Η Άρτεμις Τζίτζη επισκέφθηκε το νησί του σαββατοκύριακου, με αφορμή το 2ο Φεστιβάλ Φιστικιού, και διαπίστωσε ότι στα εστιατόρια και τα ζαχαροπλαστεία της Αίγινας ο διάσημος καρπός αρχίζει να εξελίσσεται τον τελευταίο καιρό σε πρώτη ύλη ευφάνταστων πειραματισμών.
Μπορεί η Αίγινα να ξαναβρήκε τους συνηθισμένους ρυθμούς με το τέλος του 2ου Φεστιβάλ Φιστικιού, όμως στον απόηχό του συντελείται εκεί χρόνο με χρόνο μια πολιτιστική και γαστρονομική αναγέννηση. Η μεγάλη εμπορική έκθεση που έγινε στην παραλιακή λεωφόρο, με επίκεντρο τα προϊόντα φιστικιού, έφερε στο προσκήνιο στοιχεία της αιγινήτικης κουλτούρας τα οποία έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα πίσω από το γνωστό τρίπτυχο ουζάκι στην ψαραγορά-μπανάκι στο βραχάκι-φιστικάκι για το ουισκάκι. Σε ολόκληρο το νησί έγιναν εκθέσεις ζωγραφικής και κεραμικής, σεμινάρια για την καλλιέργεια της φιστικιάς, ειδικές εκδηλώσεις για να μάθουν τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι την αξία του υπέροχου προϊόντος του τόπου τους καθώς και ωραίες συναυλίες. Η παραδοσιακή κεραμική με τα περίφημα λαγήνια βρήκε τη θέση της, ενώ το κοπανέλι, μια πολύ δύσκολη τεχνική με την οποία η κεντήστρα δημιουργεί μια απίστευτα φινετσάτη δαντέλα, έδειξε όλη την ομορφιά της.
Ήταν μια μεγάλη γιορτή και όπως σε όλες τις γιορτές το φαγητό έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Το φιστίκι πρωταγωνιστούσε, με εκατοντάδες γαστρονομικές λιχουδιές από ζαχαροπλαστεία και αρτοποιεία αλλά και γκουρμέ δημιουργίες a la minute από τους σεφ Δημήτρη Κάππο και Κωνσταντίνο Γαβρίλο στη «Γαστρονομική Γωνιά», στο Πάρκο Παναγίτσας.
Ακόμα πιο σημαντικό, πάντως, είναι ότι σχεδόν σε όλες τις ταβέρνες και τα εστιατόρια της Αίγινας προσφέρονται φαγητά με φιστίκι. Οι Αιγινήτες μάγειρες, σεφ, αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες ανεβαίνουν επίπεδο, δεν περιορίζονται στα παραδοσιακά γλυκά με φιστίκι (που είναι ωραιότατα), αλλά πειραματίζονται και δημιουργούν καινούργιες συνταγές. Πέρα από αυτό, μάλιστα, κάνουν σαφή στροφή προς τα δικά τους ντόπια κηπευτικά προϊόντα, τα ιδιαίτερα χόρτα (όπως οι καρδαμίδες), τα δικά τους ψάρια (όπως οι κατσούλες) κ.λπ.
Φαίνονται αποφασισμένοι να ακολουθήσουν και αυτοί το δρόμο της Σαντορίνης, η οποία, κάνοντας σημαία τα τοπικά προϊόντα, ανέπτυξε σταδιακά μια γαστρονομική οικονομία υψηλού επιπέδου, ενώ πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η Ίος, την οποία οι συνεταιρισμένοι τυροκόμοι της έβαλαν δυνατά στην αγορά των delicatessen.
Αν και πρωτόλεια, τα σημάδια μιας φρέσκιας αιγινήτικης κουζίνας που υπόσχονται να κάνουν το νησί σοβαρό γαστρονομικό προορισμό είναι παντού ορατά.
Fistiki spots
Κρεοπωλείο Τζώνης (στην παραλία προς την Παναγίτσα, 2297022287): Παραγγείλετε λουκάνικα με φιστίκι – τα στέλνουν και στην Αθήνα.
Αρτοποιείο Τρίμης (στον Μαραθώνα, στο δρόμο προς την Πέρδικα, 2297023474): Δοκιμάστε κουλούρι με φιστίκι, φιστικόπιτα και ψωμί με φιστίκι. Εστιατόριο «Κάππος έτσι...» (Πλατεία Κυψέλης, 2297027219): Εκτός όλων των άλλων ωραίων, δοκιμάσαμε μια φοβερή μελιτζανοσαλάτα με φιστίκι κι ένα έξοχο αλμυρόγλυκο παρασκεύασμα με φέτα ψητή σε κρούστα από σουσάμι και φιστίκι περιχυμένη με μέλι. Εστιατόριο «Αιγινήτισσα» (στο δρόμο για την Πέρδικα, 2297061546): Ωραιότατο ριζότο με γαρίδες, μύδια και σαφράν, φρεσκότατα ψάρια, γλυκύτατες σουπιές με σταφίδα και κουκουνάρι. Ταβέρνα «Σκοτάδης» (στην παραλία της Αίγινας, 2297024014): Καταπληκτικές κατσούλες τηγανισμένες με βούτυρο, συνοδεία σάλτσας ντομάτας, κι εξαιρετικός μπακλαβάς με φιστίκι.Αγοράστε σάλτσα πέστο φιστικιού (θα τη λατρέψετε) και γλυκόξινη σάλτσα με φιστίκι. Τηλεφωνήστε στην κ. Τέτα Γρίζου (2297052896, 6934606205) και μπορεί να σας τις στείλει.
Το καλύτερο γλυκό φιστίκι το βρίσκετε στο Αιάκειο (παραλία Αίγινας, 2297022249).
Αν ενδιαφέρεστε για το κοπανέλι, η κ. Άννα Μοίρα παραδίδει μαθήματα στον Μορφωτικό Σύλλογο Αίγινας «Ο Καποδίστριας» (2297023587).
Διαμονή
Το ξενοδοχείο «Ραστώνη» (στην πόλη της Αίγινας, 2297027039) είναι μακράν η πιο ατμοσφαιρική και φινετσάτη διαμονή, όπου τα παλιά μεγάλα δέντρα του κήπου κρύβουν δωμάτια διακοσμημένα κι επιπλωμένα με μινιμαλιστική ιαπωνική αισθητική.
Αν προτιμήσετε την ήσυχη και πανέμορφη Πέρδικα, τα πέτρινα κεραμποσκεπή διαμερίσματα του ξενώνα «Αngie Studios» (Πέρδικα, 2297032233), σε υπέροχη σέπια και ώχρα, προσφέρουν δωμάτια με ρομαντικά σιδερένια κρεβάτια και όμορφο καθιστικό με θέα στη θάλασσα και την πισίνα.
Στα διαμερίσματα της ολοκαίνουργιας μονάδας «Fistikies Holiday Apartments» (στις παρυφές της πόλης, 2297023783), με πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, υψηλής ποιότητας υλικά σε όλους τους χώρους, δωμάτια με θέα στη Μονή και στο Αγκίστρι και πισίνα με υδρομασάζ. Το πρωινό σερβίρεται σε μια αίθουσα με βαθιές πολυθρόνες και βιβλιοθήκη – κάτι σαν πριβέ λέσχη.