Πώς διαμορφώνεται το τοπίο της τηλεοπτικής ενημέρωσης;

Όλα όσα μαρτυρούν τα πρώτα δείγματα στον τηλεοπτικό ορίζοντα της ενημέρωσης, που ειδικά σε αυτήν τη σεζόν μοιάζει πιο απαιτητικός από ποτέ.

Πώς διαμορφώνεται το τοπίο της τηλεοπτικής ενημέρωσης;

Λίγες ημέρες έχουν περάσει από τις πρεμιέρες ενημερωτικών εκπομπών της νέας σεζόν και τα αποτελέσματα σαφώς και είναι ακόμα ρευστά – πράγμα απόλυτα λογικό καθώς το τοπίο της ενημέρωσης σπάνια ξεκαθαρίζει από τόσο νωρίς. Παλιοί και νέοι έχουν πάρει τις θέσεις τους, αλλά ο τελικός νικητής θα αργήσει να φανεί, μιας και το 2020 μας έχει ήδη μάθει με σκληρό τρόπο ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο.

Νωρίς το πρωί στις 5.30 π.μ. καθημερινά, την πρώτη καλημέρα μάς λένε οι Ιορδάνης Χασαπόπουλος και Ανθή Βούλγαρη του «Κοινωνία ώρα Mega», αλλά και οι Δημήτρης Κοτταρίδης και Γιάννης Πιτταράς στην ΕΡΤ1 με την εκπομπή με τον παράταιρο τίτλο «Από τις έξι». Αν και ειδικά το πρώτο δίδυμο είναι ιδιαίτερα ταιριαστό, έχουν στη διάθεσή τους μόνο μισή ώρα προτού ένα από τα βαριά ονόματα της πρωινής ενημέρωσης κάνει την εμφάνισή του. Το «Καλημέρα Ελλάδα» του Γιώργου Παπαδάκη (ΑΝΤ1) ξεκινά σταθερά στις 6 π.μ. με πιστό κοινό, έχοντας απέναντί του τους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου («Σήμερα», ΣΚΑΪ) σε ανοδική πορεία και τους Άκη Παυλόπουλο και Ντόρα Κουτροκόη του «Ώρα Ελλάδος» (OPEN).

Πώς διαμορφώνεται το τοπίο της τηλεοπτικής ενημέρωσης; - εικόνα 1
«Aταίριαστοι»

Για το κανάλι του Ιβάν Σαββίδη, η πρωινή ενημέρωση του σαββατοκύριακου «Τώρα ό,τι συμβαίνει» (Φαίη Μαυραγάνη) φαίνεται να τα πηγαίνει ελαφρώς καλύτερα, κόντρα μάλιστα στο «Καλημέρα με τον Γιώργο Αυτιά» του ΣΚΑΪ (και τα δύο από τις 5.30 π.μ.). Στην καθημερινή ενημέρωση πάλι, στις 10 π.μ. ο ΣΚΑΪ δίνει τη σκυτάλη στους «Αταίριαστους» (Γιάννης Ντσούνος, Χρήστος Κούτρας), που κόντρα στο όνομά τους συνεχίζουν για έβδομη χρονιά με ζηλευτό ρυθμό και σημειώνουν δυνατά νούμερα σε μια ζώνη που είναι κυρίως ταυτισμένη με την ψυχαγωγία.

Και κάπου εκεί (ALPHA, 11 π.μ.) έρχεται και η Ελεονώρα Μελέτη, με μια ιδέα που συστήνεται ως εναλλακτική, πρωινή ενημερωτική εκπομπή, «αδερφάκι» του επιτυχημένου «Σαββατοκύριακου με τον Μάνεση» (συνεχίζει για τέταρτη σεζόν στις 10 π.μ. τα σαββατοκύριακα). Η «Ώρα για Μελέτη» ξεκίνησε με το δεξί σε ένα κόνσεπτ που φαίνεται να ταιριάζει τόσο στην ίδια όσο και στην ομάδα του στούντιο (Τάσος Τεργιάκης, Γιώργος Γρηγοριάδης και Τίνα Μιχαηλίδου). Βέβαια, ήδη από το δελτίο Τύπου ήταν ξεκάθαρη και η θέση του Νίκου Μάνεση στην εκπομπή: ο δημοσιογράφος συστήνεται ως ενορχηστρωτής κι εμψυχωτής της ομάδας.

