8 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιένης

Εκτός από το ότι θα μεταδοθεί όπως κάθε χρόνο από τη δημόσια τηλεόραση.

8 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιένης

Το παραδοσιακό σύνθημα για την έναρξη της νέας χρονιάς δίνει η Φιλαρμονική της Βιένης με τη λαμπερή συναυλία της στη Χρυσή Αίθουσα του Musikverein, που είναι η έδρα της διάσημης ορχήστρας. Αυτά είναι τα πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το δημοφιλέστερο και σημαντικότερο τηλεοπτικό event κλασικής μουσικής, καθώς και οι λεπτομέρειες της μετάδοσης από την ΕΡΤ.

8 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιένης - εικόνα 1

Ο Ιταλός μαέστρος Riccardo Muti θα διευθύνει την ορχήστρα για πέμπτη φορά (οι προηγούμενες ήταν το 1993, το 1997, το 2000 και το 2004), ισοφαρίζοντας τον Zubin Mehta. Το «ρεκόρ» κατέχει ο Willi Boskovsky, ο οποίος ανέβηκε στο πόντιουμ της πρωτοχρονιάτικης συναυλίας 25 φορές, από το 1955 έως και το 1979.

Το μουσικό πρόγραμμα της συναυλίας αποτελείται όπως πάντα σχεδόν αποκλειστικά από συνθέσεις μελών της δυναστείας των Strauss. Εξαιρέσεις αποτελούν η εισαγωγή της οπερέτας «Βοκκάκιος» του Franz von Suppé και η σύνθεση «Stéphanie-Gavotte» του Alphons Czibulka. Όλο το πρόγραμμα της συναυλίας εδώ.

Οι σκηνές του μπαλέτου έχουν γυριστεί στη Βιένη σε δύο τοποθεσίες που σηματοδοτούν τα 100 χρόνια από το θάνατο του περίφημου Αυστριακού αρχιτέκτονα Ότο Βάγκνερ, αλλά και τα ιστορικά γεγονότα του 1918, που ήταν η τελευταία κατοικία του αυτοκράτορα Καρόλου πριν από το τέλος της μοναρχίας της Αυστροουγγαρίας.

Το ένδυμα με το οποίο θα εμφανιστούν τα μέλη της ορχήστρας το έχει σχεδιάσει η Vivienne Westwood και ο Andreas Kronthaler και λανσαρίστηκε για πρώτη φορά στην πρωτοχρονιάτικη συναυλία του 2017. Στο βίντεο, οι δύο σχεδιαστές εξηγούν τη δημιουργία του.



Στη μετάδοση της πρωτοχρονιάτικης συναυλίας από το αμερικανικό δίκτυο PBS, παρουσιαστής θα είναι ο Hugh Bonneville, δηλαδή ο Robert Crawley του «Downton Abbey». Παίρνει τη σκυτάλη από την Julie Andrews, που ήταν η οικοδέσποινα της μετάδοσης τα οκτώ προηγούμενα χρόνια.



Την ηχογράφηση της πρωτοχρονιάτικης συναυλίας του 2018 μπορείτε να την προ-παραγγείλετε εδώ.

Αν σας ενδιαφέρει να παρακολουθήσετε την πρωτοχρονιάτικη συναυλία του 2019 από κοντά, πρέπει λόγω τεράστιας ζήτησης να κάνετε αίτηση από τις 2 Ιανουαρίου μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου ώστε να μπείτε σε κλήρωση. Όλες οι λεπτομέρειες εδώ.

Τα δελτία εισόδου για την αναμετάδοση στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής έχουν, δυστυχώς, εξαντληθεί.

Η πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιένης θα μεταδοθεί τη Δευτέρα 1 Ιανουαρίου στις 12:15 από την ΕΡΤ1 και την ΕΡΤ HD, διαδικτυακά από το www.ert.gr και ραδιοφωνικά από το Τρίτο Πρόγραμμα. Την παρουσίαση θα κάνει ο Μιχάλης Μεσσήνης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Η σύγχρονη Αμερική μέσα από 5 πολιτικά ντοκιμαντέρ

Από τον Τραμπ στον JFK και τον Ρίγκαν, τέσσερις σύγχρονες σειρές και μια ταινία εστιάζουν σε καθοριστικές πολιτικές φιγούρες της πρόσφατης Ιστορίας των Η.Π.Α.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
15/07/2024

Στην κορυφή της τηλεθέασης η ΕΡΤ1 με τον μεγάλο τελικό του EURO 2024

Μετα την μεγάλη βραδιά της Eurovision, το κανάλι της ΕΡΤ σπάει ένα ακόμα ρεκόρ τηλεθέασης.

Επέστρεψαν οι σειρές του FX "Chicago Med" και "Chicago Fire"

Δυο αμερικανικά δράματα "παίζουν" στη βραδινή ζώνη του FX με νέα επεισόδια κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

Μνημόνιο Συνεργασίας Netflix και ΕΟΤ: "Streaming" σε όλο τον κόσμο για το ελληνικό τουριστικό προϊόν

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και το μεγάλο streamer ενώνουν τις δυνάμεις τους ανοίγωντας νέες προοπτικές για κοινές ενέργειες.

Οι κινηματογραφικές προτάσεις του ΕRTFLIX για τον Ιούλιο

To ελληνικό streamer φέρνει καλοκαίρι, αμερικανικό σινεμά και δύο ευρωπαϊκά φιλμ στη μικρή οθόνη.

"Η Νεαρή Γυναίκα και η Θάλασσα" έρχονται στο Disney+ με την Ντέιζι Ρίντλεϊ σε πρώτο ρόλο

Ένα ατμοσφαιρικό βιογραφικό δράμα αφηγείται μια ιστορία έμπνευσης και ενδυνάμωσης, σύντομα στο streamer της Disney.