραφεί το πρώτο μέρος της ταινίας, που αποτελείται, κυρίως, από ατέλειωτους φιλοσοφικούς διαλόγους, μέσα σε ένα μπεργκμανικό κλίμα. Το δεύτερο μέρος, αντίθετα, κυλά μέσα σε ένα ονειρικό και σουρεαλιστικό κλίμα, όπου παρεμβάλλονται πλάνα με περίεργους άδειους χώρους που κατακλύζονται από το υδάτινο στοιχείο (ο φωτισμός είναι αντιρεαλιστικός, η φωτογραφία γίνεται συχνά μονόχρωμη).

Ο Πόλεμος των Άστρων: Επεισόδιο 4 - Μια Νέα Ελπίδα (Star Wars, 1977)

Σάββατο 17/7, 22.10, ALPHA

Ο νεαρός Τζεντάι Λουκ Σκάιγουoκερ ενώνει τις δυνάμεις του με το λαθρέμπορο πλην ικανότατο πιλότο Χαν Σόλο και το Γούκι Τσουμπάκα, σε μια απόπειρα να σώσουν την πριγκίπισσα Λέια από τα χέρια του πανίσχυρου Σιθ Ντάρθ Βέιντερ και ταυτόχρονα, να κατατροπώσουν τη μοχθηρή Αυτοκρατορία. Το πρώτο κεφάλαιο ενός ανεπανάληπτου sci-fi franchise που άλλαξε το ρου της κινηματογραφικής ιστορίας. Ταυτόχρονα, μια πρωτοφανής διαστημική όπερα και μια καταιγιστική περιπέτεια επικών διαστάσεων, που παραμένει στην κορυφή των μπλοκμπάστερ ταινιών.

Ο Εγωιστής Γίγαντας (The Selfish Giant, 2013)

Σάββατο 17/7, 23.00, ΒΟΥΛΗ

Σε μια πόλη του εγγλέζικου Βορρά, ο 13χρονος Άρμπορ αποβάλλεται από το σχολείο και αποφασίζει με το φίλο του Σουίφτι να βγάλει χαρτζιλίκι πουλώντας παλιοσίδερα. Η γνωριμία τους με τον ρακοσυλλέκτη της περιοχής και η συμμετοχή τους σε αυτοσχέδιες ιπποδρομίες θα δοκιμάσουν τη φιλία των αγοριών, τα οποία αποφασίζουν να οργανώσουν μια επικίνδυνη κλοπή καλωδίων. Ένα σκληρό, κοινωνικά ευαίσθητο δράμα, που φέρνει στο νου τον (καλύτερο) Κεν Λόουτς. Με πικρό χιούμορ και σκληρή ειλικρίνεια, η Κλίο Μπάρναρντ (βραβείο στο φεστιβάλ των Κανών) αφηγείται μια οδυνηρή ιστορία ενηλικίωσης με φόντο τη χρεοκοπημένη σε κάθε επίπεδο –εργασιακό, σχολικό, οικογενειακό– μεταβιομηχανική βορειοευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Αναζητώντας τον Χέντριξ (Smuggling Hendrix, 2018)

Σάββατο 17/7, 23.40, ΕΡΤ2

Λίγο προτού μεταναστεύσει από τη Λευκωσία, ένας καλόκαρδος loser χάνει το σκύλο του στην τουρκοκυπριακή πλευρά και αναζητά τρόπο να τον φέρει πίσω. Ανάλαφρο χιούμορ κι έντονο πολιτικό σχόλιο σε επιτυχημένη ψυχαγωγική ισορροπία σε μία κυπριακή δραματική κομεντί του Μάριου Πιπερίδη, με τους Αδάμ Μπουσδούκο, Φατίχ Αλ, Βίκυ Παπαδοπούλου.

Η Νηπιαγωγός (The Kindergarten, 2018)

Δευτέρα 19/7, ΕΡΤ2, 22.00

Βραβείο σκηνοθεσίας στη Σάρα Κολάντζελο στο Σάντανς για ένα ευφυές, χαμηλότονο δράμα με αδιαμφισβήτητο ατού το μοναδικό ερμηνευτικό ρεσιτάλ της Μάγκι Τζίλεγχαλ, που υποδύεται μία μεσήλικη νηπιαγωγό, η οποία προσπαθώντας να βρει νόημα στην τακτοποιημένη καθημερινότητά της, μετά την ανατροφή των παιδιών της, παρακολουθεί σεμινάρια ποίησης ως μια διέξοδο από το υπαρξιακό της άγχος. Όταν ανακαλύπτει ότι ο μαθητής της Τζίμι έχει ένα σπάνιο ταλέντο στην ποίηση, αποφασίζει αυτοβούλως να ανακηρυχτεί μέντορας του πεντάχρονου παιδιού, ξεπερνώντας κάποια στιγμή τα όρια και φτάνοντας μέχρι την υπερβολή. Σε πρώτη τηλεοπτική προβολή.

