Γεννήθηκε τη δεκαετία του 1920, διατηρεί όμως αναλλοίωτο όλο το class που το έκανε μύθο. Η εντυπωσιακή του πολυτέλεια δεν κοστίζει σε άνεση, το σέρβις είναι υποδειγματικό, ενώ το σύνολο διαθέτει αυτό το κάτι της femme fatale: έναν αέρα αρχοντιάς και μοναδικότητας, που δύσκολα θα μπορούσε να συναγωνιστεί οποιοσδήποτε. Κείμενο Κατερίνα Κατώπη
Ήταν στα1953. Ο Clarke Gable έμενε στο Peninsula κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Soldier of Fortune». Κατέβηκε στο μπαρ, παρήγγειλε ένα screwdriver, όμως κανένας δεν γνώριζε το κοκτέιλ τότε στο Χονγκ Κονγκ. Ο «βασιλιάς του Χόλυγουντ» πέρασε πίσω από την μπάρα και δίδαξε στον μπάρμαν του Peninsula πώς να το ετοιμάσει. Ο Johnny Chung ακόμη σερβίρει screwdriver και διηγείται πώς έμαθε να το φτιάχνει...
Αυτή είναι μόνο μία από τις ατέλειωτες ιστορίες που έχει να διηγηθεί το θρυλικό Peninsula, που άνοιξε τις πύλες του το Δεκέμβριο του 1928. Οι τοίχοι του με αυτά που έχουν ακούσει θα έγραφαν βιβλία ολόκληρα, οι σάλες του χορού θα γέμιζαν δεκάδες editorials μόδας, αφού το ξενοδοχείο από την πρώτη στιγμή έγινε ορόσημο, το απόλυτο και διαχρονικό σύμβολο του Χονγκ Κονγκ.
Το Peninsula ήταν έτοιμο να ανοίξει από το 1926, αλλά οι εμφύλιες διαταραχές στην Κίνα δημιούργησαν προβλήματα, και οι (Ιρακινο-εβραίοι) ιδιοκτήτες του το παραχώρησαν στο στρατό μέχρι το 1928, όταν τελικά η Κίνα ενώθηκε υπό την ίδια κυβέρνηση. Πελάτες του ήταν οι έμποροι και ταξιδευτές που χρησιμοποιούσαν τη σιδηροδρομική γραμμή Kowloon-Cantona για να μεταβούν στα ενδότερα της Κίνας. Η κοιμισμένη Kowloon μετατράπηκε σε αστικό πυρήνα και όταν τα πολυτελή ocean liners έκαναν την εμφάνισή τους στο Victoria Harbour και έδεναν εκεί κοντά, το Peninsula έγινε συνώνυμο της απόλυτης χλιδής και περιποίησης που επιζητούσαν οι απανταχού Γης μεγιστάνες και εστεμμένοι που κατέπλεαν στη βρετανική αποικία. Τα πάρτι και οι δεξιώσεις του άφησαν εποχή και οι αστέρες του Χόλυγουντ κατέφθαναν συνεπαρμένοι από τις σχετικές διηγήσεις. Ανήμερα τα Χριστούγεννα του 1941, το Χονγκ Κονγκ παραδόθηκε στην Ιαπωνία, εδώ, στη σουίτα 336 υπό το φως των κεριών, και το ξενοδοχείο άλλαξε όνομα για τέσσερα χρόνια. Μετά τον πόλεμο ανέκτησε τη γοητεία του και έγινε ο μόνιμος τόπος κατοικίας για πάρα πολλούς ξένους που κατέφθαναν στο Χονγκ Κονγκ και απλά κακομάθαιναν στην απόλυτη περιποίηση.
Το retouche της «θεάς»
Η ανακαίνιση του 1994 πρόσθεσε έναν πύργο 30 ορόφων και 132 δωμάτια στο ιστορικό κτίριο των 168 δωματίων, το οποίο επίσης φρεσκαρίστηκε με επιδέξιο τρόπο, χωρίς να χάσει τίποτα από την αίγλη του παρελθόντος. Κτισμένο στο Kowloon, στη μύτη της χερσονήσου Tsim Sha Tsui, και όχι στο «κλασικό» Hong Kong Island, το Peninsula δεσπόζει αγέρωχο, ατενίζοντας το skyline της καρδιάς του Χονγκ Κονγκ κι από την άλλη πλευρά το Victoria Harbour. Το light show, που σε κάθε άλλη περίπτωση θα κατέτασσε κανείς στην κατηγορία «τουριστικό θέαμα», είναι μια πραγματική φαντασμαγορία όταν το παρακολουθείς από κάποια από τις γωνιακές σουίτες του «The Pen», όπως το αποκαλούν οι aficionados.
