Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης
Στεγασμένο από το 1995 σε ένα σύγχρονο κτίριο στο Κιόσκι, φιλοξενεί μοναδικά ψηφιδωτά και τοιχογραφίες από πολυτελείς επαύλεις, που μαρτυρούν την οικονομική άνθηση της πόλης κατά τον 2ο π.Χ. αιώνα, επιτύμβια ανάγλυφα, αγάλματα και πορτρέτα σημαντικών προσώπων των Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων.
Μουσείο Λαϊκής Τέχνης
Στο κτίριο του παλιού λιμεναρχείου, στην προκυμαία της Μυτιλήνης, με μοναδικά εκθέματα, τα οποία θα σας γυρίσουν σε αλλοτινές εποχές. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ιδιωτική συλλογή (με αναπαράσταση παραδοσιακού λεσβιακού σπιτιού) της Μ. Bλάχου.
Βυζαντινό Μουσείο Μυτιλήνης
Υπάρχει εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες και θα το βρείτε στην πόλη, στην Πλατεία Αγίου Θεράποντα. Ξυλόγλυπτα, άμφια και ιερά σκεύη αλλά και μια συλλογή εικόνων των 13ου-19ου αιώνων που θα σας εντυπωσιάσει.
Μουσείο Θεόφιλου
Βρίσκεται στη Βαρειά και από τα μέσα των ’60s είναι το «σπίτι» του λαϊκού ζωγράφου, ο οποίος γεννήθηκε και πέρασε μέρος της ζωής του στη λεσβιακή πρωτεύουσα. Με πέτρα και χώμα από το νησί και ανάμεσα σε ελαιόδεντρα, αποτελείται από τέσσερις συνεχείς αίθουσες, στις οποίες θα δείτε 86 πίνακές του, με θέματα από την Ιστορία, τη μυθολογία, τη λαογραφία αλλά και την καθημερινότητα.
Απολιθωμένο Δάσος
Στο τρίγωνο Άντισσας, Σιγρίου κι Ερεσού, εδώ θα μάθετε τι σημαίνει η φράση «παιχνίδια της φύσης». Είναι ένα πραγματικό θαύμα και θα σας προκαλέσει μια περίεργη έλξη όταν, παρατηρώντας τα απολιθωμένα δένδρα με τις ρίζες τους, θα συνειδητοποιήσετε ότι βρίσκονται για εκατομμύρια χρόνια ακριβώς στην ίδια θέση (προτού ακόμη γίνουν πέτρα)! Επισκεφθείτε ακόμη το περίφημο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι με πληθώρα εκθεμάτων (κορμοί, φύλλα, βλαστοί κ.λπ.). Εδώ θα ενημερωθείτε για τις εκδηλώσεις και την έκθεση αγροτουρισμού, ενώ θα παρακολουθήσετε και multimedia παρουσιάσεις γύρω από τη γεωλογική ιστορία του Αιγαίου.
Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη-Teriade
Οι πόρτες του άνοιξαν για το κοινό το 1979 κι έκτοτε συνιστά σημείο αναφοράς για έργα τέχνης μεγάλων ζωγράφων όπως οι Ματίς, Πικάσο και Σαγκάλ αλλά και οι Τζιακομέτι, Βακιρτζής και Τσαρούχης.
Ελαιοτριβείο-Μουσείο Βρανά
Το ιστορικό ελαιοτριβείο Βρανά στη Γέρα –το σημερινό Ελαιοτριβείο-Μουσείο της εταιρείας Αρχιπέλαγος– είναι ένα από τα πρώτα ατμοκίνητα εργοστάσια της Λέσβου. Χτίστηκε το 1887 από τον παππού του Οδυσσέα Ελύτη, τον Νικόλαο Βρανά, στο ανατολικό άκρο του Παπάδου. Η αναστύλωση και η μετατροπή του σε μουσείο με τα μηχανήματα παλιότερων εποχών οδήγησε στην ουσιαστική συμβολή του στην πολιτισμική, την τουριστική και την παραγωγική ανάπτυξη του νησιού.
Ψηφιακό Μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης»
Στη γενέτειρα του ζωγράφου, τα Χύδηρα, βρίσκεται το πρώτο εξολοκλήρου ψηφιακό μουσείο τέχνης της χώρας. Με αφετηρία μια μουσειολογική μελέτη βασισμένη στις νέες τεχνολογίες, παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του καταξιωμένου ζωγράφου μέσα από ηλεκτρονικά συστήματα ψηφιακής προβολής και διάδρασης. Με θεματικές ενότητες και με τη χρήση διάφορων τεχνασμάτων, όπως η απομόνωση στοιχείων του πίνακα, η σύγκριση με άλλα έργα είτε του ίδιου του ζωγράφου είτε των δασκάλων του καθώς και με το συνδυασμό αφήγησης και γραφικών, τα έργα «ζωντανεύουν» και γίνονται πιο οικεία στον επισκέπτη.
