5 λόγοι που πρέπει να χαρείς (πάρα πολύ) για την επιστροφή της «Αχτύπητης Κίμι Σμιντ»

Μια από τις καλύτερες κωμικές σειρές επιστρέφει με την τέταρτη της σεζόν την Τετάρτη 30 Μαΐου και εμείς δεν μπορούμε παρά να μετράμε τα λεπτά με το τηλεκοντρόλ στο χέρι.

5 λόγοι που πρέπει να χαρείς (πάρα πολύ) για την επιστροφή της «Αχτύπητης Κίμι Σμιντ»

Δεν είναι καμιά τρομερή είδηση ότι μια σειρά της Τίνα Φέι βρίσκεται στην τηλεοπτική αφρόκρεμα. H 48χρονη Αμερικανίδα είναι θηλυκός Μίδας, η αδιαμφισβήτητη βασίλισσα της αμερικανικής τηλεόρασης που ότι πιάνει γίνεται χρυσός. Μετά την τεράστια συμβολή της στο θρύλο του Saturday Night Live, την sitcom εξτραβαγκάντζα «30 Rock», η μοναδική Φέι αποφάσισε να φτιάξει την πιο παλαβή και ταυτόχρονα πιο αιχμηρή σειρά της καριέρας της.

Γι’ αυτό χρειάστηκε και πάλι την βοήθεια του συνεργάτη της Ρόμπερτ Κάρλοκ («SNL», «30 Rock»), με τον οποίο έγραψαν μια ιστορία αμερικανικής τρέλας, με προφανή σκοπό να ξεψαχνίσουν μια κοινωνία που βρίσκεται στα όρια. Πώς το κατάφεραν αυτό; Έχρισαν ως πρωταγωνίστρια μια 29χρονη καλοκάγαθη κοπέλα που έζησε τα τελευταία 15 χρόνια της ζωής της κλεισμένη σε ένα καταφύγιο, στο οποίο την οδήγησε ένας ψευτο-προφήτης. Έχοντας ζήσει ολόκληρη την εφηβεία της σε ένα απομονωμένο ανήλιο κελί μερικών τετραγωνικών μέτρων, η Κίμι έχει ουσιαστικά κολλήσει στην ηλικία των 14 ετών και χρονολογικά στα τέλη των 90s. Μάλιστα, η απόφασή της να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη από το Ντάρνσβιλ της Ιντιάνα, κάνει ακόμη πιο διεισδυτική την αθώα ματιά σε ένα χαοτικό πολιτισμικό χωνευτήρι και σε μια κοινωνία που βρίσκεται σε φάση ψηφιακής αποσύνθεσης.

Ας δούμε, όμως, τους πέντε λόγους που η «Αχτύπητη Κίμι Σμιντ» αποτελεί μια από τις καλύτερες τηλεοπτικές κωμωδίες που είδαμε ποτέ, αλλά και τις τρεις κορυφαίες της στιγμές. Η τέταρτη σεζόν της σειράς παρουσιάζεται την Τετάρτη 30 Μαΐου στο Netflix.

1) Η γυναίκα σε ρόλο πρωταγωνιστή

Πραγματικά δυσκολεύομαι να θυμηθώ μια σειρά που να είναι τόσο ουσιαστικά και αθόρυβα φεμινιστική. Βέβαια, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με κάποιες δυναμικές γυναίκες που χτυπούν κατάμουτρα την ανδροκρατούμενη κοινωνία. Μια 30χρονη με μυαλό 14χρονης, μια ψωνισμένη Ινδιάνα και μια ηλικιωμένη χίπισσα, δεν μπορείς με τίποτα να τις χαρακτηρίσεις ως τυπικές φεμινιστικές φιγούρες. Και, όμως, τρεις εκ διαμέτρου αντίθετες γυναίκες καταφέρνουν να συνδεθούν μεταξύ τους, έχοντας κοινό παρονομαστή τη συμπόνοια και το συναίσθημα, κάτι που λείπει παντελώς από τους άντρες στη σειρά. Μιλώντας για ποιους άντρες ακριβώς; Ο μοναδικός πρωταγωνιστής, Τάιτους Αντρόμεντον, δεν είναι σίγουρα το αρχετυπικό πρότυπο άντρα και αυτός είναι ο βασικός λόγος που καταφέρνει να εκφράσει τον αλλόκοτο συναισθηματικό του κόσμου. Οι κανονικοί «άντρες» της σειράς είναι ουσιαστικά απόντες ή παιδιά ή στην κοσμάρα τους.

