Must-see | 5 πράγματα που δεν ξέρατε για τον "Αστακό" του Γιώργου Λάνθιμου

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την υποψήφια για Όσκαρ ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη ενόψει της τηλεοπτικής προβολής της.

Must-see | 5 πράγματα που δεν ξέρατε για τον «Αστακό» του Γιώργου Λάνθιμου

Η ιδιαιτέρως αγαπημένη από τους σινεφίλ ταινία "Αστακός" (2015) του Γιώργου Λάνθιμου, ο οποίος διεκδίκησε μαζί με τον Ευθύμη Φιλίππου το Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου και βραβεύτηκε στο φεστιβάλ των Κανών, προβάλλεται στην ΕΡΤ2 (10/2, 22.00) και παρακάτω, ακολουθούν όλα όσα πρέπει να ξέρετε για αυτήν.

Η υπόθεση του "Αστακού" τοποθετείται σε μια μελλοντική κοινωνία, στην οποία όποιος ζει μόνος μεταφέρεται σε ένα απομονωμένο ξενοδοχείο, όπου εντός 45 ημερών πρέπει να βρει το ταίρι του. Αν αποτύχει, μετατρέπεται σε ζώο της επιλογής του και ελευθερώνεται στο δάσος, το οποίο όμως κρύβει κι αυτό τα δικά του επικίνδυνα μυστικά. Πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων οι Κόλιν Φάρελ, Ρέιτσελ Βάις και Λεά Σεϊντού.

Τα πάχη μου, τα κάλλη μου

Must-see | 5 πράγματα που δεν ξέρατε για τον "Αστακό" του Γιώργου Λάνθιμου - εικόνα 1

Είναι γνωστό πως οι ηθοποιοί δε διστάζουν να προκαλούν τους εαυτούς τους θέλοντας να φτάσουν στο έπακρο των δυνατοτήτων, αλλά και της πειστικότητας των ερμηνειών τους. Κάτι αντίστοιχο είχε στο μυαλό του ο Φάρελ, ο οποίος στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το ρόλο του πήρε περίπου 20 κιλά!

Αγάπη που 'γινες δίκοπο μαχαίρι

Must-see | 5 πράγματα που δεν ξέρατε για τον "Αστακό" του Γιώργου Λάνθιμου - εικόνα 2

Σε μια επικίνδυνη σκηνή, ο χαρακτήρας της Βάις καλείται να προστατέψει τον εαυτό της στο δάσος και τότε, για να σωθεί χρησιμοποιεί ένα μαχαίρι Opinel. Πρόκειται για τα διάσημα παραδοσιακά γαλλικά μαχαίρια με ξύλινη λαβή, τα οποία παρασκευάζονται από το 1890 και έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στην τέχνη, με εμβληματικό παράδειγμα τον Πάμπλο Πικάσο.

Κάνε μου λιγάκι "χου-χου"

Must-see | 5 πράγματα που δεν ξέρατε για τον "Αστακό" του Γιώργου Λάνθιμου - εικόνα 3

Λίγο πριν συμπληρωθεί μιάμιση ώρα, ακούγεται στην ταινία το χαρακτηριστικό κελάιδισμα της βορειοαμερικανικής κουκουβάγιας strix varia, το οποίο λέγεται πως επιδρά ως ερωτικό κάλεσμα του αρσενικού για να βρει ταίρι. Έτσι, έμμεσα, υπενθυμίζεται στους πρωταγωνιστές ποιος είναι ο βασικός σκοπός τους εάν δε θέλουν να μεταμορφωθούν σε ζώα.

Δεν ήταν η πρώτη

Must-see | 5 πράγματα που δεν ξέρατε για τον "Αστακό" του Γιώργου Λάνθιμου - εικόνα 4

Παρότι ο "Αστακός" είναι πράγματι το αγγλόφωνο μεγάλου μήκους ντεμπούτο του Λάνθιμου, ο σκηνοθέτης είχε ήδη σκαρφιστεί μια μικρού μήκους στα αγγλικά: το "Necktie" που γυρίστηκε στο πλαίσιο των ταινιών "70: Future Reloaded" του φεστιβάλ Βενετίας. Μπορείτε να τη δείτε εδώ.

