Γιατί το «Wire» είναι η καλύτερη αμερικανική σειρά

Η αστυνομική σειρά που διαπλέκει θεσμούς με τον υπόκοσμο της Βαλτιμόρης κάνει πρεμιέρα στην ΕΡΤ2. 

Γιατί το «Wire» είναι η καλύτερη αμερικανική σειρά

Είναι πραγματικά απίστευτη η αντίφαση ότι το «The Wire» (πρεμιέρα στην ΕΡΤ2 αυτήν τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, στις 23.50) δεν κέρδισε κανένα μεγάλο τηλεοπτικό βραβείο, αλλά έγινε εκπαιδευτικό υλικό στο Χάρβαρντ. Ενώ οι ψηφοφόροι για τα Emmys ή τις Χρυσές Σφαίρες θα κουβαλούν για πάντα τη ρετσινιά ότι δεν αναγνώρισαν τη σπουδαιότητα μιας αστυνομικής σειράς που ξέφυγε εντελώς από το δημοφιλές format του procedural, δύο καθηγητές του κορυφαίου αμερικανικού πανεπιστημίου εξήγησαν με άρθρο τους στη «Washington Post» γιατί αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν αυτό το σύγχρονο έπος για να περιγράψουν τις κοινωνικές συνθήκες στα αμερικανικά αστικά κέντρα: «Οι κριτικοί το λάτρεψαν. Οι φαν κρέμονταν από κάθε του επεισόδιο. Πιστεύουμε ότι είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετική τηλεόραση. Εντυπωσιασμένοι από τον τρόπο με τον οποίο πραγματεύεται σύνθετα ζητήματα, σχεδιάσαμε στο Χάρβαρντ ένα μάθημα βασισμένο στον τρόπο με τον οποίο η σειρά συνδέει θεμελιώδεις κοινωνιολογικές αρχές με τις ανισότητες στον αστικό ιστό».

Με τη συνδρομή αναγνωρισμένων συγγραφέων στο σενάριο (π.χ. Dennis Lehane και George Pelecanos) κι έχοντας ως πρότυπο τα μεγάλα ρωσικά μυθιστορήματα, ο δημιουργός του «Wire» David Simon, πρώην αστυνομικός ρεπόρτερ, επιχείρησε μια μοναδική στα τηλεοπτικά χρονικά ανατομία των εμφανών και αφανών δομών και θεσμών (εντός κι εκτός εισαγωγικών αυτό το τελευταίο) που ρυθμίζουν τη ζωή σε ένα αστικό κέντρο. Διαπλέκοντας το εμπόριο ναρκωτικών, τις κυβερνητικές υπηρεσίες, τη γραφειοκρατία, το εκπαιδευτικό σύστημα, τα media και τις αρχές επιβολής του νόμου, ο David Simon δημιούργησε ένα πολυεπίπεδο κοινωνικό και πολιτικό πορτρέτο της Βαλτιμόρης των ’00s, το οποίο θα σύγκρινες άνετα με την απεικόνιση του Παρισιού από τον Balzac και του Λονδίνου από τον Dickens. Δεκαπέντε χρόνια μετά την πρεμιέρα του (το 2002 στο HBO), το «Wire» παραμένει ένα αξεπέραστο μυθοπλαστικό έργο ντοκιμαντερίστικου ρεαλισμού για την εξουσία, τις τάξεις, τον καπιταλισμό και, τελικά, για το τι σημαίνει να ζεις σε μια σύγχρονη πόλη.

5 fun facts για το «The Wire»:

Γιατί το «Wire» είναι η καλύτερη αμερικανική σειρά - εικόνα 1

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Η σύγχρονη Αμερική μέσα από 5 πολιτικά ντοκιμαντέρ

Από τον Τραμπ στον JFK και τον Ρίγκαν, τέσσερις σύγχρονες σειρές και μια ταινία εστιάζουν σε καθοριστικές πολιτικές φιγούρες της πρόσφατης Ιστορίας των Η.Π.Α.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
15/07/2024

Στην κορυφή της τηλεθέασης η ΕΡΤ1 με τον μεγάλο τελικό του EURO 2024

Μετα την μεγάλη βραδιά της Eurovision, το κανάλι της ΕΡΤ σπάει ένα ακόμα ρεκόρ τηλεθέασης.

Επέστρεψαν οι σειρές του FX "Chicago Med" και "Chicago Fire"

Δυο αμερικανικά δράματα "παίζουν" στη βραδινή ζώνη του FX με νέα επεισόδια κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

Μνημόνιο Συνεργασίας Netflix και ΕΟΤ: "Streaming" σε όλο τον κόσμο για το ελληνικό τουριστικό προϊόν

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και το μεγάλο streamer ενώνουν τις δυνάμεις τους ανοίγωντας νέες προοπτικές για κοινές ενέργειες.

Οι κινηματογραφικές προτάσεις του ΕRTFLIX για τον Ιούλιο

To ελληνικό streamer φέρνει καλοκαίρι, αμερικανικό σινεμά και δύο ευρωπαϊκά φιλμ στη μικρή οθόνη.

"Η Νεαρή Γυναίκα και η Θάλασσα" έρχονται στο Disney+ με την Ντέιζι Ρίντλεϊ σε πρώτο ρόλο

Ένα ατμοσφαιρικό βιογραφικό δράμα αφηγείται μια ιστορία έμπνευσης και ενδυνάμωσης, σύντομα στο streamer της Disney.