Το Peninsula είναι το τέλειο παρατηρητήριο, το απόλυτο ορμητήριο για ηρεμία και ενέργεια, ζεν και δράση, γκλάμουρ, και κυρίως για να βιώσεις την πόλη αυτή ακριβώς όπως πρέπει. Και δεν είναι μόνο γιατί το σέρβις είναι απλά αψεγάδιαστο, οι χώροι του λειτουργικοί και κλασάτοι και τα δωμάτια άρτια και άψογα στη λειτουργία και στον ηλεκτρονικό τους εξοπλισμό. Αλλά είναι αυτό το μοναδικό στιλ, ο αποικιοκρατικός του αέρας, η ιστορία που τη νιώθεις έντονα όπου και αν σταθείς, και φυσικά αυτό το μοναδικό συναίσθημα των ανθρώπων του, οι οποίοι σε κάνουν να αισθάνεσαι μοναδικός.
Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη φορά που το επισκέφθηκα με τους γονείς μου. Μέναμε στη νέα πτέρυγα, στον Πύργο που προστέθηκε με την ανακαίνιση, και τα βράδια μου ήταν αδύνατο να κοιμηθώ, γιατί είχα στην κυριολεξία χαζέψει από τη θέα – και από όλα τα ηλεκτρονικά πρωτοποριακά gadgets που ακόμη δεν υπήρχαν στην Ελλάδα. Το πιο εντυπωσιακό όμως ήταν ότι όλοι, μα όλοι, με αποκαλούσαν με το όνομά μου και κάθε μου επιθυμία ήταν διαταγή! Όχι με υποταγή, αλλά με χαμόγελο και αμεσότητα – η λέξη «αδύνατον» δεν υπήρχε στο λεξιλόγιό τους. Κάτι το οποίο εξακολουθεί και σήμερα να ισχύει και κάθε φορά να με εντυπωσιάζει εξίσου.
Οι πρωτιές του Pen
Σίγουρα το προσωπικό και ο τρόπος που αντιμετωπίζουν τον πελάτη είναι το άλφα και το ωμέγα της επιτυχίας του Peninsula, και η αναλογία 3:1 (3 άτομα του σέρβις για κάθε ένοικο) είναι η μεγαλύτερη στο Χονγκ Κονγκ. Εδώ η μονιμότητα λειτουργεί θετικά: όλοι είναι τόσο περήφανοι που εργάζονται στο Pen, ώστε δίνουν με φυσικότητα τον καλύτερό τους εαυτό. Όμως η επιτομή της μαγείας και της μοναδικότητας του Peninsula δεν έγκειται μόνο στο «τέλειο» προσωπικό του, αλλά σε μια σειρά από «πρωτιές». Το ξενοδοχείο είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής λουλουδιών στην πόλη, αγοράζοντας καθημερινά πάνω από 250 άνθη. Διατηρεί την πλουσιότερη κάβα της πόλης, και σίγουρα από τα πλέον βραβευμένα εστιατόρια, ενώ η συλλογή του από τσάγια ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς πελάτες.
Ιδίως τα Χριστούγεννα, το ξενοδοχείο λάμπει και μοσχοβολάει από τα μυρωδάτα κεριά που όμως αλλάζουν κάθε έξι ώρες πριν ακόμη καλά καλά καούν κατά το ήμισυ, ώστε οι φλόγες να διατηρούνται ζωντανές. Τα ασημικά του –κυρίως Christofle και Roberts & Belk– είναι από τη δεκαετία του 1920, και περίπου 48.000 από αυτά γυαλίζονται για να χρησιμοποιηθούν σε καθημερινή βάση.
Ο φημισμένος στόλος των δεκατεσσάρων κυπαρισσί Rolls Royce ανανεώνεται κάθε πέντε έτη και είναι σίγουρα το σήμα κατατεθέν του ξενοδοχείου – που διαθέτει και ελικοδρόμιο. Το προσωπικό κάθε απόγευμα στις έξι αλλάζει και φοράει τις βραδινές του στολές και τα δύο λιοντάρια στην είσοδο, σύμφωνα με την κινέζικη παράδοση, κρατάνε τα σατανικά πνεύματα μακριά.
