Αρκαδία Best of

Το «πάμε Πελοπόννησο» αποτελεί το πιο δυναμικό σύνθημα του φθινοπώρου. Η Δέσποινα Ζευκιλή συμφωνεί κι εστιάζει στα πιο update highlights της ανανεωμένης φέτος Αρκαδίας.

Αρκαδία Best of

Το «πάμε Πελοπόννησο» αποτελεί το πιο δυναμικό σύνθημα του φθινοπώρου. Η Δέσποινα Ζευκιλή συμφωνεί κι εστιάζει στα πιο update highlights της ανανεωμένης φέτος Αρκαδίας.

Αρκαδία Best of - εικόνα 1
Τρεις Λαλούν, Δημητσάνα

Πρωινo ραχάτι στο «Μπελλαiικο»

Εκπληκτική θέα στη Στεμνίτσα και στο δάσος και διακόσμηση που βλέπει με σύγχρονο μάτι την παράδοση. Χαλαρή σπιτική ατμόσφαιρα, με μόνη… πίεση τη μαγείρισσα, η οποία –ως άλλη μαμά– θέλει να βεβαιωθεί ότι θα χορτάσεις και φέρνει στο τραπέζι πεντανόστιμα τυροπιτάκια με φρέσκα αρωματικά χόρτα του βουνού, ομελέτες, τηγανίτες, λουκουμάδες, ψωμί ζυμωτό κι ό,τι άλλο λαχταρήσεις. Πώς να σηκωθείς μετά απ' το τραπέζι του πρωινού στο λιακωτό του «Μπελλαίικου», ενός από τους ομορφότερους καινούργιους ξενώνες στην περιοχή; Και μάλιστα σ' ένα χωριό δημοφιλές όπως η Στεμνίτσα, στο οποίο όμως δεν υπήρχε αντίστοιχου ύφους αξιόλογη πρόταση

διαμονής (27950/81286, www.mpelleiko.gr).

Jazz night ή κουτουκι;

Όπου «Τρεις Λαλούν»… αργεί να ξημερώσει. Αυτόν το χειμώνα δεν θα ξενυχτάτε μόνο στον οντά του ξενώνα σας. Η Δημητσάνα βρήκε πλέον το ιδανικό νυχτερινό (αλλά και all day) στέκι της: ένα εντυπωσιακό για τα δεδομένα της περιοχής δίπατο cafe-bar, που σε τραβάει σαν μαγνήτης στους πολύχρωμους καναπέδες του με live τζαζ –και όχι μόνο– βραδιές, επιτραπέζια παιχνίδια, καλά ποτά (από malt Oban και βιολογική μπίρα μέχρι σπιτική βυσσινάδα), γλυκές και αλμυρές λιχουδιές και ζεστή ατμόσφαιρα από τις τρεις ιδιοκτήτριές του – γνωστές για το μεράκι τους από τον «Ξενώνα Καζάκου» (www.treislaloun.gr). Άλλη μια νέα παρεΐστικη άφιξη, που έχει γίνει ήδη θεσμός, είναι το «Στου ονείρου μου το στέκι», ένα κουτούκι στη Βλαχέρνα, με παραδοσιακή μουσική, αυθεντική λαϊκή ψυχή και μερακλίδικες γεύσεις (6942772656, www.oneirou-steki.gr).

Hotel & museum

Συνήθως, ένα μουσείο βασισμένο στην ιδιωτική συλλογή ενός ξενοδοχείου δεν σε προδιαθέτει για κάτι τόσο αξιόλογο. Παρ’ όλα αυτά, το Αρκαδικό Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας, στις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις του καινούργιου ξενοδοχείου «Kallisto Hotel & Suites» στο Λεβίδι, αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα με μια πολύ αξιόλογη, ωραία παρουσιασμένη συλλογή χαρακτικών, που δίνει το έναυσμα για μια διαφορετικού τύπου επαφή με την περιοχή. Συλλέκτης και Αρκάς ο Γιώργος Χριστοδουλόπουλος, έκανε το παιδικό του όνειρο πραγματικότητα χαρίζοντας στη γενέθλια γη του ένα πραγματικά αξιόλογο μουσείο. Το ίδιο το ξενοδοχείο είναι, άλλωστε, μια εντυπωσιακή επένδυση σε ένα πλάτωμα κάτω από την κεντρική πλατεία του χωριού, με θέα στον αρχαίο Ορχομενό. Αν και ο χώρος έξω από το ξενοδοχείο είναι ακόμη υπό διαμόρφωση, οι άνετοι, ζεστοί χώροι, με έντονη την αίσθηση της πολυτέλειας και της άπλας, ο φροντισμένος κήπος, το ατμοσφαιρικό bar, το ζεστό σέρβις, τα μεγάλα δωμάτια σε σύγχρονο ή πιο παραδοσιακό ύφος συνθέτουν ένα πολύ καλό σύνολο. Παράλληλα, ετοιμάζονται και σπίτια προς πώληση (27960/29019, www.dryades-arcadia.gr).

