Όλοι οι καθόλου… περίεργοι λόγοι που ανυπομονούμε για τη δεύτερη σεζόν του «Stranger Things»

Λίγο πριν την πρεμιέρα του 2ου κύκλου θυμόμαστε όλα όσα μετέτρεψαν την αφιερωμένη στα 80s σειρά επιστημονικής φαντασίας του Netflix σε τηλεοπτικό φαινόμενο.

Όλοι οι καθόλου… περίεργοι λόγοι που ανυπομονούμε για τη δεύτερη σεζόν του «Stranger Things»

Λίγο πριν την πρεμιέρα του 2ου κύκλου θυμόμαστε όλα όσα μετέτρεψαν την αφιερωμένη στα 80s σειρά επιστημονικής φαντασίας του Netflix σε τηλεοπτικό φαινόμενο.

Όλοι οι καθόλου… περίεργοι λόγοι που ανυπομονούμε για τη δεύτερη σεζόν του «Stranger Things» - εικόνα 1

Το καλοκαίρι του 2016 η σειρά Stranger Things του Netflix που συστήθηκε στο κοινό ως ένας φόρος τιμής στο «E.T. Ο Εξωγήινος», στον Στίβεν Κινγκ και σε άλλες ταινίες επιστημονικής φαντασίας και τρόμου από τη δεκαετία του ‘80, έγινε μέσα σε λίγες μόλις μέρες το απόλυτο word of mouth. Τι είναι αυτό που κάνει την προσμονή για τη δεύτερη σεζόν, η οποία ξεκινά την Παρασκευή 27/10, τόσο μεγάλη που να εκθρονίζει ακόμη και το… Halloween (μαζί με την κολοκύθα του) από την πρώτη θέση των πολυαναμενόμενων event του Οκτωβρίου στην Αμερική – και όχι μόνο;

Δύο δημιουργοί με αγάπη στις horror ταινίες (αδελφοί Ντάφερ), πέντε υπερταλαντούχα παιδιά ηθοποιοί (Μίλι Μπόμπι Μπράουν, Φιν Γούλφχαρντ, Γκέιτεν Ματαράτσο, Κέιλεμπ ΜακΛάφλιν, Νόα Σναπ) και μια χολιγουντιανή σταρ που κάνει δυναμικό comeback (Γουϊνόνα Ράιντερ) συναντιούνται κάτω από την ντισκομπάλα των 80s για να σε γεμίζουν με νοσταλγία από τους τίτλους αρχής του κάθε επεισοδίου μέχρι και το τέλος του– ακόμη και αν ήσουν αγέννητος την εποχή που μεσουρανούσε το ΠΑΣΟΚ και η ντίσκο.

Φτιαγμένο από λάτρεις των 80s για λάτρεις των 80s, το Stranger Things είναι ένα ταξίδι σε μια εποχή που ένα ποδήλατο, ένας φακός και μια σφεντόνα στη σάκα ήταν αρκετά για να σε κάνουν να νιώσεις παντοδύναμος. Αυτή είναι η δύναμή του, η ακριβής -και με κλισέ που δεν ενοχλούν καθόλου- μεταφορά μιας εποχής που σε κάνει να αναρωτιέσαι για δέκατα του δευτερολέπτου αν όλο αυτό που βλέπεις μεταδίδεται όντως από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του Netflix ή από πραγματική VHS βιντεοκασέτα.

Όλοι οι καθόλου… περίεργοι λόγοι που ανυπομονούμε για τη δεύτερη σεζόν του «Stranger Things» - εικόνα 2

Αντικείμενα-ορόσημα της δεκαετίας, όπως το γουόκι-τόκι και το επιτραπέζιο παιχνίδι ρόλων Dungeons & Dragons, πρωτότυπη μουσική αλά Τζον Κάρπεντερ και χιτ που θα συμπεριλαμβάνονταν σε κάθε mixtape της εποχής –ο πανκ ύμνος «Should I Stay or Should I Go» των Clash δεν θα ακουστεί ποτέ ίδιος στα αυτιά μας-, αμέτρητες αναφορές σε κλασικές ταινίες sci-fi και τρόμου («Ε.Τ.», «Alien») και σε βιβλία του Στίβεν Κινγκ (η ερώτηση «Διαβάζεις καθόλου Στίβεν Κινγκ;» έγραψε ιστορία στην πρώτη σεζόν) αλλά και οι στιλιστικά εξτραβαγκάντ επιλογές που σημάδεψαν το 80 (τη φράντζα του Στιβ και την κουπ της μητέρας του Μάικ θα τις έχεις δει σίγουρα και σε δικά σου φωτογραφικά άλμπουμ με polaroid), χρησιμοποιούνται για να μας γυρίσουν 30 χρόνια πίσω και κάνουν την ποπ κουλτούρα του τότε το νέο trend του σήμερα… Ας μην ξεχνάμε ότι εκτός από το «Stranger Things», το συνθεσάιζερ έχει εισβάλει ξανά χωρίς ενοχές στην ηλεκτρονική μουσική, οι ταινίες τρόμου είναι και πάλι cool (βλέπε «Το Αυτό»), ενώ από την πασαρέλα του οίκου Louis Vuitton στις αρχές του μήνα ξεχώρισε η μπλούζα με τα πρόσωπα των νεαρών πρωταγωνιστών της σειράς. Επιστροφή στα 80s λοιπόν…

