Τζίτζινα

Από τα Τhai massage sessions στον ξενώνα «Σχολαρχείο» μέχρι το φιλόδοξο αδερφάκι του που θα ανοίξει σε λίγους μήνες, το αγαπημένο των αναχωρητών χωριό του Πάρνωνα δεν παύει να μας εκπλήσσει.

Τζίτζινα

Από τα Τhai massage sessions στον ξενώνα «Σχολαρχείο» μέχρι το φιλόδοξο αδερφάκι του που θα ανοίξει σε λίγους μήνες, το αγαπημένο των αναχωρητών χωριό του Πάρνωνα δεν παύει να μας εκπλήσσει.

Τζίτζινα - εικόνα 1

Κρυμμένο μες στα έλατα σε μια χαράδρα, με όμορφα πέτρινα σπίτια­ αμφιθεα­τρικά χτισμένα σε τρεις πλαγιές, δύο μικρά ποτάμια να το διασχίζουν και τρία πέτρινα γεφύρια να ενώνουν τις γειτονιές του, το χωριό Τσίτζινα είναι από τα ομορφότερα του Πάρνωνα. Τα σηματοδοτημένα μονοπάτια διαφόρων βαθμών δυσκολίας και οι δραστήριοι άνθρωποι πίσω από τον ξενώνα «Σχολαρχείο» και την ταβέρνα της «Μάντως» έκαναν εδώ και μερικά χρόνια τον οικισμό δημοφιλέστατο ορμητήριο για πεζοπορίες στον Πάρνωνα­ και φυσιολατρικές εξορμήσεις γενικότερα. Μπορεί η high season να είναι το καλοκαίρι, το χειμώνα όμως το χωριό έχει άλλη γοητεία. Λίγο η ησυχία και η ομορφιά της φύσης, λίγο τα σύννεφα που κατεβαίνουν χαμηλά, λίγο­ τα χιόνια στις κορυφές του βουνού, το περιβάλλον είναι ιδανικό για να αδειάσει το μυαλό σου. Βοηθάει σε αυτό, βέβαια, και το ταϊλανδέζικο μασάζ που παρέχει στους επισκέπτες του κάθε σαββατοκύριακο ο ξενώνας «Σχολαρχείο» στην πλατεία του χωριού (2731096276, 6974074340, www.tsintzina.gr). Στεγάζεται στο παλιό πέτρινο σχολείο του 1891, τα δωμάτια είναι άνετα σε ρομαντικό ύφος, η φιλοξενία πραγματικά σπιτική­, ενώ δεν λείπουν διάφορες δραστηριότητες: γιόγκα, μαθήματα­ υφαντικής, τοξοβολία, πεζοπορία, jeeping, tai chi κ.ά. Το Πάσχα οι ιδιοκτήτες υπολογίζουν να είναι έτοιμος και ο νέος τους ξενώνας, το «Πρυτανείο». Θα διαθέτει έντεκα δωμάτια –τα τέσσερα από αυτά με καθιστικό, τζάκι και σοφίτα– εστιατόριο, το μενού του οποίου θα επιμελείται ο Ηλίας Κωνσταντάκης, μέλος του chef club στην Ελλάδα, αλλά και μπαρ όπου θα φιλοξενούνται live μουσικές βραδιές.

Οι εννιά σηματοδοτημένες πεζοπορικές διαδρομές προσφέρονται για διαφορετικής δυσκολίας περιπάτους σε πυκνό δάσος από έλατα και μαύρη πεύκη. Αξίζει μια βόλτα μέχρι την Ιερά Μονή των Αγίων Αναργύρων –προσβάσιμη και με αυτοκίνητο– του 13ου αιώνα, που θεωρείται το παλιότερο μοναστήρι της Λακωνίας και φιλοξενεί εικόνες του Φώτη Κόντογλου (όπως και η εκκλησία του Αϊ-Βλάση στο χωριό). Επιστρέφοντας από τη βόλτα, σας περιμένει πάντα η ταβέρνα της «Μάντως» (2731096286) για σπιτικό φαγητό. Η κουζίνα βγάζει καλοφτιαγμένα τοπικά πιάτα, όπως πρωτογιάχνι με αρνάκι, μυρωδάτα άγρια χόρτα με ντόπιο λάδι, σπιτικά μακαρόνια-γκόγκες και ορτύκια με ελιές­. Να δοκιμάσετε οπωσδήποτε αγριογούρουνο, αν υπάρχει, και ομελέτα με σύγκλινο, είναι από τις καλύτερες που έχουμε φάει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Οι καλύτεροι χειμερινοί προορισμοί της Ελλάδας: Πρέσπες

Ο οδηγός μας περιλαμβάνει προορισμούς που υπόσχονται αξέχαστες χειμερινές αποδράσεις, με τις Πρέσπες να ξεχωρίζουν ως μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν έναν ήσυχο προορισμό γεμάτο φυσική ομορφιά, ιστορική κληρονομιά και αυθεντική παράδοση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/12/2024

Γκίνης Ανδρέας: Οραματιστής πίσω από τη Vivestia, την πλατφόρμα εκμίσθωσης πολυτελών καταλυμάτων με τεχνολογία VR Tours

Η Vivestia φέρνει την επανάσταση στον τουρισμό, συνδυάζοντας την τεχνολογία VR με τη διαχείριση πολυτελών καταλυμάτων, δημιουργώντας μια πλατφόρμα που υπόσχεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουμε τον προορισμό των διακοπών μας.

Ξεπερνούν τα 5 δισ. ετησίως οι τουριστικές επενδύσεις

Οι τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση, φτάνοντας τα 5,1 δισ. ευρώ το 2023, διπλασιάζοντας την προ-pandemic επίδοση, ενώ οι προβλέψεις για το 2024 κάνουν λόγο για νέο ρεκόρ εσόδων, αγγίζοντας τα 22 δισ. ευρώ.

Τα Aria Hotels παρουσιάζουν το "Ventus di Milo" στη Μήλο

Ένα πολυτελές καταφύγιο που συνδυάζει την κυκλαδίτικη αυθεντικότητα με τη σύγχρονη αισθητική, ενώ παράλληλα πρωτοπορούν με βιώσιμες λύσεις για τον τουρισμό του μέλλοντος.

Στα Τρίκαλα για γίδα, κεμπάπια και τσίπουρα

Ακολουθήσαμε τους ντόπιους και χαρτογραφήσαμε την περιοχή από τα Τρίκαλα ως το Περτούλι, για βουνίσια κουζίνα, μεζέδες κι αποστάγματα.