Βερολίνο

Η απόλυτη πολυπολιτισμική πόλη και από τις ιδανικότερες επιλογές για μας που επιζητάμε ένα weekend in motion.

Βερολίνο

Η απόλυτη πολυπολιτισμική πόλη και από τις ιδανικότερες επιλογές για μας που επιζητάμε ένα weekend in motion.

Βερολίνο - εικόνα 1

Παίρνουμε ένα παραδοσιακό bagel για ενέργεια και ξεκινάμε για το Mitte. Στην πασίγνωστη πια Πύλη του Βρανδεμβούργου αφομοιωνόμαστε με το πλήθος των τουριστών που ψάχνουν απεγνωσμένα τη γωνία για την καλύτερη αναμνηστική φωτογραφία, ενώ οι breakdancers στήνουν ένα εντυπωσιακό θέαμα για ξένους και ντόπιους. Λίγο πιο πέρα, υψώνεται το Reichstag με το θόλο-στολίδι. αν έχουμε αρκετό χρόνο, περιμένουμε μαζί με τους υπόλοιπους εκατοντάδες επισκέπτες για μια δωρεάν περιήγηση στο εσωτερικό. Σε απόσταση αναπνοής, το δημοφιλές πάρκο Tiergarden μας καλεί για πεζοπορία, πικνίκ και χαλάρωση. Μην πτοηθείτε από τις χαμηλές θερμοκρασίες – οι Γερμανοί το τιμούν και το καταχείμωνο.

Στην κλασική περαντζάδα του ιστορικού κέντρου, τη λεωφόρο Unter den Linden, δυσκολευόμαστε να διαλέξουμε πεζοδρόμιο. Δεξιά και αριστερά ορθώνονται, μεταξύ άλλων, το περίφημο πανεπιστήμιο Humboldt, το Μουσείο Γερμανικής Ιστορίας, πομπώδη βασιλικά παλάτια και ο καθεδρικός St. Hedwig’s. Το δίλημμά μας λύνουν με μαγικό τρόπο τα κιόσκια για φαγητό στα όρθια που βρίσκονται στη νησίδα της (εξαιρετικό το τουρκικό ντονέρ). Με τη σκέψη ότι λίγη κουλτούρα ποτέ δεν έβλαψε, πηγαίνουμε στο Museumsinsel, το νησί των top μουσείων, με τους πολιτισμικούς θησαυρούς παγκόσμιου βεληνεκούς. Την παράσταση στο Νeues Museum κλέβει η –πέρα από κάθε προσδοκία του γλύπτη της– καλοδιατηρημένη προτομή της βασίλισσας Νεφερτίτης. Στο Altes Museum περιφερόμαστε στις αίθουσες με τα ελληνικά και ρωμαϊκά αγάλματα των Κλασικών χρόνων, προσπαθώντας (λίγο από περιέργεια και λίγο για να κάνουμε το κομμάτι μας στους υπόλοιπους) να διαβάσουμε τις ελληνικές επιγραφές. Παραδίπλα, στο Pergamonmuseum, δεν μπορούμε να αποφύγουμε ένα μικρό ίλιγγο στη θέα του βωμού της αρχαίας πόλης της Περγάμου και της πύλης της ρωμαϊκής αγοράς της Μιλήτου.

Βερολίνο - εικόνα 2

Όσο για τις γνωστές πλατείες, η νεοϋορκέζικου στιλ Potsdamer Platz υπερηφανεύεται για τους γυάλινους ουρανοξύστες, ενώ η διάσημη –όχι όμως για την ομορφιά της– Alexanderplatz επιβεβαιώνει τον πολυεθνικό χαρακτήρα της πόλης. Την επόμενη ημέρα έχει αποκέντρωση, μια και η ομορφιά του Βερολίνου δεν περιορίζεται στο κέντρο. Βολτάρουμε παραποταμίως στο εναλλακτικό Kreuzberg μέχρι την πλατεία Kottbusser Tor («Kotti» χαϊδευτικά για τους ντόπιους). Εδώ ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στο Βερολίνο. Οι περαστικοί είναι όλοι μετανάστες, κυρίως Τούρκοι, και το φαγητό έθνικ, γευστικότατο, οικονομικό κι... έκπληξη για μας που τα γερμανικά μας περιορίζονται στα βασικά: bitte, guten Morgen και Bier. Για ποτό ακολουθούμε τους Βερολινέζους στο Friedrichshain. Εμείς η αλήθεια είναι ότι αποφύγαμε τα DIY beach bars δίπλα στο σταθμό του Friedrichshain, αν και είχαμε περιέργεια, και προτιμήσαμε τη vibrant και δημοφιλή Simon-Dach-Strasse με τις πολλές επιλογές σε bars. Πιο τουριστική λύση για nightlife είναι η Οranienburger Strasse, στα βόρεια του Mitte, όπου τα ξημερώματα οι pub crowlers δίνουν το δικό τους αγώνα μπιροποσίας.

Tips

Mένουμε: στα hostel "The Circus" (www.circus-berlin.de), "The Pfefferbett" (www.pfefferbett.de) και "Aletto" (www.aletto.de).

Tρώμε: Street food, καθώς η ποικιλία είναι ανεξάντλητη!

Αγοράζουμε: Για μετακινήσεις και εκπτώσεις την 48ωρη Welcome Card ( 16,90) και για το Museumsinsel την ημερήσια ενιαία κάρτα (€ 14).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Μία art απόδραση στην Ύδρα

Επισκεφθήκαμε το νησί του Αργοσαρωνικού με αφορμή τα εγκαίνια της νέας έκθεσης του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ με έργα του Τζορτζ Κόντο και βρήκαμε την αφορμή για ένα μίνι πολιτιστικό τουρ (με τα πόδια!).

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

5η Γιορτή Βουνού και Κτηνοτροφίας Χίου: Ενα σαββατοκύριακο γεμάτο παραδόσεις και πολιτισμό

Ανακαλύπτοντας τη μαγεία της Χίου μέσα από την πολυδιάστατη εμπειρία της γιορτής του βουνού.

Λίμνη Βουλιαγμένη: Η απόλυτη "κρυφή" εμπειρία του αθηναϊκού καλοκαιριού

Ενσαρκώνοντας τέλεια τον ορισμό του lifestyle spot, η λίμνη Βουλιαγμένη είναι ταυτόχρονα και η πιο απαραίτητη "κρυφή" εμπειρία του αθηναϊκού καλοκαιριού.

Δίπλα στον Αρχαιολογικό Χώρο οι "Θησαυροί Κορινθιακής Γης" φέρνουν και φέτος τα τοπικά προιόντα ανάμεσα μας

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Ιουλίου στις 20:00 μ.μ. με την έναρξη να πραγματοποιείται στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αρχαίας Κορίνθου.

Σκιάθος: Παπαδιαμαντική αλλά και κοσμοπολίτισσα

Το νησί με την οργιώδη βλάστηση και τα "ρόδινα ακρογιάλια" μας ξανασυστήνεται.

Το πρώτο Guerlain Spa στην Ελλάδα άνοιξε στο "One&Only Aesthesis"

Το Guerlain Spa στο "One&Only Aesthesis" δεν αποτελεί εξαίρεση και παρέχει αποκλειστικά σχεδιασμένες εξατομικευμένες εμπειρίες, σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.

Το πρώτο Guerlain Spa στην Ελλάδα άνοιξε στο "One&Only Aesthesis"

Το Guerlain Spa στο "One&Only Aesthesis" δεν αποτελεί εξαίρεση και παρέχει αποκλειστικά σχεδιασμένες εξατομικευμένες εμπειρίες, σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.