Αλλά, μήπως είναι αυτά τα παιδικά πρόσωπα που κρύβουν το μυστικό της τεράστιας επιτυχίας; Κατά γενική ομολογία, κοινό και κριτικοί συμφωνούν πως η απάντηση είναι θετική. Το καστ διακρίθηκε ως το καλύτερο δραματικής σειράς στα τηλεοπτικά βραβεία Emmy και στα βραβεία του Σωματίου Ηθοποιών, και κρίνοντας από το γεγονός ότι το «Stanger Things» θα έχει ακόμα τρεις κύκλους, έπεται συνέχεια. Οι πέντε νεαροί πρωταγωνιστές που σήμερα είναι από 13 έως 16 ετών κρατούν αδιαμφισβήτητα τη μερίδα του λέοντος στην επιτυχία, καθώς έχουν κερδίσει τις εντυπώσεις τόσο για τις υποκριτικές τους ικανότητες όσο και για τη στάση τους εκτός γυρισμάτων· οικογένειες και μάνατζερ έχουν κάνει σωστή δουλειά και προς το παρόν η πεντάδα μοιάζει με μια ζηλευτή παρέα που δεν θυμίζει σε τίποτα τα κακομαθημένα παιδιά-θαύμα προηγούμενων χρόνων.

Ακολουθώντας την πετυχημένη «χαριποτερική» συνταγή, θα δούμε τους ανήλικους πρωταγωνιστές να μεγαλώνουν μπροστά στις οθόνες με φόντο την αμερικανική επαρχιακή πόλη Χόκινς, εκεί που ξεκίνησαν όλα το 1983, όταν η εξαφάνιση του μικρού Γουίλ (Νόα Σναπ) -που στην πραγματικότητα βρίσκεται παγιδευμένος στην παράλληλη διάσταση το UpsideDown- ξετυλίγει μια σειρά από μυστήρια γεγονότα που φέρνουν στην επιφάνεια ακόμα και κρατικά μυστικά. Η μητέρα του, Τζόις (Γουινόνα Ράιντερ) είναι η πρώτη που αντιλαμβάνεται το υπερφυσικό της εξαφάνισης, και μαζί με τον αδελφό του, Τζόναθαν, και τον αυτοκαταστροφικό αστυνομικό Τζιμ Χόπερ κάνουν τα πάντα για να τον βρουν. Την ίδια ώρα, οι τρεις φίλοι του, Μάικ (Φιν Γούλφχαρντ), Ντάστιν (Γκέιτεν Ματαράτσο), και Λούκας (Κέιλεμπ ΜακΛάφλιν), ξεκινούν τις δικές τους έρευνες έχοντας στο πλευρό τους την αινιγματική 11/Ελ από το Eleven (Μίλι Μπόμπι Μπράουν), το θλιμμένο κορίτσι με τις υπερφυσικές δυνάμεις που και το όνομά της ακόμα κρύβει ένα μυστήριο –αν το έντεκα είναι αποτέλεσμα μιας κάποιας αρίθμησης στο εργαστήριο όπου βρισκόταν ως ‘πειραματόζωο’, ποια/τι/που είναι τα δέκα νούμερα που προηγούνται;

Ο πρώτος κύκλος ολοκληρώθηκε με την Ελ να θυσιάζεται (μια κίνηση του Χόπερ βέβαια στα τελευταία λεπτά μας βεβαιώνει πως παραμένει ζωντανή) ώστε να εξολοθρεύσει το τέρας Demogorgon που απειλούσε την πόλη του Χόκινς, και τον Γουίλ να έχει επιστρέψει στο σπίτι του έπειτα από μια εβδομάδα παραμονής στο UpsideDown. Οι συνέπειες της παραμονής του δεν αργούν να φανούν καθώς στα τελευταία λεπτά της σεζόν ένα περίεργο/αλλόκοτο/άγνωστο πλάσμα (κάθε μετάφραση στα ελληνικά του «stranger» ταιριάζει απόλυτα στην κατάσταση) βγαίνει από μέσα του όσο εκείνος βλέπει οράματα από το UpsideDown, προμηνύοντας πως οι πόρτες προς το σκοτεινό αυτό παράλληλο σύμπαν είναι ακόμα ανοιχτές.

