Η άλλη Νιος

Ενώ οι ξένοι teenagers συνωστίζονται στα μπαράκια, η Ντένη Καλλιβωκά ανακαλύπτει μια εντελώς άλλη όψη του παρεξηγημένου νησιού: τα ιδιαίτερα τοπικά τυριά της Ίου.

Η άλλη Νιος

Ενώ οι ξένοι teenagers συνωστίζονται στα μπαράκια, η Ντένη Καλλιβωκά ανακαλύπτει μια εντελώς άλλη όψη του παρεξηγημένου νησιού: τα ιδιαίτερα τοπικά τυριά της Ίου.

Η άλλη Νιος - εικόνα 1

Μυρωδιές από θυμάρι και θρούμπι, 365 λευκά ξωκλήσια διάσπαρτα στην ξερή γη της, παραδοσιακά ταβερνάκια και πλούτος τοπικών προϊόντων και κυρίως τυριών. Καθώς τα υπολείμματα μιας ’80s τουριστικής ανάπτυξης αρχίζουν (ευτυχώς) να υποχωρούν, οι πραγματικές ομορφιές του νησιού αποκαλύπτονται, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα σοβαρές προσπάθειες αναβάθμισης της γαστρονομικής κληρονομιάς. Σημαντικότερη όλων η λειτουργία από το 2007 του τυροκομείου της Ίου, όπου πλέον οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι μπορούν να σφραγίζουν τα υπέροχα τυριά τους με τις υγειονομικές απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και να τα δίνουν στο εμπόριο. Και μιλάμε για πραγματικά διαμαντάκια, από φρέσκο γάλα, προερχόμενο από ζώα που εκτρέφονται στο νησί, χωρίς καμία προσθήκη συντηρητικών και χρωστικών.

Στις 6 το πρωί, ξεκινάμε με τους βοσκούς για να μαζέψουμε το γάλα από τη στάνη. Τα κατσίκια κατεβαίνουν από τα βράχια ως το επίπεδο της θάλασσας. Όταν δεν βρίσκουν νερό, πίνουν αλμυρό, γι’ αυτό είναι τόσο νόστιμα... Καθισμένη σ’ ένα τοιχάκι, βλέπω τα πρώτα ζώα να σκαρφαλώνουν και να επιστρέφουν τακτικά στο μαντρί. Οι άλλοι ήχοι του νησιού: ο παφλασμός της θάλασσας, τα κουδούνια, τα σφυρίγματα. Παρακολουθώ το βοσκό να αρμέγει. Γνωρίζει καθένα από τα 250 κατσίκια με το όνομά του. Το γάλα μεταφέρεται στο τυροκομείο και η διαδικασία παραγωγής αρχίζει. Από 70 κιλά γάλα βγαίνουν 3 κεφάλια τυρί των 2-2,5 κιλών.

Τα τυρια της Ιου

Η άλλη Νιος - εικόνα 2

Νιώτικο τυρί

Σκληρό, πικάντικο κατσικίσιο τυρί που κουβαλά την αλμύρα της θάλασσας και τα αρώματα του νησιού. Μένει το λιγότερο 2 μήνες στο κελάρι μέχρι να είναι έτοιμο να φαγωθεί.

Γραβιέρα Ίου

Σκληρό τυρί από αγελαδινό γάλα που ταιριάζει πολύ στις συνταγές αιγαιοπελαγίτικης κουζίνας.

Μυζήθρα Ίου

Το δεύτερο σε παραγωγή τυρί του νησιού. Έχει γλυκιά γεύση και αντιδρά εξαιρετικά στην παλαίωση.

Ξινό Ίου

Φρέσκο τυρί με ελαφρά υπόξινη γεύση που μοιάζει αρκετά με το χλωρό της Σαντορίνης.

Σκωτύρι

Μέσα σε έναν ασκό αναμειγνύονται σκληρό τυρί, μυζήθρα και αρωματικά. Το αποτέλεσμα είναι ένα πικάντικο, εξαιρετικά ενδιαφέρον τυρί.

Πληροφορίες: 2286092441.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ένα απόκοσμο κομμάτι Καππαδοκικής γης στην Κρήτη

Περίπου 35 χλμ. δυτικά των Χανίων, ξεπροβάλλει ένα μνημείο της φύσης, ανάμεσα σε καταπράσινες κοιλάδες. Ένα εξωπραγματικό σύμπλεγμα λοφίσκων, ένα εντυπωσιακό έργο τέχνης της φύσης, που έχει αποτελέσει πεδίο πολλαπλών ερευνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΠΩΛΙΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ
16/05/2024

Ο Όμιλος Mitsis πραγματοποίησε εξαγορά 4* ξενοδοχειακού θερέτρου και υπέγραψε 10ετή συμφωνία διαχείρισης 3* ξενοδοχείου στην Κέρκυρα

Πρόκειται για την τρίτη εξαγορά ξενοδοχείου που έχει ολοκληρώσει ο Όμιλος την τελευταία διετία κατόπιν των εξαγορών δύο μονάδων στην Κρήτη το 2022 και την πέμπτη συμφωνία διαχείρισης ακινήτου τον τελευταίο χρόνο κατόπιν συμφωνιών επέκτασής του στην Κρήτη, Σαντορίνη και Χαλκιδική.

Αυτές είναι οι ωραιότερες διαδρομές με αυτοκίνητο στην Πελοπόννησο για καλοκαιρινά drives

Η καλοκαιρινή Πελοπόννησος είναι όπως και κάθε χρόνο ψηλά στην ατζέντα μας.

Η Everty απέκτησε δύο ξενοδοχεία πέντε αστέρων στο νησί της Κέας

Το "Ydor Hotel & Spa" και το "Porto Kea Suites Hotel & Spa", τα οποία πλέον ανήκουν στην Everty και είναι υπό τη διαχείριση της Sandglass Hotels & Villas είναι προς το παρόν τα μοναδικά εν λειτουργία ξενοδοχεία πέντε αστέρων στο νησί.

Περπατήσαμε στο Μπίλιοβο, το ομορφότερο λιθόκτιστο μονοπάτι της Πελοποννήσου

Λίγο έξω από την Καλαμάτα, στην Έξω Μάνη, στα ριζά του Ταΰγετου, βρίσκεται ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα μονοπάτια της Πελοποννήσου με πανοραμική θέα, προσεγγίσιμο κι από τους σχετικά αρχάριους περιπατητές, ακόμη και σε μονοήμερη εκδρομή.

Λέρος: Αναδεικνύονται και συντηρούνται βυζαντινά μνημεία του νησιού

Πρόκειται για την αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης της Εκκλησίας του Αγίου Πέτρου στον Δρυμώνα, του ζωγραφικού διακόσμου της Εκκλησίας της Αγίας Κιουράς στο Παρθένι και της Εκκλησίας του Αγίου Ζαχαρία, στη Μερικιά.

Drumsheds: Πώς ένα club σ' ένα παλιό ΙΚΕΑ στο Λονδίνο θέλει να αναβιώσει τη νυχτερινή ζωή της αγγλικής πρωτεύουσας

Το φιλόδοξο Drumsheds, το μεγαλύτερο, πλέον, club venue του Ηνωμένου Βασιλείου δανείζεται τη rough αισθητική του ΙΚΕΑ και μετατρέπεται σ’ ένα μουσικό παράδεισο γι’ αυτούς που προτιμούν να ιδρώνουν πάνω στην πίστα, από το να ξεποδαριάζονται στους διαδρόμους του, ψάχνοντας τον πιο βολικό καναπέ.