To «Little America» δεν είναι δυστυχώς όσο μεγάλο θα ήθελε

Το κατά τα άλλα αξιόλογο εγχείρημα της Apple TV+ να δώσει χώρο να ακουστούν πραγματικές ιστορίες μεταναστών δεν είναι τίποτε άλλο από μια διαφήμιση της «Αμερικής των ευκαιριών» που δεν χωρά στο σήμερα.

To «Little America» δεν είναι δυστυχώς όσο μεγάλο θα ήθελε

Μόλις τρεις μήνες μετρά στον αέρα η νέα streaming υπηρεσία της Apple, η Apple TV+, και είναι λογικό να μην έχει να επιδείξει ακόμη επαρκή βιβλιοθήκη τηλεοπτικών σειρών και ταινιών (εξ ου και το χαμηλό κόστος της μηνιαίας συνδρομής, μόλις στα € 4,99). Το υποψήφιο για τρεις Χρυσές Σφαίρες «The Morning Show», το «See» με τον Τζέισον Μομόα και το «Dickinson», βιογραφία της Αμερικανίδας ποιήτριας Έμιλι Ντίκινσον, είναι τα προγράμματα που το κοινό έχει ξεχωρίσει από το περιεχόμενο της Apple TV+, όμως σε μια δεύτερη ανάγνωση είναι οι σειρές αυτές που έχτισαν μια ασφαλή ζώνη γύρω από την Apple TV+: μιλάμε δηλαδή για τίμιες παραγωγές, που όμως δεν τολμούν κάτι παραπάνω.

Και κάπου εκεί εμφανίζεται το «Little America», μια σειρά-ανθολογία οκτώ επεισοδίων εμπνευσμένη από αληθινές ιστορίες μεταναστών, που από διάφορα μέρη του πλανήτη βρέθηκαν σε διαφορετικές γωνιές της Αμερικής με σκοπό να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο. Μήπως αυτή είναι η σειρά που θα κάνει τη μεγάλη διαφορά στην Apple TV+ και θα τη βγάλει έξω από τη ζώνη ασφαλείας της; Δυστυχώς όχι. Η σειρά παραδίνεται ηθελημένα σε μια απολίτικη στάση, με αποτέλεσμα το νόημα να γυρίζει μπούμερανγκ και, δυστυχώς, να υπονομεύει μια κατά τα άλλα αξιόλογη ιδέα.

Η σειρά θέλει να πείσει πως οι μετανάστες-πρωταγωνιστές ουσιαστικά δεν αντιμετωπίζουν εμπόδια, αλλά είναι τυχεροί που μπορούν να εκμεταλλευτούν μερικές από τις πολλές ευκαιρίες που προσφέρει απλόχερα η μεγάλη Αμερική.

Η ιστορία του μικρού Καμπίρ που αναγκάστηκε να αναλάβει πολλές ευθύνες όταν οι γονείς του απελάθηκαν στην Ινδία, η φτωχή ισπανόφωνη Μαρισόλ που μπήκε σε ομάδα σκουός μόνο και μόνο για να πάρει δωρεάν καινούργια παπούτσια κι έφτασε μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες εκπροσωπώντας τις ΗΠΑ, ο Νιγηριανός φοιτητής με τις καουμπόικες μπότες, οι οποίες του έδωσαν την αυτοπεποίθηση να κυνηγήσει το όνειρό του και να γίνει καθηγητής Οικονομικών στη Λουιζιάνα, και ο Ιρανός Φαράζ που θα παλέψει (κυριολεκτικά) με βράχους για να αποκτήσει ένα κομμάτι γης, όπου θα χτίσει το σπίτι των ονείρων του, είναι μερικά αληθινά success stories που βροντοφωνάζουν το απόλυτο αμερικανικό μότο «δούλεψε σκληρά και θα ανταμειφθείς».

