Από πότε οι γυναίκες σταμάτησαν να φοράνε παντελόνια;

Οι παίκτες των νέων ριάλιτι φροντίζουν συχνά να μας υπενθυμίζουν πως ως άντρες (θα έπρεπε να) είναι «παντελονάτοι», κάνοντας μας να απορούμε για τα μπατζάκια που στοιβάζονται στις ντουλάπες μας.

Από πότε οι γυναίκες σταμάτησαν να φοράνε παντελόνια;

Κάθομαι στον καναπέ με την φόρμα μου, το νέο must have piece της καραντίνας και ψιλο-χαζεύω το Master Chef. Ανάμεσα σε καυγάδες για χόρτα που λείπουν από τα φρικασέ και αψιμαχίες για ποδιές ασυλίας που κάνουν φιλίες και τηγάνια να τσιτσιρίζουν, ακούω ξανά και ξανά πως οι διαγωνιζόμενοι «δεν είναι αρκετά παντελονάτοι», «δεν τιμούν τα παντελόνια που φορούν». Οι κουβέντες απευθύνονται σε άντρες, οι οποίοι από τα συμφραζόμενα προκύπτει πως «δεν φέρονται τίμια, όπως αρμόζει στο φύλο τους». Κοιτάζω τις γυναίκες που συμμετέχουν στην ομάδα –όλες φοράνε κολάν, τζιν ή slacks- και μετά τα μπατζάκια της φόρμας μου και αναρωτιέμαι: από πότε οι γυναίκες γυρίσαμε στον υποχρεωτικό ποδόγυρο, αντίθετα στους ντόμπρους άντρες και δεν το έχω πάρει χαμπάρι;

«Μια παντελονού περνάει»

Τζάμπα έσκιζε απ’ ότι φαίνεται την ποδιά της και η Μάρθα Καραγιάννη στις «Γοργόνες και Μάγκες» ψάχνοντας τον «άντρα που θα παντρευτεί» και θα της επιτρέπει να γυρνά με παντελόνια. Σαν να μην φύγαμε ποτέ από το 1968 που το να μην φοράς φούστα είναι αξίωμα: οι παίκτες των ριάλιτι επιμένουν καθημερινά για την αντρική αποκλειστικότητα του «παντελονάτου», καθώς η μάστιγα έχει ξεφύγει από το σόου μαγειρικής, με όλο και περισσότερους παίκτες ανεξαρτήτως εκπομπής να καταφεύγουν στην ίδια προσβολή, αφήνοντας άναυδους τηλεθεατές αλλά και τους συμπαίκτες τους.

Η ντομπροσύνη για τους ανθρώπους αυτούς είναι ένα προνόμοιο που ακολουθεί το όργανο (ακούμε συχνά αντίστοιχες εκφράσεις που το περιλαμβάνουν), υπονοώντας βέβαια με τον συγκείμενο παραλληλισμό τη γυναικεία ανειλικρίνεια, την βιολογική ροπή του θηλυκού προς το ψέμα και την απάτη. Να μην αρχίσω καλύτερα για το πώς εκφράζεται απέναντι σε όποιον μη-ετεροφυλοφιλικό σεξουαλικό προσανατολισμό, καταφέρνοντας μια διπλή απαξίωση σε κάθε εμπλεκόμενο.

Γίνε όπως ο Harry

Όλα αυτά μερικούς μόνο μήνες μετά το συγκλονιστικό εξώφυλλο του Harry Styles στην αμερικάνικη Vogue. Με την Λονδρέζικη εξοχή να δίνει το κατάλληλο background, ο Tyler Mitchell φωτογράφισε τον νεαρό καλλιτέχνη με φορέματα, κιλτ, κοστούμια και παλτό από συλλογές των Gucci, Comme Des Garçons, Maison Margiela και άλλων μεγάλων οίκων, αποδεικνύοντας ένα κάδρο τη φορά πως φύλο και ρούχο είναι δύο έννοιες ρευστές καθώς και ότι η γοητεία μπορεί να εξίσου εκτυφλωτική μέσα από κρινολίνα και κουστούμια, άσχετα με το τι καλύπτουν από κάτω.

Όσο για τους λάτρεις της παράδοσης που διαφωνούν με τα «νέα ήθη» (sic) και μιας και βρισκόμαστε σε mood Επανάστασης, ας θυμηθούμε πως η εθνική μας φορεσιά ήταν κάποτε η φουστανέλα, με το παντελόνι να έρχεται στη μόδα χάρη στον ευρωπαϊκό φετιχισμό. Άλλωστε, δυο κομμάτια ύφασμα είναι τα παντελόνια. Πόση αντρίλα να αντέξουν κι αυτά τα δύσμοιρα;

ΤΟΠΟ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Η σύγχρονη Αμερική μέσα από 5 πολιτικά ντοκιμαντέρ

Από τον Τραμπ στον JFK και τον Ρίγκαν, τέσσερις σύγχρονες σειρές και μια ταινία εστιάζουν σε καθοριστικές πολιτικές φιγούρες της πρόσφατης Ιστορίας των Η.Π.Α.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
15/07/2024

Στην κορυφή της τηλεθέασης η ΕΡΤ1 με τον μεγάλο τελικό του EURO 2024

Μετα την μεγάλη βραδιά της Eurovision, το κανάλι της ΕΡΤ σπάει ένα ακόμα ρεκόρ τηλεθέασης.

Επέστρεψαν οι σειρές του FX "Chicago Med" και "Chicago Fire"

Δυο αμερικανικά δράματα "παίζουν" στη βραδινή ζώνη του FX με νέα επεισόδια κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

Μνημόνιο Συνεργασίας Netflix και ΕΟΤ: "Streaming" σε όλο τον κόσμο για το ελληνικό τουριστικό προϊόν

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και το μεγάλο streamer ενώνουν τις δυνάμεις τους ανοίγωντας νέες προοπτικές για κοινές ενέργειες.

Οι κινηματογραφικές προτάσεις του ΕRTFLIX για τον Ιούλιο

To ελληνικό streamer φέρνει καλοκαίρι, αμερικανικό σινεμά και δύο ευρωπαϊκά φιλμ στη μικρή οθόνη.

"Η Νεαρή Γυναίκα και η Θάλασσα" έρχονται στο Disney+ με την Ντέιζι Ρίντλεϊ σε πρώτο ρόλο

Ένα ατμοσφαιρικό βιογραφικό δράμα αφηγείται μια ιστορία έμπνευσης και ενδυνάμωσης, σύντομα στο streamer της Disney.