via GIPHY

2) Απόκληροι όλης της Νέας Υόρκης ενωθείτε

Οι πρωταγωνιστές βρίσκονται, ο καθένας με το δικό του τρόπο, στο περιθώριο του αμερικανικού ονείρου. Η Κίμι είναι μια νεαρή κοπέλα που κάνει δουλειές του ποδαριού και δεν την απασχολεί το χρήμα, αλλά η χαρά της εμπειρίας και η ανθρώπινη επαφή. Η μέχρι το κόκκαλο χίπισσα Λίλιαν, παρότι έχει περιουσία στη Νέα Υόρκη, απεχθάνεται το gentrification και θέλει η γειτονία της να ξαναγίνει κακόφημη όπως τον παλιό καλό καιρό. Ο Τάιτους είναι ένας από τους δεκάδες χιλιάδες ηθοποιούς που ψάχνουν τη τύχη τους στη αμερικανική μητρόπολη και μέχρι να την βρουν κάνουν δουλειές του ποδαριού. Η Τζάκλιν, παρότι κατάφερε να ανέβει στην ταξική πυραμίδα και να πετύχει τον στόχο της (να παντρευτεί έναν πλούσιο) είναι μέσα στην ανασφάλεια, την κατάθλιψη, την περηφάνια για την ινδιάνικη καταγωγή της, ψάχνοντας απεγνωσμένα να βρει νησίδες πραγματικότητας πάνω στις οποίες να πατήσει. Ένα κουαρτέτο που έρχεται κατευθείαν από το περιθώριο της αμερικανικής κοινωνίας για να (από)δείξει ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα στον άνθρωπο.

3) Αμερική Αμερική καλά μου λέγαν μερικοί πως είσαι χώρα χώρα μαγική

Η Τίνα Φέι και ο Ρόμπερτ Κάρλοκ δεν αφήνουν σε χλωρό κλαρί την υπερδύναμη-πατρίδα τους. Η (παρα)θρησκευτική παράνοια, η άγρια εκμετάλλευση ονείρων, η κυρίαρχη ευδαιμονία, ο ανεξέλεγκτος πλουτισμός, τα κούφια προτάγματα του αμερικανικού ονείρου, οι νεοϋορκέζικες μεσιτικές απάτες, η χιπστερομανία, η ψηφιακή υστερία, η δήθεν ανοχή στη διαφορετικότητα, οι απατεώνες γιόγκα-μαστερ, οι παροδικές μόδες που καταπίνονται αμάσητες, η μασκαρεμένη μοναξιά, η τηλεοπτική δικαιοσύνη, η βία, ο ρατσισμός και ένα σωρό ακόμη παθογένειες του αμερικανικού οικοδομήματος περνούν από το απολαυστικό καυστικό φίλτρο των δυο συγγραφέων της σειράς.

via GIPHY

4) Καστ για φίλημα

Είναι από τις σπάνιες φορές που ένα κουαρτέτο ηθοποιών βρίσκεται συνολικά σε τόσο υψηλό ερμηνευτικό επίπεδο. Η πρωταγωνίστρια Έλι Κέμπερ είναι πραγματική αποκάλυψη. Ένα γνήσιο κωμικό ταλέντο που καταφέρνει να ενσαρκώσει την απόλυτη αθωότητα σε μια απόλυτα εχθρική συνθήκη. Τι να πει κανείς για τον Τάιτους Μπέρτζες; Κατάφερε να φτιάξει έναν χαρακτήρα-σταθμός στην αμερικανική τηλεόραση. Η Τζέιν Κρακόφσκι συνεχίζει την εξαιρετική πορεία της μετά το «30 Rock», αποκαλύπτοντας κάθε έκφανση της σχιζοφρενούς ψυχοσύνθεσης μιας «πλούσιας κούκλας» που τα έχει όλα και τίποτα μαζί. Και τέλος η Κάρολ Κέιν κάνει μια αργοπορημένη πρωτοκλασάτη εμφάνιση για να αποδείξει ότι αποτελεί μια ακόμη περίπτωση παραγνωρισμένης Αμερικανίδας ηθοποιού που αδικήθηκε κατάφορα από την κινηματογραφική βιομηχανία.

