Ο Ράιαν Μέρφι είναι camp και τον λατρεύουμε γι’ αυτό

Γιατί ο δημιουργός του «The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story», που κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 18/1, είναι ο αγαπημένος μας τηλεοπτικός auteur.

Ο Ράιαν Μέρφι είναι camp και τον λατρεύουμε γι’ αυτό

Την Πέμπτη 18/1 στο FOX αναβιώνει μια από τις πιο σκανδαλώδεις υποθέσεις δολοφονίας και υπεύθυνος γι’ αυτό είναι ο πιο ενδιαφέρων τηλεοπτικός auteur των ημερών μας. Το «The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story» με θέμα τη δολοφονία του Ιταλού σχεδιαστή μόδας στην έπαυλή του στο Μαϊάμι είναι το δεύτερο κεφάλαιο της ανθολογίας «American Crime Story», στην οποία ο Ράιαν Μέρφι σκαλίζει περιβόητες πραγματικές ιστορίες με κοινό χαρακτηριστικό την έκταση που πήραν στην κοινή γνώμη – το πρώτο κεφάλαιο για τη δίκη του Ο. Τζ. Σίμπσον κέρδισε 9 Emmys και 2 Χρυσές Σφαίρες, ενώ πράσινο φως έχουν πάρει δύο ακόμη κύκλοι, για τον απόηχο του τυφώνα Κατρίνα και για την ανάρμοστη σχέση του Μπιλ Κλίντον με τη Μόνικα Λιουίνσκι. Ο Ράιαν Μέρφι λατρεύει την ποπ κουλτούρα (με την ευρύτερη έννοια της μαζικής κουλτούρας, της αντίληψης, των ιδεών και των αξιών που διαμορφώνονται από τα media) και δημιουργεί σειρές που εγγράφονται στην ποπ κουλτούρα.

Ο Ράιαν Μέρφι είναι camp και τον λατρεύουμε γι’ αυτό - εικόνα 1
©THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY ©2018 Fox and its related entities. All rights reserved

Στο «Nip/Tuck» ασχολήθηκε με την εμμονή των Αμερικανών για την εξωτερική εμφάνιση, στο «American Horror Story» ανακατεύει αστικούς μύθους, δοξασίες, ενστικτώδεις φόβους και κάθε λογής κλισέ από το είδος του τρόμου, στο «Glee» πραγματεύεται τη διαφορετικότητα μέσα από ένα μεταμοντέρνο μιούζικαλ, στο καινούργιο «9-1-1» αποδομεί το είδος του αστυνομικού procedural μέσα από απίθανες υποθέσεις που απασχολούν την υπηρεσία Αμέσου Δράσεως, ενώ σε μια σειρά που σχεδιάζει για το FX, το «Pose», θα χρησιμοποιήσει ξανά το μιούζικαλ για να κάνει να ακουστεί δυνατά η φωνή των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, αντλώντας από την κοινότητα ηθοποιούς, σκηνοθέτες και παραγωγούς.

Ο Ράιαν Μέρφι ενσαρκώνει αυτή την πολυσυζητημένη ιδέα του diversity στην αμερικανική βιομηχανία του θεάματος, οδηγώντας το camp όχημά του με υψηλές ταχύτητες – σε μια επιστημονική δημοσίευση σε φιλοσοφική επιθεώρηση γράφτηκε ότι «το έργο του σημαδεύεται από ένα συνεχή διάλογο με τα queer πολιτισμικά ευρήματα». Από τις ντίβες παρελθόντος και παρόντος («Feud») μέχρι τη διεστραμμένη κουλτούρα των πανεπιστημιακών αδελφοτήτων («Scream Queens») και τις πολύκροτες αστυνομικές υποθέσεις όπως το «The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story», η τηλεόραση του Ράιαν Μέρφι είναι ταυτόχρονα απολαυστική αλλά και στοχαστική για τη μαζική κουλτούρα.

Το «The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story» κάνει πρεμιέρα στο FOX την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου στις 22:40 (μέσω COSMOTE TV, Nova και Vodafone TV). Πρωταγωνιστούν ο Έντγκαρ Ραμίρεζ (υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα και Emmy για το «Carlos») ως Τζιάνι Βερσάτσε, η Πενέλοπε Κρουζ ως Ντονατέλα Βερσάτσε, και ο Ρίκι Μάρτιν ως ο σύντροφος του Βερσάτσε, Αντόνιο Ντ’ Αμίκο. Η σειρά μεταδίδεται λιγότερο από 24 ώρες μετά την αμερικανική πρώτη προβολή. Όλα τα νέα επεισόδια θα είναι επίσης διαθέσιμα on demand μέσω FOX Play. Δες το trailer:

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Η σύγχρονη Αμερική μέσα από 5 πολιτικά ντοκιμαντέρ

Από τον Τραμπ στον JFK και τον Ρίγκαν, τέσσερις σύγχρονες σειρές και μια ταινία εστιάζουν σε καθοριστικές πολιτικές φιγούρες της πρόσφατης Ιστορίας των Η.Π.Α.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
15/07/2024

Στην κορυφή της τηλεθέασης η ΕΡΤ1 με τον μεγάλο τελικό του EURO 2024

Μετα την μεγάλη βραδιά της Eurovision, το κανάλι της ΕΡΤ σπάει ένα ακόμα ρεκόρ τηλεθέασης.

Επέστρεψαν οι σειρές του FX "Chicago Med" και "Chicago Fire"

Δυο αμερικανικά δράματα "παίζουν" στη βραδινή ζώνη του FX με νέα επεισόδια κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

Μνημόνιο Συνεργασίας Netflix και ΕΟΤ: "Streaming" σε όλο τον κόσμο για το ελληνικό τουριστικό προϊόν

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και το μεγάλο streamer ενώνουν τις δυνάμεις τους ανοίγωντας νέες προοπτικές για κοινές ενέργειες.

Οι κινηματογραφικές προτάσεις του ΕRTFLIX για τον Ιούλιο

To ελληνικό streamer φέρνει καλοκαίρι, αμερικανικό σινεμά και δύο ευρωπαϊκά φιλμ στη μικρή οθόνη.

"Η Νεαρή Γυναίκα και η Θάλασσα" έρχονται στο Disney+ με την Ντέιζι Ρίντλεϊ σε πρώτο ρόλο

Ένα ατμοσφαιρικό βιογραφικό δράμα αφηγείται μια ιστορία έμπνευσης και ενδυνάμωσης, σύντομα στο streamer της Disney.