Ένα 24ωρο με τον Nick Cave + 6 ντοκιμαντέρ για μουσικόφιλους

Με αφορμή τη μετάδοση του «20.000 Μέρες στη Γη» από την ΕΡΤ2, επιλέγουμε μερικά από τα καλύτερα μουσικά ντοκιμαντέρ που μπορείς να δεις στην τηλεόραση.

Ένα 24ωρο με τον Nick Cave + 6 ντοκιμαντέρ για μουσικόφιλους

Η παρουσία της μουσικής στην τηλεόραση δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι οι συνεντεύξεις στο αμήχανο late night show του ΑΝΤ1, στο οποίο ο Γιώργος Λιάγκας εξαντλεί το αντικείμενο (και τους καλεσμένους του) με ερωτήσεις για την προσωπική ζωή των τραγουδιστών που φιλοξενεί. Το Netflix άνοιξε έναν ολόκληρο καινούργιο κόσμο με τα μουσικά ντοκιμαντέρ του, από τα οποία διαλέγουμε ενδεικτικά τα ακόλουθα:

Στο «Hip-Hop Evolution» για την ιστορία της hip hop και της rap μιλούν όλες οι θρυλικές προσωπικότητες που έχουν σημαδέψει το είδος, από τους DJ Kool Herc και The Sugarhill Gang, που τα ξεκίνησαν όλα, μέχρι τους Ice-T, LL Cool J και Public Enemy. Σίγουρα προτιμότερο από τη σειρά μυθοπλασίας «The Get Down»...



Το «What happened, Miss Simone?» έχει θέμα τη ζωή της Nina Simone με ιδιαίτερη έμφαση στην ακτιβιστική της δράση για τα δικαιώματα των Αφρο-αμερικανών.



Ακόμη κι αν δεν αντέχεις την EDM, το καλοδουλεμένο «I’ll sleep when I’m dead» (πήρε τρία χρόνια στους δημιουργούς του «Jiro Dreams of Sushi» να το γυρίσουν) είναι μια ειλικρινής εξομολόγηση του DJ/παραγωγού Steve Aoki, αλλά και μια αποκαλυπτική ματιά για το πώς φτιάχνονται οι σταρ σήμερα.



Ο Jonathan Demme, ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης της «Σιωπής των Αμνών», παραδίδει με το «Justin Timberlake + The Tennessee Kids» μάθημα κινηματογράφησης μιας συναυλίας.



Ανέκαθεν, βέβαια, έχουμε μια δημόσια τηλεόραση που δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μουσική μέσα από σειρές ντοκιμαντέρ δικής της παραγωγής και ξένο πρόγραμμα. Τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου, λίγες ημέρες πριν από τη sold out συναυλία του στην Αθήνα, ο Nick Cave ζει ένα παράξενο 24ωρο στο –βραβευμένο στο Sundance και στις Νύχτες Πρεμιέρας– «20.000 Μέρες στη Γη», που μεταδίδεται από την ΕΡΤ2 στις 21.00. Ανατρέποντας την αντίληψή μας για τις βιογραφίες της μικρής και της μεγάλης οθόνης, αυτό το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει ένα ημι-μυθοπλαστικό πανόραμα της προσωπικής και της καλλιτεχνικής ζωής του σκοτεινού τροβαδούρου, που ξεκινάει από το πρωινό ξύπνημα, συνεχίζει με εξομολογήσεις στον ψυχοθεραπευτή του και καταλήγει σε βόλτες με την παλιά του Jaguar και συνεπιβάτες τον Ray Winstone (πρωταγωνιστούσε στο γουέστερν «Παράνομη Δικαιοσύνη», σε σενάριο του Nick Cave), την Kylie Minogue (τον χαρακτηρίζει «θυμωμένο δέντρο» όταν χορεύει) και τον μόνιμο συνεργάτη του μουσικό Blixa Bargeld.



Στην ΕΡΤ2 (κάθε Σάββατο στις 23.00) συνεχίζεται το άριστα δομημένο και άκρως ενημερωτικό «Soundbreaking» με θέμα την εξέλιξη της ηχογραφημένης μουσικής – στο επεισόδιο αυτού του Σαββάτου, 11 Νοεμβρίου, μαθαίνουμε πώς ο ηλεκτρισμός, μέσα από την εφεύρεση της ηλεκτρικής κιθάρας και την εξέλιξη των σινθεσάιζερ, άλλαξε τη μουσική δημιουργία.



Στα δικά μας, τέλος, αναζωογονητικό είναι το φως που ρίχνει η σειρά «Σύγχρονοι παραδοσιακοί μουσικοί» (κάθε Σάββατο στην ΕΡΤ3, στις 21.00) σε καλλιτέχνες όπως ο Δημήτρης Μυστακίδης, οι Stringless και οι Μανιταρόκ, οι οποίοι ανήκουν σε ένα σύγχρονο, ζωντανό κίνημα ανανέωσης της παραδοσιακής μουσικής. Παράλληλα, παρουσιάζονται καταξιωμένοι συνεχιστές της, όπως η Ξανθίππη Καραθανάση, αποκαλούμενη και «η φωνή της Μακεδονίας», στο επεισόδιο αυτού του Σαββάτου, 11 Νοεμβρίου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Η σύγχρονη Αμερική μέσα από 5 πολιτικά ντοκιμαντέρ

Από τον Τραμπ στον JFK και τον Ρίγκαν, τέσσερις σύγχρονες σειρές και μια ταινία εστιάζουν σε καθοριστικές πολιτικές φιγούρες της πρόσφατης Ιστορίας των Η.Π.Α.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
15/07/2024

Στην κορυφή της τηλεθέασης η ΕΡΤ1 με τον μεγάλο τελικό του EURO 2024

Μετα την μεγάλη βραδιά της Eurovision, το κανάλι της ΕΡΤ σπάει ένα ακόμα ρεκόρ τηλεθέασης.

Επέστρεψαν οι σειρές του FX "Chicago Med" και "Chicago Fire"

Δυο αμερικανικά δράματα "παίζουν" στη βραδινή ζώνη του FX με νέα επεισόδια κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

Μνημόνιο Συνεργασίας Netflix και ΕΟΤ: "Streaming" σε όλο τον κόσμο για το ελληνικό τουριστικό προϊόν

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και το μεγάλο streamer ενώνουν τις δυνάμεις τους ανοίγωντας νέες προοπτικές για κοινές ενέργειες.

Οι κινηματογραφικές προτάσεις του ΕRTFLIX για τον Ιούλιο

To ελληνικό streamer φέρνει καλοκαίρι, αμερικανικό σινεμά και δύο ευρωπαϊκά φιλμ στη μικρή οθόνη.

"Η Νεαρή Γυναίκα και η Θάλασσα" έρχονται στο Disney+ με την Ντέιζι Ρίντλεϊ σε πρώτο ρόλο

Ένα ατμοσφαιρικό βιογραφικό δράμα αφηγείται μια ιστορία έμπνευσης και ενδυνάμωσης, σύντομα στο streamer της Disney.