Τα «Φιλαράκια» γιορτάζουν 25 χρόνια τηλεοπτικής παρουσίας

Ο Τσάντλερ, ο Ρος, η Μόνικα, η Ρέιτσελ, ο Τζόι και η Φοίβη γιορτάζουν 25 χρόνια από τότε που συστήθηκαν στο κοινό ως η πιο επιτυχημένη τηλεοπτική παρέα και η Βασιλική Γερονίκου βρίσκει την ευκαιρία να γράψει για τη σημασία της comfort TV αλλά και για τα δικά της «Φιλαράκια».

Τα «Φιλαράκια» γιορτάζουν 25 χρόνια τηλεοπτικής παρουσίας

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να θυμηθώ πότε ήταν η πρώτη φορά που είδα ένα επεισόδιο από τη σειρά· τα «Φιλαράκια» μοιάζουν σαν να ήταν πάντα εκεί για εμένα, ακριβώς όπως λέει και το theme song τους. Θυμάμαι όμως ξεκάθαρα τον παιδικό μου φίλο Βασίλη (ως μεγαλύτερος ήξερε ήδη αγγλικά και ήταν... πολύ μπροστά, καθώς ήταν ο πρώτος από τον κοντινό μου περίγυρο που είχε υπολογιστή και σύνδεση στο internet) να μου λέει ότι πρέπει να δω μια κωμική σειρά για μια παρέα Νεοϋορκέζων που έχει πλάκα. «Άσε που θα σε βοηθήσει και στ’ αγγλικά σου»!

Προσπαθώντας να βάλω τα πράγματα σε μια χρονική σειρά, ρώτησα στο γραφείο Τύπου του STAR την ακριβή ημερομηνία προβολής του πρώτου επεισοδίου των «Friends» στην Ελλάδα. Ήταν η 1η Οκτωβρίου του 1995, μόλις ένα χρόνο και κάτι από την αμερικανική πρεμιέρα (22/9/1994) στο δίκτυο του NBC. Λίγο δύσκολο για μένα να το είχα δει τότε, καθώς ήμουν μόλις έξι χρόνων, μερικά χρόνια αργότερα όμως άρχισα να καλύπτω γρήγορα τα κενά με τις επαναλήψεις του STAR και τις κασέτες από το βιντεοκλάμπ της γειτονιάς, ακολουθώντας τη συμβουλή του κολλητού μου και βελτιώνοντας τα αγγλικά μου ως άλλος Τομ Χανκς στο «Terminal».

Τα «Φιλαράκια» διήρκησαν συνολικά δέκα σεζόν και την Κυριακή 22/9 γιορτάζουν 25 χρόνια από τότε που πρωτοσυστήθηκαν στο τηλεοπτικό κοινό. Στην ελληνική τηλεοπτική πραγματικότητα πολλά έχουν αλλάξει από τότε: κανάλια άνοιξαν κι έκλεισαν, πολλά πρόσωπα έκαναν καριέρα κι εξαφανίστηκαν, σειρές, σόου και ριάλιτι πέρασαν κι έφυγαν από τις οθόνες μας, όμως τα «Φιλαράκια» ήταν πάντα εκεί, ακλόνητη λούπα τα μεσημέρια του σαββατοκύριακου μέσα από τη συχνότητα του STAR, και μάλιστα με καθόλου απογοητευτικές μετρήσεις. Γιατί όμως;

Τα «Φιλαράκια» γιορτάζουν 25 χρόνια τηλεοπτικής παρουσίας - εικόνα 1

Τα «Φιλαράκια» ανήκουν πλέον σε αυτήν την κατηγορία που στο εξωτερικό πολύ εύστοχα ονομάζουν «comfort TV». Ο όρος παραπέμπει στο «comfort food», για το οποίο ο κριτικός γεύσης του «α» Δημήτρης Αντωνόπουλος έχει γράψει τα εξής: «Το “comfort food” δεν έχει εθνικότητα και σε εποχές ανασφάλειας συγκινεί, χαροποιεί, ενώνει τις παρέες κι επανέρχεται πάντα». Με μια ελεύθερη μετάφραση αυτό ισχύει και για τα «Φιλαράκια». Είναι κάτι σαν το παστίτσιο της μαμάς που θέλεις να έχεις στο τραπέζι (οθόνη) σου κι ας ξέρεις από πριν τη γεύση του. Διότι, όσο κι αν κυνηγάς το φρέσκο, το νέο και την αλλαγή, πρέπει να παραδεχτείς ότι έρχονται και στιγμές που απλώς θέλεις να περάσεις καλά διαλέγοντας συνειδητά τον εύκολο και γνώριμο δρόμο.

