Η πρωτεύουσα του Νομού Φθιώτιδας και της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, χτισμένη στις νότιες πλαγιές του όρους Όθρυς, αποτελεί ίσως το συχνότερο «πέρασμα» των ταξιδιωτών, χάρη στη θέση της στο χάρτη και στον διερχόμενο μεγαλύτερο σε μήκος αυτοκινητόδρομο της χώρας, που ενώνει την κεντρική με τη βόρεια Ελλάδα. Η πόλη της Λαμίας, όμως, με την ιστορία και τις όμορφες τοποθεσίες της μπορεί να είναι και προορισμός εκτός από ενδιάμεση στάση. Απλώνεται κάτω από το μεσαιωνικό κάστρο, με διάσπαρτα ιστορικά μνημεία. Η πλατεία Ελευθερίας με τον ιστορικό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, ενώ οι καφετέριες γύρω από την πλατεία και στον πεζόδρομο συγκεντρώνουν τους νέους (στην πλειονότητά τους φοιτητές του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας αλλά και αρκετοί φαντάροι), που με τη σειρά τους προσθέτουν μια χαλαρή νότα στους γρήγορους ρυθμούς του κέντρου. Στη βόλτα σας θα συναντήσετε μνημεία σημαντικά για την ιστορία της Λαμίας και όχι μόνο: τον ανδριάντα του 1903 του Αθανασίου Διάκου στην ομώνυμη πλατεία, το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην πλατεία Πάρκου και φυσικά τα μνημεία που είναι αφιερωμένα στον Λαμιώτη αρχηγό του Ε.Λ.Α.Σ. και στην εθνική αντίσταση (άγαλμα Άρη Βελουχιώτη στην πλατεία Λαού, Μνημείο Εθνικής Αντίστασης απέναντι από το στρατόπεδο ΚΕΥΠ). Τέλος, ανεβείτε στο λόφο Μιχαήλ, Γαβριήλ και Ραφαήλ στην καρδιά της πόλης και φροντίστε να μη χάσετε την υπέροχη θέα της Οίτης, της κοιλάδας του Σπερχειού και του Μαλιακού κόλπου από το λόφο του Αγίου Λουκά με το καταπράσινο δασύλλιο και το ομώνυμο εκκλησάκι του 1910, το οποίο και έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Πότε να πάτε : Τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες το κλίμα της Λαμίας θυμίζει έντονα αυτό της Αθήνας, οπότε προτιμήστε να την επισκεφθείτε τους υπόλοιπους μήνες.
Ξημερώνει η Λαμπρή κι εσείς βρίσκεστε στην Αθήνα με διάθεση για γρήγορη και εύκολη εκδρομή; Ακολουθούν 5 ιδέες για να περάσετε την ημέρα όσο… λαμπρά της αξίζει!