«Derry Girls»: Η επιστροφή ενός απροσδόκητου ιρλανδικού hit

Η δεύτερη σεζόν του «Derry Girls», που αφηγείται την ενηλικίωση μιας παρέας εφήβων στη βορειο-ιρλανδική πόλη του Ντέρι στα ’90s, προβάλλεται στο Netflix και παρακάτω θα διαβάσετε όλους τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να τη χάσετε.

«Derry Girls»: Η επιστροφή ενός απροσδόκητου ιρλανδικού hit

To 1995 ένα κορίτσι γύρω στα δεκαπέντε, που ζούσε στο Ντέρι της Βορειοδυτικής Ιρλανδίας, έγραψε ένα γράμμα στη συνομήλική της Τσέλσι Κλίντον, με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του πατέρα της Μπιλ Κλίντον στην πόλη της. Ήταν η πρώτη φορά που ένας εν ενεργεία Αμερικανός πρόεδρος θα πατούσε το πόδι του στο Ντέρι κατά την περίοδο των Ταραχών της Βόρειας Ιρλανδίας, με τις δύο βασικές κοινότητες, τους προτεστάντες και τους καθολικούς, να βρίσκονται σε μακροχρόνια πολιτική διαμάχη, η οποία πολλές φορές οδήγησε σε αιματηρές συγκρούσεις υποκινούμενες από τις παραστρατιωτικές ομάδες της Εθελοντικής Δύναμης του Όλστερ και του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού. Οι πρώτοι ήθελαν να παραμείνει η Βόρεια Ιρλανδία μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου και οι δεύτεροι επιθυμούσαν την απόσχιση και την ένωσή της με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Κι ενώ η επίσκεψη του Μπιλ Κλίντον ήταν μια ιστορική στιγμή μεγάλης πολιτικής σημασίας τόσο για την πόλη όσο και για τους κατοίκους της, το κορίτσι αυτό είδε απλώς μια ευκαιρία για μια νέα φιλία με μια έφηβη από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού – γιατί όχι;

«Derry Girls»: Η επιστροφή ενός απροσδόκητου ιρλανδικού hit - εικόνα 1

Το κορίτσι αυτό, η 39χρονη σήμερα Λίσα ΜακΓκι, αποφάσισε να ζωντανέψει στη μικρή οθόνη όλη αυτήν την αθωότητα που κρύβεται πίσω από μια τέτοια κίνηση μέσα από το «Derry Girls» του Channel 4, μια εν μέρει αυτοβιογραφική σειρά για όλα όσα έζησε ως έφηβη στην ταραγμένη πόλη του Ντέρι. Οι τότε πολιτικές εξελίξεις, βέβαια, βρίσκονται στο φόντο, αφού η σειρά επικεντρώνεται στην ενηλικίωση μιας παρέας εφήβων. Ήδη από την πρώτη σεζόν το «Derry Girls» κατάφερε να γίνει η πιο δημοφιλής και αγαπημένη κωμωδία σε όλη την Ιρλανδία. Με τον νέο κύκλο έξι επεισοδίων να προβάλλεται ήδη στο Neflix και τη Λίσα ΜακΓκι να έχει πάρει το πράσινο φως για την τρίτη σεζόν, η made in Ireland σειρά είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι για να δεις τον κόσμο μέσα από τα μάτια των εφήβων της δεκαετίας του ’90: απλά, αισιόδοξα, πολύχρωμα και με έξτρα δόσεις χιούμορ.

Πρωταγωνίστρια του «Derry Girls» είναι η 16χρονη Έριν Κουίν, που ζει με την καθολική οικογένειά της στο Ντέρι (ή αλλιώς Λόντοντερι, «ανάλογα με τη θρησκεία σου»). Η Έριν σπουδάζει στο καθολικό σχολείο θηλέων «Η Άσπιλη Κυρά μας» μαζί με τις κολλητές της φίλες Κλερ και Μισέλ αλλά και την απολαυστικά περίεργη ξαδέρφη της Όρλα. Σύντομα στην παρέα προστίθεται και ο ξάδερφός της Μισέλ, ο Τζέιμς, το πρώτο και μοναδικό αγόρι του σχολείου, που αναγκαστικά δεν φοιτά στο σχολείο αρρένων της πόλης καθώς υπήρξαν ανησυχίες για την ασφάλειά του, μια και «δυστυχώς είναι Άγγλος» και «κάνει έναν περίεργο ήχο όταν μιλάει».

