Θα αλλάξει την τηλεόραση ο Στίβεν Σόντερμπεργκ;

Επιχειρεί να το κάνει με το «Mosaic», μια αστυνομική σειρά σε μορφή app για κινητά και tablets.

Θα αλλάξει την τηλεόραση ο Στίβεν Σόντερμπεργκ;

Μια δυναμική συγγραφέας παιδικών βιβλίων (Σάρον Στόουν) δολοφονείται σε ένα χειμερινό θέρετρο στη Γιούτα. Είσαι έτοιμος να λύσεις το μυστήριο με τη βοήθεια του Στίβεν Σόντερμπεργκ και να ζήσεις μια διαφορετική τηλεοπτική εμπειρία; Το «Mosaic» είναι μια διαδραστική εφαρμογή για iPad και iPhone (διατίθεται δωρεάν μόνο στους διαμένοντες στις ΗΠΑ), που περιέχει περίπου 7,5 ώρες βίντεο με τη μορφή κεφαλαίων των 8-38 λεπτών για να επιλέξεις πώς θα φτάσεις στο τέλος της ιστορίας. Στο τέλος κάθε κεφαλαίου επιλέγεις έναν από δύο χαρακτήρες για να προχωρήσεις, ενώ η διαδραστική εμπειρία εμπλουτίζεται με ηχητικό υλικό, έγγραφα και δημοσιεύματα που φωτίζουν την υπόθεση, αλλά δεν χάνεις και κάτι αν δεν τα πατήσεις.

Το «Mosaic» κόστισε 20 εκατ. δολάρια στο HBO (που θα δείξει μια παραδοσιακή εκδοχή έξι επεισοδίων τον Ιανουάριο), χρειάστηκε τρία χρόνια προετοιμασίας και 500 σελίδες σεναρίου για να εξασφαλίσει την ομαλή μετάβαση μεταξύ των πιθανών συνδυασμών που μπορεί να κάνει ο χρήστης και είναι αποτέλεσμα της δυσφορίας του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη για τις πρακτικές του Χόλιγουντ – σε ομιλία του για την κατάσταση του σινεμά έχει δηλώσει ότι «ένα τρωκτικό θα ήταν πιο έξυπνο στις επιλογές projects απ’ ό,τι ένα κινηματογραφικό στούντιο».

Όλα αυτά είναι ενδιαφέροντα, αλλά αμφιβάλλουμε αν θα ταράξουν το τηλεοπτικό τοπίο όσο το κοινό προσπαθεί να βρει χρόνο για να παρακολουθήσει μερικές από τις εκατοντάδες σειρές που βγαίνουν μέσα στη χρονιά. Φυσικά, τα όμορφα γραφικά της εφαρμογής, η αποστασιοποιημένη σκηνοθεσία του Σόντερμπεργκ και η «κατηφής» φωτογραφία κάνουν το «Mosaic» ένα ενδιαφέρον εγχείρημα, δεν αρκούν όμως για να κοιτάξουμε πέρα από το hype. Η PodOp, η εταιρεία του πρώην αφεντικού της Universal Pictures, που δημιούργησε το «Mosaic», είναι αποφασισμένη να βρει νέους τρόπους για να αφηγηθεί ιστορίες, ενώ το Netflix έκανε ένα μικρό βήμα προς τη διαδραστική τηλεόραση με παιδικό πρόγραμμα.

Ο Τζος Γουέντον (το «Justice League», όπου είναι συν-σεναριογράφος, βγαίνει αύριο στις αίθουσες) έχει εντελώς αντίθετη γνώμη, υποστηρίζοντας την παραδοσιακή παθητική θέση του θεατή: η άποψή του «μη δίνετε στο κοινό ό,τι θέλει, δώστε του ό,τι χρειάζεται» μοιάζει προς το παρόν ακλόνητη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Η σύγχρονη Αμερική μέσα από 5 πολιτικά ντοκιμαντέρ

Από τον Τραμπ στον JFK και τον Ρίγκαν, τέσσερις σύγχρονες σειρές και μια ταινία εστιάζουν σε καθοριστικές πολιτικές φιγούρες της πρόσφατης Ιστορίας των Η.Π.Α.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
15/07/2024

Στην κορυφή της τηλεθέασης η ΕΡΤ1 με τον μεγάλο τελικό του EURO 2024

Μετα την μεγάλη βραδιά της Eurovision, το κανάλι της ΕΡΤ σπάει ένα ακόμα ρεκόρ τηλεθέασης.

Επέστρεψαν οι σειρές του FX "Chicago Med" και "Chicago Fire"

Δυο αμερικανικά δράματα "παίζουν" στη βραδινή ζώνη του FX με νέα επεισόδια κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

Μνημόνιο Συνεργασίας Netflix και ΕΟΤ: "Streaming" σε όλο τον κόσμο για το ελληνικό τουριστικό προϊόν

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και το μεγάλο streamer ενώνουν τις δυνάμεις τους ανοίγωντας νέες προοπτικές για κοινές ενέργειες.

Οι κινηματογραφικές προτάσεις του ΕRTFLIX για τον Ιούλιο

To ελληνικό streamer φέρνει καλοκαίρι, αμερικανικό σινεμά και δύο ευρωπαϊκά φιλμ στη μικρή οθόνη.

"Η Νεαρή Γυναίκα και η Θάλασσα" έρχονται στο Disney+ με την Ντέιζι Ρίντλεϊ σε πρώτο ρόλο

Ένα ατμοσφαιρικό βιογραφικό δράμα αφηγείται μια ιστορία έμπνευσης και ενδυνάμωσης, σύντομα στο streamer της Disney.