Το σπαρακτικό «It’s a Sin» είναι ήδη μία από τις καλύτερες σειρές της χρονιάς

Η σειρά του Channel 4 και του HBO Max γύρω από την εξάπλωση του AIDS στο Λονδίνο των ‘80s, καταφέρνει μέσα από μία τραγική ιστορία να αφήσει μια γλυκιά, ελπιδοφόρα επίγευση.

Το σπαρακτικό «It’s a Sin» είναι ήδη μία από τις καλύτερες σειρές της χρονιάς

«For everything I long to do / no matter when or where or who / has one thing in common too / it’s a sin», λένε οι Pet Shop Boys στο τραγούδι τους από το οποίο πήρε τον τίτλο της η νέα σειρά του Ράσελ Τ.Ντέιβις. Στο «It’s a Sin» του Channel 4 και του HBO Max, όμως, πρωταγωνιστεί μια παρέα νεαρών γκέι αντρών που δεν φοβάται την αμαρτία. Μακριά από ομοφοβικές οικογένειες και κλειστές κοινωνίες, βρίσκουν στο Λονδίνο των ‘80s το μέρος όπου μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατηγορία της «αμαρτίας» (εν προκειμένω αυτή της ομοφυλοφιλίας) με μια γενναία αδιαφορία. Θα ντυθούν όπως θέλουν, θα κυνηγήσουν με θάρρος τα όνειρά τους, θα παρτάρουν, θα χορέψουν, θα φιληθούν και θα κάνουν ελεύθερο σεξ με όποιον θέλουν χωρίς δεύτερες σκέψεις. Είναι αποφασισμένοι να το ζήσουν στο τέρμα δίχως αύριο. Έρχεται όμως η στιγμή όπου όλα ανατρέπονται και το αύριό τους μοιάζει με κάτι χειρότερο από αμαρτία. Για εκείνους το αύριο είναι «μια καταδίκη σε θάνατο», καθώς ξημερώνει στις απαρχές του AIDS.

Το σπαρακτικό «It’s a Sin» είναι ήδη μία από τις καλύτερες σειρές της χρονιάς - εικόνα 1

Από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, τα νέα που μιλούν για μία θανατηφόρα μεταδοτική ασθένεια που προσβάλει ομοφυλόφιλους άντρες αρχίζουν και φτάνουν με τη μορφή ψιθύρων στην γκέι κοινότητα του Λονδίνου. «Είναι δυνατόν να υπάρχει μια αρρώστια που σκοτώνει αποκλειστικά γκέι άντρες; Αποκλείεται, πρόκειται για φήμες και κατασκευασμένες ειδήσεις». Εξάλλου δεν υπάρχει καμία σχετική επίσημη ενημέρωση, οπότε δεν υπάρχει και ουσιαστικός λόγος ανησυχίας, σωστά;

Μιλάμε όμως για τα ζοφερά χρόνια της συντηρητικής κυβέρνησης Θάτσερ, οπότε αυτός ο απολύτως αληθινός ιός που βαφτίστηκε ως «καρκίνος των ομοφυλόφιλων» φυσικά και είχε αρχικά τη μορφή ψιθύρων και όχι ουσιαστικής ενημέρωσης και άμεσης πολιτικής κινητοποίησης. Ακολουθώντας υπουργικές αποφάσεις, οι πρώτοι νοσούντες τίθενται σε μια απάνθρωπη καραντίνα-φυλάκιση έως ότου να πεθάνουν αβοήθητοι και απομονωμένοι. Όταν λοιπόν αυτή η «φήμη» έφτασε να γίνει υπαρκτή πανδημία που ξεκληρίζει αδίστακτα, ο HIV/AIDS ήταν ήδη ισχυρός ανάμεσά τους και καιροφυλακτούσε για το επόμενο θύμα.

Το σπαρακτικό «It’s a Sin» είναι ήδη μία από τις καλύτερες σειρές της χρονιάς - εικόνα 2

Μετά το ριζοσπαστικό «Queer as Folk», ο σεναριογράφος και παραγωγός Ράσελ Τ.Ντέιβις υπογράφει ένα ακόμα «AIDS drama», προσεγγίζοντας αυτήν την καθοριστική στιγμή στην ιστορία της LGBTQ κοινότητας με ειλικρίνεια και ωμό ρεαλισμό. Στο καθηλωτικό «It’s a Sin» δεν θα φοβηθεί να υπογραμμίσει το στάδιο της πεισματικής άρνησης ορισμένων γκέι να παραδεχτούν τον κίνδυνο, προβάλλοντας την επιλογή τους να σταθούν γυμνοί (ως άτρωτοι) απέναντι σ’ αυτόν τον αόρατο εχθρό – η στάση αυτή έρχεται φυσικά ως απόρροια τόσο της παραπληροφόρησης αλλά κυρίως της συνεχούς καταπίεσής τους. Διότι όταν βιώνεις για χρόνια την καταπίεση και τον αποκλεισμό αλλά βρίσκεις το θάρρος να κάνεις έστω και ένα μικρό βήμα προς την ελευθερία, το βήμα προς τα πίσω είναι ακόμα πιο δύσκολο. Όσοι το έκαναν τότε, ήξεραν ότι πέρα από τον ήδη υπάρχοντα σκληρό κοινωνικό στιγματισμό τους, θα είχαν να αντιμετωπίσουν ένα ακόμα δυνατότερο ομοφοβικό κύμα μιας κοινωνίας που πλέον τους έβλεπε ως κίνδυνο για ολόκληρο τον πλανήτη.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι ο πρώτος χαρακτήρας της σειράς που θορυβείται από την απειλή του HIV/AIDS είναι η μοναδική γυναίκα της παρέας. Πρόκειται για την Τζιλ (η εξαιρετική Λίντια Γουέστ), για το background της οποίας -επίσης καθόλου τυχαία- δεν μαθαίνουμε τίποτα. Η Τζιλ βρίσκεται εκεί όχι για να μοιραστεί τη δική της ιστορία, αλλά για να εκπροσωπήσει όσες γυναίκες αφοσιώθηκαν στον αγώνα για την αντιμετώπιση του HIV, και κυρίως εκείνες που από κολλητές φίλες έγιναν μανάδες για αγόρια που η οικογένειά τους τους έκλεισε την πόρτα.