Ιερά Μονή Ταξιάρχη Μιχαήλ Μανταμάδου
Κάντε μια στάση στο Μανταμάδο για τον προστάτη και πολιούχο της περιοχής. Κατευθυνθείτε προς το ιερό της εκκλησίας και σταθείτε μπροστά στην ανάγλυφη εικόνα που προκαλεί δέος λόγω του αυστηρού ύφους του αρχαγγέλου, του επιβλητικού προσώπου και των επιχρυσωμένων φτερών. Σύμφωνα με το θρύλο, πριν από αιώνες, Σαρακηνοί επιτέθηκαν στη μονή και σκότωσαν τους μοναχούς. Ένας δόκιμος καλόγερος που ξέφυγε είδε τον αρχάγγελο να φτερουγίζει πάνω από τα πτώματα και από το χώμα και το αίμα τους να φτιάχνει τη σημερινή εικόνα. Ιερός Ναός Kοιμήσεως της Θεοτόκου Αγιάσου
Η Παναγιά της Αγιάσου, όπως τη λένε οι ντόπιοι, είναι μια εκκλησία με βυζαντινές καταβολές. Αναζητήστε τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που μεταφέρθηκε στο ναό τον 8ο π.Χ. αιώνα για να διασωθεί από τις εικονομαχίες.
Ιερά Μονή Νεομαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης
Έπειτα από μια φιδογυριστή διαδρομή ανάμεσα σε ελαιόδεντρα βρίσκεται ο λόφος των Καρυών, με τη μονή να ξεπροβάλει από το πουθενά μπροστά σας, έτι όπως λέγεται ότι εμφανίστηκαν γύρω στο 1950 οι άγιοι στους κατοίκους της Θερμής για να αποκαλύψουν το μαρτύριό τους από την επιδρομή των Οθωμανών το 1463 και να υποδείξουν τη θέση των τάφων και των λειψάνων τους.
Μονή Λειμώνος
Στο κέντρο του νησιού, 3 χλμ. βορειοδυτικά της Καλλονής. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας αποτέλεσε το σημαντικότερο εκπαιδευτικό και πνευματικό κέντρο της Λέσβου. Ονομάστηκε έτσι καθώς είναι χτισμένη στο μέσο λιβαδιού (λειμώνας). Εντός της υπάρχει μουσείο όπου εκτίθενται χρυσοκέντητα άμφια, επίχρυσα κι επάργυρα ευαγγέλια, εκκλησιαστικά σκεύη, αντιμήνσια, φορητές εικόνες, κοσμήματα και κειμήλια του ιδρυτή της Αγίου Ιγνατίου.
Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου
Ή Μονή Υψηλού, βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Λέσβου, πριν από το Σίγρι. Θα σας εντυπωσιάσει το γεγονός ότι αυτό το μοναστήρι της βυζαντινής περιόδου βρέθηκε σε θέση άμυνας απέναντι στις εχθρικές επιδρομές.
Παναγιά η Γοργόνα
Θα δεθείτε με τη Σκάλα Συκαμιάς, αυτό το ψαροχώρι στα βόρεια του νησιού, όπου δεσπόζει η εκκλησία της Παναγιάς της Γοργόνας, της «αγαπημένης» στο ομώνυμο βιβλίο του Στρατή Μυριβήλη. Λέγεται πως πήρε το όνομά της από την τοιχογραφία άγνωστου λαϊκού ζωγράφου που απεικονίζει την Παναγία με ουρά γοργόνας, σε ένα μοναδικό πάντρεμα θρησκείας και παράδοσης.
Εκκλησίες στην πόλη της Μυτιλήνης
Περπατώντας στα στενορύμια και στους δρόμους της θα συναντήσετε από μεγαλοπρεπείς ναούς μέχρι μικρά εκκλησάκια. Ποιος δεν έχει θαυμάσει τον περίφημο Άγιο Θεράποντα με την επιβλητική αρχιτεκτονική και την ενετική τεχνοτροπία, τον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου με τα γοτθικά χαρακτηριστικά ή το ναό των Αγίων Θεοδώρων, ο οποίος χρονολογείται από το 1795.
Θερμά λουτρά
Στα Θέρμα του Κόλπου Γέρας το νερό χύνεται ορμητικά από μαρμάρινους κρουνούς, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για φυσικό υδρομασάζ (θερμοκρασία: 40 βαθμοί, ανοιχτά όλο το χρόνο). Λίγο έξω από τον Πολιχνίτο, στο Λισβόρι, θα βρείτε μία από τις θερμότερες πηγές της Ευρώπης, η οποία συνιστά ένα τεράστιο γεωθερμικό πεδίο με 16 πηγές. Το χειμώνα η περιοχή γεμίζει υδρατμούς, καθώς το νερό που αναβλύζει φτάνει και τους 60 βαθμούς (θερμοκρασία: 42 βαθμοί, ανοιχτά όλο το χρόνο). Στη Λουτρόπολη Θερμής θα βρείτε αυτήν την πηγή, η οποία λέγεται πως ενδείκνυται για γυναικολογικές παθήσεις και ρευματοπάθειες (θερμοκρασία: 46 βαθμοί, ανοιχτά από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο). Στα Θέρμα της Εφταλούς, κοντά στην παραλία Χρυσή Άμμος, επιτρέπεται το κοινό μπάνιο αντρών και γυναικών, πράγμα σπάνιο στην Ελλάδα (θερμοκρασία: 46 βαθμοί, ανοιχτά όλο το χρόνο).