Η ανακαίνισή του 1994 μεταμόρφωσε τα 45 τετρ. μέτρων δωμάτια του Peninsula, χωρίς να τους στερήσει τη θρυλική τους East meets West ατμόσφαιρα. Ούτε μινιμαλισμός ούτε παραφόρτωμα, ούτε εντυπωσιασμός ούτε άσκοπη επίδειξη πολυτέλειας: η εσωτερική διακόσμηση μιλάει για την αρχοντιά του Παλαιού Κόσμου που αναδίδει πριν απ’ όλα άνεση και φίνο γούστο. Σκεφτείτε μια μείξη μεγάρου της εγγλέζικης εξοχής με στοιχεία από την κινεζική παράδοση: κουρτίνες από βαρύ μπροκάρ, υπέροχα παπλώματα, κινέζικα τραπεζάκια και πίνακες, κεραμικά και αντίκες δίνουν την καθοριστική πινελιά σε ένα κλασικό διακοσμητικό φόντο. Ευρύχωρα τα μαρμάρινα μπάνια, με μεγάλη μπανιέρα, ξεχωριστό ντους και καμπίνα τουαλέτας. Το σημαντικό είναι πως τα πάντα είναι άριστης ποιότητας, ενώ το κερασάκι στην τούρτα είναι τα high tech facilities. Με τη λογική της «αφανούς τεχνολογίας» το περιβάλλον είναι πολύ φιλικό στους επιχειρηματίες που συρρέουν εδώ σε business meets pleasure εξορμήσεις – εννοείται πως και η συνεδριακή υποδομή του ξενοδοχείου είναι εντυπωσιακή. Κάθε δωμάτιο έχει ISDN σύνδεση με δύο γραμμές, ενώ η hand free συσκευή τηλεφώνου διαθέτει ένδειξη τόσο για την ώρα στον τόπο προέλευσής σου, όσο και σε άλλες πόλεις και χρονικές ζώνες. Υπάρχει fax με ξεχωριστό δικό σου νούμερο για να χρησιμοποιήσεις κατά την παραμονή σου – και βεβαίως ελεύθερο wi fi. Πάνελ δίπλα στο κρεβάτι επιτρέπουν να ελέγχεις το φωτισμό, το ραδιόφωνο, την τηλεόραση, τον κλιματισμό, και να ανοιγοκλείσεις τις κουρτίνες με ένα κουμπί. Υπάρχουν επίσης ακουστικά ώστε να βλέπεις τηλεόραση ή να ακούς μουσική χωρίς να ενοχλείς το συγκάτοικο...
Προνομιακές είναι οι Deluxe Harbor View Suites, στις άκρες του Peninsula Tower, που προσφέρουν θέα 270 μοιρών τόσο στο λιμάνι όσο και στο skyline της πόλης – την οποία μπορείς να απολαύσεις εν μέσω αφρών από το jacuzzi του μπάνιου.
Η Marco Polo Suite είναι η αγαπημένη των celebrities αλλά και τόπος για δεξιώσεις υψηλής οφρύος. Πρώτη της ένοικος, η βαθύπλουτη Barbara Hutton... Προσφέρει πολυτέλεια ευρείας κλίμακας, με τα ψηλά ταβάνια της, την επιβλητική αψιδωτή είσοδο και τις αντίκες της. Αλλά και η Garden Suite αποτελεί μία από τις πιο exclusive επιλογές διαμονής παγκοσμίως. Βρίσκεται στην ταράτσα του ιστορικού κτιρίου, απολαμβάνει έναν κήπο 227 τετραγωνικών και προσφέρει εκπληκτική βίστα στο Victoria Harbour. Μεταξύ άλλων, διαθέτει ιδιωτικό ασανσέρ, εξωτερικό jacuzzi και μια ζηλευτή τραπεζαρία για ιδιωτικά δείπνα en grande classe. Το αποκορύφωμα της πολυτέλειας είναι η Peninsula Suite, η μεγαλύτερη του ξενοδοχείου: 400 τετραγωνικά πολυτέλειας στον 26ο όροφο, με 2 διαφορετικά σαλόνια, συνεδριακή αίθουσα, μίνι γυμναστήριο, γραφείο, 3 μπάνια (συν το μάστερ) με πανοραμική θέα στην πόλη και πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα· διαθέτει φυσικά και μπάτλερ.
Στο ύψος των περιστάσεων και το spa: πέρα από πλήρεις παροχές, διαθέτει και μια ρωμαϊκού ύφους πισίνα με καταρράκτη.
Η τελειότητα με το κουτάλι
Η εστίαση στο Peninsula είναι βεβαίως κορυφαία. Επιχειρηματίες και τουρίστες συρρέουν σ’ αυτή την πόλη που βρίσκεται σε δημιουργική υπερδιέγερση, απαιτώντας (και πληρώνοντας) το άριστο. To Regent, το Grand Hyatt, το Mandarin δημιουργούν εξαιρετικά σκληρό ανταγωνισμό, και το Peninsula Hotel Board δεν φείδεται χρημάτων προκειμένου να απογειώσει τα στάνταρντ – η δόξα μετράει, ακόμη κι αν ο ισολογισμός υποφέρει! Πέρα από το χρυσοποίκιλτο μαρμάρινο λόμπι όπου συχνά οι τουρίστες κάνουν ουρές για να απολαύσουν το φημισμένο high tea του ξενοδοχείου (φυσικά οι ένοικοι έχουν απόλυτη προτεραιότητα), τα εστιατόρια προσφέρουν εκπληκτική γεύση σε συνδυασμό με αυτό που αποκαλούμε wow factor.