Το σπαρακτικό «It’s a Sin» είναι ήδη μία από τις καλύτερες σειρές της χρονιάς - εικόνα 3

Κι όμως, όσο βαρύ και σκληρό κι αν είναι το στόρι του «It’s a Sin», οι εξαιρετικοί πρωταγωνιστές του (μοναδική ερμηνεία από τον Όλι Αλεξάντερ, frontman του brit-pop συγκροτήματος «Years & Years») δεν πέφτουν στιγμή σε δακρύβρεχτα ενσταντανέ, ούτε και απαγγέλουν μονόλογους γεμάτους στόμφο για το τι σημαίνει να είσαι γκέι στην δυσκολότερη ίσως εποχή. Οι ανθρώπινες συνομιλίες, ο βουβός και μοναχικός τρόμος, οι στερημένες αγκαλιές και τα γεμάτα ρίσκο αγγίγματα είναι και οι πιο σπαρακτικές στιγμές στα μόλις πέντε συγκλονιστικά επεισόδια της σειράς, το tagline της οποίας σημαίνει πολλά περισσότερα από ό,τι μια διαφημιστική ατάκα: «Όταν ο κόσμος τους γύρισε την πλάτη, είχαν ο ένας τον άλλο». Σπουδαίο πράγμα, ειδικά σε μια εποχή που η τρέχουσα πανδημία φέρνει τη μοναξιά σε πρώτο, αβάσταχτο για πολλούς, πλάνο.

Το «It’s a Sin» έρχεται σαν ένας ζωτικής σημασίας ύμνος για τη φιλία, για τον έρωτα, για την απόλαυση, για το ουσιαστικό και όχι απαραίτητα ερωτικό «μαζί», για τη ζωή και για όλα όσα μας προσφέρει, διαχέοντας μέσα στο σκοτάδι του τότε και στο σκοτάδι του τώρα φωτεινές ακτίνες αισιοδοξίας, ντυμένες με πολύχρωμα ’80s μοτίβα και ξεσηκωτικές μουσικές της εποχής. Έρχεται να υπογραμμίσει πως η πρώτη μεγάλη πανδημία της σύγχρονης εποχής γέννησε ανθρώπους δυνατότερους, που τιμούν και γιορτάζουν την πολύχρωμη, φωτεινή πλευρά της ζωής και την υπερηφάνεια του να είσαι ο εαυτός σου, αφήνοντάς μας με την ελπίδα ότι η σημερινή κατάσταση, κάποτε, θα φέρει κάτι εξίσου σπουδαίο.

iΤο «It’s a Sin» κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 21/3 (21:00) στο Cosmote Series Marathon HD

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

H εξομολογητική σιωπή του "Τhe Bear"

Η 3η σεζόν της βραβευμένης σειράς "ανοίγει" με ένα εκκωφαντικά σιωπηλό επεισόδιο, έξτρα αφοσιωμένο στη λεπτομέρεια και αποφασισμένο να πάρει ένα μεγάλο ρίσκο. Πρεμιέρα σήμερα στο Disney+.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
17/07/2024

Το "Akis’ Food Tour" έρχεται στο Netflix

Το κορυφαίο streamer είναι ο επόμενος προορισμός της ταξιδιωτικής εκπομπής μαγειρικής του Alpha, με οδηγό τον Άκη Πετρετζίκη.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Πότε αγωνίζονται οι αθλητές και αθλήτριες της Ελλάδας;

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε το αναλυτικό πρόγραμμα των Ελλήνων αθλητών και Ελληνίδων αθλητριών, χωρίς την κλήρωση στα αθλήματα και στα γκρουπ.

Η σύγχρονη Αμερική μέσα από 5 πολιτικά ντοκιμαντέρ

Από τον Τραμπ στον JFK και τον Ρίγκαν, τέσσερις σύγχρονες σειρές και μια ταινία εστιάζουν σε καθοριστικές πολιτικές φιγούρες της πρόσφατης Ιστορίας των Η.Π.Α.

Στην κορυφή της τηλεθέασης η ΕΡΤ1 με τον μεγάλο τελικό του EURO 2024

Μετα την μεγάλη βραδιά της Eurovision, το κανάλι της ΕΡΤ σπάει ένα ακόμα ρεκόρ τηλεθέασης.

Επέστρεψαν οι σειρές του FX "Chicago Med" και "Chicago Fire"

Δυο αμερικανικά δράματα "παίζουν" στη βραδινή ζώνη του FX με νέα επεισόδια κάθε Δευτέρα και Τρίτη.