Αρκαδία Best of - εικόνα 2
Τα επιβλητικά αρχοντικά της Δημητσάνας.

Ζατουνα: ανερχομενο χωριο

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια το καφενεδάκι του κυρ Νικήτα, γεμάτο μεμοραμπίλια της εποχής που σύχναζε εδώ ο εξόριστος τότε Μίκης Θεοδωράκης, αποτελούσε το μυστικό των κατοίκων της Δημητσάνας και μεταδιδόταν από στόμα σε στόμα, κάνοντας τους λάτρεις των drives να σταματούν για έναν ελληνικό. Με τα εγκαίνια όμως του νέου Μουσείου Θεοδωράκη, όλο και περισσότεροι κάνουν στάση στο χωριό-δορυφόρο της Δημητσάνας, για να χαζέψουν τα πετρόχτιστα σπίτια με τα χαγιάτια και να δοκιμάσουν το παστέλι του Περικλή στο καφενείο.

H έκπληξη της Κάψιας

Γνωρίζαμε ήδη το άκρως ατμοσφαιρικό «Αρχοντικό Καλτεζιώτη» (2710/235822-3, www.kaltezioti.gr), που έχει βάλει πλέον για τα καλά στον ταξιδιωτικό χάρτη της ορεινής Αρκαδίας τα Κάψια, το πάλαι ποτέ χωριό-πέρασμα στο δρόμο για το Μαίναλο. Τώρα όμως θα έχουμε έναν ακόμη σοβαρό λόγο για μια επίσκεψη στο χωριό, αφού μέχρι τα Χριστούγεννα αναμένεται να εγκαινιαστεί το εντυπωσιακό του σπήλαιο. Όσο για το «Αρχοντικό Καλτεζιώτη» –από την πρώτη μας γνωριμία πριν από μερικά χρόνια (τότε που ακόμη ξεκινούσε) μέχρι σήμερα που έχει εξελιχθεί σε ένα από τα ομορφότερα ορεινά ξενοδοχεία της Πελοποννήσου–, δεν το προλαβαίνουμε έτσι που ανανεώνεται διαρκώς: από τις νέες spa θεραπείες ως τις κατοικίες προς πώληση με σέρβις ξενοδοχείου που ετοιμάζει.

Αρκαδία Best of - εικόνα 3
Ο «Ξενώνας Πλατανίτη» στην Αλωνίσταινα.

Lounge food

Για τις βραδιές που θέλετε κάτι διαφορετικό από την τοπική παλέτα των γεύσεων, μια νέα πρόταση είναι το «Lounge Restaurant Mesarea», σ' έναν ιδιαίτερα ντιζαϊνάτο για τα δεδομένα της περιοχής χώρο στην πλατεία της Βυτίνας. Διαθέτοντας διακριτική διακόσμηση, το «Mesarea» είναι ο ιδανικός χώρος για μικρές γευστικές αποδράσεις, με την υπέροχη Βυτίνα ν' απλώνεται έξω από τα μεγάλα παράθυρά του. Ο σεφ Νίκος Δρακουλάκης, με θητεία σε αθηναϊκά εστιατόρια, έχει επιμεληθεί το μενού που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, finger food, πάστες και ριζότι (27950/22223 www.cafe-mesarea.gr).