«Derry Girls»: Η επιστροφή ενός απροσδόκητου ιρλανδικού hit - εικόνα 2

Άλλοτε στις σχολικές αίθουσες και στους διαδρόμους, άλλοτε στα εφηβικά δωμάτια και άλλοτε στους δρόμους του Ντέρι, αυτή η παρέα έρχεται αντιμέτωπη με όλες τις εφηβικές ανησυχίες και παρουσιάζει σε κάθε επεισόδιο την πιο κωμική τους πλευρά: από την πρώτη ημέρα στο σχολείο, την αναζήτηση part time δουλειάς για το απαραίτητο χαρτζιλίκι και το άγχος των εξετάσεων μέχρι την ανακάλυψη της σεξουαλικής ταυτότητας, την απειλή βομβιστικών επιθέσεων, ακόμη και την «εμπλοκή» τους με το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ, όλη η πρώτη σεζόν ήταν μια ξεκαρδιστική εισαγωγή στον κόσμο των εφήβων των ’90s, όπου τα ασήμαντα μπλέκονται με τα σημαντικά κάτω από ποπ ήχους και νέον χρώματα.

Στη δεύτερη σεζόν οι περιπέτειες της παρέας καλά κρατούν, ενώ αυξάνεται ευχάριστα και ο τηλεοπτικός χρόνος των απολαυστικών δεύτερων ρόλων. Όσο τα κορίτσια του Ντέρι έρχονται σε επαφή με το άλλο φύλο (κι ας είναι και προτεστάντες) τόσο ανακαλύπτουν πόσο βαθιά (και ταυτόχρονα ρηχή) μπορεί να γίνει η ποίηση, ψάχνουν τρόπους να ξεχωρίσουν στο χορό του σχολείου και κάνουν τα πάντα για να βρεθούν στη συναυλία των Take That αλλά και στην ομιλία του Μπιλ Κλίντον, του πατέρα της νέας τους BFF. Οι αντιδράσεις της «καρατέκα» καλόγριας αδελφής Μάικλ κερδίζουν στο νήμα τις σουρεαλιστικές απορίες της θείας Σάρα, την «ευγλωττία» του θείου Κολμ και τις… περί τάπερ νευρώσεις της μαμάς της Έριν. Μήπως τελικά το χιούμορ είναι η απάντηση σε καθετί σκοτεινό;

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Το "Ταμπού" ξεκινάει στο MEGA με διπλό επεισόδιο

Ένα ψηφιδωτό από συνταρακτικές ιστορίες αρχίζει να αποκαλύπτεται από το βράδυ της πρεμιέρας, αυτήν την Κυριακή (29 Σεπτεμβρίου).

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/09/2024

Κάτια Γκουλιώνη και Σοφία Κόκκαλη πρωταγωνιστούν στη νέα σειρά του STAR

Η πρωτότυπη σειρά μυστηρίου του STAR "Μαύροι Πίνακες", με ένα κινηματογραφικό καστ, κάνει πρεμιέρα τον Οκτώβριο. Δείτε το τρέιλερ παρακάτω.

Το ανανεωμένο πρόγραμμα της ΕΡΤ για την τηλεοπτική σεζόν 2024-2025

Με κεντρικό μήνυμα "Η δική μας ΕΡΤ", και με βασικούς άξονες την αξιόπιστη ενημέρωση και την ποιοτική ψυχαγωγία, ιδιαίτερη έμφαση στην ελληνική μυθοπλασία.

Το "So Long, Marianne" έρχεται στην COSMOTE TV

Μια βιογραφική σειρά για τον Λέοναρντ Κόεν και την Μαριάν Φέιθφουλ, τα 60s και την Ύδρα, όπου πραγματοποιήθηκε μεγάλο μέρος των γυρισμάτων.

Οι συγκλονιστικές "Τρωάδες" του Κακογιάννη στην ΕΡΤ3

Αυτό το Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, βλέπουμε το έπος του Μιχάλη Κακογιάννη στη μικρή οθόνη.

Το κορυφαίο animation "Τα Μυαλά που Κουβαλάς 2" ήρθε στο Disney+

To σίκουελ που έσπασε τα ταμία και συγκίνησε μικρούς και μεγάλους είναι πλέον διαθέσιμο στην streaming πλατφόρμα.

"Η Κατάρα της Τζέλας Δελαφράγκα" έμεινε παγωμένη στον χρόνο

Δυο λόγια για τη νέα "σύγχρονη" σειρά των Ρέππα-Παπαθανασίου που έκανε πρεμιέρα στον Alpha.