Τηλεοπτικό αφιέρωμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Η ΕΡΤ και το κανάλι της Βουλής τιμούν την 46η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου με ειδικά αφιερώματα και μεταδόσεις ιστορικών ντοκιμαντέρ.

Τηλεοπτικό αφιέρωμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Αυτό το τριήμερο 15-17 Νοεμβρίου, η ΕΡΤ και το κανάλι της Βουλής τιμούν την 46η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου με ειδικά αφιερώματα και μεταδόσεις ιστορικών ντοκιμαντέρ. Ειδικότερα, η ΕΡΤ1 μεταδίδει την Παρασκευή 15/11 στις 17:00 το σχετικό επεισόδιο της εκπομπής «Η μηχανή του χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, το οποίο εστιάζει στη διασπάθιση δημοσίου χρήματος και την καταπιεστική καθημερινότητα στα χρόνια της χούντας. Το Σάββατο 16/11 στις 16:00 μεταδίδεται η εκπομπή «Ιστορικοί περίπατοι» με τη Μαριλένα Κατσίμη, με προσκεκλημένο τον καθηγητή Βαγγέλη Καραμανωλάκη, σε μια ξενάγηση στους δρόμους της Αθήνας και την ιστορία των φοιτητικών κινημάτων.

Τηλεοπτικό αφιέρωμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου - εικόνα 1

Ανήμερα της επετείου η ΕΡΤ1 προβάλλει στις 17:00 το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Παπαναγιώτου «Ημέρες Πολυτεχνείου με το φακό των ξένων και Ελλήνων οπερατέρ» (1978), που βασίζεται σε ντοκουμέντα επαγγελματιών οπερατέρ οι οποίοι κατέγραψαν με την κάμερά τους τα γεγονότα. Στις 22:00 μεταδίδεται το επετειακό αφιέρωμα «Τα άλλα Πολυτεχνεία» (1982) με θέμα το χρονικό της κατάληψης του Πολυτεχνείου της Αθήνας, εξετάζοντας ταυτόχρονα τις παράλληλες εξεγέρσεις στην Πάτρα, στα Γιάννενα και στη Θεσσαλονίκη, ενώ στις 23:00 ακολουθεί η επετειακή εκπομπή «Θυμάμαι» (σκηνοθεσία Σταύρου Στρατηγάκου και ρεπορτάζ Ηλία Γκρη) στην οποία ο Γιάννης Κομνηνός και η Ανθή Μυρογιάννη ξεδιπλώνουν μπροστά στο φακό την προσωπική και οικογενειακή τους τραγωδία, αφού έχασαν τα παιδιά τους στα δραματικά γεγονότα του τριημέρου.

Τηλεοπτικό αφιέρωμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου - εικόνα 2

Την ίδια ημέρα, στις 22:45, το κανάλι της Βουλής προβάλλει το δεκαπεντάλεπτο ντοκιμαντέρ γαλλικής παραγωγής «Η Μελίνα στο Παρίσι» (1968) με κεντρικό πρόσωπο την εγκατεστημένη στο Παρίσι Μελίνα Μερκούρη να ερμηνεύει τα τραγούδια που της στέλνει κρυφά ο Μίκης Θεοδωράκης από την Ελλάδα, ενώ στις 23:00 προβάλλεται το ντοκιμαντέρ του Βασίλη Δούβλη «Στοργή στο Λαό» (2013), με θέμα τη λογοκρισία στον κινηματογράφο την περίοδο της δικτατορίας στην Ελλάδα (1967-1974), βασισμένο στο άγνωστο μέχρι τώρα αρχείο της χούντας.

Τέλος, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποιεί και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα του την εκπομπή-αφιέρωμα «Η δίκη του Πολυτεχνείου» που μεταδόθηκε το 1982 με αφορμή την επέτειο των εννέα χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και περιλαμβάνει αποσπάσματα από την ιστορική Δίκη του 1975 στις Φυλακές Κορυδαλλού. Στην εκπομπή περιλαμβάνονται καταθέσεις κατηγορουμένων και μαρτύρων κατηγορίας, καθώς και η απόφαση του Δικαστηρίου που ανακοινώθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1975.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Η ΕΡΤ θυμάται τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Ένα διήμερο "ιστορίας" για τη τουρκική εισβολή στη Κύπρο με ειδικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ, καθώς και με μια συναυλία-αφιέρωμα στην Αμμόχωστο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

H εξομολογητική σιωπή του "Τhe Bear"

Η 3η σεζόν της βραβευμένης σειράς "ανοίγει" με ένα εκκωφαντικά σιωπηλό επεισόδιο, έξτρα αφοσιωμένο στη λεπτομέρεια και αποφασισμένο να πάρει ένα μεγάλο ρίσκο. Πρεμιέρα σήμερα στο Disney+.

Το "Akis’ Food Tour" έρχεται στο Netflix

Το κορυφαίο streamer είναι ο επόμενος προορισμός της ταξιδιωτικής εκπομπής μαγειρικής του Alpha, με οδηγό τον Άκη Πετρετζίκη.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Πότε αγωνίζονται οι αθλητές και αθλήτριες της Ελλάδας;

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε το αναλυτικό πρόγραμμα των Ελλήνων αθλητών και Ελληνίδων αθλητριών, χωρίς την κλήρωση στα αθλήματα και στα γκρουπ.

Η σύγχρονη Αμερική μέσα από 5 πολιτικά ντοκιμαντέρ

Από τον Τραμπ στον JFK και τον Ρίγκαν, τέσσερις σύγχρονες σειρές και μια ταινία εστιάζουν σε καθοριστικές πολιτικές φιγούρες της πρόσφατης Ιστορίας των Η.Π.Α.

Στην κορυφή της τηλεθέασης η ΕΡΤ1 με τον μεγάλο τελικό του EURO 2024

Μετα την μεγάλη βραδιά της Eurovision, το κανάλι της ΕΡΤ σπάει ένα ακόμα ρεκόρ τηλεθέασης.