Αγαπημενο μου,mountain resort

Στο δρόμο που χάραξε η αλυσίδα των Country Club με τα ατμοσφαιρικά «Country Club Trikolonion» και «Country Club Hellinikon» (210/6889249, www.countryclub.gr), τα ατμοσφαιρικά ορεινά ξενοδοχεία που έχουν χαρακτηριστικά resort πληθαίνουν κάθε χρόνο, με επίκεντρο τα «περίχωρα» της Βυτίνας. Το πρώτο τους resort απέκτησαν μόλις τα Λαγκάδια: το country style «Lagadia Resort» (27950/43023, www.lagadiaresort.gr), από τους ιδιοκτήτες του κλασικού ξενοδοχείου «Κεντρικόν». Δύο ακόμη αφίξεις είναι το «Βυτίνα House Forest Resort» (27950/29014-5, www.vitinahouse.gr), σε μια υπό διαμόρφωση περιοχή στην έξοδο προς Πύργο, με ευχάριστο μεγάλο ηλιόλουστο σαλόνι, διακόσμηση με σύγχρονες και παραδοσιακές πινελιές και δωμάτια διαφορετικών τύπων, μοιρασμένα σε δίπατα κτίρια, και το «Αεσκώ Resort» (27950/29040-2, 6974466376, www.aesko.gr), λίγο μετά τη Βυτίνα, στο δρόμο για Αλωνίσταινα, σε μια πολύ προνομιακή τοποθεσία στο βουνό, με δεκάξι δωμάτια, τέσσερα από τα οποία είναι αυτόνομες μεζονέτες με country style ύφος, κι ένα μικρό spa.

Ο Λουσιος μεσ στο δωματιο μου

Τα μπαλκόνια των δωματίων μοιάζουν να κρέμονται στο πιο όμορφο φαράγγι της Πελοποννήσου, ενώ στους υπέροχους cosy χώρους των σαλονιών και του εστιατορίου νιώθεις σαν σε garden room, με τζαμαρίες που περιβάλλονται από το πράσινο. Και μόνο η θέα είναι σοβαρός λόγος για να επιλέξετε το ξενοδοχείο «Δημητσάνα» (27950/31518, www.dimitsanahotel.gr), μια σταθερή αξία στην περιοχή. Αν, πάλι, προτιμάτε να βρίσκεστε στο κέντρο των γεγονότων, αλλά να μένετε σε ένα ξενοδοχείο με ξεχωριστή προσωπικότητα, το «Art Mainalon» στη Βυτίνα, το οποίο ανανεώνει τη διακόσμηση και τις εγκαταστάσεις του, είναι η απόλυτη πρόταση (27950/22217, www.artmainalon.gr).

Αρκαδία Best of - εικόνα 4
Θαλπωρή και παραδοσιακό χρώμα στον ανακαινισμένο ξενώνα «Θεοξένια» στην Αλωνίσταινα.

Αλωνισταινα: ηρεμη δυναμη

Αν και βρίσκεται στο κέντρο του Μαινάλου, η Αλωνίσταινα παραμένει ένα χωριό χαμηλών τόνων, χωρίς το συνωστισμό της Δημητσάνας και της Στεμνίτσας. Από τα πιο πράσινα και ορεινά χωριά της περιοχής, μες στα έλατα, σου δίνει όντως την αίσθηση ότι βρίσκεσαι στην καρδιά του βουνού. Με βάση το φιλόξενο και πρόσφατα ανακαινισμένο ξενώνα «Θεοξένια» (2710/431363, www.theoxenia-arcadia.gr), αποτελούσε εδώ και χρόνια ένα off καταφύγιο, ενώ το καινούργιο «Ξενοδοχείο Πλατανίτη» (www.hotelplataniti.com) την ξαναφέρνει στην επικαιρότητα. Ένα όμορφο πέτρινο κτίριο, πρώην χάνι, αναστηλώθηκε και δουλεύεται με την προσωπική φροντίδα μιας οικογενειακής επιχείρησης. Οι ιδιοκτήτες υπόσχονται χειροποίητες πίτες, ζυμωτό ψωμί και ντόπια βιολογικά προϊόντα όχι μόνο στο πρωινό αλλά και στο καφενείο, το οποίο δεν είναι μόνο για τους ενοίκους. Στο ίδιο χωριό σημειώστε και τον ξενώνα «Αλωνίσταινα» με μονόχωρες επιπλωμένες κατοικίες που διαθέτουν τζάκι και με οικογενειακή ατμόσφαιρα (2710/431284, 6977174122, www.xenonas-alonistaina.gr).

Deli προτυπο

Δύσκολα θα φύγεις με άδειο πορτμπαγκάζ από το καινούργιο «Παντοπωλείον εν Στεμνίτσα», απέναντι από το σχολή αργυροχρυσοχοΐας του χωριού. Η σούπερ φιλόξενη ιδιοκτήτρια Διαμάντω Κανελλοπούλου θα σας βάλει να δοκιμάσετε σχεδόν τα πάντα, επιμένοντας να σας εξηγήσει αναλυτικά από πού κρατάει η σκούφια κάθε προϊόντος που έχει επιλέξει για το μαγαζί της. Νηστίσιμες χυλοπίτες, «χόρτινες» ή με λιαστή ντομάτα, έμπνευση μιας παπαδιάς για όσους νηστεύουν, ελατίσιο μέλι βανίλια (η σπεσιαλιτέ του καταστήματος, ιδίας παραγωγής), λικέρ, γλυκά (σουτζούκι, καρυδάτο, παστέλι κ.ά.) σε ένα deli πρότυπο.

