Το Χόλιγουντ μπαινοβγαίνει στην «ντουλάπα»

Την ώρα που ο Κέβιν Σπέισι αποφάσισε για εντελώς λάθος λόγους να κάνει coming out, κάποιοι μυθοπλαστικοί ήρωες και σειρές δεν κρύβονται στην «ντουλάπα».

Το Χόλιγουντ μπαινοβγαίνει στην «ντουλάπα»

Την ώρα που ο Κέβιν Σπέισι αποφάσισε για εντελώς λάθος λόγους να κάνει coming out, κάποιοι μυθοπλαστικοί ήρωες και σειρές δεν κρύβονται στην «ντουλάπα» – ανακάλυψε την queer πλευρά της αμερικανικής τηλεόρασης μέσα από τολμηρές οικογενειακές της σειρές.

Το Χόλιγουντ μπαινοβγαίνει στην «ντουλάπα» - εικόνα 1
«Will & Grace»

Είναι απίστευτες οι αντιφάσεις στην αμερικανική βιομηχανία του θεάματος: από τη μία έχεις τον Κέβιν Σπέισι, έναν πρώτης τάξης ηθοποιό βραβευμένο με Όσκαρ ο οποίος δεν θα είχε τίποτα να φοβηθεί από την αποκάλυψη των σεξουαλικών του προτιμήσεων, να κάνει το πιο άτσαλο και εντέλει εξοργιστικό coming out στην ιστορία των coming out, κι από την άλλη τη Walt Disney, την εταιρεία που είναι συνυφασμένη με το οικογενειακό θέαμα, να κάνει επανάσταση παρουσιάζοντας σε σειρά της ένα 13χρονο χαρακτήρα να συνειδητοποιεί τη σεξουαλική του ταυτότητα και να τη δηλώνει στους φίλους του. Αυτές είναι οι δύο όψεις των σεξουαλικών ηθών σε μια κοινωνία όπου πρόεδρος είναι ένας υπερσυντηρητικός τηλεστάρ επιχειρηματίας και ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φίλου κατοχυρώνεται με νόμο.

Ο Κέβιν Σπέισι ξεσήκωσε την οργή των ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεων επειδή ουσιαστικά εξαναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι είναι ομοφυλόφιλος αμέσως μόλις ο ηθοποιός Άντονι Ραπ αποκάλυψε ότι είχε παρενοχληθεί σεξουαλικά από εκείνον σε ηλικία 14 ετών. Πέρα από τις εύλογες αντιδράσεις της κοινότητας (και το κόψιμο μιας αναφοράς στον ηθοποιό σε επεισόδιο του «This Is Us»), άμεση ήταν και η απάντηση του Netflix, το οποίο ανακοίνωσε ότι το «House of Cards» ολοκληρώνεται στον επόμενο, έκτο κύκλο του, που αναμένεται το 2018 – η απόφαση ωστόσο για διακοπή του βραβευμένου πολιτικού δράματος (ο Σπέισι έχει κερδίσει Χρυσή Σφαίρα για το ρόλο του περιβόητου Φρανκ Άντεργουντ) παρουσιάστηκε σαν να είχε ληφθεί εδώ και καιρό, ωστόσο δεν είναι συμπτωματική η ανακοίνωσή της τώρα.

Όσο το Χόλιγουντ συνταράζεται απ’ αυτό το σκάνδαλο, στη σειρά «Andi Mack» του Disney Channel ένας έφηβος χαρακτήρας εξερευνά τη σεξουαλική του ταυτότητα μέσα από ένα σενάριο για το οποίο οι δημιουργοί συμβουλεύτηκαν ειδικούς της ανάπτυξης παιδιών και εφήβων. Στην ανακοίνωσή της, η Walt Disney αναφέρει: «Το brand της Disney έχει χτιστεί χωρίς αποκλεισμούς, με ιστορίες που αντανακλούν τις αξίες της αποδοχής και της ανοχής, και αναδεικνύουν τις διαφορές που κάνουν τους χαρακτήρες μας μοναδικά υπέροχους».



Αυτό το coming out ήταν αναμενόμενο σε μια σειρά που έχει έτσι κι αλλιώς θίξει ευαίσθητα ζητήματα ψυχολογικού και κοινωνικού περιεχομένου. Εκτός από το «Andi Mack», με τα ζητήματα των νεαρών ομοφυλόφιλων ατόμων έχουν ασχοληθεί το «One Day at a Time» του Netflix (ελεύθερο ριμέικ παλιότερης σειράς με τραγούδι τίτλων από την Γκλόρια Εστέφαν) και το απίθανο queer animation «Danger and Eggs» του Amazon, μια δημιουργία της τρανς σεναριογράφου και παραγωγού Σάντι Πετόσκι.



Αλλά και το Disney Channel είχε προετοιμάσει το έδαφος με τις σειρές «Good Luck Charlie» και «Doc McStuffins», όπου παρουσίασε σε μεμονωμένα επεισόδια γκέι γονείς – Ένα Εκατομμύριο Μητέρες (η συντηρητική οργάνωση που αντέδρασε και τις δύο φορές) δεν άλλαξαν την απόφαση του καναλιού να προβάλει τα συγκεκριμένα επεισόδια.



Επίκαιρη μέσα σ’ αυτήν τη συζήτηση παραμένει η σειρά «Will & Grace» – το revival μεταδίδεται από την COSMOTE TV. Η πρώτη σειρά της αμερικανικής τηλεόρασης με ανοιχτά γκέι πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες επέστρεψε όχι μόνο για να θρέψει τη νοσταλγία του αμερικανικού κοινού, αλλά για να επαναφέρει την προοδευτική κοινωνική της ατζέντα σε μια περίεργη εποχή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Η σύγχρονη Αμερική μέσα από 5 πολιτικά ντοκιμαντέρ

Από τον Τραμπ στον JFK και τον Ρίγκαν, τέσσερις σύγχρονες σειρές και μια ταινία εστιάζουν σε καθοριστικές πολιτικές φιγούρες της πρόσφατης Ιστορίας των Η.Π.Α.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
15/07/2024

Στην κορυφή της τηλεθέασης η ΕΡΤ1 με τον μεγάλο τελικό του EURO 2024

Μετα την μεγάλη βραδιά της Eurovision, το κανάλι της ΕΡΤ σπάει ένα ακόμα ρεκόρ τηλεθέασης.

Επέστρεψαν οι σειρές του FX "Chicago Med" και "Chicago Fire"

Δυο αμερικανικά δράματα "παίζουν" στη βραδινή ζώνη του FX με νέα επεισόδια κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

Μνημόνιο Συνεργασίας Netflix και ΕΟΤ: "Streaming" σε όλο τον κόσμο για το ελληνικό τουριστικό προϊόν

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και το μεγάλο streamer ενώνουν τις δυνάμεις τους ανοίγωντας νέες προοπτικές για κοινές ενέργειες.

Οι κινηματογραφικές προτάσεις του ΕRTFLIX για τον Ιούλιο

To ελληνικό streamer φέρνει καλοκαίρι, αμερικανικό σινεμά και δύο ευρωπαϊκά φιλμ στη μικρή οθόνη.

"Η Νεαρή Γυναίκα και η Θάλασσα" έρχονται στο Disney+ με την Ντέιζι Ρίντλεϊ σε πρώτο ρόλο

Ένα ατμοσφαιρικό βιογραφικό δράμα αφηγείται μια ιστορία έμπνευσης και ενδυνάμωσης, σύντομα στο streamer της Disney.