Πώς διαμορφώνεται το τοπίο της τηλεοπτικής ενημέρωσης; - εικόνα 2
Ελεονώρα Μελέτη

Η πρόθεση του ALPHA να κρατήσει ένα συνεχές infotaintment ύφος επτά ημέρες την εβδομάδα είναι καλοδεχούμενη και αρκετά έξυπνη, όμως το «μοίρασμα» κάπου χωλαίνει. Τι εννοούμε; Πριν από τέσσερα χρόνια ο Νίκος Μάνεσης δημιούργησε μια φρέσκια εκπομπή η οποία χάρη στην αμεσότητά του κατάφερε να ξεχωρίσει. Σήμερα, ο ίδιος μοιάζει σαν να αρνείται να μοιραστεί το δημιούργημά του. Ο ρόλος του καθοδηγητή ναι μεν του ταιριάζει, αλλά θα ήταν καλύτερα αν έμενε περισσότερο πίσω από τους προβολείς, μιας και μπροστά από αυτούς υπάρχει ήδη ένα άτομο με χρόνια παρουσίας στην TV που φαίνεται να πατά γερά στα πόδια του χωρίς να χρειάζεται (τουλάχιστον on air) επιβεβαιωτικά χτυπήματα στην πλάτη.

Πώς διαμορφώνεται το τοπίο της τηλεοπτικής ενημέρωσης; - εικόνα 3
Σία Κοσιώνη, Νίκος Χατζηνικολάου, Αντώνης Σρόιτερ, Μάρα Ζαχαρέα

Στη βραδινή ενημέρωση, τα πάντα αλλάζουν μέρα με την ημέρα. Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), Νίκος Χατζηνικολάου (ΑΝΤ1), Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA ) και Μάρα Ζαχαρέα (STAR) φαίνεται να είναι αυτοί που θα δώσουν σκληρή μάχη για την πρώτη θέση. Η τηλεθέαση συστήνεται πολλές φορές ως μάχη, στην πραγματικότητα όμως είναι ένας μαραθώνιος που απαιτεί χρόνο. Και επειδή ο χρόνος αυτός εκτείνεται σε μια ολόκληρη τηλεοπτική σεζόν, αρκετοί είναι αυτοί που… χάνονται στη διάρκειά της. Στο τέλος κάθε σεζόν, σχεδόν όλα τα κανάλια πανηγυρίζουν για πρωτιές, παρουσιάζοντας (βολικά χωρισμένα) νούμερα που τους χαρίζουν δάφνες: άλλοι τερματίζουν πρώτοι στο γενικό σύνολο, άλλοι κερδίζουν τις εντυπώσεις στο δυναμικό κοινό και άλλοι διεκδικούν τη μερίδα του λέοντος στην prime time ζώνη.

Ποιος είναι ο χαμένος λοιπόν; Σίγουρα όσοι προσπαθούν να ακολουθούν και να ερμηνεύουν τους δείκτες στα περίπλοκα μηχανάκια της AGB, αλλά και ο τηλεθεατής που βομβαρδίζεται από αριθμούς και λίστες που σπάνια μεταφράζονται σε πραγματική νίκη. Με πανηγυρισμούς ξεκίνησε και η νέα σεζόν και προφανώς κάπως έτσι θα κλείσει. Δεν λέμε, τα γρήγορα αντανακλαστικά στον ήχο του πιστολιού του αφέτη σού δίνουν ένα μικρό προβάδισμα και μια απαραίτητη αυτοπεποίθηση, η μαραθώνια κούρσα, όμως, είναι μακριά και η γραμμή του τερματισμού αργεί ακόμα να φανεί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

H εξομολογητική σιωπή του "Τhe Bear"

Η 3η σεζόν της βραβευμένης σειράς "ανοίγει" με ένα εκκωφαντικά σιωπηλό επεισόδιο, έξτρα αφοσιωμένο στη λεπτομέρεια και αποφασισμένο να πάρει ένα μεγάλο ρίσκο. Πρεμιέρα σήμερα στο Disney+.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
17/07/2024

Το "Akis’ Food Tour" έρχεται στο Netflix

Το κορυφαίο streamer είναι ο επόμενος προορισμός της ταξιδιωτικής εκπομπής μαγειρικής του Alpha, με οδηγό τον Άκη Πετρετζίκη.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Πότε αγωνίζονται οι αθλητές και αθλήτριες της Ελλάδας;

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε το αναλυτικό πρόγραμμα των Ελλήνων αθλητών και Ελληνίδων αθλητριών, χωρίς την κλήρωση στα αθλήματα και στα γκρουπ.

Η σύγχρονη Αμερική μέσα από 5 πολιτικά ντοκιμαντέρ

Από τον Τραμπ στον JFK και τον Ρίγκαν, τέσσερις σύγχρονες σειρές και μια ταινία εστιάζουν σε καθοριστικές πολιτικές φιγούρες της πρόσφατης Ιστορίας των Η.Π.Α.

Στην κορυφή της τηλεθέασης η ΕΡΤ1 με τον μεγάλο τελικό του EURO 2024

Μετα την μεγάλη βραδιά της Eurovision, το κανάλι της ΕΡΤ σπάει ένα ακόμα ρεκόρ τηλεθέασης.

Επέστρεψαν οι σειρές του FX "Chicago Med" και "Chicago Fire"

Δυο αμερικανικά δράματα "παίζουν" στη βραδινή ζώνη του FX με νέα επεισόδια κάθε Δευτέρα και Τρίτη.