Σαν στο εξοχικο σου

Για παρέες που αναζητούν ιδιωτικότητα, άνεση και ατμόσφαιρα χωρίς σέρβις ξενοδοχείου, το «Ostra Menalon Luxury Suites» στον Άνω Καρδαρά (από τα πρώτα χωριά που συναντάς πηγαίνοντας προς το χιονοδρομικό) είναι ιδανική πρόταση. Φτιαγμένες με πέτρα, σύμφωνα με την παράδοση της περιοχής, οι πέντε κατοικίες του συγκροτήματος είναι άνετες και συνδυάζουν το country style με κάποιες πιο βαριές αντίκες. (27960/22743, www.ostra.gr).

Αρκαδία Best of - εικόνα 5
Γευστικό must τα «Κόκκινα Πιθάρια στη Βυτίνα».

Τοπικες γευσεις

Μπορεί να μην είναι και η πιο πλούσια της Ελλάδας, παρ’ όλα αυτά η τοπική κουζίνα της Αρκαδίας έχει αξιόλογες στιγμές, βασισμένες στις ταπεινές πρώτες ύλες του βουνού (όσοι έχετε δοκιμάσει χορτόπιτα με καυκαλήθρες από γιαγιά της περιοχής θα συμφωνείτε μαζί μας). Δυστυχώς όμως, δεν έχουν αξιοποιηθεί όσο θα έπρεπε από τις ταβέρνες της, οι οποίες έχουν μείνει πίσω σε σχέση με άλλους ορεινούς προορισμούς της Ελλάδας. Από τις πιο αξιόλογες ταβέρνες στην περιοχή, σε ζεστή σάλα στο κέντρο της Βυτίνας, τα «Κόκκινα Πιθάρια» (27950/22540) σερβίρουν καλοφτιαγμένες εκδοχές των τοπικών γεύσεων και πιάτα με κυνήγι εκτροφείου. Προτάσεις φαγητού είναι και ο «Δρυμώνας» στη Δημητσάνα με τη ζεστή του ατμόσφαιρα, ο «Μανιάτης» στα Λαγκάδια με νοστιμιές στον ξυλόφουρνο, η «Ζέρζοβα» στην Παναγιά, το παρεΐστικο στέκι «Του Ταλούμη» στο Ελληνικό, η… αιωνόβια «Κληματαριά» στη Βυτίνα, τα παϊδάκια στο «Χάνι» στο Κεφαλόβρυσο Κανδήλας, έξω από το Λεβίδι, το «Στέκι του Μοριά» στο Χρυσοβίτσι.

ονειρα… αρχοντικα

Παρακολουθώντας τον ακούραστο ιδιοκτήτη Κωνσταντίνο Λάμπρου να ξετρυπώνει παλιές φωτογραφίες (όπως το καλωσόρισμα του Μεταξά στη Δημητσάνα με την απαραίτητη αψίδα!) και κειμήλια του σπιτιού, αντιλαμβάνεσαι ότι, ακόμη κι αν ορισμένα δωμάτια του ξενώνα είναι κάπως εσωστρεφή, στο να μένεις σε ένα παλιό αρκαδικό σπίτι έχει άλλη γοητεία. Για τους λάτρεις της παράδοσης και της θεατρικής ατμόσφαιρας, ο νέος ξενώνας «Προσέληνος» στην Πλάτσα, την πιο παλιά γειτονιά της Δημητσάνας, είναι μια καλή πρόταση (27950/31675, www.proselinos.gr).

Λεβιδι εις υψος

Η είδηση ότι το Λεβίδι ανεβαίνει με νέα ξενοδοχεία και σπίτια προς πώληση -η πιο εντυπωσιακή επένδυση στην περιοχή είναι το συγκρότημα «Δρυάδες» – μπορεί να ξαφνιάσει ορισμένους, αφού το κλασικό κεφαλοχώρι-πέρασμα δεν θεωρείται από τα πιο hot χωριά της Αρκαδίας. Παρ’ όλα αυτά, η εύκολη πρόσβαση από την Αθήνα, η γειτνίαση με το χιονοδρομικό και οι αναξιοποίητες εκτάσεις με θέα στον αρχαίο Ορχομενό αποδεικνύονται πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις. Κάτι μας λέει πως πλέον δεν θα σταματάμε εδώ μόνο για ψωμί από το φούρνο-θεσμός.