To «Little America» δεν είναι δυστυχώς όσο μεγάλο θα ήθελε - εικόνα 1

Μόλις δύο ιστορίες παρουσιάζουν πρόσωπα που βρέθηκαν αναγκαστικά στην Αμερική: η Κινέζα Άι που πουλήθηκε σε μικρή ηλικία σε ένα άκληρο ζευγάρι Αμερικάνων, όταν η μητέρα της έμεινε έγκυος σε αγόρι (η πολιτική του ενός παιδιού της Κίνας), και ο ομοφυλόφιλος Ραφίκ από τη Συρία που ζήτησε άσυλο για να γλιτώσει από τις βίαιες ομοφοβικές επιθέσεις των συμπατριωτών του. Και στις δύο περιπτώσεις όμως τα πάντα είναι επιφανειακά: μια free υπερλούξ κρουαζιέρα στην Αλάσκα αρκεί για να σβήσει το φόβο της απόρριψης που κουβαλάς χρόνια, ενώ τα gay friendly μπαρ και οι στίχοι της Κέλι Κλάρκσον θα σε κάνουν να δεχτείς με χαρά το γεγονός ότι, για να είσαι ευτυχής κι ελεύθερος, πρέπει να ζεις μακριά από την οικογένειά σου.

To «Little America» δεν είναι δυστυχώς όσο μεγάλο θα ήθελε - εικόνα 2

Τέλος, έχουμε και τη Γαλλίδα Σιλβιέν, τη μοναδική λευκή μετανάστρια που –φυσικά– δεν αντιμετωπίζει κάποιο γραφειοκρατικό ή ρατσιστικό πρόβλημα, βρίσκεται στην Αμερική σε ένα κέντρο διαλογισμού για να τα βρει με τον εαυτό της και καταλήγει να βρει τον έρωτα, αλλά και την Μπεατρίς από την Ουγκάντα, που για να καταφέρει να πουλήσει τα νόστιμα κουλουράκια της το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να ντυθεί με παραδοσιακές φορεσιές της πατρίδας της και να γυρίζει στους δρόμους με το καλάθι στο κεφάλι της, διότι το «εξωτικό θέαμα πουλάει». Ρατσιστικό; Καθόλου. Ίσα ίσα, τεράστια ευκαιρία.

Σε αυτό συνοψίζεται και το κύριο πρόβλημα της σειράς: θέλει να πείσει πως οι μετανάστες-πρωταγωνιστές ουσιαστικά δεν αντιμετωπίζουν εμπόδια, αλλά είναι τυχεροί που μπορούν να εκμεταλλευτούν μερικές από τις πολλές ευκαιρίες που προσφέρει απλόχερα η μεγάλη Αμερική, χτίζοντας έτσι ένα νοητό, αόρατο (ή και όχι) τείχος, που κρατά τους θεατές πέρα και μακριά από κάθε πραγματικότητα...

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

H εξομολογητική σιωπή του "Τhe Bear"

Η 3η σεζόν της βραβευμένης σειράς "ανοίγει" με ένα εκκωφαντικά σιωπηλό επεισόδιο, έξτρα αφοσιωμένο στη λεπτομέρεια και αποφασισμένο να πάρει ένα μεγάλο ρίσκο. Πρεμιέρα σήμερα στο Disney+.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
17/07/2024

Το "Akis’ Food Tour" έρχεται στο Netflix

Το κορυφαίο streamer είναι ο επόμενος προορισμός της ταξιδιωτικής εκπομπής μαγειρικής του Alpha, με οδηγό τον Άκη Πετρετζίκη.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Πότε αγωνίζονται οι αθλητές και αθλήτριες της Ελλάδας;

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε το αναλυτικό πρόγραμμα των Ελλήνων αθλητών και Ελληνίδων αθλητριών, χωρίς την κλήρωση στα αθλήματα και στα γκρουπ.

Η σύγχρονη Αμερική μέσα από 5 πολιτικά ντοκιμαντέρ

Από τον Τραμπ στον JFK και τον Ρίγκαν, τέσσερις σύγχρονες σειρές και μια ταινία εστιάζουν σε καθοριστικές πολιτικές φιγούρες της πρόσφατης Ιστορίας των Η.Π.Α.

Στην κορυφή της τηλεθέασης η ΕΡΤ1 με τον μεγάλο τελικό του EURO 2024

Μετα την μεγάλη βραδιά της Eurovision, το κανάλι της ΕΡΤ σπάει ένα ακόμα ρεκόρ τηλεθέασης.

Επέστρεψαν οι σειρές του FX "Chicago Med" και "Chicago Fire"

Δυο αμερικανικά δράματα "παίζουν" στη βραδινή ζώνη του FX με νέα επεισόδια κάθε Δευτέρα και Τρίτη.