Τζίτζινα

Από τα Τhai massage sessions στον ξενώνα «Σχολαρχείο» μέχρι το φιλόδοξο αδερφάκι του που θα ανοίξει σε λίγους μήνες, το αγαπημένο των αναχωρητών χωριό του Πάρνωνα δεν παύει να μας εκπλήσσει.

Τζίτζινα

Από τα Τhai massage sessions στον ξενώνα «Σχολαρχείο» μέχρι το φιλόδοξο αδερφάκι του που θα ανοίξει σε λίγους μήνες, το αγαπημένο των αναχωρητών χωριό του Πάρνωνα δεν παύει να μας εκπλήσσει.

Τζίτζινα - εικόνα 1

Κρυμμένο μες στα έλατα σε μια χαράδρα, με όμορφα πέτρινα σπίτια­ αμφιθεα­τρικά χτισμένα σε τρεις πλαγιές, δύο μικρά ποτάμια να το διασχίζουν και τρία πέτρινα γεφύρια να ενώνουν τις γειτονιές του, το χωριό Τσίτζινα είναι από τα ομορφότερα του Πάρνωνα. Τα σηματοδοτημένα μονοπάτια διαφόρων βαθμών δυσκολίας και οι δραστήριοι άνθρωποι πίσω από τον ξενώνα «Σχολαρχείο» και την ταβέρνα της «Μάντως» έκαναν εδώ και μερικά χρόνια τον οικισμό δημοφιλέστατο ορμητήριο για πεζοπορίες στον Πάρνωνα­ και φυσιολατρικές εξορμήσεις γενικότερα. Μπορεί η high season να είναι το καλοκαίρι, το χειμώνα όμως το χωριό έχει άλλη γοητεία. Λίγο η ησυχία και η ομορφιά της φύσης, λίγο τα σύννεφα που κατεβαίνουν χαμηλά, λίγο­ τα χιόνια στις κορυφές του βουνού, το περιβάλλον είναι ιδανικό για να αδειάσει το μυαλό σου. Βοηθάει σε αυτό, βέβαια, και το ταϊλανδέζικο μασάζ που παρέχει στους επισκέπτες του κάθε σαββατοκύριακο ο ξενώνας «Σχολαρχείο» στην πλατεία του χωριού (2731096276, 6974074340, www.tsintzina.gr). Στεγάζεται στο παλιό πέτρινο σχολείο του 1891, τα δωμάτια είναι άνετα σε ρομαντικό ύφος, η φιλοξενία πραγματικά σπιτική­, ενώ δεν λείπουν διάφορες δραστηριότητες: γιόγκα, μαθήματα­ υφαντικής, τοξοβολία, πεζοπορία, jeeping, tai chi κ.ά. Το Πάσχα οι ιδιοκτήτες υπολογίζουν να είναι έτοιμος και ο νέος τους ξενώνας, το «Πρυτανείο». Θα διαθέτει έντεκα δωμάτια –τα τέσσερα από αυτά με καθιστικό, τζάκι και σοφίτα– εστιατόριο, το μενού του οποίου θα επιμελείται ο Ηλίας Κωνσταντάκης, μέλος του chef club στην Ελλάδα, αλλά και μπαρ όπου θα φιλοξενούνται live μουσικές βραδιές.

Οι εννιά σηματοδοτημένες πεζοπορικές διαδρομές προσφέρονται για διαφορετικής δυσκολίας περιπάτους σε πυκνό δάσος από έλατα και μαύρη πεύκη. Αξίζει μια βόλτα μέχρι την Ιερά Μονή των Αγίων Αναργύρων –προσβάσιμη και με αυτοκίνητο– του 13ου αιώνα, που θεωρείται το παλιότερο μοναστήρι της Λακωνίας και φιλοξενεί εικόνες του Φώτη Κόντογλου (όπως και η εκκλησία του Αϊ-Βλάση στο χωριό). Επιστρέφοντας από τη βόλτα, σας περιμένει πάντα η ταβέρνα της «Μάντως» (2731096286) για σπιτικό φαγητό. Η κουζίνα βγάζει καλοφτιαγμένα τοπικά πιάτα, όπως πρωτογιάχνι με αρνάκι, μυρωδάτα άγρια χόρτα με ντόπιο λάδι, σπιτικά μακαρόνια-γκόγκες και ορτύκια με ελιές­. Να δοκιμάσετε οπωσδήποτε αγριογούρουνο, αν υπάρχει, και ομελέτα με σύγκλινο, είναι από τις καλύτερες που έχουμε φάει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Last minute Πάσχα στην Ελλάδα: Προορισμοί για γιορτές γεμάτες παράδοση, φύση και γεύση

Από τα κατανυκτικά Μετέωρα έως την πασχαλινή "όπερα" της Κέρκυρας κι από τις λευκοντυμένες Κυκλάδες με τα γραφικά ξωκλήσια έως την ήρεμη ομορφιά της Εύβοιας, η Ελλάδα φορά τα ανοιξιάτικά της και μας προσκαλεί σε μια εμπειρία για όλες τις αισθήσεις – με παραδοσιακά έθιμα, μοναδικά τοπία, εκλεκτή γαστρονομία και κορυφαία φιλοξενία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΒΟΥΝΙΔΟΥ
16/04/2025

Το ξενοδοχείο της Λεμεσού που μεταμορφώνει τη φιλοξενία σε απόλυτη εμπειρία lifestyle

Στο Parklane Resort & Spa, η αισθητική, οι κομψές επιλογές και το συναίσθημα έχουν τον πρώτο λόγο.

Mosay All Suite Hotel: Νέο resort με ελληνικό χρώμα και επιρροές Ανατολής στην Κω

Tο μωσαϊκό των ελληνικών παραδόσεων και της πλούσιας ιστορίας του νησιού της Κω παίρνει μορφή σε ένα resort με ξεχωριστό χαρακτήρα, όπου πρωταγωνιστούν η σύγχρονη πολυτέλεια και η απόλυτη χαλάρωση.

Golden Milos Beach House by Domotel: Το νέο πολυτελές ξενοδοχείο στη Μήλο

Η νέα προσθήκη στην οικογένεια της Domotel Hotels & Resorts συνδυάζει τον τοπικό χαρακτήρα και τη φυσική ομορφιά του νησιού με υψηλού επιπέδου φιλοξενία.

Ελλάδα-Τουρκία: Ταξίδι συνεργασίας με φόντο δημοφιλείς προορισμούς

Με στόχο την ενίσχυση των τουριστικών σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας, πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία δύο workshops σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, προσελκύοντας πάνω από 200 επαγγελματίες του τουρισμού από τις δύο χώρες.

To ελληνικό νησί που βρίσκεται στο top-10 των καλοκαιρινών προορισμών για το 2025

To ελληνικό νησί με τις περισσότερες online αναζητήσεις ίσως δεν είναι αυτό που περιμένεις

Μεσολόγγι: Η αφιλτράριστη ομορφιά βρέχεται από λιμνοθάλασσα

Πελάδες "αιωρούνται" σε αρυτίδωτη λιμνοθάλασσα, σεληνιακά τοπία σε αλυκές, ντόπιοι τσουγκρίζουν ούζα. Αυτές είναι ορισμένες εικόνες από το Μεσολόγγι. Χωρίς φίλτρο.