Το Gaddi’s είναι θεσμός του grand dining της πόλης. Υψηλή γαλλική κουζίνα και silver service, σε μια αίθουσα που διατηρεί την αίσθηση των twenties, ένα νεοκλασικό σκηνικό για αυθεντικά μεγαλοπρεπή δείπνα.
Η κουζίνα του David Goodridge είναι εξαιρετική (και μπορεί να έρθει «στα μέτρα σας»), ενώ η λίστα κρασιών αφοπλίζει με μελετημένες επιλογές από τον παγκόσμιο αμπελώνα: από ένα Bodegas Vega Sicilia μέχρι ένα κινέζικο Riesling Sing Tao (τα κινέζικα κρασιά ανεβαίνουν!).
Διαχρονική αξία στο επίπεδο του εντυπωσιασμού είναι βεβαίως το Felix. Η υπογραφή του «μάγου» Philippe Starck είναι εμφανής και η... κολόνια του εκπληκτικού αυτού μπαρ-εστιατορίου κρατάει περισσότερο από δέκα χρόνια τώρα. Ο Starck δημιούργησε ένα χώρο εντυπωσιακό, με το μακρύ φωτισμένο τραπέζι δίκην catwalk να κυριαρχεί στην εξτραβαγκάν διακόσμηση, και τους μεταλλικούς κυλίνδρους του μπαρ και του wine bar να συγκεντρώνουν ένα διεθνές κοινό. Με δυό λόγια, the place to be για κοκτέιλ με εκπληκτική θέα. Το Spring Moon σε μεταφέρει σ’ ένα μέγαρο της Σαγκάης για να απολαύσεις κορυφαία καντονέζικη κουζίνα σε twenties απωανατολίτικο σκηνικό. Dim sum και πάπια Πεκίνου δεν θα μπορούσαν να λείπουν, αλλά την πινελιά δίνουν οι tea masters, που θα σας ετοιμάσουν τελετουργικά τσάι (διατίθενται 25 μοναδικές ποικιλίες).
Όταν το ξενοδοχείο είναι ο προορισμός
Είναι πολύ λίγα τα ξενοδοχεία πόλης αυτού του κόσμου που από μόνα τους αποτελούν προορισμό, και το Peninsula είναι σίγουρα ένα από αυτά. Για καλή μου τύχη, ο πατέρας μου κάποια στιγμή έκανε το όνειρό μου πραγματικότητα. Μετά από ένα ταξίδι στο Τόκυο, πετάξαμε στο Χονγκ Κονγκ και ζήσαμε το απόλυτο Peninsula Getaway. Δεν βγήκα από το ξενοδοχείο και δεν βαρέθηκα στιγμή. Τα dim sum έλιωναν στο στόμα συνοδεύοντας το τσάι στο Spring Moon, το βράδυ στο Felix ήμασταν παρέα με όλο το enfant gate της πόλης, η εμπειρία στο chefs’ table του Gaddi’s ήταν γαργαλιστική, το shopping στο Arcade τίναξε τις κάρτες στον αέρα και τα μαθήματα του Peninsula Academy για την κινέζικη κουλτούρα –από tai chi chuan μέχρι καλλιγραφία– ήταν μια αποκάλυψη. Η έξοδός μας ήταν μόνο για να αγοράσουμε αντίκες και να πάμε στο China Club για δείπνο. Και την ώρα του γυρισμού,
η Rolls μάς πήγε στο αεροδρόμιο με απόλυτη... ευλάβεια, παρότι τη γεμίσαμε χαρτοκιβώτια από τις αντίκες που είχαμε αγοράσει!
Σχεδόν έναν αιώνα από τη γέννησή του, το Peninsula εξακολουθεί να είναι το καλύτερο ξενοδοχείο του Χονγκ Κονγκ – και δεν φαίνεται να χάνει τα σκήπτρα του στο άμεσο μέλλον. Είναι όπως και στα1920, απλά «the finest hotel east of Suez», γεμάτο ιστορία, θρύλους και κέφι, άψογο σέρβις, απίστευτη προσοχή στη λεπτομέρεια και μόνο χαμόγελα. Όλα εκείνα τα συστατικά δηλαδή που κρατούν ένα μύθο ζωντανό.
InfoThe Peninsula, Hong Kong Salisbury Road, Kowloon, Hong Kong, SAR, τηλ. (852) 2920 2888, www. peninsula.com