Πρωτοκυκλαδικός οικισμός Σκάρκου
Ο οικισμός Σκάρκου, που αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη στον ομώνυμο λόφο στα βορειοδυτικά του νησιού, χρονολογείται στο 2.800 π.Χ. Έχει βραβευτεί για την υποδειγματική αναστύλωσή του, που ανέδειξε διώροφα σπίτια, πλατείες και φαρδείς δρόμους.
Παλαιόκαστρο
Το βυζαντινό κάστρο υπήρξε παρατηρητήριο των Βυζαντινών για τα θαλάσσια περάσματα από την Κωνσταντινούπολη στην Κρήτη. Βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού και το αυτοκίνητο φτάνει στα περίπου 300 μέτρα από την πύλη του. Σώζονται τα τείχη, κάποιες εγκαταστάσεις, αλλά και η εκκλησία της Παναγίας Παλαιοκαστρίτισσας. Χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου, χαρίζει άπλετη θέα στη θάλασσα και τα γύρω νησιά.
Τάφος του Ομήρου
Στον Βορρά του νησιού, στη θέση Πλακωτό, η παράδοση θέλει να βρίσκεται ο τάφος του Ομήρου. Τα ευρήματα που λέγεται ότι ανακαλύφθηκαν το 1175 αλλά και τα γραπτά του Ηροδότου και του Παυσανία, υποστηρίζουν ότι πρόκειται για τον τάφο του ποιητή. Η πρόσβαση είναι άνετη με αυτοκίνητο.
Εκκλησίες
Όπως σε όλες τις Κυκλάδες έτσι και στην Ίο οι εκκλησίες είναι αμέτρητες και οι ντόπιοι λένε ότι ξεπερνούν τις 350 σε αριθμό. Αξίζει να επισκεφθείτε την Παναγία την Γκρεμιώτισσα στη Χώρα, τον Προφήτη Ηλία στην κορυφή του λόφου πάνω από τη Χώρα, την Αγία Ειρήνη στο λιμάνι, τον Αϊ-Γιώργη στον Γιαλό και τον Άγιο Ιωάννη στον Κάλαμο.
Ανεμόμυλοι
Οι παραδοσιακοί κυκλαδίτικοι ανεμόμυλοι στολίζουν τη βορειοανατολική πλευρά της Χώρας. Από τους δεκατρείς συνολικά, κάποιοι έχουν αναστυλωθεί και είναι επισκέψιμοι.
Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου
Τα βασικά ευρήματα που φιλοξενεί το μουσείο προέρχονται από τις ανασκαφές στον οικισμό του Σκάρκου, πολλά από τα οποία είναι σε άριστη κατάσταση. Υπάρχουν ακόμη εκθέματα από την προϊστορική μέχρι και τη ρωμαϊκή εποχή.