Λέμε Καλάβρυτα και σκεφτόμαστε χιόνι, αλλά το πρόγραμμα του «Helmos Hotel» για το τετραήμερο της 25ης Μαρτίου κάνει σλάλομ στις γεύσεις της περιοχής.
Οι κομψές σουίτες του «Helmos Hotel» σε καλούν να μείνεις στο κρεβάτι, αλλά το πλήρες πρόγραμμα μας ξεσηκώνει-οινογνωσία στο οινοποιείο βιολογικών κρασιών Τετράμυθος (υπέροχο το να δοκιμάζεις τα κρασιά με μπουκίτσες από ντόπια αλλαντικά και θέα στη χαράδρα του Βουραϊκού), επισκέψεις σε δύο μικρές βιοτεχνίες παραγωγής ροδοζάχαρης και γιαουρτιού αλλά και μάθημα παραδοσιακής μαγειρικής από δύο βέρες Καλαβρυτινές. Εμπνευστής αυτού του προγράμματος είναι ο νεαρός και δραστήριος ιδιοκτήτης-διευθυντής του ξενοδοχείου Helmos, Μάριος Κουνέλης. Σκιέρ ο ίδιος έφτασε στην ορεινή κωμόπολη αρχικά επειδή η οικογενειακή επιχείρηση στην οποία δραστηριοποιείται είχε αναλάβει κάποιες κατασκευές. Ποντάρισε στη δυναμική του χιονοδρομικού κέντρου, αλλά θεώρησε ότι το τουριστικό προϊόν των Καλαβρύτων δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο εκεί. Έτσι, άρχισε να γνωρίζει τους τοπικούς παραγωγούς της περιοχής αλλά και να διοργανώνει γαστριμαργικές βραδιές με γνωστούς γαστρο-ειδικούς. Ο Μάριος Κουνέλης πιστεύει πραγματικά ότι τα Καλάβρυτα μπορούν να έχουν τουρισμό δώδεκα μήνες το χρόνο. «Πρέπει να έρθετε το καλοκαίρι», μας λέει με ενθουσιασμό. «Ψηλά στο οροπέδιο είναι τόσο δροσερά και η θάλασσα απέχει περίπου μίση ώρα με το αμάξι…» INFO
HOTEL HELMOS, Πλατεία Ελευθερίας 1, www.hotelhelmos.gr, 2692029222.
Φέτα
Οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί είναι η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) και ο Μενεγάτος.
ΡοδοζάχαρηΚαι μόνο η μυρωδιά στη μονάδα παραγωγής ροδοζάχαρης του Μπαλαλά, στο Σκεπαστό είναι μεθυστική.
Κρασί
Ξεχωρίζουν ο Τετράμυθος που είναι επισκέψιμο, αλλά και το οινοποιείο του Ρούβαλη στον Σελινούντα Αιγίου.
ΓιαούρτιΣούπερ το αγελαδινό γιαούρτι της λιλιπούτειας βιοτεχνίας Κατσικόπουλου στο Σκεπαστό Καλαβρύτων.
ΜέλιΔάση ελάτων και πευκοδάση αποτελούν τα βοσκοτόπια για τα μελίσσια του Κουτρουμπή στο χωριό Κραστικοί.