Σπάρτη: Ταξίδι στα μονοπάτια των ηρώων

Σπάρτη

Ανέγγιχτη φύση και πετρόχτιστα χωριά. Σπουδαία κληρονομιά που πηγαίνει πιο πίσω στους αιώνες. Βυζαντινά μνημεία, ανεπτυγμένοι τουριστικά οικισμοί και διαδρομές σε τοπία αιχμηρά μα πανέμορφα. Μια εξόρμηση στην Σπάρτη και τα πέριξ της δεν είναι αναμενόμενη. Είναι όμως μοναδική.

Με όνομα βαρύ σαν ιστορία

Ακόμη και κάποιος που δεν έχει ιδέα που βρίσκεται η Λακωνία, ή ακόμη η Ελλάδα, πιθανότατα θα έχει ακούσει για την Σπάρτη. Το διάσημο στα πέρατα της γης "This is Sparta" για την ακρίβεια. Σφιχτά δεμένη με την εμβληματική της ιστορία η πρωτεύουσα της Λακωνίας θα σε οδηγήσει στα βήματα του Λεωνίδα , του Μενέλαου και της Ωραίας Ελένης. Σαν να έχει φωλιάσει σε μια πράσινη κοιλάδα που χωρίζει (ή μήπως ενώνει;) τις οροσειρές του Πάρνωνα και του Ταΰγετου η Σπάρτη είναι σύγχρονη πόλη που αγαπάει το ένδοξο παρελθόν της.

Σπάρτη
Σπάρτη, μια σύγχρονη πόλη με ένδοξο παρελθόν 

Πρώτη απόδειξη το πιο αγαπημένο σημείο συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών, η κεντρική πλατεία με τα αντίγραφα αρχαίων ψηφιδωτών, όπου δεσπόζει το παλιό Δημαρχείο. Προχωρώντας στο βόρειο άκρο της πόλης συναντάμε το επιβλητικό άγαλμα του Λεωνίδα - το πιο πολυφωτογραφημένο αξιοθέατο της πόλης. Εξίσου ενδιαφέρον μνημείο και έμβλημα της πόλης αποτελεί ο τάφος του Λεωνίδα κοντά στην ακρόπολη, το μοναδικό μνημείο της Αρχαίας Αγοράς που σώζεται ως τις μέρες μας. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό οικοδόμημα, με σχήμα και μορφή ναού, που χρονολογείται πιθανότατα τον 5ο αι. π.Χ. Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στην ακρόπολη της αρχαίας Σπάρτης, με το αρχαίο θέατρο και τα ερείπια του ναού της Αθηνάς Χαλκιοίκου.

Δύο ακόμη αρχαιολογικοί χώροι που συγκεντρώνουν τους λάτρεις της ιστορίας και όχι μόνο, είναι το ιερό της Ορθίας Αρτέμιδος, το θρησκευτικό κέντρο της σπαρτιατικής αγωγής των νέων της Σπάρτης καθώς και το Μενελάιον που δεσπόζει στην κορυφή του λόφου του Προφήτη Ηλία, ένα σημαντικό ιερό όπου γινόταν η λατρεία του Mενελάου, μυθικού βασιλιά της Σπάρτης και της Ωραίας Eλένης. Μάλιστα, από την προνομιούχα τοποθεσία του Μενελαΐου θα θαυμάσετε την ωραιότερη θέα προς την κοιλάδα της Σπάρτης και τον Ταϋγετο.

Σπάρτη
Πολυφωτογραφημένο το επιβλητικό άγαλμα του Λεωνίδα

Μερικοί ακόμη "φάροι" πολιτισμού και ιστορίας είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης (Λυκούργου & Αγ. Νίκωνος) που φιλοξενεί εκθέματα από την προϊστορική έως και τη ρωμαϊκή εποχή όπως και το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού (Όθωνος Αμαλίας 129), που θα σας ταξιδέψει στην ιστορία της ελιάς και της ελαιοπαραγωγής από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα.

Μια σιωπηλή καστροπολιτεία γεμάτη μυστικά

Η άνοιξη στολίζει με λουλούδια τον Μυστρά κάνοντάς την ακόμα πιο μυσταγωγικό απ’ ό,τι είναι ούτως ή άλλως. Όσο η βυζαντινή καστροπολιτεία του Ταΰγετου μοιάζει να ανασαίνει την υπεραιωνόβια ιστορία της τόσο πιο ελκυστική παραμένει στα μάτια των επισκεπτών της. Χωρίς κατοίκους, η σιωπηλή καστροπολιτεία που ισορροπεί στις πλαγιές του Ταΰγετου, 5 χιλιόμετρα έξω από την Σπάρτη απαιτεί περίπου 2-3 ώρες για να μεταφέρει τον ταξιδιώτη σε άλλη διάσταση, στην εποχή της βυζαντινής αυτοκρατορίας μέσα από τα υπέροχα μνημεία της.