Πριν από λίγους μήνες, όταν μετακόμισα στο διαμέρισμα κάτω από το σπίτι του κολλητού μου, του Βασίλη, το «pivot!» από τον καναπέ του Ρος ήταν το πρώτο πράγμα που μας ήρθε στο μυαλό την ώρα που συναρμολογούσαμε τα νέα μου έπιπλα. Και, ναι, τα «Φιλαράκια» ήταν το πρώτο πράγμα που έπαιξε στη νέα μου τηλεόραση, μέσω Netflix αυτήν τη φορά. Τελικά οι λούπες της ζωής είναι οι καλύτερες!

via GIPHY

Κάνε γενέθλια με τα «Φιλαράκια»

Με αφορμή την 25η επέτειο από την προβολή του πρώτου επεισοδίου των «Friends», στη Νέα Υόρκη στήθηκε μια «pop up εμπειρία», όπως την αποκαλούν οι υπεύθυνοι της Warner Bros, που ζωντανεύει τα σκηνικά της διάσημης σειράς και δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να καθίσουν στον διάσημο καναπέ του «Central Perk», να αράξουν στις πολυθρόνες του Τσάντλερ και του Τζόι, ακόμη και να δοκιμάσουν να ανεβάσουν τον καναπέ του Ρος σε μια σκάλα φωνάζοντας το διάσημο «pivot». Αν, πάλι, ο δρόμος δεν σας βγάλει στη Νέα Υόρκη, είναι περιττό να πούμε πως και αυτό το σαββατοκύριακο τα «Φιλαράκια» μας δίνουν ραντεβού στο STAR στις 15.30 (μια καλή προπόνηση στα μαθηματικά θα ήταν ο υπολογισμός των επαναλήψεων που έχουν παιχτεί από το ’95) αλλά και στο Netflix για λίγους μήνες ακόμη, προτού «μετακομίσουν» στη νέα streaming πλατφόρμα HBO Max της WarnerMedia.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Η ΕΡΤ θυμάται τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Ένα διήμερο "ιστορίας" για τη τουρκική εισβολή στη Κύπρο με ειδικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ, καθώς και με μια συναυλία-αφιέρωμα στην Αμμόχωστο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

H εξομολογητική σιωπή του "Τhe Bear"

Η 3η σεζόν της βραβευμένης σειράς "ανοίγει" με ένα εκκωφαντικά σιωπηλό επεισόδιο, έξτρα αφοσιωμένο στη λεπτομέρεια και αποφασισμένο να πάρει ένα μεγάλο ρίσκο. Πρεμιέρα σήμερα στο Disney+.

Το "Akis’ Food Tour" έρχεται στο Netflix

Το κορυφαίο streamer είναι ο επόμενος προορισμός της ταξιδιωτικής εκπομπής μαγειρικής του Alpha, με οδηγό τον Άκη Πετρετζίκη.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Πότε αγωνίζονται οι αθλητές και αθλήτριες της Ελλάδας;

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε το αναλυτικό πρόγραμμα των Ελλήνων αθλητών και Ελληνίδων αθλητριών, χωρίς την κλήρωση στα αθλήματα και στα γκρουπ.

Η σύγχρονη Αμερική μέσα από 5 πολιτικά ντοκιμαντέρ

Από τον Τραμπ στον JFK και τον Ρίγκαν, τέσσερις σύγχρονες σειρές και μια ταινία εστιάζουν σε καθοριστικές πολιτικές φιγούρες της πρόσφατης Ιστορίας των Η.Π.Α.

Στην κορυφή της τηλεθέασης η ΕΡΤ1 με τον μεγάλο τελικό του EURO 2024

Μετα την μεγάλη βραδιά της Eurovision, το κανάλι της ΕΡΤ σπάει ένα ακόμα ρεκόρ τηλεθέασης.