Μεταφορά (2020)

Δευτέρα 19/7, ΕΡΤ2, 23.45

Ελληνικό ντοκιμαντέρ του Ηλία Γιαννακάκη. Η περίπλοκη και περιπετειώδης διαδικασία της μεταφορά; της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μετά από 115 χρόνια φιλοξενίας της στο κτίριο της οδού Πανεπιστημίου. Ένα ταξίδι στο ιστορικό παρελθόν της πρωτεύουσας και ένας δημιουργικός κινηματογραφικός στοχασμός (αφηγηματικές επινοήσεις, ευρηματικό μοντάζ) πάνω στη μνήμη, την εθνική κληρονομιά και την πολιτιστική συνείδηση.

Η Αποπλάνηση (The Beguiled, 2017)

Τρίτη 20/7, 22.00, STAR

Στη Βιρτζίνια του 1864 ένας τραυματισμένος στρατιώτης των Βορείων βρίσκει καταφύγιο σε ένα οικοτροφείο θηλέων, όπου ξυπνάει καταπιεσμένα ένστικτα και φονικές αντιπαλότητες. Βραβείο σκηνοθεσίας για τη Σοφία Κόπολα στις Κάνες για το «ηλεκτρισμένο» ριμέικ ενός κλειστοφοβικού γουέστερν του 1971 που υιοθετεί τη γυναικεία –και τολμηρά κυνική– οπτική πάνω στον πόλεμο των δύο φύλων και τον διαρκή αμερικανικό «εμφύλιο». Με τους Νικόλ Κίντμαν, Κόλιν Φάρελ και Κίρστεν Ντανστ.

Foxtrot (2017)

Τετάρτη 21/7, 22.00, ΕΡΤ2

Ένα πρωί τρεις στρατιώτες χτυπούν την πόρτα του Μίκαελ και της Ντάφνα για να τους ανακοινώσουν πως ο νεαρός γιος τους έπεσε εν ώρα καθήκοντος. Εκείνη λιποθυμάει και αυτός βυθίζεται σε ένα βουβό πένθος. Το ανεξέλεγκτο των πράξεών μας, τα παιχνίδια της μοίρας, η ενοχή, η αμαρτία και η νέμεσις σε μια μοντέρνα εκδοχή αρχαίας τραγωδίας με φόντο την παράλογη βία της ισραηλινο-αραβικής διαμάχης που προβάλλεται σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση. Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στη Βενετία και υποψήφιο (στη βραχεία λίστα) για ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

H εξομολογητική σιωπή του "Τhe Bear"

Η 3η σεζόν της βραβευμένης σειράς "ανοίγει" με ένα εκκωφαντικά σιωπηλό επεισόδιο, έξτρα αφοσιωμένο στη λεπτομέρεια και αποφασισμένο να πάρει ένα μεγάλο ρίσκο. Πρεμιέρα σήμερα στο Disney+.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
17/07/2024

Το "Akis’ Food Tour" έρχεται στο Netflix

Το κορυφαίο streamer είναι ο επόμενος προορισμός της ταξιδιωτικής εκπομπής μαγειρικής του Alpha, με οδηγό τον Άκη Πετρετζίκη.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Πότε αγωνίζονται οι αθλητές και αθλήτριες της Ελλάδας;

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε το αναλυτικό πρόγραμμα των Ελλήνων αθλητών και Ελληνίδων αθλητριών, χωρίς την κλήρωση στα αθλήματα και στα γκρουπ.

Η σύγχρονη Αμερική μέσα από 5 πολιτικά ντοκιμαντέρ

Από τον Τραμπ στον JFK και τον Ρίγκαν, τέσσερις σύγχρονες σειρές και μια ταινία εστιάζουν σε καθοριστικές πολιτικές φιγούρες της πρόσφατης Ιστορίας των Η.Π.Α.

Στην κορυφή της τηλεθέασης η ΕΡΤ1 με τον μεγάλο τελικό του EURO 2024

Μετα την μεγάλη βραδιά της Eurovision, το κανάλι της ΕΡΤ σπάει ένα ακόμα ρεκόρ τηλεθέασης.

Επέστρεψαν οι σειρές του FX "Chicago Med" και "Chicago Fire"

Δυο αμερικανικά δράματα "παίζουν" στη βραδινή ζώνη του FX με νέα επεισόδια κάθε Δευτέρα και Τρίτη.