Μυστράς
Σαν παγωμένη στο χρόνο η ατμοσφαρική καστροπολιτεία του Μυστρά 

Οι είσοδοι είναι δύο, η κεντρική και η πύλη του κάστρου, και προκειμένου να αποφύγεις τις ανηφόρες από την κάτω πόλη ως το κάστρο είναι πιο πρακτικό να περιπλανηθείς αρχικά στο κάτω τμήμα, και μετά να οδηγήσεις τα 5 λεπτά ως την επάνω πύλη, για να ξεκινήσεις από εκεί να ανηφορίζεις για πολύ λιγότερη ώρα ως το κάστρο. Ακολούθησε τα λιθόκτιστα δρομάκια με τα συνεχή ζιγκ ζαγκ που θα σε οδηγήσουν στους βυζαντινούς χρόνους μέσα από τα υπέροχα μνημεία της, όπως τα "Παλάτια των Παλαιολόγων", τις κατοικίες των ευγενών (Λάσκαρη, Φραγκόπουλου), τις επιβλητικές εκκλησίες (Αγίου Δημητρίου, Παντάνασσας) και τα μοναστήρια (Περιβλέπτου, Βροντοχίου) που συνθέτουν ένα σκηνικό μεγαλείου αλλοτινών εποχών. Μια βόλτα στο εντυπωσιακό μουσείο, ένα διώροφο πέτρινο κτίριο του 1754, ολοκληρώνει την περιήγηση σε έναν από τους πιο ατμοσφαρικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

Ομορφιά με υψομετρική διαφορά 

Γραφικά χωριουδάκια που δεν έχεις ξανακούσει το όνομά τους, μονοπάτια που ακολουθούν την διαδρομή ποταμών, πέτρινα αιωνόβια γεφύρια και τοπία που αλλάζουν χρώματα με την εναλλαγή των εποχών είναι μερικά από τα στοιχεία που κάνουν το ορεσίβιο σκηνικό γύρω από την Σπάρτη ακόμη πιο ενδιαφέρον. Πάρνωνας και Ταΰγετος μέσα από ένα πλήθος όμορφων πεζοπορικών και ορειβατικών διαδρομών με σηματοδότηση θα συγκινήσουν ακόμη και αυτούς που έχουν απομακρυνθεί από την φυσιολατρική πλευρά τους. 

Ταύγετος
Στα βορεινά λημέρια του Ταΰγετου για πεζοπορία

Με ένα συνδυασμό από σηματοδοτημένα μονοπάτια, η κυκλική διαδρομή με αφετηρία το Νέο Μυστρά μέσω Ταϋγέτης που περνάει από ατμοσφαρικά ξωκλήσια, αιωνόβια δέντρα και τα τρεχούμενα νερά της πηγής Κοντογιώργη. Μια από τις ωραιότερες, και ευκολότερες, διαδρομές είναι εκείνη που ξεκινά από το χωριό Καστόρι και ακολουθεί την πορεία του ποταμού Κάστορα διασχίζοντας ξύλινα γεφυράκια, πλάι σε ερείπια παλιών νερόμυλων και πάντα παράλληλα με τον ποταμό, το κελάρυσμα του οποίου αποτελεί το soundtrack της πορείας.

Εξάλλου, ολόκληρη η περιοχή άλλωστε είναι ιδανικός προορισμός για όσους αγαπούν τις εξορμήσεις προσφέροντας εξαιρετικές διαδρομές με τα πόδια, το ποδήλατό, τη μηχανή ή με όχημα 4×4. Σε μία περιοχή με τεράστιο ενδιαφέρον και με φυσικό τοπίο που εντυπωσιάζει αβίαστα, η επιλογή σας για διαμονή εκτείνεται ανάμεσα σε παραδοσιακούς ξενώνες, παλιά αρχοντικά που έχουν γίνει boutique hotel και γουστόζικα ξενοδοχεία.

Σπάρτη

Περισσότερες πληροφορίες: www.realsparta.gr


 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Μία art απόδραση στην Ύδρα

Επισκεφθήκαμε το νησί του Αργοσαρωνικού με αφορμή τα εγκαίνια της νέας έκθεσης του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ με έργα του Τζορτζ Κόντο και βρήκαμε την αφορμή για ένα μίνι πολιτιστικό τουρ (με τα πόδια!).

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

5η Γιορτή Βουνού και Κτηνοτροφίας Χίου: Ενα σαββατοκύριακο γεμάτο παραδόσεις και πολιτισμό

Ανακαλύπτοντας τη μαγεία της Χίου μέσα από την πολυδιάστατη εμπειρία της γιορτής του βουνού.

Λίμνη Βουλιαγμένη: Η απόλυτη "κρυφή" εμπειρία του αθηναϊκού καλοκαιριού

Ενσαρκώνοντας τέλεια τον ορισμό του lifestyle spot, η λίμνη Βουλιαγμένη είναι ταυτόχρονα και η πιο απαραίτητη "κρυφή" εμπειρία του αθηναϊκού καλοκαιριού.

Δίπλα στον Αρχαιολογικό Χώρο οι "Θησαυροί Κορινθιακής Γης" φέρνουν και φέτος τα τοπικά προιόντα ανάμεσα μας

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Ιουλίου στις 20:00 μ.μ. με την έναρξη να πραγματοποιείται στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αρχαίας Κορίνθου.

Σκιάθος: Παπαδιαμαντική αλλά και κοσμοπολίτισσα

Το νησί με την οργιώδη βλάστηση και τα "ρόδινα ακρογιάλια" μας ξανασυστήνεται.

Το πρώτο Guerlain Spa στην Ελλάδα άνοιξε στο "One&Only Aesthesis"

Το Guerlain Spa στο "One&Only Aesthesis" δεν αποτελεί εξαίρεση και παρέχει αποκλειστικά σχεδιασμένες εξατομικευμένες εμπειρίες, σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.

Το πρώτο Guerlain Spa στην Ελλάδα άνοιξε στο "One&Only Aesthesis"

Το Guerlain Spa στο "One&Only Aesthesis" δεν αποτελεί εξαίρεση και παρέχει αποκλειστικά σχεδιασμένες εξατομικευμένες εμπειρίες, σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.