Καρυές Λακωνίας

Εύκολα προσβάσιμες, οι Καρυές προσφέρονται για μια πρώτη γνωριμία με τον Πάρνωνα. Ο Θάνος Λαμπρόπουλος μας μεταφέρει τις τελευταίες ειδήσεις.

Καρυές Λακωνίας

Εύκολα προσβάσιμες, οι Καρυές προσφέρονται για μια πρώτη γνωριμία με τον Πάρνωνα. Ο Θάνος Λαμπρόπουλος μας μεταφέρει τις τελευταίες ειδήσεις.

Καρυές Λακωνίας - εικόνα 1

Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Εθνική Οδό Τρίπολη-Σπάρτη βρίσκουμε τις Καρυές, ένα κεφαλοχώρι που απλώνεται σε μια μαλακή πλαγιά του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 950 μ., περιτριγυρισμένο από δάση καστανιάς και καρυδιάς. Είναι ίσως το μεγαλύτερο και πιο οργανωμένο χωριό στην ευρύτερη περιοχή με τρεις-τέσσερις ξενώνες, άλλες τόσες ταβέρνες, καφέ-μπαρ, μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα. Ένα χωριό-ιδανικό ορμητήριο για δραστηριότητες στον Πάρνωνα και περιηγήσεις στα χωριά του, ακόμη και αποδράσεις μέχρι τον Μυστρά και το Γεράκι. Κάνοντας βόλτα στο χωριό την προσοχή σου τραβά το παλιό ρολόι και το περικυκλωμένο από αιωνόβια πλατάνια ξωκλήσι της Παναγίας. ωστόσο το πιο σουρεαλιστικό είναι το πιστό αντίγραφο των Καρυάτιδων του Ερεχθείου που δεσπόζει σε ψηλό βράχο. Τέλος, αλλά καθόλου τελευταίο, στις Καρυές μπορεί να πάει κάποιος ακόμη και με ΚΤΕΛ, άρα είναι ιδανική πρόταση για νεανικές παρέες που δεν διαθέτουν αυτοκίνητο. Όσον αφορά το φαγητό και τη διαμονή, την πιο θετική εντύπωση μας άφησαν η πιο παλιά ταβέρνα του χωριού και… ο πιο νέος ξενώνας. Η παλιά είναι ζημιά…

Η «Ταβέρνα της Αρετής» (2731095350) έχει ιστορία που φτάνει μέχρι το χάνι του προπάππου. Ανακαινισμένη προσεκτικά, είναι ένα μέρος ζωντανό, όπου κυριαρχεί η ανοιχτόκαρδη απλότητα της κ. Αρετής και της οικογένειάς της. Ωραία τα κρέατά στη σχάρα, ωστόσο την παράσταση έκλεψε η εντυπωσιακή παρέλαση των πελοποννησιακών μαγειρευτών – φρικασέ, στιφάδο, λεμονάτο με κάστανα και αρακά κ.ο.κ. Βασιλιάς, ωστόσο, του μενού είναι ο μπαρδουνιώτικος κόκορας. Για γλυκό ζουμερή καρυδόπιτα με ελαφρύ άρωμα περγαμόντου. Έκτακτη!

Αλλά η νέα έχει θέα!

Στις παρυφές του χωριού, κοντά στη ρεματιά και με πολύ πράσινο ολόγυρα, βρίσκεται το ολοκαίνουργιο «Αρχοντικό του Πάρνωνα» (2731095014, € 75 το δίκλινο, με πρωινό). Οίκημα πέτρινο, καλαίσθητο, με σύγχρονες παροχές, διαθέτει 10 άνετα δωμάτια, εκ των οποίων πέντε σουίτες με τζάκι, όλα με θέα. Σχετικά μεγάλο και με άνετους χώρους. Επιλέγεις ένα από τα δύο τζάκια στο ψηλοτάβανο και φωτεινό καθιστικό και από την αναπαυτική πολυθρόνα –μ’ ένα τσίπουρο στο χέρι– αφήνεις το βλέμμα να φύγει για το χωριό στην απέναντι πλευρά της ρεματιάς...

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Castello Infinity Suites": Ιδανικό μέρος για άνεση και χαλάρωση στο ιστορικό ψαροχώρι της Αγίας Πελαγίας

Το "Castello Infinity Suites" φέρνει ένα νέο επίπεδο κομψότητας και πολυτέλειας, προσφέροντας έναν όμορφο, άνετο και κομψό χώρο όπου φροντίζουν αποκλειστικά τους επισκέπτες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

"YeeOn": Ζούμε το Γύθειο αλλιώς σε ένα ολοκαίνουριο living-well boutique hotel

Το τετράστερο "YeeOn" φέρνει στο κέντρο της πόλης και της εμπειρίας των φιλοξενούμενών του την άνεση, την ευεξία, την ευζωία και τη χαλάρωση.

Μία art απόδραση στην Ύδρα

Επισκεφθήκαμε το νησί του Αργοσαρωνικού με αφορμή τα εγκαίνια της νέας έκθεσης του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ με έργα του Τζορτζ Κόντο και βρήκαμε την αφορμή για ένα μίνι πολιτιστικό τουρ (με τα πόδια!).

5η Γιορτή Βουνού και Κτηνοτροφίας Χίου: Ενα σαββατοκύριακο γεμάτο παραδόσεις και πολιτισμό

Ανακαλύπτοντας τη μαγεία της Χίου μέσα από την πολυδιάστατη εμπειρία της γιορτής του βουνού.

Λίμνη Βουλιαγμένη: Η απόλυτη "κρυφή" εμπειρία του αθηναϊκού καλοκαιριού

Ενσαρκώνοντας τέλεια τον ορισμό του lifestyle spot, η λίμνη Βουλιαγμένη είναι ταυτόχρονα και η πιο απαραίτητη "κρυφή" εμπειρία του αθηναϊκού καλοκαιριού.

Δίπλα στον Αρχαιολογικό Χώρο οι "Θησαυροί Κορινθιακής Γης" φέρνουν και φέτος τα τοπικά προιόντα ανάμεσα μας

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Ιουλίου στις 20:00 μ.μ. με την έναρξη να πραγματοποιείται στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αρχαίας Κορίνθου.

Σκιάθος: Παπαδιαμαντική αλλά και κοσμοπολίτισσα

Το νησί με την οργιώδη βλάστηση και τα "ρόδινα ακρογιάλια" μας ξανασυστήνεται.