Το Netflix έδινε σταδιακά στο κοινό μικρές δόσεις από την πολυαναμενόμενη δεύτερη σεζόν, μέσα από αινιγματικές φωτογραφίες που παρουσιάζουν νέα πρόσωπα (ξεχωρίζει ο Σον Άστιν των «Goonies» και του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών») και καλοδουλεμένα τρέιλερ (το «Thriller» του Μάικλ Τζάκσον ντύνει μουσικά το ένα, ενώ οι νεαροί πρωταγωνιστές εμφανίζονται με στολές…Ghostbusters) που υπόσχονται μια γερή βουτιά στα 80s.

Η δεύτερη σεζόν έρχεται φορτωμένη με εννέα ολοκαίνουργια επεισόδια την Παρασκευή 27/10, με το Χόκινς να αντιμετωπίζει μια σκοτεινότερη και ακόμη μεγαλύτερη δύναμη, που όπως μαθαίνουμε μόνο ο Γουίλ είναι ικανός να αντιμετωπίσει. Ο αξιαγάπητος Ντάστιν και η φωνή της λογικής Λούκας θα κονταροχτυπηθούν για τα μάτια της νέας τους συμμαθήτριας Μαξ, ενώ ο Μάικ προσπαθεί να επικοινωνήσει με την Ελ, η οποία αν και βρίσκεται στο Χόκινς δεν εμφανίζεται μαζί με τους φίλους της.

Το πόσες από τις απορίες μας θα λυθούν αλλά και το πόσες νέες θα δημιουργηθούν θα το ανακαλύψουμε σύντομα στο δεύτερο κύκλο. Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι το Stranger Things είναι ένα πρωτοφανές τηλεοπτικό φαινόμενο που σίγουρα θα σε εθίσει με την νοσταλγική γοητεία του. Ακολούθησέ το…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Καμία Ολυμπιάδα: Το αθηνόραμα δίνει τα δικά του χρυσά στους αθλητές της ελληνικής ΤV

Οι 33οι Ολυμπιακοί Αγώνες έφτασαν μόλις στο τέλος τους και τώρα που τους αποχαιρετίσαμε ήρθε η ώρα να αναδειχθούν οι... πραγματικοί Ολυμπιονίκες σε beach volley, ποδόσφαιρο, ιππασία και curling.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
13/08/2024

5 σειρές για να παραμείνουμε στο φίλαθλο πνεύμα

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες "Παρίσι 2024" έφτασαν στο τέλος τους, αφού μας θύμισαν την ομορφιά, τις δυσκολίες και την αδρεναλίνη του αθλητισμού. Με αφορμή το μεγαλύτερο παγκόσμιο αθλητικό γεγονός της χρονιάς, ανατρέχουμε σε πέντε αθλητικές (με την ευρύτερη έννοια) τηλεοπτικές σειρές που θα μας κρατήσουν στο κλίμα.

"Heartstopper": Τι θα γίνει άραγε με τον Τσάρλι και τον Νικ στην 3η σεζόν;

Η 3η σεζόν της βρετανικής queer σειράς που βασίζεται στα πρωτότυπα κόμικ της δημιουργού Άλις Όσμαν, επιστρέφει στο Netflix πιο ανατρεπτική από ποτέ!

Το "It" θα (ξανά)στοιχειώνει πλέον και τη μικρή οθόνη

Κυκλοφόρησε το teaser της prequel σειράς του επιτυχημένου Αυτό.

"VIΠ Καλά Γεράματα": Δείτε το τρέιλερ της νέας κωμικής σειράς του ANT1

Μία αυστηρώς κατάλληλη κωμωδία, έρχεται σε ένα γηροκομείο σκέτη τρέλα, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βογιατζάκη.

"Η Μαρία που έγινε Κάλλας": Φωτογραφίες από τα γυρίσματα της νέας μίνι σειράς

Δείτε φωτογραφίες από τα γυρίσματα της πολυαναμενόμενης σειράς της ΕΡΤ1, με τη σκηνοθετική σφραγίδα της Όλγας Μαλέα.

Πόσα ξέρετε για τις Φέι Ντάναγουεϊ και Ελίζαμπεθ Τέιλορ;

Απολαύστε δύο μοναδικά ντοκιμαντέρ για τις ζωές των δύο ασύγκριτων πρωταγωνιστριών, αποκλειστικά στο Vodafone TV.