To «αλλο» Μαιναλο

Το Μαίναλο όσο πάει και… απλώνεται στην ταξιδιωτική μας συνείδηση. Μετά τα Κάψια ή το Ελληνικό, ένα ακόμη λιγότερο γνωστό στους πολλούς… off-Broadway χωριό, η Πιάνα, σε υψόμετρο 1.150 μ., προσκαλεί όσους αποφεύγουν την πολυκοσμία και τη μαζικότητα να την ανακαλύψουν. Αφορμή της γνωριμίας με το χωριό ο «Ξενώνας Παπανικόλα», που συνδυάζει το τοπικό χρώμα με τις σύγχρονες ανέσεις. Στα 10 δωμάτια με τα παραδοσιακά έπιπλα και τα χαρούμενα κιλίμια θα νιώσετε σαν στο χωριό (των ονείρων) (2710/431170-1, 6944504952, www.hotelpapanikola.gr).

Παλούμπα: για σοφιστικε αναχωρητες

Το πιο καλά κρυμμένο μυστικό της Αρκαδίας είναι το «Καφενείο της Παλούμπας» (27950/32454). Είκοσι τρία χιλιόμετρα αλλεπάλληλων στροφών μετά τη Δημητσάνα κρύβεται ένα άγνωστο στους πολλούς χωριό-μπαλκόνι, με θέα ως τη Ζάκυνθο. Δεν θα μπορούσε να διαλέξει καλύτερο σημείο για το κουλτουριάρικο κουτούκι της η ηθοποιός Ντέπη Πέγκα, που άφησε την τηλεόραση για να έρθει να ζήσει στο πατρικό του άντρα της. Μην περιμένετε πολλά πράγματα, το παν εδώ είναι η ατμόσφαιρα, αλλά και η ψαγμένη δισκοθήκη και οι σπιτικοί μεζέδες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"YeeOn": Ζούμε το Γύθειο αλλιώς σε ένα ολοκαίνουριο living-well boutique hotel

Το τετράστερο "YeeOn" φέρνει στο κέντρο της πόλης και της εμπειρίας των φιλοξενούμενών του την άνεση, την ευεξία, την ευζωία και τη χαλάρωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Μία art απόδραση στην Ύδρα

Επισκεφθήκαμε το νησί του Αργοσαρωνικού με αφορμή τα εγκαίνια της νέας έκθεσης του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ με έργα του Τζορτζ Κόντο και βρήκαμε την αφορμή για ένα μίνι πολιτιστικό τουρ (με τα πόδια!).

5η Γιορτή Βουνού και Κτηνοτροφίας Χίου: Ενα σαββατοκύριακο γεμάτο παραδόσεις και πολιτισμό

Ανακαλύπτοντας τη μαγεία της Χίου μέσα από την πολυδιάστατη εμπειρία της γιορτής του βουνού.

Λίμνη Βουλιαγμένη: Η απόλυτη "κρυφή" εμπειρία του αθηναϊκού καλοκαιριού

Ενσαρκώνοντας τέλεια τον ορισμό του lifestyle spot, η λίμνη Βουλιαγμένη είναι ταυτόχρονα και η πιο απαραίτητη "κρυφή" εμπειρία του αθηναϊκού καλοκαιριού.

Δίπλα στον Αρχαιολογικό Χώρο οι "Θησαυροί Κορινθιακής Γης" φέρνουν και φέτος τα τοπικά προιόντα ανάμεσα μας

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Ιουλίου στις 20:00 μ.μ. με την έναρξη να πραγματοποιείται στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αρχαίας Κορίνθου.

Σκιάθος: Παπαδιαμαντική αλλά και κοσμοπολίτισσα

Το νησί με την οργιώδη βλάστηση και τα "ρόδινα ακρογιάλια" μας ξανασυστήνεται.

Το πρώτο Guerlain Spa στην Ελλάδα άνοιξε στο "One&Only Aesthesis"

Το Guerlain Spa στο "One&Only Aesthesis" δεν αποτελεί εξαίρεση και παρέχει αποκλειστικά σχεδιασμένες εξατομικευμένες εμπειρίες, σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.