5) Χιούμορ που δεν σκιάζεται

Δεν ξέρω αν οφείλεται στη δημιουργική ελευθερία που δίνει το Netflix στους ανθρώπους που δουλεύουν για την streaming υπηρεσία… Αλλά, εδώ έχουμε να κάνουμε με μια από τις πλέον θαρραλέες στιγμές της αμερικανικής τηλεόρασης. Δεν αναφέρομαι μόνο στα θέματα που θίγει, τα οποία αναφέραμε πιο πάνω. Μιλάω για τις αφηγηματικές τεχνικές που πηγαίνουν το είδος της κωμωδίας μπροστά. Πιο συγκεκριμένα, κάθε πρόταση εμπεριέχει και ένα δεύτερο αστείο –ίσως και τρίτο- με αποτέλεσμα αρκετές φορές να μην καταφέρνεις να «πιάσεις» ότι λέγεται και κυρίως υπονοείται σε μια πρόταση. Αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα την Τίνα Φέι και τους συνεργάτες της. Αυτοί φροντίζουν να συμπτύξουν το πιο extreme τους χιούμορ μέσα σε μερικές αράδες και να το σερβίρουν σε διαφορετικές ομάδες ανθρώπων, με τη κάθε μία να μπορεί να εισέλθει όσο πιο βαθιά μπορεί. Κωμική ευφυία για όλα και όλους.

Οι 3 καλύτερες στιγμές ως τώρα στη σειρά

1) O Πλαστικός χειρούργος Dr. Franff
Ένας παραμορφωμένος από τις πλαστικές πλαστικός που ενσαρκώνει την τραγική κατάληξη που έχει η ματαιοδοξία.



2) Οι χίπστερ από το Όστιν
Ένα ζευγάρι έρχεται από το Τέξας για να μείνει μέσω Airbnb στο σπίτι της Κίμι και του Τέιτους, βλέποντας οτιδήποτε γίνεται στη νεοϋορκέζικη μητρόπολη με μια γελοία σοσιαλμιντιακή επιπολαιότητα.

3) Η εξομολόγηση πάνω στο τρενάκι
Η Κίμι συναντά τη μητέρα της μετά από σχεδόν 17 χρόνια και όσα λέει με αυτήν πάνω στο roller coaster συνθέτουν την πιο συγκινητική στιγμή της σειράς.



* Bonus - Ένα αστείο για την ελληνική οικονομία...

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Η σύγχρονη Αμερική μέσα από 5 πολιτικά ντοκιμαντέρ

Από τον Τραμπ στον JFK και τον Ρίγκαν, τέσσερις σύγχρονες σειρές και μια ταινία εστιάζουν σε καθοριστικές πολιτικές φιγούρες της πρόσφατης Ιστορίας των Η.Π.Α.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
15/07/2024

Στην κορυφή της τηλεθέασης η ΕΡΤ1 με τον μεγάλο τελικό του EURO 2024

Μετα την μεγάλη βραδιά της Eurovision, το κανάλι της ΕΡΤ σπάει ένα ακόμα ρεκόρ τηλεθέασης.

Επέστρεψαν οι σειρές του FX "Chicago Med" και "Chicago Fire"

Δυο αμερικανικά δράματα "παίζουν" στη βραδινή ζώνη του FX με νέα επεισόδια κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

Μνημόνιο Συνεργασίας Netflix και ΕΟΤ: "Streaming" σε όλο τον κόσμο για το ελληνικό τουριστικό προϊόν

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και το μεγάλο streamer ενώνουν τις δυνάμεις τους ανοίγωντας νέες προοπτικές για κοινές ενέργειες.

Οι κινηματογραφικές προτάσεις του ΕRTFLIX για τον Ιούλιο

To ελληνικό streamer φέρνει καλοκαίρι, αμερικανικό σινεμά και δύο ευρωπαϊκά φιλμ στη μικρή οθόνη.

"Η Νεαρή Γυναίκα και η Θάλασσα" έρχονται στο Disney+ με την Ντέιζι Ρίντλεϊ σε πρώτο ρόλο

Ένα ατμοσφαιρικό βιογραφικό δράμα αφηγείται μια ιστορία έμπνευσης και ενδυνάμωσης, σύντομα στο streamer της Disney.