Αττίκ στο repeat

Must-see | 5 πράγματα που δεν ξέρατε για τον "Αστακό" του Γιώργου Λάνθιμου - εικόνα 5

Ένας από τους λόγους που αγαπήθηκε η ταινία από το κοινό, ήταν οι μουσικές επιλογές της, με έμφαση στα ελληνικά τραγούδια του Μεσοπολέμου και συνθέτες σαν τον Αττίκ. Ειδικά το "Από Μέσα Πεθαμένος" που τραγουδάει η Δανάη, έσπασε τα ρεκόρ ακροάσεων σε πολλά ηχεία... Τι μας είπε όμως στη συνέντευξή του ο Λάνθιμος για το soundtrack του "Αστακού"; "Εδώ δοκίμασα να χρησιμοποιήσω τη μουσική επένδυση με έναν τρόπο έντονα σχολιαστικό, σχεδόν "αντιθετικό". Ακούμε, για παράδειγμα, μια δραματική μελωδία σε μια σκηνή όπου δεν συμβαίνει τίποτα έντονο, η μουσική γίνεται ρομαντική όταν η σκηνή είναι αστεία κ.ο.κ. Είδα πως αυτό είχε ενδιαφέρον, γιατί άνοιγε δρόμους σε περισσότερες ερμηνείες απ’ αυτές τις οποίες θα προσέφερε η εικόνα από μόνη της. Λειτουργούσε σωστά και με το voice over, το οποίο επίσης χρησιμοποιώ για πρώτη φορά και είναι κάτι στεγνό. Του έδωσε ένα διαφορετικό τόνο, πιο κωμικό, και γενικά εμπλούτισε την ταινία με έναν ιντριγκαδόρικο τρόπο. Από εκεί και πέρα, άκουσα εκατοντάδες κομμάτια, πολλά από τα οποία είχα από πριν στο νου μου. Ήθελα να μην είναι όλα του ίδιου μουσικού ύφους, αλλά διαφορετικά μεταξύ τους. Είδα πώς λειτουργούσε το καθένα στην κάθε σκηνή και έτσι έγινε η οριστική επιλογή".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Επέστρεψαν οι σειρές του FX "Chicago Med" και "Chicago Fire"

Δυο αμερικανικά δράματα "παίζουν" στη βραδινή ζώνη του FX με νέα επεισόδια κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Μνημόνιο Συνεργασίας Netflix και ΕΟΤ: "Streaming" σε όλο τον κόσμο για το ελληνικό τουριστικό προϊόν

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και το μεγάλο streamer ενώνουν τις δυνάμεις τους ανοίγωντας νέες προοπτικές για κοινές ενέργειες.

Οι κινηματογραφικές προτάσεις του ΕRTFLIX για τον Ιούλιο

To ελληνικό streamer φέρνει καλοκαίρι, αμερικανικό σινεμά και δύο ευρωπαϊκά φιλμ στη μικρή οθόνη.

"Η Νεαρή Γυναίκα και η Θάλασσα" έρχονται στο Disney+ με την Ντέιζι Ρίντλεϊ σε πρώτο ρόλο

Ένα ατμοσφαιρικό βιογραφικό δράμα αφηγείται μια ιστορία έμπνευσης και ενδυνάμωσης, σύντομα στο streamer της Disney.

Η 17η σεζόν του NCIS παίζει στο STAR

Από σήμερα, 12 Ιουλίου, και κάθε Παρασκευή βράδυ.

Καλοκαιρινές πρεμιέρες και 3 άχαστα αφιερώματα στο Vodafone TV

Ιούλιος με νέες σειρές και πολυαναμενόμενες σεζόν, ένα αφιέρωμα που θα μας ανοίξει την όρεξη, έναν sci-fi μαραθώνιο και ένα αθλητικό ταξίδι στο Παρίσι.