Τελικά η ελληνική τηλεόραση δεν μπορεί να απαγκιστρωθεί από μια ελαφρότητα που αποσκοπεί στο να συγκεντρώνει views στο YouTube ως viral μνημείο της cult και trash διάστασής της. Αν δεν ισχύει αυτό, τότε για ποιον άλλο λόγο επιστρέφουν αυτήν τη Δευτέρα 5/3 οι «Οικογενειακές ιστορίες»; Γιατί, φυσικά, κανείς δεν περιμένει να ανακαλύψει την καθημερινότητα και τα προβλήματα της ελληνικής οικογένειας μέσα από μια σειρά που σκόρπισε άφθονο γέλιο καθιερώνοντας τη δική της ξεχωριστή μέθοδο υποκριτικής.
Σύμφωνα με τον ALPHA, αυτό το scripted reality πρόγραμμα είναι «η σειρά που ανέτρεψε τα τηλεοπτικά δεδομένα», ενώ στην πραγματικότητα το μόνο που ανέτρεψε είναι τα αισθητικά δεδομένα, αντλώντας έμπνευση από τα κοινωνικά ένθετα των πρωινών και μεσημεριανών μαγκαζίνο. Το ακούσια ή εκούσια αυτο-παρωδικό στοιχείο των «Οικογενειακών ιστοριών» δεν είναι, βέβαια, καθόλου μεμπτό σε μια ελληνική τηλεόραση της οποίας οι κωμικές σειρές απλώς δεν είναι αστείες. Το πραγματικό θέμα είναι ότι η κατάσταση της ελληνικής οικογένειας δεν αντανακλάται στην τηλεοπτική μυθοπλασία, ούτε με κωμικό αλλά ούτε με δραματικό τρόπο. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως το «Ταμάμ», το «Η λέξη που δεν λες», περιστασιακά τη «Μουρμούρα» ή τη «Μοντέρνα οικογένεια» που έτσι κι αλλιώς ήταν μετεγγραφή μιας αμερικανικής σειράς, οι ελληνικές τηλεοπτικές οικογένειες αποτελούνται από μέλη των οποίων ο χαρακτήρας, η συμπεριφορά και η νοοτροπία χάνονται πίσω στα χρόνια του παλιού ελληνικού σινεμά.
Γιατί, λοιπόν, δεν έχουμε κάτι σαν το «Black-ish», αυτό το αμερικανικό sitcom που εξετάζει την ταυτότητα μιας αφροαμερικανικής οικογένειας; Γιατί δεν τολμάει κανείς κάτι σαν το «Transparent»; Κι αν είναι απαγορευτικό σύμφωνα με τα κρατούντα τηλεοπτικά χρηστά ήθη να δείξεις έναν διεμφυλικό πατέρα, γιατί τουλάχιστο δεν έχουμε μια πραγματικά ανατρεπτική σάτιρα της οικογένειας όπως οι «Simpsons» ή ένα δυνατό maistream μελόδραμα σαν το «This Is Us» που το βλέπεις με χαρτομάντιλα;
Η απάντηση βρίσκεται στη διαχρονική αποκοπή της τηλεοπτικής μυθοπλασίας μας από τη σύγχρονη πραγματικότητα και στην προσκόλλησή της σε ένα μοντέλο διασκέδασης με ορόσημο το «Ρετιρέ». Μέχρι να αποφασίσουν κάποιοι ότι η τηλεόραση είναι το δυνατότερο μέσο για να αφηγηθείς επίκαιρες και διεισδυτικές οικογενειακές ιστορίες σε όποιο ύφος και τόνο θέλεις, οι «Οικογενειακές ιστορίες» θα είναι εδώ για να μας ρίχνουν από την πολυθρόνα – από τα γέλια.
«Οικογενειακές ιστορίες» στην ελληνική και την ξένη TV
Με αφορμή την επιστροφή των «Οικογενειακών ιστοριών» στον ALPHA, αναρωτιόμαστε γιατί δεν βλέπουμε στην ελληνική τηλεόραση πραγματικές και ουσιαστικές οικογενειακές ιστορίες.